About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 13. kesäkuuta 2014

Helsinkiä maistamassa


Jostakin syystä kohti TOH2014-aluetta kohti kävellessä ajattelin mennä vuosien yleisurheilun MM-kisoja, muistatteko niitä,  joissa satoi koko ajan  mielikuvituksellisen lujaa ja joihin olin ostanut IsoHoolle ja avecille (lähetin suosista kaverin matkaan) synttärilahjaksi liput.

Taste of Helsinki 2014 on kansalaistorilla, eli heti siinä Kiasman takana jo 3:tta kertaa järjestettävä, ruuan ja herkuttelun festivaali, jossa Suomen huippuravintoloiden aikaansaannoksista pääset kerrankin nauttimaan mutkattomassa ilmapiirissä ja kohtuukustannuksin.

Iso käsi Festivaalin ideoineille Barry ja Mira MacNamaralle, jotka festarin aikana saavat pikkuisen vielä apua n. 400 hengeltä, sekä tietenkin yhteistyökumppaneilta.

Pääkaupunkilaisille, juttu on varmasti jo tuttu, mutta paikkaan soisi löytävän myös muualta Suomesta, kun junat ja bussit ja autot kulkee. Helsingin henki tänään, se on kulinarismi!

Pikku sade ei haitannut lain, varsinkin kun kojuilla kohtasi sitä peräänkuulutettuakin- mutta täältä tosiaan löytyvää-  lämmintä palveluhenkeä ja monella luukulla saattoi tavata itsensä keittiömestarin aurinkoisesti hymyilemässä. Kiitos mm.  Smakbyn Michael Björklund juttutuokiosta (på svenska!), Askin Filip Langhoff hurmaavasta palvelusta ja Juuri- ravintolan Ilja Björs joka käsittämättömän aurinkoisena (ja suunsoiton seurauksena) kantoi 3 annostani läpi festarialueen toisessa nurkassa olevaan telttaan, jossa olin yhyttäytynyt Soppa-Hannan ja Kulinaarimuru-Jaanan seuraan.

Ja se ruoka! Söisi suu, vetäisi vatsa, vaan ei kestä hennot sääret! Parhaani kuitenkin tein, kaikesta nautin ja paljon jäi harmikseni maistamatta. 


Ja kuvaamatta. 


Smakbyn:Ahvenanmaan pannukakusta, luumuja ja kermavaahtoa

Smakbyn, Åland ;Itämeren kalatartar sekä rapuja ja siianmätiä

Ask: Porsaankylkeä, varhaisperunaa & sipulia

Askin jälkkäri oli super-taivaasta!
Ask: Suolaheinää & valkosuklaata - Erikoismaininta: Taivaallinen jälkkäri!


Juuri: Prässättyä graaviahventa


Juureen tuhlasin viimeiset markkani, Ravintolan menu oli onnistuneen tasapainoinen. Älkää tehkö kuten minä melkein tein, ja ylenkatsoko punajuurimakaroonilaatikkoa. Nimittäin huippu.

Juuri ; Punajuurimakaroonilaatikko
Juuri: Kuttujugurttijäädyke, lakritsia, vadelmaa ja fenkolia

Hummerimakkara ja sahramirisotto erottautui suuhuni myös herkkujen herkkuna.
Demo: Hummerimakkara, sahramirisottoa, rakuunadressing

Toistuvia trendejä, mutta hyvinkin erilaisin toteutuksin tuntuivat olevan pitkään kypsytetyt lihat, vuohenmaito ja lakritsa. SamiTalbergin lakritsa-korvasienimunakas ansaitsee vielä maukkuusmainonnan ja Postresin luukulla naureskelimme, että kaiken tämän ruokahuuman keskellä, mitä suomalainen tilaa. No uusia perunoita ja anjovisvoita! Ehkä hiukan turhankin simppeli...mutta hyväähän sekin oli.

