About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 13. joulukuuta 2010

Tajunnan räjäyttävä maa-artisokkakeitto


Nyt löytyi keittojen kuningatar. Sukat pyöri jaloissa ja taju meinasi lähteä. Saattaahan olla että huomenna ei enää tunnu tältä tai että meillä oli vaan niin jumalatoon nälkä. Mutta tänään jäi  kyllä kaikki herkkukeitot  sienikeitosta paahdettuun valkosipuliin yms sosekeitot kakkoseksi.

Ehkä osana keiton herkulliseen makuun oli sen naapuripitäjässä rakkaudella kasvatettu pääaines. Ystäväni Raija, vannoutunut palvelus-ja pelastuskoiraharrastaja, joka on myös armoitettu puutarhuri, toi minulle  viime viikon (koira)kokoukseen ruukullisen  kasvattamiaan pikkuruisia maa-artisokkia. Olihan niissä kuorimista, koska ne olivat aika moniulotteisia ja melko pienikokoisia, mutta maku tuntui olevan kohdallaan.  Raakana maa-artisokan maku muistuttaa hiukan perunaa, paitsi että peruna maistuu lähes kitkerältä sen rinnalla, niin hienostunut ja pehmeä on (aito lapualainen)maa-artisokka.
Raija oli piilottanut pienimmät alimmaisiksi!

Kuin tilauksesta, viimeisimmässä Glorian ruoka&viini -lehdessä 8/2010 oli maa-artisokkakeiton resepti. Pari pientä muutosta reseptiin tuli.

Pekaanipähkinöillä silattu maa-artisokkakeitto
alkuun 6:lle, pääruuaksi 4:lle

1 kg maa-artisokkaa
1 keskikokoinen peruna
1 purjon valkoinen osa
2 rkl voita
2 Fond du chef kasvisliemitiivistettä
1l vettä
2 dl kuohu- tai ruokakermaa (minulla sitä uutta Flora kuohu 26%, vai-mikä-se nyt-on)
2 huoneenlämpöistä keltuaista
1/2 tl valkopippuria myllystä

tarjoiluun
3/4 dl pekaanipähkinöitä
3 rkl saksanpähkinäöljyä, minä käytin tryffeliöljyä
 1dl kylmäsavupororouhetta, ohjeessa  6 siivua ilmakuivattua kinkkua

Kuori ja paloittele juurekset  n 2x2cm paloiksi ja laita ne kulhoon kylmään veteen estääksesi tummumista.
Viipaloi purjon valkoinen osa ja kuullota purjoa 1 min. voissa.
Lisää artisokat, peruna, kasvisliemitiivistekuutiot ja vesi kattilaan. anna liemen kiehahtaa ja jätä sitten kypsymään kannen alla miedolla tulellan. 20 min.kunnes artisokat ovat pehmeitä.
Kasvisten kypsyessä voi tpaahtaa pähkinät 225 uunissa pellillä n. 3-5 min. Siirrä lautaselle jäähtymään ja rouhi pähkinät. Jos käytät tarjoilussa ilmakuivattua kinkkua, voit paahtaa siivut yhdessä pähkinöiden kanssa.
Kauho puolet juuresten keitinliemestä  sivuun odottamaa. Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi.
Sekoita keltuaiset kermaan ja kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen keiton joukkoon. Lisää keitinlientä kunnes keitto on tarpeeksi ohutta.Mausta valkopippurilla.
Lämmitä keitto, mutta älä enää kiehauta.
Jaa keitto annoskulhoihin tai tarjoile suuresta keittokulhosta. Ripottele pinnalle paahdettu pähkinärouhe (rapeutta suutuntumaan, myös maku korostaa maa-artisokkaa), kylmäsavupororouhe (tuo suolaisuutta miedon kermaiselle keitolle) ja ripaus öljyä ( ei se nyt ainakaan huonontanutkaan keittoa, tryffelin mainen maku kyllä oli hyvin keiton tyyppinen).

Meillä siis tänään pääruokana. Lisänä oli vielä Sitä Leipää. Keitto on ansainnut kaikki käyttämäni ylisanat. Tehkää ihmeessä. Keitto on todella herkullista kaikessa mietoisuudessaan ilman tuota poroakin, mutta toisaalta poro teki siitä täysin vastustamattoman. Olen puhunut. Ja ennen kaikkea kehunut.

