About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 31. joulukuuta 2011

Lakka-kinuskijäädyke ja tilinpäätös



Herkullisille jälkiruuille on aina kysyntää. ja vaikka omani teinkin joulupäivänä, sopinee tämä mihinkä muuhunkin ajankohtaan tahansa. Varsinkin jos sen tekee yksittäisannosvuuissa kuten alkuperäinen Maku-lehden resepti ehdotti. Minulla ei tuollaisia ollut, niin kiskaisin koko hoidon Tupperwaren hyytelövuokaan ja löin vielä kuusenkuva kannen päälle.


Lakat piti hakea kaupasta, eikä sitten jäänyt ainuttakaan koristeluun, päätin jouluisesti murustella jäädykkeen päälle piparia. Onko se sitten kaunistus, komistus vai kauhistus on kai katsojan silmissä. (Toivottavasti tästä ei nyt tullut ROSKAjäädykettä....)

Jäädykkeet ovat kivoja jäätelön korvaajia, jos haluaa tehdä itse pikemminkin kun availla kaupan jäätelöpakkauksia ja ellei kaapin perälle ole siunaantunut jäätelökonetta/lisäosaa. Kyllä jäätelöä kai voi valmistaa ihan käsipelilläkin, mutta käsittääkseni, sitä pitä käydä useamman kerran vatkaamassa jäätymisen aikana...ja sehän kuulostaa jännetupentulehdukselta, ellen nyt aivan väärin diagnosoi.

Pyöraytin tämän pakkaseen siis aattoyönä ja se kävi aika nopeasti. Vähän siinä tekovaiheessa hätkähdin kun kehotettiin paseeraamaan lakat, ja se kuulosti myös hirveän uuvuttavalta siinä vaiheessa, lakathan ovat yhtä suurta siementä, enkä ollut varma onnistumisesta. Siksi päätin ensin soseuttaa lakat ja sitten painelin vasta soseen siivilän läpi, liekö ollut turhaa se soseutus, mutta näin massa ainakin meni läpi melko kivuttomasti. Ja siemenethän nyt olisivat olleet tuossa jäädykkeessä pahempia kuin Dr Oetkerin hopeakuulat.

Ihan rinsessa!

Ohjeen kopion tähän suoraan.

Lakka-kinuskijäädyke


6 annosta

2 dl kuohukermaa
300 g vaniljarahkaa
3 dl lakkoja (paseerattuna)
2 rkl ruokosokeria
1 dl kinuskikastiketta

Koristeluun
1 dl lakkoja
Vaahdota kerma kulhossa. Sekoita rahkan joukkoon kermavaahto, paseerattu lakka ja sokeri.
Valuta päälle kinuskikastiketta nauhana. Kääntele seosta vain sen verran, että kinuski jää seokseen raidoiksi.
Nostele seos annosvuokiin. Jäädytä pakastimessa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.
Kumoa jäädykkeet vuoista lautasille ja anna olla huoneenlämmössä vähintään 20 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele kokonaisilla lakoilla.


Siinäpä se sitten oli, vuoden 2011 viimeinen ruokapostaus, numero 120. Blogin kirjoittaminen on ollut ihana pakopaikka arjen murheista, hetki omalle itselleni. Vuoteen on mahtunut monta ruokaoivallusta, monta epäonnistumistakin,kokeiluja, jännitystäkin (että lässähtääkö vai eikö lässähdä...), oppimista, uusia tuttavuuksia niin blogistaniassa kuin ihan elävänäkin... Viinitermiä lainatakseni, tämä on aika "antava" harrastus.
Siksi luulen, että myös elämäni kaksi tärkeintä saavutusta, ovat jollakin lailla  alkaneet nivoutua ruokamaailmaan tänä vuonna....




Pieni , suuri munamieheni....






josta on aivan pakko kertoa  seuraava anekdootti:
Kun valmistelimme Maitotytön ristiäisiä maaliskuussa, ja hra pappi oli meillä käymässä ja urho silloin vielä 6v tuli eskarista kotiin ja näki vieraan miehen olohuoneessa, kävi supisemassa minulle, että "äiti, äiti saanko esittää..." minä arvasin kyllä mitä, ja nyökkäsin myöntymisen merkiksi. Urho juoksi yläkertaan, puki munamiehen verhat ylleen ja tulla taapersi papin eteen. En koskaan tule unohtamaan lapseni repliikkivalintaa. Tillitti sielunhoitajaa suoraan silmiin ja kimitti:
" Pieni muna, suuri sielu!"

