About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 12. toukokuuta 2014

Oodi perunalle!


Mä oon niin peruna-ihminen! ...ja lisäksi riisi ja pasta, noodeli ja what-not-ihminen, mutta ei seata sitä nyt tähän.

Mä niin rakastan perunaa!

Kohta saa vuoden paras aika, suomalaisen uuden perunan aika. Menee kuulkaa meikäläisellä ohi parsojen ja ravustuskauden ja mansikoidenkin.

Ihan siitä onnesta pari vanhaa perunavinkkiä. Vanhoista perunoista.

Yläkuvassa ihanan rapsakat Hawksmoorin perunat, joiden reseptiin taisin tutustua  Chez Jasun blogin kautta. Hän oli lusikoinut reseptin vaatimat ankanrasvat ankankoipiconfit purkista. Itse otan talteen aina pari kertaa vuodessa rasvat ankkaa paistaessani. Se on kyllä erikoishyvää rasvaa. Jasu käytti timjamia, minä olen näemmä hoidellut homman rosmariinilla. Minä en liioin perunoitani kuori.

Hawksmoorin perunat

1 kg jauhoisia perunoita
5-7 rkl ankanrasvaa
rosmariinin oksia tai timjamia
4 valkosipulinkynttä
sormisuolaa

Pese, kuivaa ja lohko perunat ja esikeitä jättäen ne vielä tuntuvasti napakoiksi ja levitä ne uunivuokaan. Lusikoi sulatettu ankanrasva päälle ja sekoita hyvin.

Paista 220 asteessa noin tunti.  Voit välissä käännellä perunoita, että rapsakoituvat tasaisesti. Vartti ennen valmistusta lisää mukaan valkosipulit hiukan pienistettynä sekä yrtit.

Sormisuolaa ja syö.


Toinen ikisuosikkini on uuniperuna kaikessa simppeliydessään. Ekstra gurmeeta saa, kun suuret jauhoisat perunat kieputetaan  folioon ja heitetään kuumille hiilille. Tämä vaatii aikaa, perunan koosta riippuen vähintäänkin tunnin, mutta peruna saa ihanan aromilisän hiilipaahdosta. Eipä siinä sitten enää kun ristiviillot ja suolaa ja voita. Hiiliksi kelpaa leivinuuni, takka, nuotio, grilli, mikä sulla nyt sattuu olemaan.


Minä tein näitä leivinuunia lämmittäessäni, kun se hiilivaihe siinä kestää niin kauan. Samalla heitin uunimakkarat valurautapannulle ja valkosipulin puolikkaat sekaan.

Saattoipa uuni olla makkaralle hitusen kuuman sorttinen, mutta uskotteko jos sanon, että itseasiassa se on juuri hyvää noin päältä kuivahtaneena.



Huuda hep, jos tykkäät perunasta!

25 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hep, hep, hep! Pitäiskö ottaa vielä perunapussi mukaan ens lauantaina. Ihan siltä varalta, jos sattuis yöllä tarviimaan pientä hiukopalaa ;). Hiilostahan pitäis kyllä piisata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai mikä idea... ruokablogaanit, aamunsaraste. Perunaa.voita. suolaa.

      Poista
    2. Ooooh! Onhan siellä kyllä mihin niitä viskellä.

      Poista
    3. Eli viimeinen ruokalaji on sitten munaperunat!

      Poista
  3. Ihanan näköstä varsinkin tuo makkara & potut leivinuunissa! Nami :)

    VastaaPoista
  4. Hep! Keitetyistä sellaisenaan en niin erityisesti välitä (paitsi uusista), mutta kaikessa muodossa iso hep.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu. Ymmärsin kyllä. Kyllä jiskus hyvin keitetyt kuoriperunat on hyviä. Tai kuoritutkin. Perunan pitää olla vaan priimaa ja keittäminen nappisuoritus.
      Niim hullulta kun se kuulostaakin niin mun liistfeivörit on muusi. Ja sekin on hyvää.

      Poista
  5. Hep! Uudet perunat on herkkua, mutta osaan kyllä ottaa ilon irti siitä ajasta kun kellarin perunat muuttuvat niin "vanhoiksi", että niistä saa kunnon muusia. Syksy tuntuu niin pitkältä jossain vaiheessa kun ei saa muusia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muusissa kuten mones muuskin on perunan laadulla ja lajikkeella kyllä tärkeä osa!

      Edellisen postaukseni kommentoinnis ihmettelin pakastinkateutta. Nyt kyllä iski perunakellarikateus.

      Poista
  6. Peruna on parasta! Tuota ankanrasvaa on kertynyt jääkaappiin ja pitkään on aiottu ryhtyä meinamaan tälläsiä pottuja!

    VastaaPoista
  7. Meinaaminen on toiseksi parasta heti varsinaisen perunoiden tekemisen jälkeen! ;D

    VastaaPoista
  8. Hepp hepp! Ei ole perunoiden voittanutta :)

    VastaaPoista
  9. Minä en edes ole varsinainen perunaihminen, mutta uuniperunat (erityisesti hiiliversiona) ja Top 5 -haastejutussani (eli täällä: http://sanoinjakuvin.blogspot.fi/2014/04/aika-haastavaa-eli-top-vitoset.html) mainitsemani grilliperunat ovat kyllä ihan überhyviä. :) Että pitkin tulla nälkäisenä tänne lueskelemaan, alkoi tehdä ihan älyttömästi mieli jonkin sortin paistettua/hiillostettua perunaa!

    VastaaPoista