About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 30. syyskuuta 2010

Enkö osaa edes peruunoota keittää?


Totuus siis paljastuu aina ennen pitkää!

Mutta kunnon  "täydellisenä ihmisenä" olen nytkin onnistunut vierittämään syyn jonkun muun harteille. Ja tällä kertaa kyseessä on mitä ilmeisemmin perunalajike.

Perustinpa alkukesästä oikein perunamaan, edelliskesien muutaman kasvimaalla kasvatetun perunanvarren rohkaisemana. Ostin pussillisen siemenperunoita, summamutikassa, Lady Claire oli lajike, muistaakseni siinä kuvailtiin jotenkin, että kestävä, terve lajike. Tiesin vain, että Timoa en ainakaan halunnut, niitä kun aina moititaan vetisiksi ja mauttomiksi.

No perunat itivät hyvin ja ne mullattiin asianmukaisesti. En oikein tiedä kukkivatko ne runsaasti kun en ollut niihin aikoihin kotona. Liekö syynä sitten kuuma kesä, perunan varret jämähtivät sitten sellaisiksi vähän alle polvenkorkuisiksi, eivätkä siitä enää kasvaneet. Sato jäi myös pieneksi, perunat olivat kyllä kauniita, mutta joka varsi tuotti vain 3-4 mukulaa. Joskus kun on yhdestä varresta saanut kattilallisen.

Eikä tässä vielä kaikki. Joka jumalan kerta kun minä keitän niitä, tapahtuu seuraava: a) ensin kokeiltaessa perunat vielä selvästi raakoja ja hetkeä myöhemmin b) kattila on täynnä räjähtäneitä perunoita! Aivan mahdotonta! Niitä räjähtäneitä perunoita on nyt sitten yritetty syödä kaikin tavoin. Ensimmäisillä kerroilla pakotin kaikki syömään ne kuorineen päineen. Kerran valutettuani ne kaadoin ne uuninpellille, lisäsi voita ja mausteita ja grillasin niitä mukaillen pioneerimuijan litistettyjä perunoita. Perunamuusiakin yritin tehdä. Olin keittänyt perunat kuorineen (pöhölöö!) kun olin jostakin lukenut, että niin kuuluisi ihan oikeasti tehdä muusi. No yritin sieltä kattilasta sitten vähän lusikalla erotella perunaa kuorien seasta, jotta sain massaa tarpeeksi muusia varten.

Oman maan sato on nyt sitten syöty. Perunoiden maussa sinänsä ei ollut mitään vikaa. Mutta syöhän se itsetuntoa kun päivä toisensa jälkeen kattila on täynnä perunamurskaa. Uskaaltaaskohan ens viikolla kokeella jo kananmunien keittoa?

maanantai 27. syyskuuta 2010

Sataa tapaa nauttia sienisalaattia


No ei nyt sentään!
Miten olisi aluksi vaikka neljä? Ja ensiksi se sienisalaatin ohje.

Sienisalaatissani tykkään ehdottomasti rouskuista, koska niissä on kunnon metsäinen sienen maku. Kuten tykkään, että siinä oleva sipulikin on kunnon keltaista ja kirpeää. Ajattelin nyt tällä kertaa vähän jatkojalostaa sitä perinteistä ohjetta.

Rouskusalaatti with a twist

n. 4dl pieneksi pilkottuja, tuoreita ja asianmukaisesti ryöpättyjä rouskuja
1 iso keltasipuli silputtuna
1 purkki kermaviiliä
suolaa
mustapippuria

Tähän sitten lopetat, jos haluat perinteistä sienisalaattia. Juhlavimmissa tilaisuuksissa vaihda kermaviili smetanaan.
Mutta minä hullu jatkoin:

kourallinen tuoretta silputtua korianteria
1/2  tuoretta chiliä hakkeluksena
1/2 sitruunan mehu

Yhdistä ja sekoita kaikki ainekset. Anna mielellään makujen syventyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Syö pitkin viikkoa miten ja minkä ikinä kanssa keksitkin. Oma salaattini päätti päivänsä seuraavin tavoin:

1. Suoraan kulhosta lusikoituna. Olihan vähän väliä tarkistettava makujen syventymisprosessi... Ihanaan pikku tulisuuteen tuli sitäpaitsi himohimohimohimo....

