About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Vegaanin keittiössä (melkein)


Syksy tuntuu. Joskus unohdan, että se on melkein lempivuodenaikani ja annan syksyn pimeyden laskeutua ylleni. Hermostun kun en ehdi laittamaan ruokaa niin, että ehtisin vielä kuvata sen ennen kuin musta ja sade imee viimeisetkin valonsäikeet. Olo tuntuu kamalan krapulaiselta (siis ilman juhlia) järkyttävän syysflunssan kourissa, joka vie ääneen, hajuaistin, aloitekyvyn, voimat ja ehkä jopa järjen.

Vietetään kotona lasten kanssa etä-isänpäivää ilman ainuttakaan isää tai pappaa. Keiton paikka. Lohduttavan keiton.

Tänä syksynä on ilmestynyt taas vino pino ihania keittokirjoja. Erityisilonaihe on aina kanssabloggaajien teokset.  Hurjan suositun Chocochili-blogin Elina Innasen esikoisteos Viiden tähden vegaani sai jatkoa uunituoreella Vegaanin keittiössä - Parempaa arkiruokaa kasviksista. Opus on ihanaa silmänruokaa reseptien lisäksi, selkeä ja tyylikäs. Vegaanin maailma on minulle jokseenkin vieras, silti ehkä juuri se tekee kirjasta yhden syksyn mielenkiintoisimmista, uutta näkökulmaa, oivalluksia ja mielenkiintoista uutta kokittavaa riittää tavalliselle sekasyöjälle lähes koko kansien väli.

Tänään pyöräytin Porkkana-tahinikeiton. Lemppariporkkanalleni ihan uudet kaverit innostivat kokeilemaan ja hyväähän siitä tuli, ei aivan niin kauniin väristä kuin Elinan kirjassa kylläkään. Keitto kestäisi varmaan vielä voimakkaammatkin mausteet, seuraavalla kerralla vaihdan ainakin tavallisen paprikan hottimpaan savupaprikaan. Katkera flunssa ei toki mitenkään edesauttanut keiton maistamista, pukkaan loput pakkaseen ja otan vielä uuden makutestin terveemmällä järjellä aistivarustuksella. Ihan vegaaniksi en sentään kääntynyt vaan paahdoin uunissa valkosipulipatongin palan, johon leikkasin railun siivun gruyeriä. Ja keiton pintaan ripaisin järjettömän hyvää Pares Baltan viinitilan oliiviöljyä.


Porkkana-Tahinikeitto (Elina Innanen :Vegaanin keittiössä.)

Paahdetut porkkanat
1kg porkkanoita
1/2 dl öljyä
2tl juustokuminaa
suolaa ja pippuria

Muut ainekset
2 dl punaisia linssejä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 tl korianterinsiemeniä
1 rkl öljyä
1tl paprikajauhetta
7 dl kasvislientä
4 rkl tahinia
1 sitruunan mehu
suolaa

Kuori ja leikkaa porkkanat n. 2 x 2 cm paloiksi. Sekoita öljy ja mausteet ja pyörittele porkkananpalat seoksessa. Levitä uuninpellille ja paahda 225 asteessa kypsiksi n. 15min.

Huuhtele linssit ja keitä ne pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pos

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja lisää siihen murskatut korianterinsiemenet ja paprikajauhe, Kuullota kunnes tunnet mausteiden tuoksun ja lisää sipulit kattilaan. Kuullota vielä pari minuuttia ja lisää kattilaan sitten kypsät porkkanat, linssit ja kasvisliemi.

Nosta kattila liedeltä ja sekoita tahini joukkoon. Soseuta ja lisää tarvittaessa vettä, jotta koostumuksesta tulee passeli. Mausta sitruunamehulla.

Kiehauta keitto vielä kuumaksi. Elinan tapaan koristelet keiton tahinilla ja rucolanlehdillä, minä käytin herneenversoja ja oliiviöljyä.

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

6 kommenttia:

  1. Kiitos kirja-arviosta! :) Ja ihanaa kuulla, että kirja uppoaa myös sekasyöjän keittiössä.

    Tahini vaikuttaa keiton väriin aika paljon, kun niitä on niin paljon erilaisia ihan vaaleasta tummempaan. Mutta sehän ei kuitenkaan makuun vaikuta. Ja chiliäkin tähän keittoon voi ihan huoletta lisätä jos kaipaa enemmän potkua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin mä arvelinkin, sulla oli tosi vaaleaa tahinia kuvassa, mulla oli Uttekramin luomutahiinia, joka taas on tosi tummaa.

      Poista
  2. Tuota kirjaa tänään juuri hypistelin kirjakaupassa (vaikka ihan sekasyöjiä ollaan mekin koko perhe :-) Vielä ei lähtenyt mukaan, mutta ehkä pitääkin kirjoittaa joulupukille :-)
    Porkkana ja tahinni kuulostaa ihanalta yhdistelmältä. Tykkäänhän minä seesaminsiemenistäkin porkkanan kanssa.
    Tsemppiä syksyn pimeyteen... tuntuu tosiaan, että tuo musta imee kaiken energian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No toivotaan lunta ja aurinkoa, sekin aika tulee vielä!

      Poista
  3. Oih! Pitääkin hankkia tuo kirja!
    Meillä mennään aika pitkälti kasvisyöntilinjalla, mutta ei siis vegaani. Toisinaan olisi ihan terveellistäkin vähän vähentää esimerkiksi kerman ja juustojen käyttöä. Kirja tarjoaa varmaan hyviä vaihtoehtoja :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos tästä makupalasta kirjan annista, toimi hyvänä mainoksena. Keitto oli tosi hyvää, vähän erilasta! Sitruuna antaa juuri oikeaa freesiyttä keittoon ja maut tasoittuivat seuraavaan päivään. Kyllä kutkuttaa tuo kirja..

    VastaaPoista