About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 18. tammikuuta 2011

Ali Baba ja 40 rosv...ääh kun Patakana ja 40 valkosipulinkynttä

Ninnkuin näkyy rouva ei harrasta sitomista...

Jatkamme täydellisen kanareseptin metsästystä -koskaan kylläkään virallisesti julistanut jahtia edes alkaneeksi...

Pikkuruinen, 1,1 kg,  marinoimaton ja ei pakastettu broileri sai kaikki kylvyt mitä keksin sille antaa. Vähän Jamie Oliverssiä, jotakin alkuperältään kai provencelaisohjeesta 40 valkosipulin kanssa ja lisäksi vielä kunnon suomalaista rautapataa. Kyllä lähti!

Patakana ja 40 valkosipulinkynttä
4:lle

1 kokonainen broileri
50g voita
1 sitruunan raastettu kuori
sitruunapippuria
suolaa
mustapippuria
hiukan öljyä
 tuoretta timjamia
1 sitruuna puolitettuna
40 valkosipulinkynttä kuorittuna eli n. 4 valkosipulia

6 jauhoista perunaa lohkottuna kuorineen
2 isoa porkkanaa

1 kananmentävä rautapata

matkalla uuniin
Huudo ja kuivaa kana.

Kuori valkosipulinkynnet (hohhoijaa, reseptin kovin työrupeama...).

Valmista maustevoi lisäämällä sitruunankuoret pehmenneeseen voihin + timjamia maun mukaan.
Tee rintanahan ja koipien kohdalle varovasti sormella pussit, jonne ymppäät voin, hieroskele se sitten nahan päältä hienosti  pitkin kanaa (no ei se niin nuukaa ole!).

Kanan päälle voit hieroa vähän öljyä ja sitten suolaa ja musta ja sitruunapippuria. Sisälle sitruunanpuolikkaat ja timjamia ja 4 valkosipulinkynttä.

Lohko perunat ja porkkanat isosti ja aseta padan pohjalle yhdessä laskujeni mukaan nyt 36 valkosipulin kanssa. Ripsauttele vähän suolaa ja mustapippuria päälle. Aseta kana kaiken päälle rinnat pystyyn ja sulje kanan kansi tiiviisti.

Laita pata 200 asteeseen uuniin ja anna olla omissa oloissaan 1,5 h. Lopuksi poista kansi, valele kanaa vähän pataan kertyneellä nesteellä ja anna kanannahan ihanasti rapeutua vielä puoli tuntia.

Ja näin sait koko aterian valmiiksi yhdessä astiassa. Kana imi itseensä hyvin makua, kuten myös kananvalumarasvan ja maustevoin alla muhineet perunat. Ennenkaikkea, kiitos padan ja sen tiiviin kannen, se ei ollut pätkääkään kuiva! Ja ne valkosipulinkynnet.... Voi pehmeyden pehmeyttä! Kannattaa puristaa niitä tahnaksi paahdetulle leivälle.

Aikas hyvä ja helppo ja myös edullinen sunnuntain herkkupäivällinen!


9 kommenttia:

 1. Ihanaa! Kiitos, Nanna! Juuri ostin kokonaisen tuoreen kukonpojan ja mietin miten sen tällä kertaa valmistaisin, eli tämä tuli kuin tilauksesta!

  VastaaPoista
 2. Tätä pitää ainakin jossain muodossa kokeilla. Nuo 40 valkosipulinkynttä kuulostaa houkuttelevalta.

  VastaaPoista
 3. Mia: timing is everything!

  Tepi: Just vähä niinkun " paahdettuja" valkosipulinkynsiä... ;)

  VastaaPoista
 4. Minä oikaisen nykyään aina valkosipulien kanssa niin, että joko heitän ne kokonaisina pataan tai jos irrottelen kynnet vielä toisistaan, en kyllä ainakaan pieniä kynsi viitsi kuoria. Kypsiä valkosipulisisuksia on sitten kiva litsautella kuorista ulos lautasellakin:-) Enkä ole huomannut, että kuoret (ne irtinyhdettäessä sähköisiksi äityvät pikkupiruilaiset) vaikuttaisivat makuun vähentävästi tai pahentavasti. Ja ennen kaikkea laiskuus kunniaan!

  VastaaPoista
 5. Uuusano: itse asiassa kans mietin voisinko laittaa kynnet mukaan kuorimatta, mutta en sitten uskaltanut kun en tiennyt oikein minkälainen padasta tulee. Mutta nyt uskon, että kuorimattomat olis ollu aivan OK tähän, koska ne olis sieltä perunoiden joukosta saanut aivan hyvin syödessä sitten kans litsautella.

  Ja iso käsi laiskuudelle! Se on terveellistä!

  VastaaPoista
 6. Kävin kaupassa tämä resepti mielessä. Muuten muistin kaiken ostaa paitsi sen valkosipulin!! argh! Tuli sitten vain kymmenellä kynnellä tehtyä. Hyvää niinkin, mutta ensi kerralla sitten ne 30 kpl lisää. Pata tahtoo olla liian pieni tähän. Ja usein muutenkin. Suosituksia otetaan vastaan :)

  VastaaPoista
 7. Saija: Mulla on ihan kohtuullisen suuri no name perusvalurautapata halpis, joka on uskollisesti palvellut jo reilu 20 vuotta. On ollu rasvapoltot kohillaan, niin sanoakseni.

  VastaaPoista
 8. Olipas herkullinen ja mehevä kanaresepti :) Oikein hyvä sunnuntairesepti. Nakkasin pataan vielä mukaan bataatin ja se passasi mukaan oikein sopivasti

  Viime lauantaina kokkailtiin sinun reseptillä gulassia ja se oli myös maistuvaa talvista herkkua :)


  -Miina

  VastaaPoista
 9. oli aivan ihana resepti. toteutimme sen kukonpojan koipireisillä. kiitos!

  VastaaPoista