About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 23. syyskuuta 2010

Parmankinkku-rucola pasta in eight minutes ja Sitä Leipää


Tämä on mun salainen pika-gourmet-pastaohjeeni. Kätevää, kaunista ja herkullista tarjottavaa esim. lounasvieraaksi saapuneelle ystävättärelle tai myöhäisillalliseksi yökylään saapuville vieraille. Maistuu jopa iso-Hoolle, kuuluu lempipastakärkikolmikkoon carbonaran ja bolognesen kanssa.

Eikä tässä vielä kaikki: Valmistukseen kuluu vain n. 8 minuuttia ja pastassa on vain  3 pääraaka-ainetta: tagliatelle, parmankinkku ja rucola. (Nyt ei tainnu mennä edellisen lauseen välimerkit ihan kohilleen....)

Resepti on kulkeutunut minulle Nata-siskoni kautta. Varmaan 10 vuotta sitten Nata oli syönyt tälläistä herkullista pastaa jossain Turkulaisessa ravintolassa. Ihastunut, mykistunyt ja halunnut kokeilla kotonakin. En enää muista oliko ensimmäinen versio duunattu Natan omassa koekeittiössä vai kokeiltiinko sitä ensimmäistä kertaa meillä Natan makukokemusten perusteella. ( Siskoni on muuten The Nenä, omaa tarkimman hajuaistin kuin kukaan tuntemani ja pystyy myös tunnistamaan ja nimeämään eri hajut - niin ja meilläpäin muuten kaikki "haisoo", hyvätkin, "tuoksu" on tuntematon käsite.)

Parmankinkku-rucola pasta
4:lle

tagliatellea, n. 4 kerää per henki (tai enemmän...)
1 paketti parmankinkkua
1 pussi rucolaa
öljyä
voita
4 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
parmesania tarjoiluun

Ensimmäiseksi on saatettava isossa kattilassa runsas vesimäärä kiehumispisteeseen, ehkä vedenkeittimen avustuksella. Kata vaikka pöytä samalla, sillä tämä ruoka jäähtyy nopeasti eikä siedä odottelua. Lautasten lämmitys on oiva idea. 8 min. ajanlasku alkaa kun laitat nauhamakaronin kiehumaan suolalla maustettuun veteen.

Kuori valkosipulinkynnet, paina niitä murskaksi veitsesi lappeella ja pilko pieneksi hakkelukseksi. Avaa rucolapussi ja erottele parmankinkkusiivut jo valmiiksi.

Kun aikaa on jäljellä noin 4 min., kuumenna paistinpannulla reilu loraus oliiviöljyä ja voita makusi mukaisessa suhteessa. Pannun pohja saa reilusti peittyä. Kuullota sitten valkosipulit siinä, älä POLTA!

Huuhdo pasta, kaada takaisin kattilaan ( kattila ei enää kuumalla liedellä!) ja perään rasva-valkosipuliseos, sekoita. Sitten lisäät rucolan, suolaa ja reilusti mustapippuria myllystä, sekoita. Kaada annokset lautaselle ja kietaise jokaisen annoksen päälle 2-3 parmankinkkuruusuketta. Parmesaania saa jokainen lisätä annokseensa makunsa mukaan.

Valmis!



Sitä Leipää

Inspiroiduin sen verran vielä Pioneer Womanin The Bread ohjeesta jossa hän grillaa ranskanleivän puolikkaat voin kanssa herkulliseksi lisäkkeeksi, että kokeilin tätä kovien rasvojen ylistysreseptiä itsekin pastan kaveriksi, mutta siivuista. Vaaleat leivänsiivut siis uunipellille ja vetäise jokaisen päälle juustohöylällä siivu kylmästä voipaketista. Tämä osoittautui juuri oikeaksi määräksi! Voita pitää olla reilusti! Anna voin sulaa ensin kauttaltaan uunissa ehkä 200 asteessa ja imeytyä leipiin. Käännä sitten volumet kaakkoon ja vaikka grillitoiminnolle niin että leivät lähes tulkoon jo palavat reunoistaan. (Tämä on sitten muuten enää sekunneista kiinni, että ne tosiaan palavat...). Tämä prosessi saa aikaan mahtavan fuusion, jossa voi maustaa leivän lähes maustemaiseksi herkuksi... ei TARTTE yrttejä, ei valkosipulia, ei mausteita.

Varaa ainakin 2 per ruokailija, jottei tuu riitaa!

keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Suomalaista eksotiikkaa eli Puolukka-talkkunarahka


Taitaa olla niin, että en ole koko aikuisikäni aikana koskaan nostanut kaupan hyllyltä  kärryihini talkkunapakettia. Pienenä likkana sitä syötiin kuitenkin tämän tästä Oravan mummolas. Ja kyllä myös tykättiin; silloin se laski alas pelkän maidon kera.

