Pakko myöntää, että jos helppoudesta puhutaan, niin kyllä se
mämmiropposen ostaminen kaupasta on vaivatonta. Ja hyväksyttävääkin, vähän kuin
hernekeitto. Einesten suomalaiskansallinen top kolmonen taitaa olla: hernekeitto,
maksalaatikko ja mämmi. Osta vaan kaupasta, niin muutkin ostavat. Kuka niitä
nyt kotona tekee?
Joku tekee. Minäkin.
Ehkä 50 % kerroista ostan hernekeittoni purkissa ja 50 % valmistan itse
(joulukinkun jälkimainingeissa). Kotona tehty vaan on upean hyvää ja vaiva
palkitaan useimmiten erinomaisella maulla (maksalaatikossani on vielä vähän
sanomista) ja sillä selittämättömällä ikiaikaisella tunteella; minä onnistuin,
minä osasin, minä pystyin.
Mämmiä olen tehnyt kerran aikaisemmin sitten lapsuuden,
jolloin mummolan mämmi tuli aina omasta uunista. Mämmistä tuli oikein hyvää,
vaikka taisinkin tehdä liian paksun taikinan, eikä imeltäminen onnistunut ihan kaikkien
sääntöjen mukaan.
Mämmin tekemiseen tulee varata aikaa. Jos aloitat nyt
pääsiäistä edeltävänä viikonloppuna (muista myös rairuoho), on mämmi
pääsiäisenä parhaimmillaan. Tarvitset nimittäin aikaa mämmin imellyttämiseen.
Sen voi tehdä kahden päivän taktiikalla. Tai yön ja seuraavan päivän
taktiikalla, mikäli olet todella mämmiterapian tarpeessa. Sitä mieli kummasti
fokusoituu ja asiat loksahtavat oikeaan perspektiiviin, kun heräilee läpi yön
tunnin kahden välein lisäämään ruisjauhoja ja mämmimaltaita aihioon. Kun hetken
aikaa mieltäsi polttavin kiperin kysymys on se, pysyykö seoksen lämpötila
oikeana imeltymisen kannalta, sitä unohtaa maalliset asiat kuten odottavan
laskupinon, autossa ilmenneen jarruvian, flunssaisen lapsen ja mitäs ruokaa
tekisin huomiseksi. Ihanan terapeuttista!
Käytin nyt sitten mämmin imellyttämiseen yön yli ihan
digilämpömittaria ja sähköuunia. Ihanteellisin lämpötila imeltymiselle on 60–70
asteen välillä. Siinä se hiljalleen tummeni ja jos ei nyt aivan hirveän
makoisalle maistunut, niin ainakin alkoi maistua mämmille. Onneksi on siirappi.
Mämmi
2,5-3 l 60–70 asteista vettä
500 g mämmimaltaita
750 g ruisjauhoja
0,5-1 dl siirappia
n 1/4 tl suolaa
n. 1rkl jauhettua pomeranssinkuorta
Lisää veteen 100 g maltaita ja 150 g ruisjauhoja. Sekoita tasaiseksi puuroksi ja ripottele seoksen päälle hieman jauhoja kuortumisen estämiseksi. Peitä kannella, asenna digilämpömittari ja pistä pariksi tunniksi uuniin imeltymään. Katso, että uunin lämpötila pysyy noin 60-70 asteessa.
500 g mämmimaltaita
750 g ruisjauhoja
0,5-1 dl siirappia
n 1/4 tl suolaa
n. 1rkl jauhettua pomeranssinkuorta
Lisää veteen 100 g maltaita ja 150 g ruisjauhoja. Sekoita tasaiseksi puuroksi ja ripottele seoksen päälle hieman jauhoja kuortumisen estämiseksi. Peitä kannella, asenna digilämpömittari ja pistä pariksi tunniksi uuniin imeltymään. Katso, että uunin lämpötila pysyy noin 60-70 asteessa.
Sekoita taas hyvin ja lisää 150 g jauhoja ja 100 g maltaita,
pinnalle ruisjauhoja ja takaisin uuniin tunniksi pariksi. Jatka näin kunnes
kaikki jauhot on käytetty.
Viimeisten imeltymistuntien jälkeen lisää suola, siirappi ja
jauhettu pomeranssinkuori. Seoksen tulisi olla aika vellimäistä, tummaa ja
mämmiä maultaan jo muistuttavaa. Keitä seosta 15 min. koko ajan sekoittaen.
Jäähdytä seos kylmäksi, esim. ulkona. Laita paistoastioihin
(itse käytin pahvisia leipävuokia, paitsi tuohon yhteen keraamista) ja jätä astiat hieman vajaiksi, mämmi
nimittäin kiehuu ja kuplii kypsyessään. Lisää pinnalle sokerivettä kuorettumisen
ehkäisemiseksi.
Paista 4 tuntia 124 asteessa. Anna vetäytyä 3-4 päivään
jääkaapin viileydessä ennen tarjoilua.
K-Ruoka sivuilla on taas hyvät ja selkeät ohjeet mämmin valmistukseen ja tosi paljon muita kivoja mämmiherkkuja, jollei tämä pääsiäispöydän must maistu sellaisenaan.
Ja vielä, rakkahin Joulupukki. Tiedän että on hiukan
aikaista, eteenkin minun iässäni, lähestyä sinua jo ennen pääsiäistä. Mutta jos
lupaan olla koko vuoden tosi kiltti, niin tuothan minulle ensi vuonna oikeita
tuokkosia mämmintekoa varten, kun en koskaan muista niitä itse ajoissa hankkia.
Niitä valmistaa ainakin Pro Puu Lahdessa. Ja oletan, että myös Joulupukin paja?
Kaupallisessa yhteistyössä K- ruoan kanssa.