2. Ruisnapin päällä coctailpalatyyppisesti. Käy myös pitopöytään. (kuva yllä)

3. Yhtenä iltana syötiin saunan päälle uunimakkaraa. HK:n sininen (tuo oman syntisen lisänsä näin Atrian maakunnassa...) kuorittuna ja puolitettuna uuninpellille. Päälle lusikoidaan rouskasalaattia ja koko annos kuorrutetaan juustorasteella uunissa. Vähän parempi HK! (eipä tullut kuvattua)



4. Oma hienosteleva iltapalaleipä. Paahdettu paahtoleivänsiivu, jonka päälle viipaloitiin puolikas avokado, ripoteltiin vähän suolaa ja lusikoitiin runsaasti rouskuherkkua. Tässä vaiheessa, kulhon pohjan paistaessa aloin jo pelätä lievää riippuvuutta....( voiko tuosta kuvasta photoshopata tuon julmetun suureksi jääneen sipunpalan?)

5 Vielä toteuttamaton (salaatti loppui) mieliteko joka juolahti mieleen tuota avokadoleipää syödessäni: Viipaloi  paahtoleivälle avokadon sijasta banaani ja peitä se rouskusalaatilla. Banaanin makeus sopivasti pehmentänee chilin ja korianterin äkäistä liittoa. Mutta korkeimmalle nousee silti itse rousku...
Tai no, ehkä mä olen vaan raskaana. Niinkuin olenkin!






perjantai 24. syyskuuta 2010

Smetanainen kaalimuhennos possunfileen ja riisi-ohran kera


Tilanne: appiukko ja anoppi tulossa kylään tuomaan meille keräämiään puolukoita. (kiiiiiiiiitossssss!!!)

Tavoite: tarjota heille syksyinen, maukas lounas, joka kuitenkin helppotekoinen. Vähän jotain uutta makua, mutta silti reilusti kotimaista.

Ratkaisu: Iso-Hoo oli jossakin välissä ostanut pakkaseen  laitetun possun marinoidun ulkofileen. Nytpä oiva tilaisuus tuhota se. En kovinkaan piittaa noista valmismarinaadeista, varsinkaan surullisen kuuluisasta ORANSSISTA  marinadista, joka lienee kaikkien tehdasmarinadien äiti, mutta kun sitä nyt oli, niin arvelin sen tähän soveltuvan.

Laitoin uunivuoan pohjalle riisi-ohra seosta  ja vettä paketin 4 hengen annoksen mukaisesti sekä murensin joukkoon lihaliemikuution. Päälle asettelin uunifileen ja työnsin koko komeuden uuniin 175 astetta, olisko se ollut siellä puolisentoistatuntia, seurasin kypsyyttä myös mittarilla. Tästä on jo toista viikkoa eli tietenkään en nyt sitten enää muista tarkkaa aikaa. Mutta siellähän se ruoka valmistui kuin itsestään. Kypsän possunfileen viipaloin sitten riisi-ohran päälle pienen foliossa vetäytymisen jälkeen.

ja nyt siihen  mikä teki ateriasta erikoisen herkullisen:

Smetanainen kaalimuhennos

1/3 osa isosta kaalista  suikaloituna
1 paketti pekonia
2dl smetanaa
2 kourallista kuivattuja suppilovahveroita
suolaa
pippuria

Suikaloi kaali vaikkapa juustohöylällä. Pilko pekoni ja freesaa yhdessä kaalin kanssa isolla pannulla. Lisää smetana ja kuivatut suppikset ja anna hautua hiljoilleen kypsäksi. Mausta suolalla ja musta/mauste/valkopippurilla mielesi mukaan. Tarkkaile tilannetta välillä, jos ruoka kaipaa nestettä, lisää vettä.

Oma palaute: Possunfile oli  sellaista kun se tapaa olla ( oranssilla marinadilla ) mutta esim. urho 6v:een mielestä "ihanan pehmeää lihaa". Itse tykkään valtavasti tuosta riisi-ohra lisäkkeestä ja suosittelen sitä kaikille.Siinä on vaan niin paljon enemmän makua kun peruspitkäjyväisessä riisissä ja eikai ne appivanhemmatkaan aina tartte niitä perunoita. (No he kyllä syövät aina kiltisti kaikki kokkailuni.)
Mutta aterian kruunu oli kyllä tuo kaali-, smetana-, pekoni-, suppislisäke. Sitä, hyvät naiset ja herrat, kehoitan kokeilemaan, esimerkiksi jonkun uunissa haudutetun liharuuan kera. Ihan syksy-ruoka!

torstai 23. syyskuuta 2010

Parmankinkku-rucola pasta in eight minutes ja Sitä Leipää


Tämä on mun salainen pika-gourmet-pastaohjeeni. Kätevää, kaunista ja herkullista tarjottavaa esim. lounasvieraaksi saapuneelle ystävättärelle tai myöhäisillalliseksi yökylään saapuville vieraille. Maistuu jopa iso-Hoolle, kuuluu lempipastakärkikolmikkoon carbonaran ja bolognesen kanssa.

