About me
Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.
tiistai 12. huhtikuuta 2011
Banoffee-torttua nyt myös meiltä!
Tunnisteet:
helppo,
leivonnaiset,
leivonta,
makeat piiraat,
tortut
Huh heijakkaa, johan oli makiaa. En ole mikään kauhea makean ystävä, vaikka viimeaikainen bloggailuni saattaapi antaa toisen kuvan, mutta jostakin syystä tätä piirakkaa otin lautaselleni vielä vähän lisää ja vielä vähän lisää ja...
Banoffee torttu on siis minulle uusi tuttavuus, yhtäkkiä vain tunnuin törmäävän siihen joka toisessa blogissa (viimeksi mm. Mausteinen Manteli) ja monessa lehdessä. Tämä käsittäkseni brittialkuperää oleva piirakka on taas niitä tiiviste eli kondensoituun maitoon perustuvia kuten Key West Lime -piirakkakin. Tekotavaltaan erittäin helppo, mutta maidon keittäminen vaatii sen 3 tuntia aikaa.
Resepteissä voi olla pientä variointia pohjan ja sen laitetaanko banskut kerman alle vai päälle, oma reseptini löytyi tällä kertaa Koti&Keittiö lehdestä.
Banoffee
noin 12 palaa
Pohja:
250 g suklaakeksejä (esim. Digestive)
100 g voita
Täyte:
1 tlk (397 g) sokeroitua maitotiivistettä
eli kondensoitua maitoa
2 dl kuohukermaa
1 rkl tomusokeria
1 rkl cappuccino-pikakahvijauhetta (esim. Nescafé)
3–4 banaania
3 rkl sitruunamehua
Koristeluun:
100 g tummaa suklaata
1. Laita avaamaton maitotiivistetölkki kattilaan ja lisää vettä niin, että tölkki peittyy kokonaan. Keitä miedolla lämmöllä noin 3 tuntia. Lisää kattilaan vettä keittämisen aikana. Ota tölkki kattilasta ja anna jäähtyä. Avaa tölkki. Sisus on muuttunut toffeemaiseksi seokseksi. Vastoin yleisiä pelkoja tölkki ei sitten kuitenkaan räjähdä tässä vaiheessa...
2. Sulata voi. Murskaa keksit ja sekoita voisulaan. Painele seos halkaisijaltaan noin 24 cm:n irtopohjavuoan pohjalle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
3. Kaada maitotölkin sisus piirakkapohjalle. Nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
4. Vaahdota kerma. Mausta tomusokerilla ja pikakahvijauheella. Levitä piiraspohjalle.
5. Viipaloi banaanit ja pirskottele niille sitruunamehua tummumisen estämiseksi. Nosta viipaleet tortun päälle.
6. Sulata suklaa ja anna sen jäähtyä hieman. Koristele torttu pirskottelemalla sulaa suklaata raidoiksi tai täpliksi kerman päälle.
Vinkki! Jos säilytät piirasta pidempään, laita pohjalle ensin banaanit ja sitten kermavaahto.
Banskut siis leikkasin tuollaiksi vinokiekoiksi. Suklaan pistin muovipussiin, sitä ei tarvitse kyllä 100g, pari tyynyä riittää, mikroon hetkeksi ja sitten leikkaat pussinkulman auki ja spruuttaat. Kermavaahdoot tulee tuosta pikakahvijaueesta just hyvä maku joka siunaa banaanin ja kinuskin liiton.
Joo, ja se kondensoidusta maidosta keitetty kinuski on jotenkin pehmeämpää kuin tavallinen. Että suosittelen sitä.
Teen tätä kyllä toistekkin. Oma äitini lupasi kokeilla myös pääsiäiseksi kun perhe kokoontuu pohjanmaalle.
Ehkä tästä tuloo vakiresepti.
sunnuntai 10. huhtikuuta 2011
Uunikuhataskut ja lanttu-bataattiranet- olisiko sittenkin kannattanut tehdä jotain muuta?
Silakka on maailman paras kala. Lohi on hyvää, toisinaan jopa herkullista, mutta en koskaan tilaa ravintolassa kun sitä saa niin usein kotonakin. Ahven on nam, siika tosijees, haukikin on yleensä tosi herkkua, koska se on itse puudettynä niiiin tuoretta ja jossakin sanomalehtikääreessä notskilla paistettuna vaan niitä elämyksiä. Nieriät ja mateet ja tietenkin muikut, hyvää hyvää. Vaan enpä ole koskaan syönyt varsinaisesti sykähdyttävää kuhaa. En kotikeittiössä enkä ravintelissa. Ja se on kumma se, sillä eikös kuha nyt lueta ihan sinne maamme -tai siis järviemme- arvokaloihin?