Aika mielivaltaisesti maistelin annoksia, koska tilaisuuteen osallistumismahdollisuus tupsahti eteeni hiukan yllättäen, en ollut tehnyt etukäteissuunnitelmia ja kun ne sääret ovat mitä ovat oli pakko karsia, omalla kohdallani kartoin sitten tutumpia ravintoloita, esim Farangia ja Kaartin Hodaria&Hummeria, vaikka tiedän, niin tiedän, kuinka olisin nauttinut niiden annoksista.

Laitetaan nyt vielä kuvat Suomen ja Ruotsin kokkimaajoukkueiden kutsuvierasaloituksessa tarjotuista "ammuspusseista". Kun kaikki huuhdottiin arvoisesti alas Taittingerilla, siitä oli hyvä jatkaa Terhin keittiössä -Terhin kanssa alkuiltapäivän kierrokselle. Käytyäni välillä syömässä toisessa tilaisuudessa toisia herkkuja palasin tosiaan vielä alueelle ennen junani lähtöä.


Vuohenputkimoussea

verimakkaraa


Ja vielä iloiseksi lopuksi pieni vinkki sunnuntainkävijöille. Le Creuset myi kaikki esillä olevat ihanuudet pois puoleen hintaan messujen päätyttyä.


Have yourself a Taste of Helsinki!

14 kommenttia:

 1. Kyllä pikkuisen sydän vuotaa verta, kun ei taaskaan päästä paikalle! Oi, oi tuota herkkujen määrää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, lapset kasvaa ja välimatkat lyhenee. ..äsh, vai miten se ny meni...

   Poista
 2. Kiitos seurasta Nanna, olipa kivaa sateesta huolimatta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuin myös. Oli vaan taas liikaa virikkeitä...

   Poista
  2. Melekosta menoa ilta :) näköjään sait kuitenkin minunkin markat tuhottua :D

   Poista
 3. No höh, olisit jäänyt meidän seuraan tänään, niin olisit voinut ottaa uuden kierroksen. Juuri varustaudun täällä asiaan kuuluvasti eli kumpparein ja kertakäyttösadetakilla. Viimeksikään sade ei onnistunut pilaamaan tunnelmaa, joten en usko, että onnistuu tälläkään kertaa. Meidän taktiikka on ollut jakaa laitakokin kanssa kaikki annokset puoliksi ja sitten vielä omat santsaukset parhaista. Nyt on jakaja työmatkalla, joten harmittavasti saattaa jäädä tänä vuonna paljon maistamatta. Mutta en aio missata hummerimakkaraa, enkä Askin possua, enkä sitten varmaan myöskään tuota makaronilaatikkoa. Sait ylipuhuttua ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höhöhöh, I wish! Nälkä jäi, kuvaannollisesti. ..

   Askin jälkkäri myös ehdottomasti.

   Poista
  2. Askin jälkkäri oli ehkä kaikista paras ainakin mieleenpainuvin. Juuren setti kokonaisuudessaan oli kyll vahva. Kiitos makaronilaatikkosuosituksesta olisin ehkä ylenkatsonut ja se olisi ollut virhe...

   Poista
 4. aapuaah. kotoudumme juuri ihan urakalla festarista nautittuamme. siestaa tekisi mieli mutta maha ei enää taivu edes vaaka-asentoon... Juuren possu ja jälkkäri oivat Askin jälkkärin lisäksi ihan ehdoottomat huiout! Vaikka Demon hummerimakkara oli kyllä myös hyvää. Vaikka se risotto ei vetänytkään vertoja Hummerin & Hodarin risotolle... niin, ja ihana nähdä, taas <3

  VastaaPoista
 5. Ooh, nyt kyllä harmittaa, että Taste jää tänä vuonna välistä, niin hyvältä näyttää!
  Nti Papu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä nyt ens vuonna aion panostaa, kun nyt sain esimakua.

   Poista
 6. ei ole Tastea voittanutta <3
  Hyvä tuo Le Creuset -vinkki, pitää viiä sinne loput Markat jos niitä sattuu jäämään!

  VastaaPoista