About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 10. maaliskuuta 2015

#ruokakuvantarina; The professional style


Kuva Nico Backström

Se on jokseenkin täydellisen kaunis ruokakuva. Sellainen kuva, joka saa ruokalehteä lukiessa merkkaamaan sivun tulevaa leivontahetkeä varten ja jota katsellessa suu kostuu, aistii melkein pohjan rapeuden, lähes täydellisen creme patissieren ja sivistyneesti viskiltä maistuvat luumut sen ytimessä. Antaisit paljon, jos kätesi voisi seuraavaksi kurottautua kohti tuota haarukkaa.

Sain maistaa kuvan leivoksia ja nappasin yhden jopa mukaani junamatkalle kotiin. Herkullinen resepti on Heleen's Hobbies-blogin Ailan ja yllä oleva toteutus Teresa Välimäen, joka valitsi Ailan leivonaiset Sunsweetin ja Ifolorin reseptikisan jälkiruokasarjan voittajaksi. Teresa  oli vaihtanut brandyn viskiin (koska viskiä sattui olemaan) ja kehui creme patissieren ohjeen tosiaan parhaaksi kokeilemistaan. No, lopputulos ainakin oli täydellinen.


Mutta takaisin kuvaan. Meillä reseptikisaan osallistuneilla oli lauantaina ainutlaatuinen tilaisuus päästä oppimaan ammattilaisilta Helsingin kaapelitehtaalla kun Teresa Välimäki valmisti voittaja-annokset, stailasi ne ja valokuvaaja Nico Bäckström valokuvasi annokset, kertoen meille koko ajan prosessista. Päivän teemaksi oli valittu tummasävyiset kuvat, koska lähes kaikkien osallistuneiden kuvat olivat melko vaaleasävyisiä.


Ja oppia me saimme. Valosta, varjosta, heijastuksista, kuvan rytmistä, kompositiosta.  Teresa jakoi vinkkejä stailaukseen ja rekvisiittaan ja kertoi omakohtaisia kokemuksiaan vuosien varrelta. Mikä toimii, mikä ei. Paljon yhdessä töitä tehneen parin silmä on kehittynyt yhteen ja kommunikaatio tuntui sujuvan puolesta sanasta. Vaikka ei aina olla samaa mieltä, sekin tunnustettiin.


Nico näytti myös hiukan kuvankäsittelyn mahdollisuuksia, vaikka hänen filosofiaansa kuuluukin mahdollisimman valmis kuva jo kameraan. Läppäristä katsellen eri kuvakulmat ja jonkun alueen valaiseminen havainnollistuivat hienosti.

Kuva Nico Backström

Alkuruoka-sarjan voittoisa annos oli Pot luck by one- blogin sympaattisen Terhin Lämmin kasvissalaatti, yläkuvassa ammattilaisten näkemys.

Eniten tietenkin piti hurrata hyvälle blogiystävälle Jonnalle, jonka Luumukastikkeessa haudutetut -aivan sairaan hyvät-  aasialaiset possunposket olivat  pääruokien ykkönen. 


Annos on sen verran herkullinen ja kauniisti stailattu, että uskallan laittaa jopa oman, sivusta nappaamani käsivarakuvan tähän. Nicon upeat kuvat annoksesta löytyvät Jonnan blogista.

Kunniamaininnat lähtivät vielä Masutoaitemun Riitan Upealle Ankalle ja Aromipajan vimpan päälle olevalla Fine Dining -annokselle.

Ja minulta lähtevät tietenkin onnittelut koko viisikolle!


Jokaisesta blogista oli printattu yksi kisaan osallistunut annoskuva, jotka Nico kävi lopuksi yksitellen läpi ja aivan hurjan kannustavasti, jos voin  näin sanoa. Tuo oma lihapullakuvanikin sai niin positiivisen arvostelun, että meinasin tuolilta pudota. Enkä myöskään yhtään muista mitä hän sanoi. (Niinhän se on, että lähinnä kritiikki jää mieleen.) Tuo punavalkoruutuinen rätti taisi olla kuvan heikkous, ainakin noin valottuneena, vaikka ei hän kehdannut sitä aivan suoraan sanoa. Ja että lähemmäksi voisi tulla kohdetta. Kun kerroin, että tuon lähemmäksi en pääse, kävimme läpi (olemattoman) kuvauskalustoni ja sain vinkin hakea pakkauksen loitontajarenkaita. Kuulostaa hiukan pornolta, mutta kyllä niitä myydään ihan kameraliikkeissä.  Ja opinpa samalla, että minulla ei ole täyskenno-kamera. Toki en sitä olettanutkaan. EOS Canonini   kyljessä on nimittäin  numeroita neljän digitaalin verran ja sitten se D, tuntuu, että kaikkien muiden kameroissa numeroita on ainakin puolet vähemmän ja nekin joilla näin on haaveilevat niistä malleista, jossa on vain yksi numero ja se D.