Mun mielestä kuha on mautonta tai sitten sellaista, miten sen nyt sanoisi, mullan makuista. Ilmeisesti jossakin mulla on mennyt pahasti pieleen, mutta näin vain on käynyt.
Mutta taas koitin, vaikka kaupan kilohinta kirpaisikin. Ja resepti oli tälläinen kermahässäkkä a la Kodin Kuvalehti, ajattelin, että jo alkaa makujakin löytymään. Kopio omilla kommenteilla:
Uunikuhataskut
4 hengelle
1 sipuli tai 5 cm:n pala purjon vaaleaa osaa (purjoa laitoin, koko purjon)
2 dl paistettuja kantarelleja tai suppilovahveroita (käytin kuivattuja, liotettuja suppiksia)
4 kpl (noin 500 g) kuhafileetä
suolaa ja valkopippuria
4 kpl kylmäsavustettua lohta siivuna
2 dl kuohukermaa
1 dl kalalientä
maun mukaan suolaa ja valko- tai sitruunapippuria
hienonnettua persiljaa ja tilliä
1 sitruunan mehu
1. Kuullota pannulla öljyssä kuorittu ja hienonnettu sipuli tai purjo sekä sienet.
2. Pane kuhafileet pöydälle muovikelmun väliin ja nuiji kalapaloja kevyesti nyrkillä tai esimerkiksi lihanuijan sileällä puolella tasaisemmaksi. Poista muovi ja mausta fileet suolalla ja pippurilla. Tämä nuijiminen kalalle oli mulle aivan uutta, mutta toimi!
3. Nosta halutessasi kalafileille yksi kylmäsavustettu lohisiivu ja taita fileet taskuiksi. No minä halusin vuorata koko fileen kylmäsavulohella ja sitten käänsin fileen lopulta pituussuunnassa taskuksi, kun en oikein ymmärtänyt, että mitä, mitä?
Nosta kalafileet reunalliseen uunivuokaan, jonka pohjalla on sipuli-sienisilppu. Kaada kalojen päälle keskenään sekoitetut kerma, kalaliemi, mausteet ja silputut yrtit.
4. Paista 175 asteessa 20–25 minuuttia tai kunnes kala on kypsää. Mausta kala juuri ennen tarjoilua sitruunamehulla. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.
No joo, i-h-a-n hyvää. Vähän aneemisen näköistä ja kermakin olisi saanut keittyä kokoon enemmän. Luulen että maun pelasti suppikset ja lopun sitruunamehu. Ulkonäköhän on erittäin aneeminen tilli-persiljasipusta huolimatta. Annosta ja kuvaa katsellessani tulikin mieleen, että ehkä olisikin pitänythakea kuhalle reseptiä vähän kauempaa. Aatelkaa jos tuo valkoinen olisi kookosmaitoa, vihreä korianteria ja koko hoito olis ryyditetty punaisilla chilin suikaleilla. Ei paha, ei paha. Olisko peräti parempi?
Mulla oli vieraitakin (muistakaa jännittävän elämän sääntö numero yksi: valmista vieraille aina ennenkokeilemattomia resepteä), niin en sitten viitsinyt tarjota tylsisä keitinperunoita ja päätin valmistaa Lantturanskikisia, joista inspiraatio RUOKAHOMMIA-blogista. Ajattelin saman tien kokeilla myös bataattiranskiksia ja lisäksi paahdettua kukkakaalta parmesanissa.
Lantturanet ja bataattiranet ja mikä paistos siitä lopulta tuli
Lanttua
bataattia
öljyä, suolaa, pippuria
Kuori ja leikkaa juurekset ranskalaisen mallisiksi tikuiksi, sellaisiksi reilun paksuisiksi. Öljyä ja mausta ja levitä uuninpellille ja kypsytä 225 asteessa rapsakoiksi.
No mun omista tuli täysin löllön lötköjä veteliä ranskiksenmallisia muusipuikkoja. Maku oli hyvä, mutta ei ne kyllä mitään raneja ollu. Hermostuin (No, oikeesti en), yhdistin kukkakaalit ja parmesaanit ja kaadoin kaikki samaaan uunivuokaan. No olihan sitä siinäkin.
