About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 25. joulukuuta 2016

VUODEN VIIMEINEN VIIKKOMENU


Vuoden viimeisenä viikkona on usein sellainen huojentunut fiilis. Joulukiireet ovat ohi ja uusi vuosi alkaimisillaan. Uuden vuoden lupauksia en kovasti yleensä tee, silti vuoden vaihtuminen on vähän niinkuin virstanpylväs, lupa aloittaa pikkuusen parempi elämä ensi vuonna. Ainakin niin musta tuntuu.

Monet, monet uudet vuodet olen ollut töissä ravintolassa, viimeisimmän edellisvuonna kun tarjoilin usean ruokalajin (7?) samppanjamenuta laivalla. Vuosituhannen suurin juhlakin meni aikoinaan Finnjetillä työntouhuissa. Ja jos minä en ole töissä, niin IsoHoo ainakin on.

Lasten myötä sitä kuitenkin yrittää muodostaa jotain perinteitä; tinanvalua, vähän raketteja ja meidän perheessä usein juustofondueta (arvatkaa tykkääkö lapset?).
Ensin on kumminkin tapaninpäivä ja silloin juhlitaan perinteisesti Appi-ukon syntymäpäivää. Huomenna tarjotaan varmasti Kuortaneella vielä meille perinteiset jouluruuat, mutta onhan ne aina toisessa paikassa vähän erilaiset. Jos kinkku on kuitenkin syöty, niin tapaninpäivän ateriaksi sopii hyvin tuo savustettu lohi. Ja tuossa tuoreessa postauksessahan on tosiaan koko menu mietittynä. 

Riisejäkään ei kannata jättää lojumaan pussin pohjalle. Jälkkärinä tarjottava brulee puuroriisistä on ihastuttava.TIISTAI: PAAHDETTU VUOHENJUUSTOSALAATTI

Tiistaina monella saattaa olla paluu töihin. Minulla ainakin. Jotenkin kuvittelen itseni illalla syömässä jotain pientä ja herkullista, vähän kuin pehmeänä laskuna. Paahdettu vuohenjuustosalaatti.KESKIVIIKKO: AFTER XMAS KINKKU

Ylijäämäkinkkua jaksaa taas maistaa, ainakin eri muodossa. Sehän menee hyvin vaikka kinkkukiusaukseen, sekä tähän leipäiseen vuokaan.TORSTAI:HERNEKEITTO

Joulun jälkeen paras hernekeitto keitellään kuivatuista herneistä ja kinkusta. Niin parasta. Tiedät jos olet keitellyt. Jos et niin tee ehdottomasti. Kuivatut herneet on edullisia, eikä keitossa ole muuta vaivaa kuin ajankulu. Tee kunnon satsi ja pakasta itsellesi kaikkien seuraavien torstaiden hernekeitot.
Jos ei tässä vaiheessa ihmisen tee jo mieli pastaa, niin ei sitten koskaan. Tämä on yksi omista suosikkipastoista ja valmistuu 8 minuutissa!

Oi juustofondue! Rakastan sua. Tähän on hyvä päättää ruokavuosi!
Ja ehkä tyylikkäimmin ikinä ruokavuosi aloitetaan hummeririsotolla ja rapsakalla samppanjalla. Oh la laa...Pho-keitto. sipulikeitto, lihakeitto, kaikkeen on ihaninta vahva kunnon lihaliemi, jota kannattaa keitellä häränhännistä.Kohta on Maitotytön syntymäpäivät ja kakun kehittelyä on ilmassa. Hiukan voiksi menneestä kermasta huolimatta tykkäsin toteuttamastani Frozen-kakusta viime vuonna. Vaikka kyllähän siinkin oli kaikenlaista, lähinnä siis koristeiden kanssa. Katsokaa tarkkaan, Elsalla on nimittäin liivatteesta valmistettu jääviitta. Oliskohan tänä vuonna Ballerina-kakun vuoro, vai mikä? Kettuteemaakin jossain vaiheessa toivottiin, eli vähän laidasta laitaan nämä toiveet ailahtelee.

Pääasiahan on, että toiveet esittää oikealle henkilölle. Joka tässä tapauksessa on tottakai-äiti-luulee-osaavansa- tehdä-vaikka minkälaisen-synttärikakun -minä.

Osasi se Maitotyttö esittää ilmeisesti joululahjatoiveensakin oikeaan suuntaan kun lempilahjapakettia jouluna avatessaan huusi: "Mä sain sen! Mä sain sen! Mä rukoilin Jeesusta ja Joulupukkia ja mä sain sen!"

Syrän. <33 kommenttia:

  1. Mä en ole koskaan tehnyt juustofondueta, ainakaan muistaakseni. ( Ehkä se on tapahtunut joskus nuorempana parin promillen kunnossa, uutena vuotena ;) ) Hyvää ja antoisaa uutta vuotta, Nanna! <3

    VastaaPoista
  2. No sulla on vielä mukava makumatka edessä!

    VastaaPoista
  3. Mä taas kuikuilen tuota sinun Frozen luomusta. Tytöllä vasta kesällä syntymäpäivät, mutta puhuu kakusta jo nyt. Anna ja Elsa lumiukkoineen pitäisi olla koristeena, mä olen pulassa. Onneksi mulla on sut! Ihanaa uutta vuotta 2017!

    VastaaPoista