About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 8. helmikuuta 2023

JOKA PÄIVÄ ON HYVÄ KALAKEITTOPÄIVÄ!


Ensi tiistai eli helmikuun toinen tiistai on nimetty kansalliseksi kalakeittopäiväksi.

Toivottavasti et oo unohtanut kalakeittoa ruokalistaltasi. Se on nimittäin yksi parhaimmista sopista ikinä. Kalakeitto sateenvarjon alle sopii mieletön määrä eri kaloista valmistettuja ja eri tyyppisiä  keittoja. 
Kirkas, kermainen vai tomaattinen liemi? Onko se herkullisin tehty lohesta vai jostain järvikalasta?  Yhdistätkö keittoon kylmäsavulohta vai tuunaatko sitä savujuustolla? Mä tykkään myös ihan siitä lapsuudesta ja koulusta tutusta pakastesei keitosta. Tai mieti klassista bouillabaisea...


Kalakeiton syöntiin on monta hyvää syytä: se on herkullista, nopeasti valmistuvaa, terveellistä, kevyttä ja kestävästi kalastettuna myös erittäin hyvä lisäys planetaariseen ruokavalioon.

Tänään jaan muutaman hyväksi havaitun kalakeittoreseptin  torstain ruoka-aukeamalla  ja oheisten lehtien verkkosivuilla (Reseptit löytyvät Turun SanomatKaleva ja Lapin KansaIlkka-PohjalainenHämeen Sanomat ja Forssan Lehti, KeskipohjanmaaKainuun Sanomat ja Länsi-Suomi).

Siitä nyt valitsemaan joku uusi suosikki. 


Esittelenkö oman suosikkini ensin? Se on ehdottomasti tämä herkullinen fenkoli-ahvenkeitto, johon ei tule muuten lainkaan perunaa. Keitto on täynnä makuja ja sopivasti happoa. Reseptin olen saanut seinäjoen yhdeltä kovimmista ruoka-intoilijoista, Somerkallion Mikalta. Kiitos Mika. Mun äitinikin tekee tätä usein ja se on yhdenlainen laadun tae kyllä!


Nyt kun on made-aika, niin mun suosikki saattaisi olla myös tämä fiini madekeitto, jonka aurajuustolisään sain aikoinaan vinkin eräältä kalastajalta. Se on yllättävä ainesosa, mutta aivan valtavan hyvä.


Pari vuotta sitten törmäsin Keisarinnan lohikeittoon. En ihan heti uskaltanut sitä kokeilla alkuperäisen reseptin mukaan, johon tuli mm. hunajaa. Mutta nyt koin, että oli aika päästää tämän keiton resepti omaankin pataani porisemaan.


Aivan turhaan ylenkatsottu on myös tämä maitoon valmistettu pakastekalakeitto, joka valmistuu helposti pöytään parissa kymmenessä minuutissa. Kannattaa hankkia omaan pakkaseen peruna- ja keittokasvikset ja joku pakastekalakuutio tms. niitä hetkiä varten kun pää lyö tyhjää.


Äläkä nyt soimaa itseäsi, jos et jaksa niitä kalaliemiä keitellä. Sitä varten on kalaliemikuutiot ja fondit.  Mutta sen sanoen, niin jos ostat vaikka kokonaisen lohen, niin kyllä se liemi kannattaa kasvisten kanssa perkeistä keitellä. Sinne menee pää ilman kiduksia, ruoto, nahka, ihan kaikki.
Ja jos et tunne itseäsi fileoinnissa ihan varmaksi, kyllä se tehdään sulle kaupan kalatiskillä ja pyydettäessä pakataan perkeet mukaan (muista nyt, että sä haluat ne!). ja jos kokonainen lohi on tarjouksessa, saatat joutua maksamaan euron kaks korkeampaakilohintaa kalamestarin fieointiveitsen käsittelyyn joutuneesta kalasta. Silti vielä kohtuullista.


Ja kysymys kuuluukin sitten lopuksi, että millainen on sinun lemppari kalakeittosi?

8 kommenttia:

 1. No nyt oli jo niin herkulliset kuvatkin, että tuli nälkä! 😋😍

  VastaaPoista
 2. Suurinpiirtein kaikki kalakeiton nimellä kulkevat ovat meillä lemppareita. Niissä voi olla melkein mitä vaan kalaa ja jopa äyriäisiä, simpukoita ym. Tyttären kestoketoosi rajoittaa perunan käyttöä, mutta onneksi sille on korvaajia , jos ei nyt ihan pilvin pimein, mutta kuitenkin. Nauris, tuo entisajan pääruoka-aine sopii kalasoppaan yhtä hyvin kuin pottu, uudempi tulokas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin ahvenkeitossa on peruna korvattu kokonaan fenkolilla. Toimii! Kuten myös nauris varmasti!

   Poista
 3. Perhe ei anna kalakeittoa unhoittaa. Välillä sooloilen vähän (aasialaistun) mutta aina minut palautetaan ruotuun.

  VastaaPoista
 4. Kalakeitto on kyllä herkkua🐟🐟Oma suosikkini on suomalainen lohikeitto, mutta perulainen parihuela-kalakeitto, jota söin Perussa, ja josta postasin joskusbligin alkuaikoina, on myös suosikkikalakeitto

  VastaaPoista