Nyt jauhohyllyllä nostalgiahimot heräsivät ja pussi Hirvelän uunitalkkunaa pääsi kassan kautta omaan kotiin. Pussin takana lukee. että valmistettu puhtaasta kaurasta. Suuren kuitupitoisuutensa vuoksi edistää terveyttä ja sopii gluteenittomaan ruokavalioon (jälkimmäinen ei onneksi ole tarpeen).

Pussin kyljessä oli myös talkkunarahkan ohje ja siitäpä sitten väsäämään:

Puolukka-Talkkunarahka

Hetkessä herkullinen jälkiruoka

2dl kuohukermaa
2dl maitorahkaa
2dl puolukkasurvosta
1-1 1/2 dl talkkunaa (suosittelen vähemmän kuin enemmän, jottei mene liian tönköksi)
sokeria

Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita rahka, puolukkasurvos ja talkkuna joukkoon. Laita tarjoiluastiaan ja koristele puolukoilla.



Sanonpahan vaan, että jos mämmiä pidetään eksoottisena, niin tämä ei kyllä kalpene yhtään sen rinnalla.
Tästä joko tykkää tai sitten ei. No, kyllä minä tykkäsin. Miesväki ei, mutta heillä olikin SUUUURET ENNAKKOLUULOT jo valmiiksi.

http://www.hirvelantalkkuna.fi/ löytyypi monenmoista reseptiä. Sieltä on varmasti kokeiltava jotain muutakin. Kerrotaan sitten lisää kun aihetta ilmaantuu.

tiistai 21. syyskuuta 2010

Vaaleaorakas



Sunnuntaisella sieniretkelläni törmäsin ilokseni eka kertaa tähän 3 tähden kauppasieneen, vaaleaorakkaaseen. Siinä niitä yhtäkkiä rötkötti edessäni melkoisena pesueena. Kun kyykähdin  suorittamaan varmistavaa tunnistusta -luulin niiden ensin olevan lampaankääpiä, herkullinen sieni sekin-
syöksyi Pote pikku rottweiler samoille apajille alkaen kirjaimellisesto rouskuttaa lakki kerrallaan parempiin suihin. Suurella hädällä ja pienehkön koiran hallintaoperaation  jälkeen sain kerättyä aarteeni koriin. Jonne muuten märkä kuononpää yritti tunkeutua vastakin joka kerta kun laskin korin maahan....

Vaaleaorakas on siis vaalean kellanvalkoinen, vankkarakenteinen, jämäkkä sieni jonka epäsäännöllisen muotoisen lakin alla on jalkaan johteisesti kiinnittyviä hauraita piikkejä (ora=piikki).  Ainakin nämä orakkaat  olivat myös täysin toukattomia. Sieni on myös tosi kiinteä, aika lailla verrattavissa herkkusienen kiinteyteen, ellei vieläkin jämäkämpi. Sitä oli siis tosi kiva käsitellä kaikin puolin. Sieni kesti myös hyvin jääkaapissa ainakin seuraavaan päivään.

Mieheni sisko ja mieheni veljen puoliso ovat tätä sientä jo aikaisemmin minulle kehuneet. Mikkelin puolesta kerrotaankin tarinaa eräästäkin sienireissusta, jolla hiukan likinäköinen kälyni oli ilahtuneena kyykähtänyt poimimaan löytämäänsä vaaleaorakasta.... vain noukkiakseen ylös hyvästi metsän kosteudessa pullistuneen miten-lie-sinne-joutuneen terveyssiteen....

Kaikessa yksinkertaisuudessaan noudatin valmistuksessa Kurikan kälyn neuvoa.

Eli kuumalla pannulla, voi -öljyseoksessa paistetaan lakit, maustetaan suolalla ja valkopippurilla. Nautitaan pihvien tapaan.

NAM!




maanantai 20. syyskuuta 2010

Tulipunainen tattikeitto


Bloggaajien keskuudessa järjestetään kuukausittain kuukauden ruokahaaste, josta vastaa järjestelyiltään ja aiheeltaan aina edellisen kuukauden yleisöäänestyksen voittaja. Tähän asti olen seuraillut takavasemmalta, mutta koska kaikenlainen osallistuminen ja mittelöinti on mielestäni periaatteessa tosi mukavaa niin rohkenenpa nyt laittaa oman soppalusikkani hämmentämään syyskuun ruokahaastetta. Syyskuun haasteesta vastaa tällä kertaa Siskot kokkaa, yksi lemppari blogeistani.