Ja kersat pääty syämään nakkeja...kun kehtasivat pyytää.
perjantai 8. huhtikuuta 2011
Moneen kertaan tehdyt kakunkoristeet
Tunnisteet:
juhlat,
koristeet,
leivonnaiset,
leivonta,
pikkuleivät,
täytekakut
Kaipa sitä on laitettava kuva näistä viime viikonlopun ristiäisten kakusta johon sain tehdä koristeet useampaan otteeseen kun armas koirani mieltyi miiden makuun niin että popsi ne toimitusta edeltävänä iltana.
Sanon vaan, että JIIHAAA! Näitä vauvojakin olin tehnyt varalle 2 kappalein, jos sattuisin sössimään jotenkin. Mutta Obelix söi sekä alkuperäisen, että varan. Ja tuhannet kukkaset! ( no useampi kymmen ainakin) Ja yhdet tennarit.
Kakku oli siis 9-munainen ja täytetty valkosuklaa - ja vadelmamoussella. Päällys ja koristeet vaahtokarkkimassaa. Lisäksi tein vielä pyydetyt tennarit (kuvia samanmoisista täällä), jotka ilmeisesti laitettiin johonkin muuhun tarjottavaan. Niistäpä en muistanut kuvia ottaa.
Sekin oli kiva, että mulla ei sitten ollut enää pinkkiä massaakaan kotona ja pe-iltana kaupat kiinni, onneksi ekakertalaisen värjäys onnistui.
Tein myös 2 satsia macaroneja samaisiin juhliin. Eka satsi keskiviikkona onnistui, mutta perjantai yön satsi yllättäen meni ihan persilleen. Macaronien jalat keikahti ikään kuin kumoon ja massa valui alta jättäen ontohkon kuoren. Oli taas naurussa pitelemistä. Sitten vaan reippaasti aamuyön tunteina tein vielä yhden satsin, koska mitäpä mulla muutakaan kun piti vielä kakkuakin täytellä. Vaikken siihen sitten valkuaisia vanhennellutkaan, niin ne kuitenkin onnistuivat OK. Kuvailla en paljon jaksanut, en epäonnistuneita enkä onnistuneita. Kotiin jäi kuitenkin muutama, niin seuraavana päivänä ikuistin.
LINNEA HYMY SOFIANNA, onnittelut kauniista nimestä. Oli kunnia leipoa (sählätä) juhliisi kakku.
tiistai 5. huhtikuuta 2011
Ei makia maailmasta lopu: Valkosuklaakakku browniella
Tunnisteet:
kakut,
leivonnaiset,
leivonta,
makeat piiraat,
suklaa,
tortut
Kodin Kuvalehdessä julkaistiin alkuvuodesta järjestämänsä suklaaherkkukilpailun satoa. Kilpailun voittajaksi valikoitui tämä "Valkosuklaakakku browniella" (ohje Minna Salin).
No pakkohan tälläistä on kokeilla. Resepti osoittautui toimivaksi, vaikka se hiukan työläs onkin, sitä noudattamalla saa hyväkoostumuksisen kakun. Syntisen vahvan suklaista tämä kyllä on, raskasta pikemminkin kuin makeaa. Tarjosin sen limellä ja sokerilla maustettujen survottujen mansikoiden ja vadelmien kanssa, jotka sopivasti raikastivat tätä meillä pihviaterian tuhtina jälkkärinä kahvin kera tarjottua kakkua.
Kaupan päälle tuli aivan Nigellamainen olo, kun parina seuraavana päivänä kävin aina jääkaapista lusikalla lohkaisemassa suuhuni palan tätä herkkua...
Ja hän ihmettelee miksi imetys ei laihduta...
Kopioin reseptin vielä tähän.
Valkosuklaakakku browniella
Brownie-kerros
100 g voita
100 g tummaa suklaata (70%)
2 munaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl tummaa kaakaojauhetta (esim. VanHouten)
¾ dl vehnäjauhoja (AnniHelena)
2 dl vadelmia
Juustokakkukerros
100 g valkosuklaata
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (200 g) ranskankermaa
2 munaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
pari tippaa vaniljauutetta (oman maun mukaan, kannattaa maistella)
1. Leikkaa 24–26 senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele halutessasi kevyesti.
2. Sulata tumma suklaa ja voi miedolla lämmöllä hellalla kattilassa. Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi kaakaojauhe jauhoihin. Lisää muna-sokeriseokseen sula voi-suklaaseos. Sekoita varovasti. Nostele varovasti joukkoon jauhot.
3. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Ripottele päälle vadelmat. Paista uunin alatasolla 175 asteessa 15 minuuttia.
