About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 24. elokuuta 2013

Grillibataatti on niin kaunis !


Tuo oranssi väri on juuri omialtaan loppukesän ja alkusyksyn grillauksiin. Bataatti on harvoin nähty vieras meidän grillissä, varmaan superpehmoisen koostumuksensa vuoksi, olenko pelännyt vaikeaksi grillattavaksi. GoodFood 07/2013 -lehti sai minut testaamaan uutta reseptiä, ja siitä tuli oitis aivan suosikkiykköslisuke liharuokien kylkeen. NaapurinUllakin hurmaantui täysin, toisin kuin NaapurinVesa, joka pahoitteli, ettei vain millään osaa herkistyä makeille mauille muuta kuin jälkkäreissä. Ja näin puhuu mies joka maistamatta lisää salami-aurajuuston päälle reiluhkolla kädellä suolaa. Että en minä kovin paljon ottanut itteeni.

Grillibataatin todellinen kruunu oli itseasiassa chipotle-maustevoi, savuisen tulinen chilivoi on täydellistä pehmeänmakean bataatin päällä. Ja sisällä. Kaikkialla.

Ainoa ongelma reseptissä on oikeastaan bataattien hervottomat koot, olisi kiva tehdä jokaiselle oma bataatti uuniperunan tapaan, mutta meillä saatavat ovat yksinkertaisesti liian suuria siihen. Esikypsensin omani kokonaisena ja suurimman laitoin 4 osaan, hiukan pienimmän puolitin ennen grillausta.


Grillibataatti ja Chipotle maustevoi

Kokonaisia bataatteja ruokailijoiden määrän mukaan

maustevoi n. 6:lle
150g voita huoneenlämpöisenä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
pari chipotle-chiliä (chipotlechili-tölkistä katso kuva, saa nykyään marketeista)

Laita bataatit uuniin kokonaisina 225 asteeseen ja paista pehmeiksi, koosta riippuen 30-60 min.Tämän voit esivalmistella jo hyvissä ajoin. Grillatessa sitten grillaat puolitetut tai 4 lohkotut bataati kuorineen kuumiksi.

Maustevoin saat yksinkertaisesti surauttamalla kaikki aineet tahnaksi sauvasekoittimella. Kääri sitten pehmeä tahna muovikelmun sisään ja muotoile tangoksi, anna kovettua pakkasessa tai jääkaapissa.

Tee kuumiin, grillattuihin bataatteihin viillot ja täytä ne kylmällä maustevoilla. Siis runsaalla kädellä, tähän tulee nimittäin himo. Varmista, ettei seurueessa ole syöjiä, jotka eivät koe makeita makuja omakseen pääruoka-annoksissa. Syö heidänkin osuutensa.

11 kommenttia:

 1. Voi, meidän Smarketissa on myös pieniä sieviä bataatteja, perunan kokoisia. Sun vejes niitä tänään aamupäivällä hiplas, mutta mä käskin ostaa isompia, "kun eihän noilla pienillä mitään tee." Chipotle-tölkkiäkin hiplattiin, muttei otettu. Joutuuko tässä nyt vielä vääntäytymään kauppaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No johan on meillä taas telepatiat. Eikö teillä ollu iPad mukana?

   Poista
 2. Luomubataatteja löytyy meirän Citymarketista, ne on sopivan pieniä.
  Terveisin NuutinMinna :)

  VastaaPoista
 3. Just tänään tein minäkin bataattia;tosin hieman eri tavalla.Täällä sitä tulee syötyä useinkin,kun sitä saa niin helposti ja on ehdottomasti yksi suosikkikasviksistani:) Juu ja noihin todellakin tulee himo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bataatti on kyllä monipuolinen! Pitääpä käydä sun bataattiohjeilla.

   Poista
 4. Nyt on kyllä todettava, että kauneus on katsojan silmässä ;-) Väri on tosin komia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No Jonna, Jonna! Mutta jos haluaa ajatella negatiivisesti, niin tuo eka kuvahan näyttää lähes , no hienosti sanottuna takapuolelta. In action.

   Apua, oliko tämä nyt hyvän maun vastaista? Älkää lukeko.

   Poista
  2. Just tota minä en kehdannut sanoa ;-)

   Poista
 5. Bataatti grilliin, hieno idea. Pakko heittää tähän toinen hieno idea, jos ette ole vielä testanneet, nimittäin grillattu vesimeloni. Meloni siivuiksi, pintaan mausteita esim. paprikajauhetta, cayannepippuria, sokeria ja suolaa. Pieni pintasively öljyllä ja grillaus molemmilta puolilta muutama minuutti. Voisi ajatella, että menee mössöksi, mutta tulos onkin ihan toinen.

  VastaaPoista