Lyhyehkösti tiivistettynä syyskuun aiheena oli alkupala ja osa annoksen aineista oli omin kätösin hankittava metsästä. Tai ainakin piti olla mukana siellä (esim. lintumetsällä tms). Omalta kohdin oli siis ruksattava kaikki lihaa/metsästystä vaativat  pois ja koska syyskuussa käsittääkseni alkaa olla villiyrttien ja muiden kasvannaistenkin h-hetki ohi, jäi minulle siis karkeasti ottaen marjat ja sienet jäljelle. Ja niistäkään en ole IKUNA löytänyt mitään kanttarellia tai suppilovahveroita tai muita "herkkusieniä". Ja olishan se kivaa jos vielä keksisi jotain vähän uutta, mielenkiintoa herättävää...

Eli eilen sitten rottweiler ja koppa kainaloon ja lähimetsään sieneen. Metsä tosiaan alkaa ihan talomme takaa, ja sitä riittänee ihan eksymiseen saakka, en tosin ole koskaan paria tuntia kauemmaksi kävellyt, rajat siis eivät ole tulleet vielä vastaan. Metsä on aika märkää mäntymetsää, varsinkin kun se muutama vuosi sitten raiskattiin pikkuhakkuualueilla sinne sun tänne, vedellä täyttyneet puolen metrin syvyiset traktorin jäljet on ihania! (sanoo Pote the rottweiler). Osaksi siellä on sitten aina suuriakin kallionmuodostelmia.

Aikaa oli tosi rajallisesti, ja pikakäynti tuotti seuraavan tuloksen :


Eli rouskuja, joitain tatteja (nummi-,kangas,- voitatti), sekä ihanana yllätyksenä otin ja törmäsin noihin etualalla näkyviin herkullisiin vaaleisiin orakkaisiin (3 tähden ruokasieni), joista taistelin koirani kanssa, sekun alkoi rouskuttaa niitä maasta käsin suurella halulla (yritti myös myöhemmin käydä jo koriin poimituilla).

Haasteen ainesosaksi valikoituvat tällä kertaa tatit, koska ajattelin, että niitä jokainen löytää vaivattomimmin. Inspiraation lähteenä selailin WSOY.n paksua Hulluna sieniin -kirjaa, jossa lie yli tuhat sienireseptiä. Ja sieltä lähemmin punajuuri-tattikeittoa josta jätin kuitenkin 3 ainesosaa pois, lisäsin 3 uutta, sekä muutin juliennetyyppisen keiton sosekeitoksi...

Tulipunainen tattikeitto
 ainakin 4:lle, jonsei 6:lle

3 pientä  punajuurta pieninä suikaleina
1 porkkana pieninä suikaleina
2dl suikaloitua kaalia
rypsiöljyä
1 silputtu sipuli
4 dl pilkottuja sekalaisia tuoreita tatteja
1 l kasvislientä (kuutio vain veteen....)
2 dl punaviiniä
2 reilua lorausta calvadosta (tai konjakkia tai madeiraa, meillä nyt sattui olla tämä auki.)
suolaa
valkopippuria
2rkl tomaattipyrettä
1/2 sitruunan mehu

tarjoiluun
silputtua persiljaa
paahdettuja ruisleipäkuutioita (reissarit 2x paahtimeen ja kuutioi)
smetanaa

Hauduta punajuuri, porkkana ja kaali pehmeäksi tilkassa öljyä.

Paista tatit sipulin kera ja lisää  juuresten joukkoon. Lisää keittoon kasvisliemi ja anna kiehua miedolla  lämmöllä. Lisää tomaattisose ja mausta suolalla ja valkopippurilla.

Soseuta keitto, jonka jälkeen ohennat ja maustat sen viinillä ja alkoholilla. Anna kiehua vielä jonkin aikaa. Tätä keittoa ei nähdäkseni voi pilata liialla keittämisellä, kunhan vaan lisäät nestettä tai muuten huolehdit ettei se mene liian paksuksi. Lisää sitruunamehu lopuksi.

Tarjoile paahdettujen ruisleipäkuutioiden, persiljasilpun ja smetana-nokareen kanssa.

Hieno aloitus vaikka hirvipaisti-päivälliselle!



Joten tälläinen tästä siis tuli. En halunnut tällä kertaa mennä siitä mistä aita on matalin, eli käyttää jotain sulatejuustoa tai kermavalmistetta keittopohjassa. Niillähän saa todella helposti todella hyvää. Mutta kyllä tässäkin keitossa se jokin oli.

