About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 3. marraskuuta 2012

Ihana Lindsay! (ja arvonnan tulokset)


...ja samaan aikaa toisaalla julkaistaan huomattavasti mielenkiintoisempia ateriontikokemuksia!

Mutta jonkinmoinen  henkilökohtainen Mad Venture - kokemus, tai ainakin First Ever, sain Kirjamessu-perjantaina kun söin elämäni ensimmäisen vegaanin ja myös lähes raakaravintoisen (ei kai sämpylä voi olla raakaravintoa?) aamiaisen -tai ylipäätään aterian- ravintola Silvopleessä.

Tarjottimellani on huippuhyvää raakatattaripuuroa kolmen kastikkeen kanssa: Cashew, taateli ja mansikka-avokado. Siis myös kastikkeet olivat huippuhyviä! Sitten  yliterveellisen oloinen viherjuoma, valkoista teetä, hiukan hedelmiä ja vihannessämpylä. Näitä ruokakokemuksia voisi hankkia vaikka lisää!

Syy minulle epätavalliseen aamiaiseen oli se, että Finn Lectura oli kutsunut minut ja muutaman muun bloggaajan aamiaiselle tapaamaan vegaania keittokirjailijatarta Lindsay S. Nixon'ia. Olin
kutsusta innoissani ja tapaaminen olikin mainio tapa aloittaa muutenkin niin jännittävä päivä (illalla oli Bloga wards -gaala ja siinä keskipäivällä piti osata ajaa auto Simonkentän hotellista Forumin parkkihalliin, huom. siis minun!)


Lindsay oli oikein välitön, lämminhenkinen ihminen. Ennen  amerikkalaisen Lindsay'n nyt suomennettua  keittokirjaa Helpot ja nopeat kasvisherkut ( mielettömän tylsä nimi hyvällä kirjalla), Lindsay oli minulle aivan tuntematon, vaikka nyt kyllä  muistan törmänneeni aikaisemmin jo hänen supersuosittuun blogiinsa Happy Herbivore. Mutta kun en ole elämäntavoiltani vegaani, enkä ole kummemmin koskaan tuntenut kutsumusta tuohon suuntaan, niin ymmärrettävästi en ollut siihen aikaisemmin kovin syvällisesti tutustunut.

En oikein tiedä, mistä tapaamisessa olisi pitänyt puhua, mutta se ei tarkoita, että olisimme siellä tuppisuin istuneet. Jutustelu soljui ihan rentoutuneesti ja minä ainakin kyselin Lindsayltä vaikka mitä, asiasta ja ehkä sen vierestäkin. Yritin kuitenkin sivistyneesti antaa muillekin suunvuoron, mutta en ole varma tuntuiko muista siltä!

Mutta mitä  opin? Lindsay on siis 31-vuotias (joo, kysyin iänkin...L luuli, että kysyn painoa kun alustin kysymystä, että tätähän ei yleensä naisilta kysytä...) lakimies, joka aika nopeasti valmistuttuaan jätti leipätyönsä ja alkoi kokopäivätoimiseksi vegaanilähettilääksi. Bloginsa Lindsay aloitti 5 vuotta sitten, jolloin vegaaniblogeja oli vain USAssa muutamia. Lisäksi Lindsay'llä oli myös ehkä hiukan erilainen näkökulma, hän jakoi nopeasti valmistuvia ja myös hyvin vähärasvaisia  reseptejä. Vaikka nykyään pelkästään vegaaniblogeja on hurja määrä, on L säilyttänyt ja kasvattanut suosiotaan yhtenä ensimmäisistä. Jopa niin, että hänet tunnistetaan yleisesti joka puolella USA:a ja tuntemattomat tulevat juttelemaan. Lindsayllä on 5 (vai kuuden) keittokirjan kustannussopimus, jossa nyt siis ollaan puolessa välissä. Hän matkustaa paljon ympäri Amerikkaa ja maailmaa kertoen vegaanista ruokavalioista ja väliajat sitten kehittelee uusia reseptejä keittokirjoihinsa, kuulemma kokeile ja maista -metodilla. Vuodenvaihteessa hän lyö aina jarrut kiinni pariksi kuukaudeksi ja lataa akkuja  perheensä parissa ja lomailee vuorilla lumilautaillen. L:llä on 2 assistenttiä, joista toinen taisi olla hänen aviopuolisonsa.

Lindsay päätyi aikoinaan kokeilemaan vegaania ruokavaliota terveysongelmien kanssa ja kertookin päässeensä sen avulla niin migreeneistä kuin ylipainostaankin. Myös lähes hänen koko perheensä on kääntynyt vegaaniksi, viimeisimpinä alkuvuodesta vanhempansa, jotka kuulemma saivat heittää viimeisessä terveysrtarkastuksessa lääkkensäkkin huitsin Nevadaan (jossa myös L lautailee?)

