About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 22. elokuuta 2017

TANKKI TÄYTEEN


Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Suomalaisen Työn Liiton kanssa osana Made by Finland -kampanjaa. Made by Finland -kampanja on Suomalaisen Työn Liiton, sen jäsenten ja yhteistyöorganisaatioiden Suomi 100 juhlavuoden kampanja. 

Suomalainen työ, jos mikä, on aihe juhlaan. Työ on perusta, velvoite ja oikeus, jolle koko yhteiskuntamme hyvinvointi, niin fyysinen kuin henkinenkin perustuu.Kuva: Pekka Kyytinen/Museoviraston kuvakokoelmat/Kansantieteen kuvakokoelma
Työ itsenäisen Suomen alkuvuosina poikkesi työn käsityksestämme tänään. Työ oli raskasta, mutta työtä riitti tekijöilleen, eri asia saiko sillä siltikään limpun siivua käteensä. Tänään ihmisillä on mieletön määrä erilaisia tapoja tehdä töitä, taidan olla itsekin yksi esimerkki ammatinharjoittajasta, jonka ammattia ei vielä kymmenen vuotta sitten ollut olemassakaan.

Työhön on aina liitetty suomalaisia perusarvoja: sisu, tunnollisuus, ahkeruus, vaatimattomuus, nöyryys. Kukaan meistä ei varmasti halua kyseenalaistaa noita arvoja, vaikka tämän päivän sisun ilmenemismuoto varmasti eroaa sadan vuoden takaisesta. Vaatimattomuus ja nöyryys ovat kasvaneet terveeksi itseluottamukseksi. Tänään listalla löytyy myös luovuus, edelläkävijyys, rohkeus ja innovaatiot. Suomesta löytyy tietoa ja taitoa muille jaettavaksi.


UPM BioVerno-diesel on loisto-esimerkki suomalaisesta innovaatioista joka vie meitä osaltaan kohti vastuullisempaa ja kestävämpää tulevaisuutta. Se on uusiutuva puupohjainen polttoaine, joka valmistetaan Lappeenrannassa mäntyöljystä, käytännössä siis pihkasta. Sen avulla voidaan pienentää fossiilisten polttoaineiden päästöjä ja kasvihuonekaasuja merkittävästi. BioVerno toimii tutkitusti täysin tavallisen polttoaineen tapaan, mutta sen avulla on mahdollista pienentää kasvihuonepäästöjä jopa huimat 80%. Sekoittamalla BioVernoa fossiilisiin polttoaineisiin tai käyttämällä sitä sellaisenaan voidaan saavuttaa merkittävä osuus Suomen liikenteen polttoaineille v. 2020 mennessä asettamasta 20% biovelvoitteesta. Talouselämä-lehdestä löytyy asiasta mielenkiintoinen artikkeli.

Tämän kaltaiset uudet, ympäristövastuulliset innovaatiot ovat elintärkeitä Suomen metsäteollisuudelle. Pitkän ketjun viimeisenä lenkkinä on jollekulle meistä työpaikka. Tai aika monellekin jollekulle. Tankkaamalla UPM BioVernoa autoilija tukee suomalaista työtä, jokainen tankattu litra vähentää fossiilisen tuontidieselin käyttöä.
UPM BioVerno on tarina suomalaisuudesta ja siitä kuinka suuret innovaatiot työstetään sitkeästi käytännön toteutukseen. Vahva itseluottamus omaan tekemiseen antaa luvan astua myös kansainvälisille estradeille ryhdikkäänä. Meillä suomalaisilla on taas jaettavaksi jotain ainutlaatuista. Luulen, että siitä ei voi kiittää pelkästään UPM:n kehitystyötä Lappeenrannassa vaan koko suomalaista yhteiskuntaa, hyvinvointia ja koulutusta. Sitä, joka on rakennettu edellisten sukupolvien työlle, jokaisen yksin ja kaikkien yhdessä, ja jonka rakentamista meidän on helppo jatkaa omilla työpanoksillamme taas seuraavat sata vuotta.


Otetaanpa sille! Tankki täyteen!
Klaus Härön Made by Finland -kampanjalle ohjaama Seuraavat sata vuotta -video kertoo neljä tarinaa suomalaisen työn tulevaisuudesta lasten haaveiden kautta. Mitä voimmekaan saavuttaa, kun vain olemme tarpeeksi sinnikkäitä ja uskomme omiin kykyihimme? Millaisia innovaatioita kehitämmekään, kun kannamme jokainen kortemme kekoon ja toimimme vastuullisesti, toisiamme auttaen ja yhdessä tehden?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti