About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 26. kesäkuuta 2014

Jotakin veheriää


Tuli kerralla kesän suosikkisalaatti tai lisuke, miten sen nyt ottaa.
Äiti oli tämän bongannut Tomi Björckin grillireseptivihkosesta, teki ja suositteli, kun Maitotyttökin oli kauhonut pikku masuunsa kaksin käsin.

Ja vain 4 ainesosaa. Kerrassaan nerokasta. Raikasta. Kestää parikin päivää helposti jääkaapissa.

Ja tilli. Voi tilli! Se ainut toinen yrtti jota me suomalaiset käytimme viime vuosituhannella. No kalan kanssa, ja uusien pottujen. Ja ehkä tillilihassa, ellet sattunut elämään siinä viharakkaus-suhteessa, josta kyllä monella uupuu tillilihan suhteen se rakkaus-osa.

Tillihän on itseasiassa yksi niitä spessuimpia yrttejä. Ainutlaatuinen ulkonäkö, ainutlaatuinen maku ja tuoksu. Ei tarvitse miettiä, että onko tämä nyt kirveliä vai jotakin muuta iisoppia (myönnän, en sokko tunnistaisi kumpaakaan, harvoin käyttämiäni). Tilli on huumaavaa ja passaa niin moneen muuhunkin kun noihin perinteisiin.

Justiinsa niin kun tämänkin salaatin juju. Todella!


Kurkku-feta-tillisalaatti
Puolita annos jos haluat puolta vähemmän... Paitsi ettet halua, trust me!

2 kurkkua
180g hyvää pehmeää fetaa
puntti tilliä
1 sitruunan mehu

Silppua kurkku tosi pieneksi kuutioksi. Silppua tilli. Murusta feta haarukalla. Sekoita kaikki yhteen ja purista päälle sitruunan mehu. Ehkä muutama pyöräytys pippurimyllystä, mutta koska se olisi jo 5. ainesosa, niin ei pakko.

Loistava lisä kaiken grillatun viereen makkarasta lampaan fileeseen. Tai miettikääs pitaleivän välissä tätä ja ehkä grillattua kanaa tai sitten nyhtöpossua. Jes, on muuten lapa jääkaapissa huomiselle eli  tämä täyte testiin huomenna. Ihan heti kun palaudun provinssin järkkärivuorosta. Pitat tulee muuten sitten vakuumipussista.

22 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyvältä. Taidanpa vastavuoroisesti testata sinulta tämän herkun.

    VastaaPoista
  2. Nää on just näitä, mitä voi lappaa haarukkatolkulla suuhun huomatakseen, että kulhon pohja häämöttää jo. Tilli on mun suosikki yrtti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin .muistan sen. Koska teet tilli leipää?

      Poista
    2. Oon tehny kerran tillipaahtista rapujuhliin. Reseptiä en tainnu postata. Hyvää syy testata uudelleen!

      Poista
  3. Tuleeko tuota tilliä tosiaan puntti? Puntissa on 5/10 tillinippua eli aika paljon. Kun torikuormaa kootaan kysytään montako punttia tilliä ja nippuja tehdään sitten tarpeellinen määrä.
    Salaatti on kyllä varmaan hyvää ja menee kokeiluun heti tänään.
    Viime vuosisadalla vuonna 1918 syntynyt äitini viljeli 50-luvulta ainakin persiljaa, tilliä, ruohosipulia, valkosipulia ja lipstikkaa ja samat löytyivät kaikilta naapureiltakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei tosiaan tuu. Nippua tarkoitin, mutta en näköjään tienny että puntti on noin määritelty yksikkö, kiitos opista!

      Muista aina jättää liiottelut pois kun luet mun juttuja. .. tarkootin just tuota lähinnä. Että korianterit ja basilikat sun muut oli aika tuntemattomia.

      Poista
    2. Jep. Basilika ym. alkoivat tosissaan olla käytettävissä ympärivuotisesti vasta kun Lidl rantautui Suomeen vajaat 15 vuotta sitten. Sitä ennen olivat niin kalliita, että keskipalkkaisessa lapsiperheessä ostettiin vain sydänkesällä juhlaruokiin tuoreita yrttejä, mutta Lidlin myötä muutkin joutuivat laskemaan hintoja.

      Poista
  4. Nyt ku mainitsit tuon lampaan, on tätä ja sitä saatava! Lähdenkin tästä kauppahalliin tarveostoksille heti! Tai heti kun listat on maalattu kolmanteen kertaan.

    VastaaPoista
  5. No siis tätä mulle heti! tein justiinsa tällä viikolla tillitsatsikia, tilli on NIIN hyvää. Ja fetan kanssa tietty vielä parempaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu mäkin aina silloin tällöin tillitän tsatsikini. Hyvää.

      Poista
  6. Pitäisiköhän tätä uskaltautua kokeilemaan, kun en koskaan ole tuota suomalaisten tilli-innostusta ymmärtänyt. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No pitäisi. Tillillä on suuri sydän. Ihastut kun annat sille mahdollisuuden loistaa.

      Poista
  7. Hyvää vihreetä:D pitäis kokeilla.Ja terveisiä Helsingistä tällä kertaa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, toivotaan sull elivoja kesäsäit Suomessa! tai ainakin kivempia!

      Poista
  8. Rakastan tilliä, melkein yhtä paljon kuin sukulaislapseni, joka söi sitä pienenä lusikalla.
    Kaikki ainekset sopivasti jääkaapissa, tämä menee testiin.

    VastaaPoista
  9. Minäkin tillitän usein tzatzikin, mutta tillipesto se vasta on ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epäilemättä. Testaamatta, muttei kauaa. Pesto on kyllä yrttien paras kaveri.

      Poista
  10. Harasoo, vai kuinka tähän pitäisi vastata?

    VastaaPoista