Nyt löytyi keittojen kuningatar. Sukat pyöri jaloissa ja taju meinasi lähteä. Saattaahan olla että huomenna ei enää tunnu tältä tai että meillä oli vaan niin jumalatoon nälkä. Mutta tänään jäi kyllä kaikki herkkukeitot sienikeitosta paahdettuun valkosipuliin yms sosekeitot kakkoseksi.
Ehkä osana keiton herkulliseen makuun oli sen naapuripitäjässä rakkaudella kasvatettu pääaines. Ystäväni Raija, vannoutunut palvelus-ja pelastuskoiraharrastaja, joka on myös armoitettu puutarhuri, toi minulle viime viikon (koira)kokoukseen ruukullisen kasvattamiaan pikkuruisia maa-artisokkia. Olihan niissä kuorimista, koska ne olivat aika moniulotteisia ja melko pienikokoisia, mutta maku tuntui olevan kohdallaan. Raakana maa-artisokan maku muistuttaa hiukan perunaa, paitsi että peruna maistuu lähes kitkerältä sen rinnalla, niin hienostunut ja pehmeä on (aito lapualainen)maa-artisokka.
|
Raija oli piilottanut pienimmät alimmaisiksi!
|
Kuin tilauksesta, viimeisimmässä Glorian ruoka&viini -lehdessä 8/2010 oli maa-artisokkakeiton resepti. Pari pientä muutosta reseptiin tuli.
Pekaanipähkinöillä silattu maa-artisokkakeitto
alkuun 6:lle, pääruuaksi 4:lle
1 kg maa-artisokkaa
1 keskikokoinen peruna
1 purjon valkoinen osa
2 rkl voita
2 Fond du chef kasvisliemitiivistettä
1l vettä
2 dl kuohu- tai ruokakermaa (minulla sitä uutta Flora kuohu 26%, vai-mikä-se nyt-on)
2 huoneenlämpöistä keltuaista
1/2 tl valkopippuria myllystä
tarjoiluun
3/4 dl pekaanipähkinöitä
3 rkl saksanpähkinäöljyä, minä käytin tryffeliöljyä
1dl kylmäsavupororouhetta, ohjeessa 6 siivua ilmakuivattua kinkkua
Kuori ja paloittele juurekset n 2x2cm paloiksi ja laita ne kulhoon kylmään veteen estääksesi tummumista.
Viipaloi purjon valkoinen osa ja kuullota purjoa 1 min. voissa.
Lisää artisokat, peruna, kasvisliemitiivistekuutiot ja vesi kattilaan. anna liemen kiehahtaa ja jätä sitten kypsymään kannen alla miedolla tulellan. 20 min.kunnes artisokat ovat pehmeitä.
Kasvisten kypsyessä voi tpaahtaa pähkinät 225 uunissa pellillä n. 3-5 min. Siirrä lautaselle jäähtymään ja rouhi pähkinät. Jos käytät tarjoilussa ilmakuivattua kinkkua, voit paahtaa siivut yhdessä pähkinöiden kanssa.
Kauho puolet juuresten keitinliemestä sivuun odottamaa. Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi.
Sekoita keltuaiset kermaan ja kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen keiton joukkoon. Lisää keitinlientä kunnes keitto on tarpeeksi ohutta.Mausta valkopippurilla.
Lämmitä keitto, mutta älä enää kiehauta.
Jaa keitto annoskulhoihin tai tarjoile suuresta keittokulhosta. Ripottele pinnalle paahdettu pähkinärouhe (rapeutta suutuntumaan, myös maku korostaa maa-artisokkaa), kylmäsavupororouhe (tuo suolaisuutta miedon kermaiselle keitolle) ja ripaus öljyä ( ei se nyt ainakaan huonontanutkaan keittoa, tryffelin mainen maku kyllä oli hyvin keiton tyyppinen).
Meillä siis tänään pääruokana. Lisänä oli vielä
Sitä Leipää. Keitto on ansainnut kaikki käyttämäni ylisanat. Tehkää ihmeessä. Keitto on todella herkullista kaikessa mietoisuudessaan ilman tuota poroakin, mutta toisaalta poro teki siitä täysin vastustamattoman. Olen puhunut. Ja ennen kaikkea kehunut.
Kiitos Raija. Kiitos hyvä resepti.
Ihan ilman ainuttakaan yrttiä tai tujausta valkoviiniä tai sherryä tai... no oli siellä sentään vähän kermaa!