About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Rukiinen kääretorttu


Eipä sitten ole tullut koskaan mieleen, että kääretorttu, tuo helppotekoinen, turhan usein unohdettukin kahvipöydän makea herkku, voisi olla leivottu ruisjauhoista. Mutta ostaessani HIENO TÄYSJYVÄRUISJAUHOja ennen joulua, oli paketin kyljessä ruiskääretortun ohje, joka tänään pääsi siis toteutukseen pohjan osalta, täytteen määräsi oma jääkaappi.

Voisko muuten joku kertoa mulle selkosuomella, mikä ero on ruissihtijauhojalla ja ruisjauholla ja mikä soveltuu parhaiten mihinkin?

Rukiinen kääretorttu
pohja

4 munaa
1 dl sokeria
1 1/2 dl hienoja täysjyväruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Pistä uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Vaahdota munat sokerin kanssa valkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhot, joihin leivinjauhe seattu, varovasti sekoittaen vaahtoon.
Kumoa leivinpaperille uuninpellille ja paista n. 7 min keskitasolla.
Kumoa tortun pohja sokeroidulle leivin(tai voi)paperille ja irrota toinen paperi varovasti päältä. Anna jäähtyä.

täyte

2 purkkia tiramisurahkaa (valion sesonkituote)
2 banaania

Pilko banskut rahkan sekaan ja levitä kääretottupohjalle. Kääri rullalle. Kääri rulla leivinpaperiin (voipaperiin). Perinteiden mukaan myös sen päälle vielä sanomalehteen ja sitten viileään tekeytymään.

koristelu

Siivilöin päälle  tummaa kaakaojauhetta ja sitten kaikenmoista kakkukimalletta ja lumihiutaletta mitä kaapista löytyi. Tämän voisi tietenkin myös kuorruttaa rahkalla, kermavaahdolla, tuorejuustolla, suklaalla tai jollakin, mutta nyt näin simppeli.

Yhteenvetona voin sanoa, että ruis toimi erittäin hyvin. Eikös tämän pitäisi nyt olla myös hippusen terveellisempää kuin valkoisista jauhoista tehty? Täytteet olivat myös sopivaiset, tämä torttu ei ollut missään nimessä hirvittävän makea, mutta banskut antoivat sille vähän makeutta.

Leipuri puhunut.

Leipuri tyytyväinen.

12 kommenttia:

 1. Nam ja terveellistä!

  Ruisjauho on kokojyväjauhoa ja tuosta ruissihtijauhosta on poistettu ulompia jyvän kerroksia. Ulkonäöltään se sihtijauho on vähän vaakeampaa. Itse käytän vain harvoin ja lähinnä makeissa leivonnaississa ruissihtijauhoa ja ruisjauhoja leivissä, sämpylöissä ja puuroissa. Onhan tuo kokojyvä terveellisempää. Mut käyttö on makuasia:)

  VastaaPoista
 2. musta se ei mene ihan noin, sihtiruis on samaa kun täysjauho mutta sihdattua eli ei niin karkeaa.. se josta on uloimpia poistettu on taas ruislestyjauho. perusvehnä olisi kai jossain määrin sama kun lesty ja graham verrattavissa tohon normi ruisjauhoon.

  VastaaPoista
 3. No onko ihme jos minä oon tässä sekaisin!

  VastaaPoista
 4. Suomessa enemmän puhutaan ruissihtijauhoista kuin ruislestyjauhoista, jotka tarkoittaa samaa asiaa. Mutta opetuksessa käytetään ruisjauho ja ruissihtijauho nimityksiä. Ja tietoa löytyy mm.
  http://opetus.ruokatieto.fi/1043190/sisaltosivu.aspx?id=1072641

  VastaaPoista
 5. minkä aineen opettaja sä oikeen olet? meillä kyllä on ihan kumpaakin jauhoa töissä ja ne on aivan erillaisia.. koulussakin opetettiin että eri jauhoja ne on.

  hieno täysjyvä ja sihti on samat.

  VastaaPoista
 6. http://opetus.ruokatieto.fi/Suomeksi/Nuoret/Keittio/Ruuan_raaka-aineet/Viljavalmisteet

  Tämä oikea. Tuli oman sivukäytön koodi :(

  VastaaPoista
 7. tuolla ei edes lue lestyistä jauhoistya mitään.. ohraakin saa lestynä. jos sieltä on vaan jätetty eri jauhoja listaamatta niin ei se meinaa että ne olisi samaa..

  olen siis tehnyt leipää johon tulee sekä sihtiä että lestyä.


  tämä nyt ei oikeen enää liity alkuperäiseen kysymykseen :)

  VastaaPoista
 8. Onpas täällä käyty keskustelu. Aina vähän viisastuu. :)
  Nyt mäkin menin sekaisin, mutta taidan pysyä omassa jauhojen käytössä eli mitä laitan milloinkin.
  Mut Nanna, käytetään me niitä jauhoja mitä kaapista milloinkin löytyy.

  VastaaPoista
 9. Ja hienoa, että keskustellaan!
  Tätä asiaahan pitää nyt alkaa oiken tutkimaan..

  VastaaPoista
 10. Pitkä aikahan tuosta on, kun jauhoista keskustelitte. En silti malta olla jatkamatta juttua. Jauhoista viis, mutta kokojyvävehnästä tehty susirajan struudeli on myös hyvää. Yhteistä rukiisen kääretortun kanssa on mielestäni se, että molemmat ovat tehty hieman poikkeavista jauhoista. Struudeli toki vahingossa.

  VastaaPoista
 11. Tähän ruiskääretorttuun sopii erinomaisesti täytteeksi perinteinen puolukkarahka, siis rahkaa, kuohukermaa, sokeria ja puolukoita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No takuuvarmasti sopii! varmaan paremmin kuin tuo omani vielä.

   Poista