Eikä tässä vielä kaikki: Valmistukseen kuluu vain n. 8 minuuttia ja pastassa on vain  3 pääraaka-ainetta: tagliatelle, parmankinkku ja rucola. (Nyt ei tainnu mennä edellisen lauseen välimerkit ihan kohilleen....)

Resepti on kulkeutunut minulle Nata-siskoni kautta. Varmaan 10 vuotta sitten Nata oli syönyt tälläistä herkullista pastaa jossain Turkulaisessa ravintolassa. Ihastunut, mykistunyt ja halunnut kokeilla kotonakin. En enää muista oliko ensimmäinen versio duunattu Natan omassa koekeittiössä vai kokeiltiinko sitä ensimmäistä kertaa meillä Natan makukokemusten perusteella. ( Siskoni on muuten The Nenä, omaa tarkimman hajuaistin kuin kukaan tuntemani ja pystyy myös tunnistamaan ja nimeämään eri hajut - niin ja meilläpäin muuten kaikki "haisoo", hyvätkin, "tuoksu" on tuntematon käsite.)

Parmankinkku-rucola pasta
4:lle

tagliatellea, n. 4 kerää per henki (tai enemmän...)
1 paketti parmankinkkua
1 pussi rucolaa
öljyä
voita
4 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
parmesania tarjoiluun

Ensimmäiseksi on saatettava isossa kattilassa runsas vesimäärä kiehumispisteeseen, ehkä vedenkeittimen avustuksella. Kata vaikka pöytä samalla, sillä tämä ruoka jäähtyy nopeasti eikä siedä odottelua. Lautasten lämmitys on oiva idea. 8 min. ajanlasku alkaa kun laitat nauhamakaronin kiehumaan suolalla maustettuun veteen.

Kuori valkosipulinkynnet, paina niitä murskaksi veitsesi lappeella ja pilko pieneksi hakkelukseksi. Avaa rucolapussi ja erottele parmankinkkusiivut jo valmiiksi.

Kun aikaa on jäljellä noin 4 min., kuumenna paistinpannulla reilu loraus oliiviöljyä ja voita makusi mukaisessa suhteessa. Pannun pohja saa reilusti peittyä. Kuullota sitten valkosipulit siinä, älä POLTA!

Huuhdo pasta, kaada takaisin kattilaan ( kattila ei enää kuumalla liedellä!) ja perään rasva-valkosipuliseos, sekoita. Sitten lisäät rucolan, suolaa ja reilusti mustapippuria myllystä, sekoita. Kaada annokset lautaselle ja kietaise jokaisen annoksen päälle 2-3 parmankinkkuruusuketta. Parmesaania saa jokainen lisätä annokseensa makunsa mukaan.

Valmis!



Sitä Leipää

Inspiroiduin sen verran vielä Pioneer Womanin The Bread ohjeesta jossa hän grillaa ranskanleivän puolikkaat voin kanssa herkulliseksi lisäkkeeksi, että kokeilin tätä kovien rasvojen ylistysreseptiä itsekin pastan kaveriksi, mutta siivuista. Vaaleat leivänsiivut siis uunipellille ja vetäise jokaisen päälle juustohöylällä siivu kylmästä voipaketista. Tämä osoittautui juuri oikeaksi määräksi! Voita pitää olla reilusti! Anna voin sulaa ensin kauttaltaan uunissa ehkä 200 asteessa ja imeytyä leipiin. Käännä sitten volumet kaakkoon ja vaikka grillitoiminnolle niin että leivät lähes tulkoon jo palavat reunoistaan. (Tämä on sitten muuten enää sekunneista kiinni, että ne tosiaan palavat...). Tämä prosessi saa aikaan mahtavan fuusion, jossa voi maustaa leivän lähes maustemaiseksi herkuksi... ei TARTTE yrttejä, ei valkosipulia, ei mausteita.

Varaa ainakin 2 per ruokailija, jottei tuu riitaa!

keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Suomalaista eksotiikkaa eli Puolukka-talkkunarahka


Taitaa olla niin, että en ole koko aikuisikäni aikana koskaan nostanut kaupan hyllyltä  kärryihini talkkunapakettia. Pienenä likkana sitä syötiin kuitenkin tämän tästä Oravan mummolas. Ja kyllä myös tykättiin; silloin se laski alas pelkän maidon kera.

