About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 2. maaliskuuta 2022

HOTELLEISTA JA VARSINKIN HOTELLIAAMIAISISTA

 
Vuotta on takana vasta kaksi ensimmäistä kuukautta ja olen ehtinyt viettää jo 8 yötä hotellissa! Miten näin on päässyt käymään?

En hirveästi matkustele työni vuoksi, ainakaan tällä erää, ja kaikki nämä yöpymiset ovatkin liittyneet pikaluistelukisoihin ympäri Suomen. Tänä kautena kisoja on ollut enemmän muilla paikkakunnilla kun saatiin vuosien jälkeen kisat myös Kuopiossa ja Jyväskylässä. Kahdesti kisat olivat kaksipäiväiset, joten yövyimme myös 2 yötä. Suomessa välimatkat ovat kohtuullisen pitkiä ja ajokelit talvisin saattavat olla aika yllätyksellisiä, eikä viiden tunnin automatkan päälle starttiviivalle asettunut ole kyllä parhaassa vireessä. Siksi mieluummin saavumme rauhassa edellisiltana. Lisäksi, kannatan intohimoisesti aina junakyytejä, ja niin Helsinkiin, Poriin kuin Jyväskyläänkin olemme siirtyneet raiteita pitkin.

Siellä täällä olen napsinut kännykkäkuvia, mutta en kovin ahkerasti. Olkoon ne jutun kuvituksena.

Hotellin valinnassa tärkeimpiä ovat sijainti ja hinta. Siksi puolet öistä on Scandic hotelleissa (jäsenkortti) ja Sokostakin on tullut käytettyä samasta syystä. Toki noiden isojen ketjujen hotelleihin liitän myös jonkinmoisen taatun peruslaadun.

Olemme yöpyneet siis ihan perushotelleissa

  • Sokos Hotel Tripla
  • Scandic Pori
  • Kylpylähotelli Rauhanlahti
  • Sokos Hotel Puijonsarvi (2 yötä)
  • Scandic Jyväskylä City
  • Scandic Pasila (2 yötä)

Ja alustuksena on vielä sanottava, että nämä ovat mun omia näkemyksiä, eikä kaikki pidä samoja asioita tärkeinä.

Mutta noin yleisesti, rakastan hotelleja ja nämä kisareissut ovat olleet myös ihania irtiottoja arjesta, minilomia ja laatuaikaa lasten kanssa, puolet Urhon, puolet Maitotytön kanssa. On aina jännittävä avata ensimmäistä kertaa hotellihuoneen ovi ja nähdä puhdas, pedattu huone. 
Ihana on myös pujahtaa raikkaiden lakanoiden väliin.Viime reissulla mentiin Urkin kanssa nukkumaan eka iltana kympiltä ja toisena ysiltä ja posoteltiin 8:30 asti. Oli ehkä tarvetta noille unille.  Ihana on kyllä myös viettää hotelliyö aivan yksin.Olkoonkin, että tuollaisilla työreissuilla usein saapuu myöhään ja väsyneenä ja herätys on tosi aikaisin.


Useamman kerran woltattiin pizzat huoneisiin, ravintolat kun menivät välillä niin varhain kiinni. Mutta ihana picnicfiilis siinäkin.

Tässä jutussa aion nyt kyllä sekä simppailla että kehua. Olisi kiva kuulla myös sun hotelliajatuksia.

Huoneista

Siisti huone on kaiken a ja o. Ja yleensä huoneet ovatkin siistejä, samoin nämä, Rauhanlahden ysärimeininkiä lukuunottamatta, ovat olleet hiljattain remontteerattuja tai kohtuu uusia. Pasila, esimerkiksi, on kokenut melkoisen muodonmuutoksen viihtyisäksi ja valoisaksi, muistikuvieni pimeästä ja ahtaasta hotellista. Tripla uusimpana oli todella ihana ja avara ja näköalat upeat.  Kylpyhuoneen sisustus ja taso antaa helposti huoneelle ylellisen leiman, jos se on tarkkaan harkittu.Vedenkeitin on ihanaa plussaa, silityslauta ja -rauta tuntuu löytyvän kaikkialta. Nykyään alan tarkistaa myös löytyykö Chromecaster. Lasten kanssa plussaa on uima-allas, vaikkei nyt kyllä näistä ehditty saunoa kuin Rauhanlahdessa.