Tähän loppuu virallisesti ensimmäinen ruokahaaste-osallistumiseni, mutta on vielä sanottava, että tänään söin loput keitosta lounaaksi vähän muunneltuna eli prätkääsin sekaan purkillisen 3 juuston ruokakermaaja persiljan sijaan käytin ikifavoriittiani korianteria... no nythän se vasta hyvää olikin!

lauantai 18. syyskuuta 2010

Punajuuri brownies


Punajuuriperjantain sato jatkuu. Kukapa ei voisi vastustaa tätä suklaista reseptiä. Punajuuri-suklaakakkuresepteihin olen useasti törmännyt viime vuosina, kokeilematta on silti jääny. Mutta nyt oli aika kokeilla tämäkin. Punajuuri slaw:n jälkeen  oli ainoastaa mahdollista onnistua paremmin....odotukset eivät olleet kuitenkaan suuret, niin helppotekoisia kun browniet ovatkin on niiden onnistumisaste hyvin vaihteleva ainakin meikäläisen keittiössä. Milloin jää liian taikinaiseksi, toisinaan rutikuivaksi, joskus lituskaksi, usein yliäitelän makeaksi. Jotenkin olen ajatellut, että yksi syy epäonnistumisiin tai hienommin sanottuna laadunvaihteluun, on se että aidot brownies reseptit on mitoitettu ja ne tehdään yleensä korkealaitaisessa neliskanttisessa pikkuvuoassa(n. vajaa 30x30). Sitä kun on sitten yrittänyt tehdä jos millä uuninpellillä, niin ehkä määrät ovat olleet vääriä. No joka tapauksessa, hain varmuuden vuoksi Bake&Partystä bongaamani brownies vuoan itselleni tätä tarkoitusta varten.

Alkuperäinen resepti löytyy täältä, sävelsin vähän sitten ainemäärissä kun en omista keittiövaakaa ja grammamääräisistä aineksista en ollut aina varma. Lisäksi reseptissä ei ollut mitään kohotusainetta, arvoin leivinjauheen ja soodan välillä ja laitoin sitten ruokasoodaa. Eli omaan browniesvuokaani päätynyt taikina valmistui näin: 

Punajuuri brownies eli punajuurisuklaaneliöt

500g kokonaisia raakoja punajuuria (3-4 keskikokoista)
100g voita
200g tummaa suklaata
1tl vaniljaa
250 g hienoasokeria
3 munaa
1dl vehnäjauhoja
2rkl tummaa kaakaojauhetta
1tl ruokasoodaa



Ja nythän mulla  on sitä vaniljaakin. Kiitos kummityttö Miina!


1. Kuori raa'at punajuuret ja pilko ne pienehköiksi kuutioiksi. Pistä lohkot kannelliseen mikroastiaan, ripota vähän vettä päälle ja kuumenna kypsiksi n. 12 min täysteholla.

2. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Kun punajuuret mikroilevat, paloittele suklaa ja kuutioi voi pienemmiksi paloiksi. Siivilöi punajuurista ylimääräinen neste ja laita ne yhdessä voin ja suklaan kanssa jonkinmoiseen blenderiin tai tehosekoittimeen ja anna pyöriä mahdollisimman sileäksi tahnaksi. Suklaa ja voi sulavat kuumien punajuurien sekaan. Älä hätäänny vaikka blenderisi kokee tehtävän aluksi vähän työläänä. Kyllä se lopulta onnistui mullakin.

3. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lusikoi punajuuriseos varovasti joukkoon, jotta seos pysyisi mahdollisimman kuohkeana. Siivilöi mukaan jauho-kaakao-sooda-seos ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

4. Sitten vain taikina  vuokaan ja vuoka uunin keskitasolle n. 25 minuutiksi. Browniet ovat valmiita  kun kuoren alla tuntuu vielä aavistus "tytinää". Anna brownies´ten jäähtyä vuoassaan ja leikkaa vasta jäähtyneenä.



Taikina oli sulosen purppuranväristä uuniin mennessään. Kuva ei suostunut ihan toistamaan väriä.



Ja syödessä nämä olivat jumalaisen suklaisia ja meheviä. Oliko tämä resepti näin hyvä vai mikä onnistuminen tämä nyt oli?


