About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 12. syyskuuta 2014

Ruokaverstas, Seinäjoki, GO, GO, GO!


Ihana huomata, että myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella järjestetään hienoja, kiinnostavia ruokatapahtumia. Haasteena taitaa olla joskus tiedonkulku ja siksipä minäkin mainostan teille lähiseutujen asukkaat nyt tosi mielenkiintoista tapahtumasarjaa.

Ruokaverstas tuo Helsingissä jo vuosia kokoontuneen Molekyyligastronomia<http://molekyyligastronomia.fi/> -klubin konseptin Seinäjoelle perustajansa Anu Hopian johdolla. Ruokaverstas on emoklubinsa tavoin avoin tapaaminen kaikille ruoasta kiinnostuneille.  Klubitapaamisissa keskitytään tarkastelemaan ruokaa, ruoanlaittoa ja ruoasta nauttimista sekä luonnontieteelliseltä että gastronomiselta kantilta.  Ruokaverstaita on tänä syksynä tulossa kolme, joissa teema on rakennettu joka kerralle eri kumppaniyrityksen toiveiden mukaan. Ruokaverstaan tavoitteena on koota yhteen yritys, tutkijat, opettajat, kuluttajat ja elintarvikealan opiskelijat, ja pyrkimyksenä on aktivoida jokaisen omaa oivaltamista. Mukana hankkeessa ovat SeAMKin lisäksi Ruralia instituutti ja Turun yliopisto.


  *  I Ruokaverstas tiistaina 16.09.2014, kello 18 alkaen, Ravintola Prikka: Kastikkeen rooli annoksessa, kumppanina Etelä-Pohjanmaan keittiömestarit.
  *  II Ruokaverstas 1.10.2014 : Gluteeniton hapanleipä (yrityskumppani Pirjon Pakari, paikka Itikanmäki, tarkemmat tiedot seuraavassa viestissä)
  *  III Ruokaverstas (lokakuun lopussa 2014): Tärkkelyksen kemiaa (yrityskumppani Finnamyl, paikka Itikanmäki, tarkempi aika ilmoitetaan myöhemmin)


Tiistaina 16.9. perehdymme kastikkeiden makujen hienosäätöön Etelä-Pohjanmaan keittiömestareiden parissa ravintola Prikassa. Kysyä voidaan: Miksi suola tekee kastikkeesta makeamman? Onko suuruksella väliä? Ja maistamaanhan kaikki pääsevät – sekä antamaan arvionsa eri versioista. Kastikkeiden maailmaan voi perehtyä lukemalla kastikepostauksen blogisivultamme<http://molekyyligastronomia.fi/ruokaverstas-seinajoella/>, johon lupaamme alustustekstin 8.9. mennessä.

Jos kiinnostuit, valitse itseäsi kiinnostava aihe, ja ilmoittaudu mukaan sähköpostilla laila.matikainen (at) seamk.fi
Osallistuminen on vapaaehtoista, mutta järjestelyjen vuoksi pyydämme sitovaa ilmoittautumista.


Itse aion osallistua innolla aikataulujen salliessa. Tilaisuudet ovat siis avoimia ihan tavallisille kuluttajillekin. Kun olen tarkastellut ruokaa yleensä aina tuosta gastronomisesta näkökulmasta, tutkimusprofessori Anu Hopiaan tutustuttuani on minulle avautunut ihan kokonaan uusi maailma luonnontietellisen lähestymistavan ansiosta. Minäkin luulin, etten voisi vähempää kiinnostua jostakin molekyyligastronomiasta, mutta takaan ja vakuutan, että  sieltä avautuu aivan huikean mielenkiintoinen, mutta silti käytännönläheinen perspektiivi. Ja Anu osaa esittää ja kertoa asiat käytännönläheisesti (ja niin että minäkin ymmärrän.)

Siispä ilmoittautumaan, saadaan jatkossakin sitten elämää tällä saralla. Ensi tiistaina Pohjanmaan Keittiömestarit mukana tutustuttamassa kastikkeiden saloihin. (Ravintola Prikka sijaitsee muuten Framissa).

Nähdään siellä!


6 kommenttia:

 1. Oon eksynyt ennenkin noille molekyyligastronomian sivuille. Tosi mielenkiintoista :-) kerrankin kun tässä lähellä sitten tapahtuu, niin ei aika riitä! Muuten tulisin pää kolmantena jalkana ;)

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa kiinnostavalta! :) Harmi, ettei ole vapaata tuolloin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai sknne on mentävä,vaikka pitäis olla kyllä urhon ksns ratsastus tunnilla

   Poista
 3. Hienoa, että tuollaisia tilaisuuksia järjestetään täällä maallakin, mutta koskahan Seinäjoen ammattikorkeakoulun porukka oppisi, että se on Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se luulostaakin kyllä hienommalta. Joten luulis käytettävän jo aivan komian tähäre.

   Poista