About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 18. marraskuuta 2014

Kakut omalla vastuulla eli sählykakkuTai sähläyskakku.

Aina tämän tästä joku ystävä tai tuttu soittelee, josko voisin leipoa vaikka synttärikakun. Ja ei kai se kakkukaan niin tärkiä, mutta ne spesiaalikoristeet. Koskaan en oo väittänyt kenellekkään olevani leipuri, kakuntekijä tai muu kondiittorigeenin saanut. Mutta sellaisen vian olen itsessäni huomannut, että jos joku vaan soittaa ja kysyy, että pystyisitkö toteuttamaan kakun laukkaavalla hevosella tai että onnistuuko Koiramäen elämää 34 hahmolla 3D:nä niin huomaan aina vastaavani, joo, totta kai.

Oikeasti kakku-uteluihin minä vastaan kyllä AINA myös että sitten tilaajan vastuulla. Että voin koettaa, mutta takeita en anna lopputuloksesta. Susia olen lahjakas tekemään. Voi olla, että onnistuu, voi olla että eipä niinkään. Että jos nyt on ihan juhlien onnistuminen kakusta kiinni, niin kääntykää jonkun muun puoleen. Täältä toimitetaan vaihtelevalla menestyksellä.

Lauantaina tein synttäreihin sählykakun. Sankarin lempiväri oli vihreä ja äitillään ajatus, että ehkä maali, pallo, maila, jotakin semmoista. Muuten perushillitty, luulen, meni sellaiseen tyylikkääseen, moderniin kotiin. Black and white and klassikot, you know.(Anteeksi Hanna tämä häpeämätön arvio kodistasi, jossa en ole koskaan käynyt... <3).

Vastasin joo, totta kai.

Kakuntekijän ensimmäinen työvaihe on ns. kakkugooglaus. Sählykakulla ja floorball cakella löytyi melko vaatimaton määrä osumia. Ja ihan hirveen rumia sopimattomia mun malliksi. (Anteeksi kaikki sählykakun tekijät).

Seuraava vaihe on ongelmanratkaisu?Kuinka toteuttaa maali? Sählypallon reiät? Mittasuhteet? Maalinverkko? Jos kakusta haluttiin valkoinen, miten tehdä siitä tyylikäs mutta ei kalvakka?

Viimeinen vaihe on itse toteutus, hetki jossa viimeistään kaikki romahtaa jos niin on tapahtuakseen. Peukalo keskellä kämmentä ei ole suurin tuntematon tekijä, koska, no taidot on tiedossa, mutta kuten ennenkin olen sanonut, myös ulkoiset tekijät ovat ongelmallisia. Ennen se oli rakas rottweilerini Obelix aka Pote, nykyään Maitotyttö, joka ei koiran lailla pysty ehkä ahmaisemaan suuhunsa 3 tunnin uurastusta nanosekunnissa, mutta tykkää koskea "ihan vähän vaan"...

Maalin tuin rautalangalla ja ilmoitin siitä kakuntilaajaperheelle, mikäli aikovat järsiä maalin kehikkoa. Verkosta sain kuningasajatuksen, joka, olen varma, oikeasti myös toimii jos sen toteuttaa hiukan kiireettömämmin ja ajatuksella kuin minä. Tein kakkupitsintekoonkin käytettävästä jauheesta massan ja spruuttasin siitä leivinpaperinpäälle uuninpellille verkkoa. Kuivatus n. 15- 20 min. 60-70 asteisessa uunissa. Paitsi jos jostain syystä laitat uunin 175 asteeseen. Siitä tulee aikaan ruskeaa korppuverkkoa.
Toisella yrityksellä onnistuin (huom. harvoin yritän toista kertaa, mutta verkko oli saatava). Massa oli ehkä hiukan paksua ja unohdin joukosta glyseriinin ja ehkä aavistuksen kauemmin olisin voinut kuivattaa, mutta joustava verkko siitä tuli. Niin joustava, että alkoi repeillä.

Lisäväriä kakkuun toin tähdillä ja sählypallon reikäkysymyksen ohitin hetken hammastikulla erinäisiä viritelmiä tökittyäni. Mittasuhteista en ole ollenkaan varma, mutta kyllä tuosta nyt fiilikseen pääsee.

Ja verkko repeili ja repeili. Minusta (huom. saatan olla jäävi) se oli kuitenkin aika söpöä se repeily, tuollaisia maalejahan poikalasten pihat on OIKEASTI täynnä. (eikä kyllä ollut aikaakaan kolmanteen yritykseen, Urho10v:n season opening race oli alkamassa just kohtsillään. Ja kai ne synttäritkin).

Toivotaan kakku maistui sankarille ja vieraille ja toi hymyn kaikkien huulille. 

Ainakin sählykakkua googlettaville on nyt yksi ruma vaihtoehto lisää.

10 kommenttia:

 1. Musta toi on tosi hieno, ja verkon repeily kuuluu ehdottomasti asiaan!!! Mä en osaisi tehdä edes pohjakakkua, saati sitten koristeita. Mutta tiedän kenen puoleen käännyn, kun haluan LOTR-aiheisen kakun _kaikilla_ hahmoilla. <3 :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Can't wait.
   Ikävä tämä välimatka...(helpotuksen huokaus)

   ...voin mä silti vähän googlailla.... (tai jos vaan se sormus...)

   Poista
  2. Voit tulla meille leipomaan tuon Riitan kakun. Olisihan se ihan hirveää jättää tuollainen unelma toteutumatta. Ota omat välineet mukaan, en omista mitään kakun koristeluun tarvittavaa - paitsi kaulimen. Ja just sen näköisiä on aina lopputuloksetkin. Nyt vähän jännittää, miten selviän vuosittaisesta tammikuun kakusta, kun käytin mun vuosisadan parhaan (ja ainoan) idean jo viime vuonna.

   Poista
  3. Joo, totta kai.

   Muistat sä sen elokuvan : "If you (promise to) bake it, the ideas will come..." (starring Kevin Costner)?

   Poista
 2. Joo, toi verkko on ihan killerihieno. Mä en olisi ainakaa tienny ettei soo tarkootettu tuollaaseksi jos et olisi menny sanomaan mitää. :) Mut tää juttu olis muuten voinu olla ihan mun juttu. I feel you.

  VastaaPoista
 3. niinhän ne sanoo, että pohjalaasis miähis asuu hulluus ja se viisaus, se on vanhoos naisis.
  Jotta toivua on Nelle, ehkä tämä meiränkin suuruurenhulluus/hullunrohkeus vielä viivsaureksi muuttuu....

  VastaaPoista
 4. Ihana kakku ja idea verkkoon "huippis"! Itsellä ei olisikaan tullut mieli käyttää pitsijauhetta tuollaisiin luomuksiin eli kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä. Kyllä sille pitsijauheelle käyttöä löytyy! Pitsin lisäksi. Olin tyytyväinen kun keksin kun mietin, että miten ihmeessä teen tuon verkon.

   Poista
 5. Olis hienoa saada tytön 8-vuotis synttäreille sun leipoma kakku, ne kun on tosi hienoja. Mutta sääli kun oot sen verran kaukana, että taitais olla entinen kakku ennen kuin olis täällä (80 km).

  VastaaPoista