Palvelu

Palvelu on ollut kaikkialla hyvää, vaikka se koronarajoitteiden takia onkin ollut vähän rajoittunutta. Pitää erikseen varata saunavuoroa, varata aamiaisaikaa yms... itse ilahduin Pasilassa kun tajusin, että he eivät kysyneet halusinko välisiivouksen (no eikös se vähän kuulu hotellielämään) vaan sängyt oli päivän aikaan käyty petaamassa. 



Sänky

Olen tosi hyvä nukkumaan, enkä yleensä minkäänlaisesta sängystä nouse kipeänä ylös. Oma suosikkini on kovahko sängy matalalla tyynyllä. Muutaman kerran on sattunut huono tyynysesonki, vaikka osassa on valittavana useampikin tyyny. Ilmeisesti useammin ja useammin huoneisiin laitetaan leveä parisänky, se on ihana! Jos Maitotyttö haluaa nukkua äitin kainalossa, ei tarvitse pelätä löytyvänsä lattialta sänkyjen välistä.

Lakanat on tosi tärkeät. Paksut ja luonnonmateriaalia. Nyt olen  huomannut olevani jonkin verran prinsessa ja herne tyyppiä. Herneitä ei ole kyllä vielä sängystä löytynyt, mutta nykyään tuntuu hitti olevan nesteen läpäisemättömät patjansuojukset. Ymmärrän kyllä yskän, mutta silti ne ovat minusta inhottavia. Eivät toki aivan sairaalan muovien veroisia, mutta kyllä mä tunnen ja aistin sen hitsin vinyylin siellä alla. Enkä tykkää.



Aamupala


Tästähän mun oikeasti piti puhua ja mulla on ihan liikaa sanomista:

Miinukset ja plussat sulassa sekamelskassa
  • Miksi ihmeessä, aikalailla poikkeuksetta, aamiaisilla on joka hotellissa sama (ja siis täysin sama tuote) kun tulee leikkeleisiin ja juustoihin?
  • Miksi sama pätee paistovalmiiseen leipävalikoimaan? Missä paikalliset leivät?
  • Upeaa oli kun pöydässä oli "Marian leipomat sämpylät ", vaikka.


  • Leivän leikkauspiste on viehättävä ajatus, mutta kerää ruuhkaa ja kannikoita. Oli tosi virkistävää kun yhdessä hotellissa oli nuo paistovalmiit siivutettu valmiiksi nätisti koriin, siitä oli ihana ja hygieenistä ottaa.
  • On tosi kiva trendi, kun tarjottavia ripotellaan sinne tänne, eikä kaikki oli yhden linjaston  varrella tai ahtaassa välikössä. Innovatiiviset ja erilaiset ratkaisut tarjoilussa, padat, kipot ja tarjottimet houkuttelevat huomattavasti enemmän kuin  perus GN-pakit.