Ja ne tärkeät pointit vegaaniuden puolesta:

Terveys: ei lainkaan kolesterolia, vähärasvainen vegaaniruokavalio on myös vähäkalorinen ja kuitupitoinen

Talous: Vegaaniset peruselintarvikkeet ovat edullisia, siis säästät.

Eläimet: Kunnioittaa eläinten oikeuksia.

Ympäristö: Ympäristöystävällisin ja kestävin tapa syödä.

Oli kiva tavata Lindsay, joka oli siis ihanan pulppuavan puliseva ja oikein tavallinen, kaikissa sanan positiivisissa merkityksissä. Oli mielenkiintoista tavata bloggaaja joka oli tehnyt siitä itselleen tuottavan "ammatin", mikä Suomen kokoisessa maassa taitaa olla aikamoisen vaikeaa. Ainakin niin tuottavan ammatin, että Linsay aikoo lopettaa työnteon viimeisen keittokirjan jälkeen. Mutta ei kai sentään bloggaamista, siihenhän jää koukkuun?

Tapaamisesta löytyy uusia näkökulmia myös paikalla olleiden kanssabloggaajien tuotoksista. Oli hirmuisen miellyttävä tavata myös Hra ja Rva Kettu Ketun keittiöstä ja Kamomillan konditorian, joka siis on ymmörtääkseni vegaani leivontablogi!

JA SITTEN VIELÄ ARPOMANI FINN LECTURAN LAHJOITTAMAT LINDSAY'N KEITTOKIRJAT:

Arvonta suoritettiin Random org'illa, numeroiden 1-48 välillä. Tuota yhtä omaa kommenttiani en laskenut mukaan kun laskin sijoituksia.

Onnetar suosi numeroita


26 Jii &Nti Papu
25 Tomi Rautio
13 Netta
43 Katza

 Onnea voittajille ja kivoja hetkiä kirjan parissa! Postitan kirjat teille kunhan saan postiosoitteenne.
Kiitos kaikille osallistuneille!

7 kommenttia:

 1. Olisi ollut kiva olla tuolla aamiaisella.Itse olin täysin vegaani muutaman vuoden;nyt olen sitä osan aikaa,mutta syön myös maitotuotteita sekä kananmunia.Lihaan tosin en koske,kalaan kyllä. Ja tuo raakapuuro kuulosti tosi hyvältä;raakaruoat ovat muutenkin ihanan herkullisia (ja terveellsiä;D)

  VastaaPoista
 2. No monen monta kertaa olen sun blogissas kattellut nuata raakareseptejäkin...
  Pitäis ottaa itteä niskasta kiinni ja kokeilla vaikka jotakin piirakkaa/kakkua, näin niinkun aluksi.

  VastaaPoista
 3. Tee Nanna tuota Lindsayn raakapuuroa, niin että mekin päästään sitä sitä sun neuvoin kokeilemaan ja maistamaan.

  VastaaPoista
 4. Sain kirjan arvostelukappaleena ja ehkä tartun siihen sinun kirjoituksen jälkeen uudestaan. Hyvä asia ja varmasti hyvät reseptit, mutta kirjan visuaalinen ilme, kuvat, kansi ja painon värit eivät kyllä houkuttaneet kirjaa lukemaan tai reseptejä kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mähän sanoin jo tuosta nimestäkin, että kyllä on vetävä!
   Ulkoasu vai onko se nyt taitto, ei ole todellakaan erikoisen houkuttava, mietin voiko ne olla rapakon takana näin takapajuisia tässäkin? Kuitenkin kirja on varmaan tehty hyvin alkuperäisen mallin mukaan.
   Kuvat on myös aika keskikastia, käsitin kuitenkin, että Lindsay olisi niitä itse kuvannut, en ole ihan varma. Mutta aikoi ensi kirjassaan palkata valokuvaajan aikapulan takia, eli en usko että valokuvaus onkaan mitenkään suurin palo hänen elämässään.

   Mutta itseasiassa mun mielestä teksti on kuitenkin hyvin selkeästi esillä , jos ei muuta. ja koska mä olin menossa tapaamaan Lindsaytä ja koin velvollisuudekseni tehdä vähän taustatyötä, luin kirjaa kuten romaania, resepti reseptiltä ja siinä alkoi se maailma vähän avautua ja tosiaan alkoi tehdä mieli kokeillakin näitä. Mutta ei tää kyllä mikään olohuoneenpöytä-selailu kirja oo! :)

   Poista
 5. Onko voittajille jo laitettu kirjat ?

  VastaaPoista