4. Valmista sinä aikana juustokakkuseos. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Sekoita tuorejuusto ja ranskankerma notkeaksi. Lisää joukkoon munat yksi kerrallaan. Sekoita massaan sokeri, vaniljasokeri ja vaniljauutetta. Sekoita sulaan suklaaseen lusikallinen juustoseosta ja vasta sen jälkeen sekoita nopeasti suklaa lopun juustoseoksen joukkoon.
5. Ota vartin jälkeen brownie uunista ja laske lämpötila 160 asteeseen. Kaada juustoseos brownien päälle ja jatka paistamista, kunnes juustoseos ei ole enää juoksevaa, noin puoli tuntia. Kokeiltaessa tutisee kevyesti. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä, sitten jääkaapissa yön yli.
maanantai 4. huhtikuuta 2011
Spagettia, simpukkaa ja sinihomejuustoa
Kävin läpi varmaan kaikki keittokirjani- siis lukemalla- äitiyslomani alussa, aamun synnytystäkin edeltävän yön luin vierashuoneen sängyn päällä keittokirjoja kun en poltoiltani saanut nukuttuakaan. Maitotyttö on siis jo kohdussa altistunut muhkealle määrälle gastronomista kirjallisuutta, jos lapsi kerran jo masussa tottuu kuulemiinsa ääniin ja äidin syömiin makuihin, niin varmastikin lukemani teksti ja sen synnyttämät mielikuvat lienevät kulkeutuneen jotenkin vauvelinkin aivoituksiin...
Ja mulla on ainakin kirjahyllyt täynnä nyt keittokirjoja, jonne on kätevillä erivärisillä teipeillä merkattu kokeiltavia reseptejä. Osa kirjoista oli sellaisia, joista ei koskaan oltu kokattu, tai ei ainakaan sitten kymmeneen vuoteen. Eli nyt tulikin uutta inspiraatiota. Ei toki aina mitään maata mullistavia ennen kokeilemattomuuksia, vaan aivan simppeleitäkin reseptejä, joista ajattelin että aha, tuota-saan-tehtyä -vaivattomasti-ja-nopeasti, tai enpä-oo-hoksannu-tuollaista-ennen-tehdä-vaikka-aineksiakin-on-yleensä-kaapissa ja pitäiskö-kokeilla-kuinka-tätä-oikein -oikeasti-reseptin- mukaan-tehdään.
Tämä pasta täyttänee ainakin nuo kahden ensimmäisen kategorian kriteerit. Alkuperäinen resepti löytyy sellaisesta täysin kokkaamattomasta opuksesta kuin RUOKAVUOSI (Valitut Palat). Onkos kellään muulla tälläistä hyllyssä? Aika monta merkkilappua sai nyt sivuilleen tämäkin kirja.
Spagettia simpukkaa ja sinihomejuustoa
250g spagettia
vettä
2tl suolaa/litra vettä
1 tlk vteen säilöttyjä simpukoita (n. 400g)
Puntti hienonnettua lehtipersiljaa
1 rkl voita
2rkl
vehnäjauhoja
4 dl maitoa
mustapippuria
1 pussi aurajuustomurua
Keitä spagetti kypsäksi ohjeen mukaan.
Pastan kiehuessa valmista juustokastike; sulata rasva kattilassa ja lisää jauhot. Lisää maito vähän kerrallaan sekoittaen. Keitä kastiketta 3-5 min. Lisää sinihomejuusto. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Lisää valutetut simpukat kuumenemaan kastikkeeseen.
Sekoita valutettu spagetti kastikkeeseen kahden puuhaarukan avulla. Kaada lämmitetylle vadille ja ripottele silputtu persilja päälle. Tarjoile rapeakuorinen leivän kera.
Näin vaan arkisetti tölkkisimpukoista oivaa ruokaa. Sitten vaikka viikonloppuna voi fiilistellä ja aloittaa tuoreiden jynssäämisellä kun on aikaa. Toisaalta, en kyllä malta niistä mitään spagettiannosta tehdäkään kun ne vaan on niin hyviä valkosipulissa ja viinissä....
perjantai 1. huhtikuuta 2011
Lisää kakunkoristeita
Tunnisteet:
jutut
Väsäsin viime yönä 5h kakunkoristeita vaahtokarkkimassasta naapurin huomisiin ristiäisiin. Niistä tuli hienoja.
Kuvia ei ole.
Eikä muuten enää kakunkoristeitakaan.
Koira söi.
Vanha vitsi, mutta vähän turhan todellinen meillä.