  • Paikallisia ruokatuotteita tuomaan väriä ja eloa valikoimaan, kivoja kylttejä niistä kertomaan.
  • Tarpeeksi henkilökuntaa aamiaiselle. Mikään ei harmita ja yökötä niin kuin täynnä astioita seilaavat pöydät etsiessäsi omaa siistiä nurkkaa.  Tämä oli kyllä aikaisempaa paremmin mielestäni hallussa. Vain yhdessä hotellissa kokkipoikaraukka yritti pitää huolta sekä tarjoiluista, että asiakaspaikoista yksin....
  • Hävikki ajattelu on tullut myös aamiaiselle. Kuulin asiakkaan valittavan kun näkemiään laskiaispullia ei ollutkaan riittävästi tarjolla ja oli juuri ennättänyt mainostaa lapsille. Tämä on kyllä ymmärrettävää, mutta pöytään voisi tuoda enemmänkin ylijäämä extroja, ja nämä laskiaispullatkin olivat juuri sellainen. Että ei koskaan kohdillaan.
  • Meillä on ollut hauskoja kädenvääntöjä pekonista: Scandicin pekoni on nykyään lähes kinkkumaista, Sokoksella on enemmän se perinteisempi. Että tiedoksi vaan,  tiedän, että hotellivaraus on perustunut myös pekonin laatuun.
  • Teekannut ovat ihana lisä.
  • Ja ne lautaset. Miten ihana on käyttää reilunkoista lautasta teeasetin sijaan!
  • Ja miksi, oi miksi Sokos olet jättänyt pavut pois?
  • Ihana pieni juttu, ja just tällaisilla jutuilla saadaan sitä persoonallista otetta, oli kun yhdessä hotellissa munakokkelin vieressä oli pienet kulhot pekonimurua ja viipaloitua kevätsipulia.
Mun tyypillinen aamiainen sisältää siis teetä ja tuoremehua, ehkä smoothia, jos on. Puurot, jugurtit, croissantit yms jää syömättä. Kasaan mielelläni lautasen, joka muistuttaa englantilaista aamiaista, eli kokkelia, pekonia, papuja, tomaatit ja sienet ovat todellista bonusta.Nakit ja makkarat ei. Sitten sitä tuoretta leipää, juustolla ja leikkeleillä ja taas pekonilla. Lopuksi yritän ottaa jotain hedelmää, kun kaikki mielestäni tarkkailevat kuinka epäterveellisesti syön....


Aamiaishaaveita
  • Monipuolinen ja laadukas valikoima, ei tarvitse olla suuri, mutta jotakin omaa ja erilaista. Muistiin on jäänyt esim. Porvoossa Pariisin Villessä oli ihanaa peltilpiirakkaa (lähituottajien raaka-aineista) ja saman kaupungin RUNOssa tomaatit tarjoiltiin mozzarellan kanssa marinoituna. Myös Tukkilan B&B tilalla oli ihana pieni,  mutta rakkaudella valmistettu aamiaismenu 
  • Tuskin uskallan haaveilla kokista, joka paistaa aamiaismunasi kuten haluat.
  • Tai pöytiintarjoillusta kahvista/teestä...
Jotenkin pitäisi vielä rohkeammin irrottautua tuosta geneerisestä aamiaisbulkista, sitä toivon.

Ja vaikka valitsenkin perushintaisen ketjuhotellin, väitän silti, että asiakkailla on aina pieni odotus ja usko saavansa  jotakin extraa. Hotelliyö on aina tai ainakin sen soisi olevan, vähän edes lux. Muutenhan vois mennä kaverin sohvalle yöksi (Kiitos Virpi, kyllä sitäkin on kulutettu! Ja sekin on kyllä aina lux. Yleensä siihen kuuluu jopa kampaamopalvelut aamulla....).







9 kommenttia:

  1. Olet oikeassa, nuo hotelliaamiaiset tuppaavat olemaan ihan samoja joka paikassa "koska ketjuhotelli" ja "asiakkaat voivat luottaa siihen että paikkakunnasta riippumatta aamiaisella ei ole yllätyksiä"...
    Hotelli/laiva-aamiaisesta vielä se että mikään ei ole niin karmeaa kuin surureunaiset keitetyt kananmunat ja munavoiksi nimetty mössö, joka todellisuudessa on suolatonta ja laktoositonta munamargariinia... Kuten Viking Gracen risteilyllä viime keväänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei ole kokemusta viikkareista tältä vuosituhannelta, mutta Siljalla olen ollut niin asiakkaana kuin asiakaspalvelijana. Ja vahvat mielipiteet: en mene ikinä buffan meriaamiaisen, yleensä kauhea tungis ha bulkkituotteet, mieluummin nukun myöhempään ja käyn sitten laivan kahvilassa tai maissa hyvällä sämpylällä. Erikoisaamiaista suosittelen taas lämpimästi, siellä on paljon erilaisia tuotteita, on erilaisia makkaroita, juustoja, leipiä, erikoiskahvit, on porkkana mehua, tomaattimehua (kuohuviiniä tai mimosaa) ja MÄTIÄ! Erikoisaamiainen Bon Vivant ravintolassa on vielä astetta enemmän kun menustä saat tilata keittiöltä valmiit lautasannokset.