Kaapissa oli vaniljakastiketta, niin aloin sitten leikkimään vähän tälläisellä juhlavammalla esillepanolla. Browniethan kaipaavat usein jotain tasapainoittavaa vierelleen: vaniljakastiketta, kermavaahtoa, vaniljajäätelöä tai marjakastiketta. Nämä Punajuurisuklaaneliöt olivat kyllä niin hyviä, että ne menivät alas myös aivan sellaisenaan. Napakymppi!


perjantai 17. syyskuuta 2010

Punajuuri slaw


Tänään on meillä vietetty varsinaista punajuuriperjantaita. Aurinkoisessa syyssäässä nostin ylös viimeisetkin punajuuret, porkkanat, punasipulit ja perunat. Ensivuonna täytyy vissiin laittaa myös palsternakkaa ja punakaalia...

Punajuurien pään menoksi olin jo viikon verran suunnitellut yhtä sun toista. Löysin nimittäin tukun punajuurireseptejä, joista jo muutamia printtasin itselleni punajuuripäivän varalle.

Cole slaw:han on amerikkalainen herkullisen simppeli kaaliporkkanasalaatti. Siitä mukaeltua Punajuuri Slaw:ta oli ensimmäisenä päästävä kokeilemaan. Se kun kuulosti herkullisen lisäksi myös superterveelliseltä. Oma salaatti rakentui näin, aika tarkasti alkuperäistä ohjetta mukaillen, vain kevätsipuli vaihtui -arvaatte kai- punasipuliin.

Punajuuri slaw

500g nuoria punajuuria
250g uuden sadon porkkanoita
1 iso tai lukuisia pieniä punasipuleita
50g cashew pähkinöitä
150 g rasvatonta luonnonjugurttia
1tl juoksevaa hunajaa
hyppysellinen chilijauhetta ja toinen inkivääriä

1. Raasta kuoritut (siis raa'at) punajuuret ja porkkanat ja punasipulit karkealla raastimen terällä. Hermot säästyvät jos on jonkinmoinen yleiskone käytössä.

2. Sekoita pähkinät raasteeseen. Yhdistä jugurtti, hunaja, chili ja inkivääri kastikkeeksi. Sekoita kastike raasteeseen.

Minähän olen siis varsinainen punajuuren rakastaja ja innolla odotinkin pääseväni maistamaan tätä iltaruoan lisukkeeksi valmistamaani terveyspommia. Nyt on kyllä totuuden nimissä sanottava, että eipä maistunu puulta ei peeltä! (lähinnä maalta...)

Mutta tulipahan tehtyä!

Ja olihan tuo ilo silmille!


maanantai 13. syyskuuta 2010

Nektariinisalaatti




Kesän ehkä onnistunein omatekemä-salaattikokemus on tämä simppeli nektariinisalaatti. Sen salaisuus on epäilemättä kastikkeessa, joka nosti nektariinin ja melonin raikkauden (ja mozzarellan mauttomuuden...) uusiin sfääreihin. Pitäisi kai enemmän panostaa noihin kastikkeisiin, ne kun sitten lopulta ovat se mikä tekee sen loppusilauksen salaattiin. Tunnetusti olen kyllä onneton kastikkeen tekijä, ja itselleni riittää kastikkeeksi suihkaus öljyä ja toinen balsamicoa, mutta myönnettäköön, että ehkä joskus kannattaa satsata.

Ohje on Maalaisunelma erikoisnumerosta KESÄRUOKA (2010), jossa muuten oli monta monituista kokeilemisen arvoista reseptiä. Tämän kesän paras ruokalehti oli.Sen verran muuntelin, että omassa versiossani en käyttänyt alkuperäisversion parsaa, sitä kun oli samaisena päivänä jo tarjolla grillattuna.

Nektariinisalaatti

4-5 nektariinia
2 pussia mozzarella-helmiä (a 125g)
5dl vesimelonikuutioita
Rucolaa

Kastike

1 punainen chili
1 valkosipulinkynsi
0,5 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 limen mehu ja raastettu kuori
0,5 dl oliiviöljyä
runsaasti sileälehtistä persiljaa hienonnettuna

Puolita hedelmät ja poista siemenet, lohko ne. Sekoita kaikki ainekset isolla vadilla. Sekoita kastike ja kaada salaatin päälle.


Ylläoleva kuva on juuri tästä hetkestä. Siis kastike kaadettu salaatin päälle, vaan ei vielä sekoitettu.


Alkuperäisessä ohjeessa näemmä hedelmätkin oli grillattu, mutta kuulkaa hyvät ihmiset, ihan hyvin meni näinkin. Voihan sitä kokeilla grillattunakin  joskus, varmasti taas uudet nyanssit. Mutta kuten sanoin, tuona kesäkuisena päivänä grillissä valmistui  monenmoista kasvista ja entrecoteeta, niin en kokenut enää tarpeen salaattia grillailla.