About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 14. huhtikuuta 2020

PAISTETTU PELTIRIISI KAIKILLA KASVIKSILLA


Paistettu riisi onnistuu muutenkin kuin wokissa tai pannussa hellalla. Se on nimittäin nerokas ehdokas vuoden peltiruuaksi eli uunissa uunipellillä paistettavalle aterialle. Just sellaiselle missä tulee koko ateria yhtä aikaa  samalla pellillä. Mikä taas on kätevää, nopeaa ja vaivatonta kaikin puolin.

Tämä mun versio on kasvis, mutta mielikuvitushan tässä on rajana, tänne uppoaa kyllä kana ja vaikka pääsiäisen nyhtölammas. Varioi rohkeasti myös kasviksia. Tässä ruuassa tykkään pilkkoa kaikki melko pieniksi ja samankokoisiksi, näin mikään ei jyrää ja esimerkiksi raaka porkkana ehtii sopivan kypsyiseksi. 

Mieluusti olisin laittanut sipuliakin, sekin sopisi pohjaan, mutta yritin välttää sipuli-gate'iä perheen syödessä ekaa kertaa uutta ruokaa. Onneksi nuo pintasipulit korvaa puutetta.

Tähän sopii oikein hyvin tähteeksi jäänyt eilinen riisi. Tiesitkö muuten, että keitetty riisi on kohtuullisen nopeasti pilaantuva elintarvike koska siinä on niin paljon pinta-alaa? Siksi kannattaakin ylijäänyt riisi laittaa pakastepussiin ja pakkaseen heti sen jäähdyttyä, ellei ole heti huomenissa sitä syömässä. Mulla oli juuri tälläistä riisiä 1/2 l pussillinen ja jääkaapista löytyi vaikka jos mitä vihanneksia.

Niistä valmistui tämä iloinen ja värikäs ja hyvänmakuinen paistettu riisi. 

Oikea ruokalöytö tämä! Googlaillessani löysin nämä paistettu riisi uunipellillä- reseptit, niitä löytyy runsaasti erimoisia versioita tuolta Atlantin takaa, tässä nyt omani.



PAISTETTU PELTIRIISI
4-:lle
4-5 dl keitettyä riisiä
100 g pakasteherneitä
2 porkkanaa pieninä kuutioina
1/2 paprika pieninä kuutioina
nyrkinkokoinen pala parsakaalia pieninä paloina
3 rkl seesamiöljyä
4 rkl soijakastiketta
(2 rkl seesaminsiemeniä)
4 munaa

Pinnalle silputtua ruohosipulia tai kevätsipulia ja tuoreita yrttejä
Pöytään kannattaa kattaa myös soijapullo ja srirachaa tai jotain mieluista sweet and sour-kastiketta.

Levitä riisi ja pieneksi kuutioidut vihannekset uunipellille leivinpaperin päälle. Ripsauttele päälle seesamiöljy ja soija ja seesaminsiemenet. Paista 15-20 min 175 asteessa.

Nosta uunipelti pois uunista ja kääntele lastalla aineksia. Tee riisipetiin neljä kuoppaa ja riko kuhunkin kananmuna (voit ripauttaa hiukan suolaa ja pippuria pintaan) ka paista vielä 5-7 minuuttia, kunnes valkuaiset on hyytyneet (itsellä oli ehkä minuutin kaks liian kauan).

Ripottele lopuksi pinnalle ruohosipulia tai kevätsipulia, tuore korianterikin on poikaa.



Meillä oli muuten Rekosta todella isoja luomukananmunia, ja jos katsotte kuvia tarkkaan niin 3/4 munassa oli kaksi keltuaista!

Innostukaa kokeilemaan tätä koko perheen peltiruokaa! Isot peukut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti