About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Kesän herkku keitto


Tämä on nyt sulle joka rakastat maitoperunoota ja kesäkeittoa, mutta olet avoin myös uudelle. Tämä on ehkä myös sinulle, joka vihaat maitoperunoota ja kesäkeittoa, koska tässä on samoilla aineksilla aivan eri mausteet ja siten mahdollisuus uuteen makuelämykseen.

Ja sinä, joka et tiedä tai tunne maitoperunoota; Häpiä! (vitsivitsi)

No tälle rummulle maistuu kuitenkin molemmat perinneruuat, eikä saturaatiopistettä näy. Mutta kun äkkäsin tämän reseptin Kotona kokataan ja leivotaan- blogissa, oli pakko päästä kokeilemaan. Kesän ihanimmat, uudet perunat ja kukkakaali (no, mansikat nyt olis olleet ehkä turhan eksoottisia) yhdistetään tässä kookosmaitoon ja maustetaan lempeästi intialaisittain. Täytyy, myöntää että uskoin reseptiin, vaikkakaan en ollut sataprosenttisen varma suomiperinteideni ronkkimisesta kookosmaidolla, niin soppaa keitellessäni ja lientä maistellessani olin jo myyty. Ihanat aromit.

Noudatin ohjeen melko tarkasti, ihan ohjeessa suositeltuihin kurkkuruisleipiin asti, miten joku niin yksinkertainen voikin olla niin koukuttavaa,  paitsi että en soseuttanut osaa keitosta ja vaihdoin chilin cayenneen ja loppusilaus lehtipersiljat korianteriin, koska sitä minulla oli ja sitä rakastan, lehtipersilja on kyllä myös mitä mainiointa. Laitan alkuperäiset maustemäärät, saatoin itse käyttää hiukan vähemmän lasten takia (ja mitä niitä nyt mittailemaan....)

Mutta keitto oli erinomainen, kiitos reseptin jaosta, Arleene. Erinomaista.


Peruna-kukkakaalikeitto  (Arleenan intialainen twist)

1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tl inkivääriä 
2 tl juustokuminaa,
ripaus caayennea
1 tl korianteria, 
1/2 tl kurkuma
rypsiöljyä
7 dl kasvislientä
1 prk/4 dl kookosmaitoa
350 g varhaisperunoita paloiteltuna ja kuorittuna
300 g kukkakaalia pieniksi kukinnoiksi leikattuna
suolaa ja mustapippurirouhetta
1/2 sitruunan mehu
pinnalle korianteria tai lehtipersiljaa

Pehmittele sipuleita pari minuuttia rypsiöljyssä. Lisää sitten kuivamausteet ja irrottele makuja minuutin verran. 

Kaada mukaan kasvisliemi ja kookosmaito, kuumenna kiehuvaksi ja lisää perunat ja kukkakaalit.

Anna porista hiljoikseen 15 minuuttia, tarkista suola ja pippuri, purista mukaan sitruunanmehu ja ripottele pintaan reilusti yrttiä.

Tarjoile. Sen kurkku-ruisleivän kanssa. Näkkärikin käy.



5 kommenttia:

  1. Tämä maistuisi varmasti itselleni paremmin kuin kesäkeitto (taas yksi kouluruoka trauma).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä me tykkäsimme kovasti. Sointuvat mausteet!

      Poista
  2. Tulee ihan mieleen vuonna yks tai kaks, kun käytiin festarireissulla sukuloimassa Lappajärvellä. Nähtiin perunapelto jos toinenkin ja maitoperunaa syötiin joka päivä! :)

    VastaaPoista