About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 11. marraskuuta 2011

Hillittömän hyviä nämä miljonäärin muropalat!


Veitseni leikkaujälkeä ei voi kehua, mitenkään hillittömän kauniita näistä murotaikinaneliöistäei tullut. Onneksi maku on sitten kyllä sellainen, että syödessä menee vaistomaisesti silmät kiinni, eli ihan sama miltä nämä oikeastaan näyttävät näin kotioloissa. Nämä kolmikerroksiset leivonnaiset kootaan muropohjalle, välissä on ihanainen kerros tiivistetystä purkkimaidosta pikakeitettyä (vain 5 min) paksua toffeeta ja kaiken kruunaa suklaapäällyste. Nämä ovat aivan kuin söis niitä Twix/Raider patukoita, mikä niiden nimi nyt tällä hetkellä Suomessa onkaan? Palaset saa olla tosi pieniä, noin 4 cm kanttiinsa, niin makoisia ovat. Silti huomaat hamuavasi hetken päästä uutta palaa, jostain syystä näistä ei tuu sellainen ällötysmakea olo.

Muropalat taitavat olla alkuperältään brittiläisiä (Millionaire's shortbread), mutta en ollut näitä koskaan syönyt ennenkuin näin nämä tänä syksynä NonparEllin blogissa. Mutta on näitä tehnyt moni, moni muukin. Osa on tehnyt  uuninpellillisen(tietenkin noin 3x resepti, osa pyöreän piirakan ja jotkut kuten minä, pikku brownie vuuassa 23 x 23 cm..

Ai niin ja siis EIVÄT ole työläitä, eivätkä sisällä kriittisiä työvaiheita.

No näin tehtiin meillä.

Miljonäärin muropalat

125g pehmeää voita
3 dl vehnäjauhoja
4rkl fariinisokeria

Päällys:
55g voita ( 
4 rkl fariinisokeria
1 tölkki maitotiivistettä (pari grammaa alta 400)
150g taloussuklaata tai tummaa suklaata

Vuokana 23 x 23 cm vuoka jota en edes voidellut, kun tuossa taikinassakin on niin paljon voita.

Nypi sormella pehmeä voi jauhojen kanssa nokareiseksi. lisää fariini ja vaivaa taikinaksi.

Painele vuoan pohjalle ja pistele täyteen reikiä haarukalla. paista uunissa 190 asteessa 20 minuuttia.Anna jäähtyä vuoassa.

Pane voi, sokeri ja maitotiiviste, teflonpintaiseen pikku kasariin ja kuumenna varovasti hämmentäen kiehumispisteeseen. Vähennä lämpöä ja keitä hiljalleen n. 5 min sekoitellen kunnes tofee on paksua, jämäkkää tavaraa. Se alkaa irtoamaan sieltä kattilankin reunoista, huomaat kyllä.

Kaada päällyste pohjan päälle ja anna jäähtyä.

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa varovasti. Jotkut ovat lisänneet pari rkl öljyä tai voita suklaaseen, mutta minä halusin pitää suklaan rapsakkaana, leikkaamisenkin hinnalla.  Levitä sulanut suklaa  jäähtyneen toffeen päälle. Leikkaa paloiksi ja laita sitten viileään kiinetytymään. Ei tarvitse mitään 4 tunnin hyytymisiä, sen aikaa vaan, että suklaa taas viileässä jähmettyy.





Ja kaikki menehtyy tähän makuun! (En viittaa mahd. ruokamyrkytykseen, Eteläpohjammaalla nyt vaan sanotaan, että menehtyy jos on oikein ihastuksissaan.)




19 kommenttia:

  1. Nämä on niitä petollisia leipomuksia. otan vain ihan pienen palan, otan vain toisen ihan pienen palan...:) Lidlin huomattavan laajoista valikoimista eilen ostin just tuota leivonnaista, mutta en usko, että se teollisuudessaan on tekemäsi vertainen. Meillä leikataan se pieni kakkunen neljään osaan ja käy kahvilla makeasta suupalasta.

    VastaaPoista
  2. Tää vaikuttaa kyllä superherkulliselta. Kondensoitu maito on ihanan monikäyttöistä tavaraa. Siitä saa tehtyä toffeet, fudget ja jäätelöt ja mitä kaikkea.