Ottakaa edes osaa.
(Valitettavasti tämä ei ole myöskään aprillipila!)
Kuvia ei ole.
Eikä muuten enää kakunkoristeitakaan.
Koira söi.
Vanha vitsi, mutta vähän turhan todellinen meillä.
Ottakaa edes osaa.
(Valitettavasti tämä ei ole myöskään aprillipila!)
torstai 31. maaliskuuta 2011
Viikon kalaruoka: Kypsä lohitartar ja käsienpesua
Tunnisteet:
arkiruoka,
helppo,
härpäkkeet,
kala,
lohi
Meinaa mennä tässä kuussa vallan makian puolelle koko blogi, mutta onhan meillä ruokaakin syöty. Ja myös vaadittuja viikottaisisa kala-annoksia. Eilenkin erittäin innovatiivinen (NOT!) pakastelohkoperunat vuokaan, kypsennys, päälle sitten loppurasia kirsikkatomaatteja puolitettuna, yksi sipuli viipaloituna, tonnikalapurkin sisältö, suolaa, pippuria, pari kourallista juustoraastetta ja vielä10 min. kuumassa uunissa. Syötiin Chunky salsa -purkin jämien kanssa. Oikein varsinainen arkimättö, eikä kai tätä nyt voi kalaruuaksi laskea :). Mutta voin kertoa salaisuuden: maistu tosi hyvältä. Söin aivan liikaa. Urho6v sen sijaan kieltäytyi syömästä, koska a) tua ei näytä kovin herkulliselta b) ja mä tiedän maistamattakin, että tuo ei maistu hyvälle. Aukottomia perusteluja. Mutta kyllähän kasvava eskarilainen nyt raa'alla porkkanalla ja banaanillakin (no se oli taas vuorostaan vähän ylikypsä, kuorin koko banaanin, ettei näe mustia kuoria...) pärjää. (huokaus)
Mutta siis on meillä tehty "kunnon" ruokaakin. Pirkasta löytyi tälläinen kokeiluun mennyt resepti.
KYPSÄT LOHITARTARPIHVIT(5 annosta)
n. 600 g nahatonta lohi- tai kirjolohifileetä
1 (iso) sipuli 1 kananmuna
2 rkl kapriksia
2 rkl piparjuuritahnaa
1/2 tl mustapippuria
(ripaus suolaa)
Paistamiseen
juoksevaa margariinia tai öljyä
Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi, hienonna sipuli ja kaprikset. Sekoita lohikuutioiden joukkoon sipuli, muna, kaprikset, piparjuuritahna, pippuri ja halutessasi ripaus suolaa. (Huom! kaprikset ja piparjuuritahna sisältävät suolaa). Paista seoksesta lettupannulla pihvejä. Taikinasta tulee noin 12 pihviä.
Reseptissä oli kivaa kun ei tarvinnut sotkea mitään erillisiä koneita tai myllyjä kalan hienontamiseen, vaan krouvisti veitsellä pienittiin. Lisäksi tässä oli mun ikisuosikkejani kaprista ja piparjuurta, niin tämähän voi olla pelkästään hyvää.
Lisäksi pilkoin muutaman tomaatin ja tyhjensin oliviipurkin lopun tomaatti-oliivi salsaksi ja paahdoin uunissa jauhoiset, öljyllä sivellyt, suolatut ja pippuroidut perunanpuolikkaat lisäkkeeksi. Päälle kermaviili- tilli kastike johon taisin murskata yhden valkosipulinkynnenkin.
Oikein maukasta ja vaihtelua lohiruokiin. Kysymys tietenkin kuuluu, että mikäli sinulla on lohifilettä, miksi et pääsisi vielä helpommalla ja paistaisi medaljongit tai palat vaan rapeaksi pannulla. Kaprikset ja piparjuuret voi laittaa sitten vaikka sen kanssa tarjottavaan kermaviili- tai jugurttikastikkeeseen. Mutta jos sulla on jotakin pikku kuutiota tai suikaleita, tee näitä.
Ja sitten vielä se käsienpesu: Kun kalaa käsittelee, alkavat kädet yllättäen haista kalalle. Superserkkuni on varsin kätevä ihminen ja toi Maitotyttöä katsomaan tullessaan äitylille omatekemää saippuaa. Yksi käytetty ainesosa oli kahvinpurut, ja kylläpä tällä saippualla pestessä lohenhajut sormista lähti.
Pesu sujuu varmaan ilman erillistä ohjetta |
Näin sievästi oli saippua pakattu. |
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)