Nyt jauhohyllyllä nostalgiahimot heräsivät ja pussi Hirvelän uunitalkkunaa pääsi kassan kautta omaan kotiin. Pussin takana lukee. että valmistettu puhtaasta kaurasta. Suuren kuitupitoisuutensa vuoksi edistää terveyttä ja sopii gluteenittomaan ruokavalioon (jälkimmäinen ei onneksi ole tarpeen).

Pussin kyljessä oli myös talkkunarahkan ohje ja siitäpä sitten väsäämään:

Puolukka-Talkkunarahka

Hetkessä herkullinen jälkiruoka

2dl kuohukermaa
2dl maitorahkaa
2dl puolukkasurvosta
1-1 1/2 dl talkkunaa (suosittelen vähemmän kuin enemmän, jottei mene liian tönköksi)
sokeria

Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita rahka, puolukkasurvos ja talkkuna joukkoon. Laita tarjoiluastiaan ja koristele puolukoilla.



Sanonpahan vaan, että jos mämmiä pidetään eksoottisena, niin tämä ei kyllä kalpene yhtään sen rinnalla.
Tästä joko tykkää tai sitten ei. No, kyllä minä tykkäsin. Miesväki ei, mutta heillä olikin SUUUURET ENNAKKOLUULOT jo valmiiksi.

http://www.hirvelantalkkuna.fi/ löytyypi monenmoista reseptiä. Sieltä on varmasti kokeiltava jotain muutakin. Kerrotaan sitten lisää kun aihetta ilmaantuu.

tiistai 21. syyskuuta 2010

Vaaleaorakas



Sunnuntaisella sieniretkelläni törmäsin ilokseni eka kertaa tähän 3 tähden kauppasieneen, vaaleaorakkaaseen. Siinä niitä yhtäkkiä rötkötti edessäni melkoisena pesueena. Kun kyykähdin  suorittamaan varmistavaa tunnistusta -luulin niiden ensin olevan lampaankääpiä, herkullinen sieni sekin-
syöksyi Pote pikku rottweiler samoille apajille alkaen kirjaimellisesto rouskuttaa lakki kerrallaan parempiin suihin. Suurella hädällä ja pienehkön koiran hallintaoperaation  jälkeen sain kerättyä aarteeni koriin. Jonne muuten märkä kuononpää yritti tunkeutua vastakin joka kerta kun laskin korin maahan....

Vaaleaorakas on siis vaalean kellanvalkoinen, vankkarakenteinen, jämäkkä sieni jonka epäsäännöllisen muotoisen lakin alla on jalkaan johteisesti kiinnittyviä hauraita piikkejä (ora=piikki).  Ainakin nämä orakkaat  olivat myös täysin toukattomia. Sieni on myös tosi kiinteä, aika lailla verrattavissa herkkusienen kiinteyteen, ellei vieläkin jämäkämpi. Sitä oli siis tosi kiva käsitellä kaikin puolin. Sieni kesti myös hyvin jääkaapissa ainakin seuraavaan päivään.

Mieheni sisko ja mieheni veljen puoliso ovat tätä sientä jo aikaisemmin minulle kehuneet. Mikkelin puolesta kerrotaankin tarinaa eräästäkin sienireissusta, jolla hiukan likinäköinen kälyni oli ilahtuneena kyykähtänyt poimimaan löytämäänsä vaaleaorakasta.... vain noukkiakseen ylös hyvästi metsän kosteudessa pullistuneen miten-lie-sinne-joutuneen terveyssiteen....

Kaikessa yksinkertaisuudessaan noudatin valmistuksessa Kurikan kälyn neuvoa.

Eli kuumalla pannulla, voi -öljyseoksessa paistetaan lakit, maustetaan suolalla ja valkopippurilla. Nautitaan pihvien tapaan.

NAM!




maanantai 20. syyskuuta 2010

Tulipunainen tattikeitto


Bloggaajien keskuudessa järjestetään kuukausittain kuukauden ruokahaaste, josta vastaa järjestelyiltään ja aiheeltaan aina edellisen kuukauden yleisöäänestyksen voittaja. Tähän asti olen seuraillut takavasemmalta, mutta koska kaikenlainen osallistuminen ja mittelöinti on mielestäni periaatteessa tosi mukavaa niin rohkenenpa nyt laittaa oman soppalusikkani hämmentämään syyskuun ruokahaastetta. Syyskuun haasteesta vastaa tällä kertaa Siskot kokkaa, yksi lemppari blogeistani.