Kiitos Raija. Kiitos hyvä resepti.
Ihan ilman ainuttakaan yrttiä tai tujausta valkoviiniä tai sherryä tai... no oli siellä sentään vähän kermaa!

21 kommenttia:

  1. Niitä rakkaudella? kasvatettuja artisokkia saa sitte lisää, ainakin sitten kun maa on sula, jos nyt alkaa kauhea kyselyjen tulva... ;)
    Vähä pieniä ne oli, kun en oo pariin vuoteen tehny niille mitää, ne pitäs aina välillä nostaa maasta ja jakaa ja vähä lannoittaaki, mutta tuolla ne kasvaa lähinnä koristeena ja kasvimaan suojana. Kannattaa muuten istuttaa niitä, siellä ne menee ihan oman onnensa nojas.

    Pitääpä kokeilla tuota sun reseptiä!

    VastaaPoista
  2. Myös sun veljes (ainakin se vanhempi niistä) osaa tehdä kielen mukanaan vievää maa-artisokkakeittoa. Herkulta vaikuttaa tuokin resepti, varsinkin alkuperäisenä, eli porottomana. (Poro ei vaan maistu mun suussani hyvältä.)

    VastaaPoista
  3. Kiitos hyvästä vinkistä. Tein tätä keittoa. Se oli hienostuneen makuista.

    VastaaPoista
  4. Kokeilimme tätä viikonloppuna ilmakuivatun kinkun kera. Herkullinen ja jotenkin hienosyinen maku. Teemme toistekin!

    VastaaPoista
  5. Hyvää oli. Tajunnan räjäyttävää oli koko perheen ilmavaiva acapella.

    VastaaPoista
  6. Voi hyvät hyssykät Anonyymi, ikävä että teillä tuli tuollainen kuorotapahtuma!
    :) Minä taidan olla sen verran kova pieremään noin yleisestikin, etten huomannut mitään erikoista itselläni, mutta ilmeisesti maa-artisokka helposti aiheuttaa ilmavaivoja olen sittemmin lukenut.

    VastaaPoista
  7. Ei liiemmin pähkinöitä kuin poroakaan, saatika ilmakuivattua kinkkua löytynyt kaapeista, mutta pirusti artisokkaa. Tuli hyvä soppa. Kiitos jakamisesta!

    VastaaPoista
  8. tein juuri tuota artisokkakeittoa ja siitä tuli todellahyvää,etten sanoisi taivaallista.en muistanut ostaa pähkinöitä,mutta ilmakuivattua kinkkua(luomu)kuivattelin paistinpannulla,liraus rypsiöljyä,siinä se oli.kiitos ihanasta reseptistä!alli

    VastaaPoista
  9. Tämän teen! On se senverran hyvin kehuttu =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina oon itte itteni kehunu ja kyllä on kehuja riittäny !!!!

      Poista
  10. Minä tein keittoa ilman mitään lisukkeita ja kyllä kelpasi nautiskella pelkällä
    samettisella sopalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä niin odotan saanko satoa tänä vuonna syksyllä maahanpanemistani mukuloista....

      Poista
  11. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  12. Tää oli NIIN hyvää!!!! nappasin inspiksen sun reseptistä, ilmestyy mun palstalle loppuviikosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotan innolla omaa dramtisointiasi aiheesta!

      Poista
  13. Reseptiä lukiessani heräsi kysymys: Mitä tapahtui kuullotetuille purjoille? Jäivätkö paistinpannun pohjalle odottamaan läskisoosinvalmistusta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämähän on mulle aivan tyyypillistä reseptiikkaa, että unohdan mainita minne jiku ainesosa menee.

      Tässä kuitenkin tarkoitus siis kuullottaa purjot siinä kattilassa johon niiden pehmettyä lisätään muut aineet.... :)

      Kysyvä ei tieltä eksy!

      Poista
  14. Kiitos, olipas taivaallisen hyvää! Toimi ilman lihalisukettakin.

    ystävykset,

    Susanna ja Sari

    VastaaPoista
  15. Nams, tätä pitääkin kokeilla jo heti tänään :)

    VastaaPoista