About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 9. huhtikuuta 2012

Mämmi ja minä


Mämmin valmistus on kiehtonut minua jo pitkään, se on komeillut to do -listalla blogini alusta asti, mutta vasta nyt, kolmantena pääsiäisenä sain aikaiseksi ryhtyä tuumasta tomeen. Oravan mummolassa muistan sitä mummani tehneen, mutta sittemmin pääsiäismämmit on hankittu kaupasta.

Paikallinen äänitorvi Ilkka-lehtikin julkaisi pääsiäisen alla sopivasti toimittajan mämmikokeilun, lopputulos tuntui olevan kuitenkin melko turhauttava. Valitettavasti myös Herkkusuun todella informatiivinen mämmipostaus ilmestyi vasta omia mämmejä uunista vetäessä, olisin niin ollut fiksumpi mämmintekijä, jos olisin saanut sen ensin lukeakseni. Mämmiä reseptini mukaan tehdessä ja viimeisiä keittelyjä keitellessäni ajattelin oikein, että pitääpä muistaa mainita, että alkää sitte sekoittako muovikauhalla vaan kunnon jämäkällä puukauhalla, sen verran nimittäin tuhtia tavaraa, että muovinen taitaapi napsahtaa poikki herkästi. Reseptini ei nimittäin maininnut mitään mämmin "vahvuudesta". Oli sitten kiva jälkikäteen lukea Herkkusuun opastusta, että mämmin tulisi olla melko vetelää uuniin pantaessa....Perinteinen kotimämmi 
(ohje Rantasen mämmi-ja leipämallaspussista)

2,5 l poreilevaa (ei kiehuvaa) vettä (60-70 astetta)
500g mämmimaltaita
750g ruisjauhoja
0,5-1 dl siirappia (tai paljon enemmän,,,maista!)
n 1/4 tl suolaa
n. 1rkl jauhettua pomeranssinkuorta

Lisää 1 l poreilevaa vettä 100 g maltaita ja 150g ruisjauhoja. Sekoita tasaiseksi puuroksi
 ja ripottele seoksen päälle hieman jauhoja kuortumisen estämiseksi. peitä paksulla liinalla ja imellytä seosta lämpimässä paikassa pari tuntia. Minulla jäi yön yli, mutta eipä tuo tuntunu ainakaan haittaavan.

Sekoita taas hyvin ja lisää seokseen 0,5 dl poreilevaa vettä, 100g maltaita ja 150g jauhoja. sekoita ja imellytä kuten aiemmin.

jatka samaan tapaan noin tunnin välein kunnes kaikki vesi, maltaat ja jauhot on käytetty. Lisää suola, siirappi ja jauhettu pomeranssinkuori. Maistele, ja lisää tarvittaessa siirappia, itse laitoin ainakin 2 dl. Sekoita huolellisesti.

Keitä seosta reippaasti hämmentäen 15 minuuttia. Tässä vaiheessa seos saisi ilmeisesti olla paljon vetelämpää kuin mitä omani oli, eli olisi pitänyt lisätä varmaan vettä. Laita jäähtynyt seos paistoastioihin. Täytä n. 2/3 osa täyteen, mämmi kuohuu uunissa. Minä ostin  kaupasta noita pahvisia leipävuokia, kun mämmiroveita ei tunnu mistään löytyvän. En myös huomannut, että seos olisi pitnyt jäähdyttää ennen uuniin laittoa ja kysymys kuuluukin miksi? En kyllä jäähdyttänyt.

Paistetaan nelisen tuntia 125 asteessa.Voitele siirappivedellä ennen uuniin laittoa ehkäistäksesi kuortumisen. En uskaltanut vielä leivinuunin kanssa alkaa kokeilemaan, ehkä ensi vuonna sitten.

Anna mämmin tekeentyä 3-4 päivää jääkaapissa ennen syöntiä. Mämmi sopii myös pakastettavaksi.
Tarjoile perinteisesti sokerin ja kerman kanssa tai nauti rasvattoman maidon kanssa kuten minä. Tai epäperinteisesti vaniljakastikkeella. Ilkka lehti vinkkasi myös appelsiinihillosta tai mallasviskistä, joten kun kaupasta löytyi mallasviskillä maustettua appelsiinimarmeladia, pääsi se koristamaan omaa mämmiannostani. Toimii kyllä.

Ja miltäs se mämmi sitten maistui.?

No mämmi tuoksui ja maistui ihan siltä itseltään, elikkä mämmiltä. Rakenteeseen en ollut täysin tyytyväinen, mämmini oli lusikan seisottaja malliyksilö.

Todelliseen testiin mämmini joutui tänään, kun vei mukanani roveen kotiini pääsiäisaterialle, jossa tiesin olevan jälkiruokana mämmiä. Pidimme sitten 3 mämmin makutestin 15 hengen voimin.