      Poista
    2. Jospa siellä olisikin ollut vaihtoehtoja, mutta ei ollut silloin avoinna kuin yksi ravintola ja kahvikioski - niistä piti valita.
      Siljan ravintolat on taas sitten ihan omaa luokkaansa ja Bon Vivanteilla jopa rotisseurkilpi laadun takeena.

      Poista
    3. Olen ehkä hiukan puolueellinen tässä, mutta minäkin peukutan Siljan ravintoloita, paitsi en aamiaisbuffaa....

      Poista
  2. Olipa mielenkiintoinen postaus. Itsellänihän on hotellitaustaa; olen opiskellut hotellinjohtoa ja olin aika monta vuotta töissä 5 tähden hotelleissa, ja vieläkin vähän ikävä sitä alaa koska joka päivä on erilainen sillä alalla. Viimeksi olin hotellissa syksyllä 2019, juuri ennen koronaa, Tallinnassa, Tallink Spa hotellissa, ja siellä oli tosi herkullinen aamiainen. Maailmalla tuli syötyä jonkin verran eri maiden hotelleissa, ja itse tykkään hotelliaamiaisista täällä Israelissa, jotka ovat niin runsaita että sillä kestää pitkälle iltapäiväänkin. Niissä on yleensä melkein kaikkea, paljon vihanneksia ja maitotuotteita, kalaa ym, mutta ei lihatuotteita. Muutaman kerran olen kirjoittanutkin hotelliaamiaisista täällä, kuten tästä https://www.rantapallo.fi/jaeli12/2015/04/25/aamiainen-carlton-on-the-beach-ravintolassa/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mä joskus vielä tuun sinne Israeliin! Sun elämä on kyllä ollut mielenkiintoinen!

      Poista
  3. Olin juuri viikon reissulla Virossa ja olin laivan lisäksi viidessä hotellissa. Yhdessä oli aivan ihana aamiainen, juuri siellä mistä vähiten oli odotuksia ja muissa sitten ihan kelvollisia. Minulle on tärkeää, että kahvi on minun makuuni, mieluiten maitokahvia ja että appelsiinimehu on kunnollista. Virossa tosin useimmiten otan omenamehua tai puolukkamehua. Lämpimistä en niin perusta, paitsi puurosta, sitä on oikein hyvää Virossa. Nyt tuntuu, että pitkän tauon jälkeen oli tosi kiva olla hotelleissa, mutta toisaalta taas kyllä kyllästyykin pian, en jaksaisi samassa paikassa samaa aamiaista kovin monta aamua. Nyt on kiva syödä ruisleipää kotona taas. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihana kun aamiainen yllättää positiivisesti!
      Just näin, että odotuksetkin meillä on erilaiset... mulle kahvi on melko samantekevää, kun harvoin juon...viimeksi innostuin kuitenkin (automaatti) latesta(tiedän, että sinä et ehkä innostu :D).
      Ja kunnollinen aamiaismehu. No joka hotellissa ja viime perjantaina tuli 9., on ollut se sama mehuhana, on ihana puristaa itse appelsiinimehu täälä kotona.

      Ja ruisleipää, sitä on perin harvoi edes suomalaisissa hotelleissa....

      Poista
  4. Hotelliaamiainen on sellainen, jota aina odotan kovasti kun on hotelliyö tiedossa. Meidän olisi nyt tarkoitus myös mennä pienelle viikonlopun mittaiselle matkalle. Hotelli täytyisi löytää, mieluiten Keravan suunnalta.

    VastaaPoista