Ikionnellinen olen myös siitä, että tammikuussa sain vielä ihan ikioman sinappikoneen:


Voin suositella kaikille!

Yksi on joukosta poissa. Joulunaikana olen niin ikävöinyt myös omaa Obelixiani. Ovat säästyneet niin piparkakut kuin kakunkoristeetkin.
Kuva by Salme Mujunen

Ja niinkuin tavataan sanoa,
näihin kuviin ja tunnelmiin,
kiitoksia kaikille blogiani lukeneille
ja onnistuneita keitoksia vuodelle 2012!
Jokahittelle!
Nanna



15 kommenttia:

  1. Hyvää uutta vuotta teillekin! Ja miten mahtavat kuvat, ihan tuli tippa silmään munamiehen viisauksia lukiessa ja pikku sinappikonetta katsellessa.

    VastaaPoista
  2. ou no :D sinappikone veti sanattomaksi vaikka ensin meinasin munamiehestä jotakin virkkoa... :D oi niitä aikoja...........

    VastaaPoista
  3. Täälläkin ollaan aika sanattomia sinappimasiinan jäljiltä. Aattele, onnistuit ihan sopuisasti yhdistämään ihanan lakkajäädykkeen ja sitten kuvan sinappisesta jälkeläisestäsi. Hajukin mahtoi olla herkullinen...

    Mä tein aattojälkkäriksi piparijäädykettä ja oli aivan taivaallista.

    Loistavaa vuodenvaihtumista!

    VastaaPoista
  4. sauvajyvänen: sanonta kuuluu " kyyneleet vuoden viimeisenä päivänä ennustavat onnellista uutta vuotta" ja arvatenkin tämän onnahtavan sanonnan keksin ihan itse.

    Siskokulta <3

    Kiitos myös sanattomille... =)

    Riikka: sen täytyi olla tuo sama värisävy jäädykkeessa ja sinapissa mikä yhdistää...

    VastaaPoista
  5. puhuttiin just mämmistä. nyt puhutaan mämmistä ja sinapista... kaikki äitini reseptit, kyllä. :D

    hyvää tulevaa vuotta!

    VastaaPoista
  6. Voi Salla :)

    Hyvää tulevaa vuotta sinullekkin!

    VastaaPoista
  7. Reps ja huh.
    Aika monta teemaa, mutta niinhän niitä vuoteen ja varsinkin ihmiseloon mahtuu näitä erilaisia juttuja. Sanattomaksi vetää, sen verran on hieno kuvakavalkadi. :)

    Että ei sitten muuta kuin mahottoman ihanaa uutta vuotta sinne pohojanmaan lakeuksille!

    VastaaPoista
  8. Sinappikone... Joo-o... Munamies on aivan mahtava! Ja viisas. Tuosta tuli hyvä pomppufiilis. Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
  9. Hyvää uutta vuotta tätäkin kautta.

    Yritän pitää kovasti täällä sinappikonetta (vaikka niin ihana onkin) ja lakkajäädykettä eri aivolohkoissa ;-)

    Meillä oli vuosi sitten jouluna aika lailla samanlainen tilanne kuin teillä Obelixin kanssa, se on kyllä kipeää, mutta onneksi on kaikki mukavat muistot.

    VastaaPoista
  10. Ihanaa alkavaa vuotta sinulle.
    Aivan tässä herkistyy kun näitä kuvia katselee.

    VastaaPoista
  11. kiitos, kuin teille kaikille nmyös, olen kyllä yrittänyt käydä blogeissanne esittämässä jonkunmoisen uuden vuoden tervehdyksen, ellen nyt jotain ole unohtanut sitten välistä.

    VastaaPoista
  12. Voiko päättää että ei halua siivota tuollaista sinappia? Lapsia ei vielä ole, joten ehdin vielä toivoa sellaisen sinapittoman... :D

    VastaaPoista
  13. Jenkka lupaan sulle, että jos sulla on joskus omia lapsia, niin sinappi (ja sen siivous) ei ole ongelma vaan pikemminkin hetki aikaa myös yksi vilkkaimmista keskustelunaiheista ylipäätään!

    VastaaPoista
  14. Töissä ihastelimme sinun kättesi töitä tätsysi avustuksella;) Illalla piti vielä tulla tsekkailemaan lisää... täähän on loistava blogi! Huumorilla höystettynä kaikki maistuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Eihän tätä arkea kukaan jaksais jos kaiken ottais aina tosissaan!

      Poista