Elonkerjuuta mukaellen: "Täs' ommeirän pitkäp pöytä..."Cittarissa lauantaina ostoksilla olimme sortuneet "testivoittaja" mämmiin,  lisäksi meillä oli  puolta halvempaa Kymppimämmiä, jonka muistelen olleen aiemmin perheemme suosikkeja. 

Tuo ylläoleva Aallon mämmi oli parasta mämmiä, jota olen koskaan syönyt! se oli hiukan vaaleampaa ja aika lievää, sopivan makeaa, jotenkin kuohkeaa. TODELLA hyvää! Kaikkien mielestä, paitsi äitini joka tykkäsi kaikista mämmeistä.

Minun mämmini oli kuulemma kans tosi hyvää, kunnes maistoin Ylöjärveläistä Aallon mämmiä, joka vei jalat alta. Mutta Kymppimämmi hävisi selkeästi omalleni. Se oli yhtä jäykkää, mutta maultaan tosi kitkerää ja suutuntumakin oli karkeampi. Eli hieno hopeamitali! Ja ens vuonna haastetaan Aalto vähän  notkeammalla mämmillä!

Tänään syötiin siis äitini valmistamaa revittyä lammasta

Uunilohkojen, tabouleh'n, tsatsikin ja pita leipien kera.


Jännänä herkkuna oli tekopoika Uliseksen  Ensenadasta Meksikosta enonsa maatilalta tuoma  punaviini. Etiketti on serkkupoikansa suunnittelema.
Eteläpohjalaista trullimuotia 2012: trendien huipulla, ängri bööts- kulmakarvat!

11 kommenttia:

 1. Joo, mahtavan ängryt kulmikset trullilla! Täällä mentiin tämä pääsiäinen vielä, autuaan tietämättöminä paremmasta, kymppimämmillä, mutta tämän luettuni kaikki on nyt toisin, ja ensi pääsiäisenä ihan pakko kanssa kokeilla mämmin tekoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...niin, mäkin ajattelin kauhuissani, että kaikki nuo menetetyt vuodet kymppimämmin kanssa....

   Poista
 2. En taida ensi vuonnakaan kokeilla mämmin tekoa. Meillä on monena vuonna kokeiltu mämminunohdusennätystä ja aina on mennyt vuosi vuodelta paremmin. Jääkaappiin unohdettu koskematon rove on löytynyt joskus jopa vasta kesäkuussa:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen minkä tekee, kannattaa tehdä kunnolla...mämmin unohduksenkin...

   Poista
 3. Olen kuullut, että mämmi maistuu myös rommin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...ja joillekin vasta rommipullollisen jälkeen... ;D

   Poista
 4. Sehän meni hyvin, jos heti ensimmäisellä kerralla mentiin kakkoseksi ja tiedät, mihin ensi vuonna pyrkiä. Mahtavat tarjoilut kaikenkaikkiaan.

  VastaaPoista
 5. Isku olisi ollut kova, jos olisin jäänyt viimeiseksi....

  VastaaPoista
 6. Ihana blogi, ja miten kauniita kuvia.

  -Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kiittää. Kyllä valokuvauksen parilla vasta aloitellaan osaamista....

   Poista
 7. Imellä sähköuunissa näin25. marraskuuta 2018 klo 9.55

  Moni pitää mämmin imellyttämistä niin hankalana ja suuritöisenä että sen takia mämmiä ei kotona valmisteta.

  Mämmi valmistuu yllättävänkin helposti kun otetaan käåyttöön perinteistä menetelmää yksinkertaisempi, mutta tehokkaampi imeltämismenetelmä. Sen perinteisen vaiheittaisen imeltämismenetelmän tarkoituksena oli pitää yllä sopivaa imeltämislämpötilaa, muttaa siinäkään se ei kunnolla onnistunut, mutta osuihan lämpötila kohilleen edes muutaman kerran imeltymisen aikana.

  Kun imelletään sähkölieden uunissa, niin silloin voidaan koko valmistuserä sekoittaa kerralla ja laittaa imeltymään sähköuuniin. Tämä imeltämismenetelmä on käytännössä varma ja enenkaikkea se helpottaa mämmin valmistamista ratkaisevasti. Imeltyminen tapahtuu nopeammin ja se lyhentää mämmin imeltymisajan noin 4-5 tuntiin.

  Epämääräisen ja suuritöisen mämmin imellyttämisen voi korvata tehokkaammalla ja helpommalla sähkölieden uunissa tapahtuvalla imellyttämisellä.

  Sähköuunissa imelletään näin:

  Suola lisätään imeltämisen jälkeen!

  Kaikki maltaat ja jauhot sekoitetaan 65 asteiseen veteen sopivan puuromaisen notkeaksi seokseksi ja laitetaan imeltymään 70 asteiseen uuniin 4-5 tunniksi. Seosta voi sekoittaa imeltymisen aikana muutaman kerran ja imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.

  Kun mämmiin käytetään perunaa, niin perunasose lisätään samaan aikaan kuin muut valmistusaineet.

  VastaaPoista