Lyhyehkösti tiivistettynä syyskuun aiheena oli alkupala ja osa annoksen aineista oli omin kätösin hankittava metsästä. Tai ainakin piti olla mukana siellä (esim. lintumetsällä tms). Omalta kohdin oli siis ruksattava kaikki lihaa/metsästystä vaativat  pois ja koska syyskuussa käsittääkseni alkaa olla villiyrttien ja muiden kasvannaistenkin h-hetki ohi, jäi minulle siis karkeasti ottaen marjat ja sienet jäljelle. Ja niistäkään en ole IKUNA löytänyt mitään kanttarellia tai suppilovahveroita tai muita "herkkusieniä". Ja olishan se kivaa jos vielä keksisi jotain vähän uutta, mielenkiintoa herättävää...

Eli eilen sitten rottweiler ja koppa kainaloon ja lähimetsään sieneen. Metsä tosiaan alkaa ihan talomme takaa, ja sitä riittänee ihan eksymiseen saakka, en tosin ole koskaan paria tuntia kauemmaksi kävellyt, rajat siis eivät ole tulleet vielä vastaan. Metsä on aika märkää mäntymetsää, varsinkin kun se muutama vuosi sitten raiskattiin pikkuhakkuualueilla sinne sun tänne, vedellä täyttyneet puolen metrin syvyiset traktorin jäljet on ihania! (sanoo Pote the rottweiler). Osaksi siellä on sitten aina suuriakin kallionmuodostelmia.

Aikaa oli tosi rajallisesti, ja pikakäynti tuotti seuraavan tuloksen :


Eli rouskuja, joitain tatteja (nummi-,kangas,- voitatti), sekä ihanana yllätyksenä otin ja törmäsin noihin etualalla näkyviin herkullisiin vaaleisiin orakkaisiin (3 tähden ruokasieni), joista taistelin koirani kanssa, sekun alkoi rouskuttaa niitä maasta käsin suurella halulla (yritti myös myöhemmin käydä jo koriin poimituilla).

Haasteen ainesosaksi valikoituvat tällä kertaa tatit, koska ajattelin, että niitä jokainen löytää vaivattomimmin. Inspiraation lähteenä selailin WSOY.n paksua Hulluna sieniin -kirjaa, jossa lie yli tuhat sienireseptiä. Ja sieltä lähemmin punajuuri-tattikeittoa josta jätin kuitenkin 3 ainesosaa pois, lisäsin 3 uutta, sekä muutin juliennetyyppisen keiton sosekeitoksi...

Tulipunainen tattikeitto
 ainakin 4:lle, jonsei 6:lle

3 pientä  punajuurta pieninä suikaleina
1 porkkana pieninä suikaleina
2dl suikaloitua kaalia
rypsiöljyä
1 silputtu sipuli
4 dl pilkottuja sekalaisia tuoreita tatteja
1 l kasvislientä (kuutio vain veteen....)
2 dl punaviiniä
2 reilua lorausta calvadosta (tai konjakkia tai madeiraa, meillä nyt sattui olla tämä auki.)
suolaa
valkopippuria
2rkl tomaattipyrettä
1/2 sitruunan mehu

tarjoiluun
silputtua persiljaa
paahdettuja ruisleipäkuutioita (reissarit 2x paahtimeen ja kuutioi)
smetanaa

Hauduta punajuuri, porkkana ja kaali pehmeäksi tilkassa öljyä.

Paista tatit sipulin kera ja lisää  juuresten joukkoon. Lisää keittoon kasvisliemi ja anna kiehua miedolla  lämmöllä. Lisää tomaattisose ja mausta suolalla ja valkopippurilla.

Soseuta keitto, jonka jälkeen ohennat ja maustat sen viinillä ja alkoholilla. Anna kiehua vielä jonkin aikaa. Tätä keittoa ei nähdäkseni voi pilata liialla keittämisellä, kunhan vaan lisäät nestettä tai muuten huolehdit ettei se mene liian paksuksi. Lisää sitruunamehu lopuksi.

Tarjoile paahdettujen ruisleipäkuutioiden, persiljasilpun ja smetana-nokareen kanssa.

Hieno aloitus vaikka hirvipaisti-päivälliselle!



Joten tälläinen tästä siis tuli. En halunnut tällä kertaa mennä siitä mistä aita on matalin, eli käyttää jotain sulatejuustoa tai kermavalmistetta keittopohjassa. Niillähän saa todella helposti todella hyvää. Mutta kyllä tässäkin keitossa se jokin oli.

Tähän loppuu virallisesti ensimmäinen ruokahaaste-osallistumiseni, mutta on vielä sanottava, että tänään söin loput keitosta lounaaksi vähän muunneltuna eli prätkääsin sekaan purkillisen 3 juuston ruokakermaaja persiljan sijaan käytin ikifavoriittiani korianteria... no nythän se vasta hyvää olikin!