No, yleisestä harhaluulosta huolimatta me kaikkihan tiedämme, että ei se kamera niitä kuvia ota. Omassa tapauksessani siitäkään ei kyllä tule suurta lohtua....

Yhteenvetona, päivän anti oli mainio. Kiitos  valokuvaaja Nico Backström. Teit meihin vaikutuksen.Kiitos sympaattinen, taitava ja paneutuva Teresa Välimäki, joka oli yhdessä kollegansa Johannan kanssa valmistanut meille upean brunssin. Luumuskonssit ja luumuvoi sekä munat yrttisuolalla olivat aivan parhaita. Ja luumushotit.
Ihanaa oli myös pitkästä aikaa nähdä ja juoruta kollegoiden kanssa ja bonuksena tutustua vielä pariin uuteen. Kuten vaikka Perinneruokaa prkle! tai Maikin Mokomin.

Että kyllä se harmaasta harmaampi lauantai-aamu kauniiksi lopulta kääntyi.


Ja kotimatkalla junassa söin leivinpaperiin käärittyjä eväitäni. Ihan luvan kanssa brunssilta kerättyjä. Niin parasta.

Yhteistyössä Sunsweet ja ifolor.

18 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Suosittelen menuta kaikille konstipatioituneille! :)

   Poista
 2. mua niin harmitti kun jouduin reissuun juuri tuoksi viikonlopuksi. en uskalla edes ajatella kuinka paljon tuolta olisi saanut niin hyödyllistä oppia... :-/

  VastaaPoista
 3. Nyt minä olin pudota tuolilta! Harmi kun en päässyt paikalle, päivä oli varmasti upea! Uutispimennossa tästä kunniasta, olen otettu! Oppi olisi ollut minullekin todella tarpeeseen, mitähän lie minun kuvista sanottu... Onnittelut kaikille paikalla olleille ja voittajille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkö tiennyt voittaneesi? No johan...! Mutta nuo leivokset oli superherkullisia. Super! Vähän tietysti vaivannäköä, mutta aion kyllä tehdä. Käsiteltiin vain paikalla olijoiden kuvat...

   Poista
  2. Blogin meili ei ole mun ykkösposti, katsoin sitä vasta myöhemmin... Sitäkin hauskempaa oli lukea Sinun hieno postaus! Kiitos kehuista :) Täytyypä itsekiin tehdä näitä uudelleen!

   Poista
 4. Olipa kivasti kirjoitettu postaus, Nanna! itselle tuli ainakin kauheasti uutta oppia ja innostuin niin hurjasti että kävin heti hakemassa uusia astioita (apukokki tykkäsi.. not!) ja kuvasin koko viikonlopun :D oli myös tosi kiva nähdä, oot niin mainio!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, huomasin sun turkoosit. Mäkin oon hijan hakenut muutaman kulhon ja lautasen tosta Halpa-Hallista kun se väri vain hyppäs mun silmiin. Ja todella näyttää ihanan pirteältä ruokakuvissa. Ehkä se värikkyys/pirteys onkin ehkä sellainen juttu joka sopii just esim sun, mun ja Anikon kuviin?

   Poista
  2. Totta! en ymmärrä miksi olen ottanut niin paljon kuvia valkoisella lautasella?! mutta onneksi on blogikaverit jotka auttaa ymmärtämään :)

   Poista
 5. Tämä kirjoitus ja kuvat tiivistivät kyllä hyvin viime lauantaiaamupäivän tunnelmat :)

  Itselleni tapahtuma oli ensimmäinen ns. blogitapaaminen ja oli kyllä todella hienoa tutustua niin sinuun kuin moneen muuhunkin bloggariin - kiitos siis hyvästä seurasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ittelles Maikki! Ja menestyksekästä bloginpitoa!

   Poista
 6. Kiitos - aivan sairaan kaunista - sanoistasi!
  On ollut vähän sellainen välinpitämätön kausi kuvauksen suhteen, mutta tästä se taas lähti nousuun. Ihanan inspiroiva päivä loistoseurassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Jonna. Kiitos huolenpidosta ja kuuntelemisesta <3

   Poista
  2. Kyllä. Jonna. Kiitos huolenpidosta ja kuuntelemisesta <3

   Poista
  3. Kiitos itsellesi - vaikka nyt tällä artikkelissasi romautit kuvitelmani siitä, että paranen kerralla, kun saan päivitettyä pitkään himoitsemani kameran, jossa on vähemmän numeroita ja D...

   Poista
 7. Ihanaa oli nähdä jälleen Nanna! Sinä eloisa persoona :D
  Kylläpä sai tietoa kuvauksesta vaikka omat annokseni ei nyt päässeet puusta pitkälle :)

  VastaaPoista
 8. Oli kyllä kiva aamupäivä, kiitos seurasta ja tunnelmasta! Palautteen saaminen oli ehdottomasti parasta antia - vaikka nyt mulla on tunne, etten enää uskalla kuvata ollenkaan... :-D

  VastaaPoista