…juuri oikeenlaista kemiaa,
vai kuinka se meni?
Ainakaan viikonlopun kokkaus
ei tämän helpommaksi ja nopeammaksi - ja sanoisinko huolettomammaksi - voi
mennä. Mukana on silti rutkasti makua ja juuri sitä pientä extraa, joka erottaa
arjen kokkailut viikonlopusta.
Sinisimpukat on vaan niin
hyviä. Vaihtelua perinteiseen reseptiin saat muuttamalla liemen
kookospohjaiseksi ja maustamalla sen aasialaisittain. Se on varsin helppoa kun
yhdistää mukaan inkiväärin, valkosipulin, sitruunaruohotahnan, chilin,
kalakastikkeen ja korianterin. Tämä
resepti onnistuu tuoreista, joiden käsittelyyn on hyvät ohjeet K-Ruokasivuilla, mutta aivan hyvin voit käyttää pakastettuja kuorellisia
sinisimpukoita, kuten minä tein. Pirkalta löytyy myös vihersimpukoita ja kampasimpukoita, joihin löytyy hyviä reseptejä tuolta samalta kokoomasivulta. Simpukoita ei tarvitse edes sulattaa vaan ne
voi lisätä kasariin jäisenä. Rapeakuorinen patonki viimeistelee aterian, sillä
saa pyyhittyä talteen viimeisetkin rippeet koukuttavan herkullisesta liemestä.
Hyvä ruoka huutaa hyvää
jälkiruokaa. Valitsin raaka-aineeksi persimonin, sitä kun on kaupan hyllyt
juuri nyt täppösellään. Persimon on juuri se tomaatinkuorinen,
omenankokoinen, poltetun oranssin värinen hedelmä, joka tunnetaan myös kaki ja
sharon nimillä. Jostain syystä kaki on minulle tutuin, mistä lie mukaani
tarttunut, koska en ole kyllä kakia, tai siis persimonia, liiemmin syönyt.
Jos sinäkin olet pyöritellyt
tuota hedelmää käsissäsi ostopäätöstä punniten, tässä muutama fakta:
Persimonin kuuluu olla pehmeä
kauttaaltaan, silloin se on kypsä ja oikein makea maultaan. Ruskeat pilkut
kuoressa eivät haittaa, ne eivät todellakaan ole merkkejä pilaantumisesta.
Raaka persimon on nimittäin juuri yhtä pahaa kuin esim. kypsymätön papaya ja
mango. Mutta kypsä sen sijaan..!
Persimon pestään, kanta
poistetaan ja paloitellaan vaikka tomaatin tapaan lohkoiksi, voi nauttia ihan
sellaisenaan tai käyttää samaan tapaan kuin vaikka luumua tai persikkaa, siis
makeista suolaisiin ruokiin. Erityisen helppoa on soseuttaa persimon kuorineen
päivineen (no sitä kantaa ei) ihanan paksuksi soseeksi, joka antaa kivan
piristyksen vaikka aamupuuroon. Minä
halusin vielä vartissa valmistuvaa pääruokaakin nopeamman jälkiruuan ja
yhdistin persimonsoseen vatkattuun vaniljavaahtoon, keksimuruihin ja
pähkinäiseen, paahdettuun, rouhittuun pellavaan, joka toden totta kruunasi annoksen.
Sinisimpukat kookosliemessä
4:lle
1 kg simpukoita tuoreena tai
pakasteena
2 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl sitruunaruohotahnaa
1 punainen chili
1 rkl raastettua inkivääriä
3 dl valkoviiniä
400g kookosmaitoa
1 rkl kalakastiketta
3 kaffirlimenlehteä
1 dl
hienonnettua tuoretta korianteria
Kuori ja hienonna sipulit ja
valkosipulinkynnet. Pehmittele niitä muutama minuutti miedolla lämmöllä
kasarissa tai padassa. Lisää pilkottu chili, sitruunaruohotahna, kalakastike ja
inkivääri ja kuumenna kunnes tuoksut nousevat pintaan. Possauta mukaan
valkoviini, sitten kookosmaito ja lisää mukaan kaffirlimenlehdet. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää mukaan
esikäsitellyt tuoreet simpukat tai jäiset pakastesimpukat ja laita kansi päälle.
Höyrystä simpukoita 2-3 minuuttia kunnes simpukat avautuvat. Lisää korianteri
ja tarjoile heti rapean leivän kera.
Muista heittää kaikki aukinaiset simpukat pois kun putsaat
eläviä. Älä syö simpukoita, jotka ovat edelleen kiinni kypsennyksen jälkeen,
tämä koskee sekä eläviä, että pakastesimpukoita.
Persimon-vaniljakippo
4:lle
3 kypsää persimonia
2,5 dl vaahtotuvaa
vaniljakastiketta
5 täysjyvä-digestivekeksiä
2 rkl paahdettua, rouhittua
pellavaa
Pese persimonit, poista kannat
ja soseuta sauvasekoittimella. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Murskaa keksit.
Kokoa jälkiruoka asettamalla keksimurut pohjalle ja sitten kerroksittain
vaniljakastiketta ja persimonia. Ripottele pellavaa aina hiukan persimonin
päälle.
Ja vielä kauniskin tuli kaupan
päälle!