    VastaaPoista
  3. Näitä on ihan PAKKO kokeilla. Miten ihmeessä tälläinen herkku on jäänyt huomaamatta???? Hyvä ajoitus vielä tähän juhlasesonkiin.

    VastaaPoista
  4. Nimenomaan, ihana idea kun alkaa nämä illanistujaiset joulunalla :)

    VastaaPoista
  5. CampaS.; On se hyvä, että meillä joilla ei oo Stokkan Herkku on edes keksitty Lidlit!!!! :)

    Mr. Vipunen: Paas leipoen sitte. Vaihtelua Itämaiseen keittiöön...

    Sauvj.: Niin, en minäkään ollut näistä tietoinen! (ja myydään sentään Lidlissäkin...)

    MM:Sä saat varmaan aikaan vähän kauniimpia. Laita vaikka valkosuklaamarmorointi pintaan....

    VastaaPoista
  6. Kauheeta mitä syntikuutioita! ;) Näitä ei kyllä tohori teherä - oman etunsa nimissä;)

    VastaaPoista
  7. Siis sehän täytyy olla näiden toinen nimi...syntikuutiot...
    Mutta kyllä näitä kerta vuatehen voi teherä!

    VastaaPoista
  8. Nanna: no nää on just semmosia, et söisin varmaan puolet ekalta istumalta... Pitäis varmaan motivoitua johonkin ruokavalion siistimiseen näin beebisprojektin jälkimainingeissa, mutta kun nukkuu vähän huonosti niin olen ihan heikkona kaikkeen makeaan...

    VastaaPoista
  9. Hauska yhteensattuma, koska juuri tein noita pari päivää sitten! Mutta. Siitä keskiosan kinuskista tuli omassa versiossani tosi juoksevaa. Sekä ystävälläni, jolta reseptin sain että sinulla näyttää olevan kiinteää tuo kinuski. Mitäköhän teen väärin?

    VastaaPoista
  10. Riikka: Teitkö kinuskin kondensoidusta maidosta. Se tosiaan vaan laitetaan kattilaan niiden muiden aineiden kanssa ja keitellään MAX 5min. kok ajan sekoittaen ja sitten yhtäkkiä huomaat että se irtoaa aivan reunoista kauhaa kohti ja paksunoo hirviästi.

    Jos teet normi kuohukermasta niin joudut kyllä keittämään 20-30 min.

    Siis sanoisin että se on kiinni siitä, että malttaa keittää tarpeeksi kauan.

    VastaaPoista
  11. Nanna, tein nimenomaan kondensoidusta maidosta. Ja keitin sitä vielä ainakin kymmenen minsaa. Oiskohan sen pitäny poreilla enemmän, keittelin nimittäin aika alhaisella lämpötilalla. Vitsi mä en kestä - oon niiiiiin surkea leipuri ja sen lisäksi maito ja minä ei sovita yhteen:)! Noh, kai tässä oppii, ens kerralla teen jotain toisin..

    VastaaPoista
  12. KIITOS mahtavasta reseptistä!! Pohjaan käytin tomusokeria ja päällykseen maitosuklaata, kun mikään ei ole minulle liian makeaa :D Aivan liian hyviä tuli. Todella hyvä balanssi pohjan, täytteen ja päällyksen paksuuden osalta. Täytyy kokeilla tuota pohjaa myös fariinisokerilla. Varmaan todella hyvää niinkin. Nyt halusin kokeilla ohjetta mahdollisimman twiximäisenä.

    VastaaPoista
  13. Miksi mulla palaa toi kinuski, teen ihan ohjeen mukaan. ekaksikoitin teflon kattilassa ja sitten normikattilassa ja molemmillakerroilla paloi pahasti

    VastaaPoista
  14. voikohan näitä pakastaa?

    VastaaPoista
  15. Testasin viikonloppuna, mutta menin sitten polttaan kinuskin pohjaan (kun en vahtinut koko ajan..). Äkkiä kaapista mitä sattui löytymään, eli päälliosaksi sekoitin kookoskerman, kookoshiutaleita, hasselpähkinärouhetta, suklaarouhetta ja rouhittuja diggestivejä. Ja tuli ihan törkeen hyvää, kävin koko ajan napsimassa "vaan" yhden palan.. :)

    VastaaPoista
  16. Käytitkö kondensoitua maitoa vai sitä kondensoitua ja karamellisoitua versiota?

    VastaaPoista