About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 17. maaliskuuta 2022

KUINKA KÄYTÄT YRTTEJÄ?

 


Runsaskätisesti, olisi oma vastaus kysymykseen. Yrttien hyödyntämisen kannalta yks tärkein vinkki itsellä on, että älä säilytä vaan käytä ne mahdollisimman nopeasti, ennenkuin ne menevät huonoksi.

Kuluva viikko 11 on nimetty yrttiviikoksi, joten minäkin innostuin tekemään aukeamallisen juttua ja reseptejä yrteistä Lännen Median lehtiin. Tässä orastavassa keväässä, yrteillä saa ensituntumaa tulevan kasvukauden kokkauksiin.

On superihanaa, että yrttejä on saatavissa runsaasti läpi vuoden. Aikamoisen herkkää tavaraa ne kuitenkin ovat ja sitä kalliimpia, mitä enemmän  niistä syntyy hävikkiä.

Kesällä yritän kasvattaa itse mahdollismman montaa lajia, että voisin käyttää niitä vieläkin sumeilemattomammin ja runsaskätisemmin. Ja pistää jopa pakkaseen asti. Vaihtelevalla menestyksellä näin tapahtuukin. Yrtit pakastan silppuna, mutta Merituulen vinkistä aion ensi vuonna pakastaa myös kokonaisia lehtiä lehtipersiljaa.

Sekin vielä pitää muistaa, että yrtit eivät ole samasta puusta kaikki. Mikä säilytys sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Olisi kiva kuulla onko sinulla joku erityisen hyvä niksi, millä pidät yrttejäsi hyvänä. Tabouleh on  alunperin libanonilainen persiljasalaatti. Se  on vähän niinkuin pasta carbonara salaattien, joukossa, eli yksi eniten väärinymmärretyistä resepteistä, ainakin jos alkuperää haluaa kunnioittaa (Pasta carbonaran saattaa olla, ainakin lounasravintoloiden tulkinnan mukaisesti lähes mitä tahansa kermaan hukutettua, esim, kinkkua ja herkkusieniä...

Tabouleh´ssa juttu nimittäin on persilja. Sitä laitetaan vähintään 5 dl ellei puolta enemmän ja suhteessa tuohon vain muutama ruokalusikallinen bulguria. Tiraus minttua piristeeksi ja ai että.  Tätä muuten teen pääsiäisenä jonkun sortin lampaan kaveriksi. 


Yrtit kuuluu mulla aina annoksen aterian viimeistelyyn, enkä nyt tarkoita tupsua persiljaa,  ja niitä kuluu myös ruuan ohessa tarjottaviin kastikkeisiin, marinadeihin. Tuo yläkuvan broilervuoka on marinoitu yrttikastikkeessa ja viimeinen silaus tulee pintayrteistä. Siellä on muuten alla ihanasti maustunutta bataattia ja palsternakkaa.

Kuivattuja yrttejäkään ei sovi unohtaa, mutta niidenkin ominaisuudet kannattaa opetella. Kuivattu oregano tuo erittäin runsaasti makua, kun taas kuivattu basilika on melko mitäänsanomaton lisä verrattuna oman itsensä huumaavan tuoksuiseen ja makuiseen tuoreversioon.Yrtit ovat ihania myös leipä- ja sämpylätaikinoissa ja joku focacciahan se vasta varsinainen yrttileipä onkin. Minä innostuin leipomaan superpehmoisia yrttisämpylöitä, joissa yrttiä löytyy sekä taikinasta, että niiden pintaan sivellystä yrttivoista. Nämä ihanat pikkusienet imaisevat lautaselta viimeisetkin kastikkeen ja  yrttien rippeet talteen.


Yrttejä kannattaa laittaa - ja edelleen runsaalla kädellä - myös niihin kaikkiin arkisimpiinkin ruokiin. Tämä ruohosipulimuusi jakoi perheessäni kiivaasti mielipiteitä. Itselle tämä oli ehkä 6/5, rakastan tälläisia rouheita, täynnä makua olevia ruokia (tässä ei siis todellakaan kuorittu edes perunoita) ja pidän silkinsileää perunamuusia ehkä maailman tylsimpänä ruokana. Mutta kuten sanottu, asiaa jakaa mielipiteitä...Viimeisimpänä yttikastikkeiden kuningatar, pesto. Aina kun teen tätä huumaavan tuoksuvaa, kauniin vihreää ja huikean makuista klassikkoa, mietin miksi en tee paljon useammin. Pesto on niin ihanaa (ja helppoa), että se on hyvää jopa kaupan purkissa....mutta kyllä itse tehty vaan on ylivertainen.

Käytä pestoa tietenkin pastan kanssa, ihanasti se sopii myös pizzakastikkeeksi ja erilisiin voileipiin. Lisää lusikallinen keittoon, marinoi ja mausta lihat ja kasvikset ja kyllä, pesto maustaa muusinkin. Ja uunilohen! ja maustevoin! Älkääkä unohtako ihania paistettuja pestomunia! Koska grillikausikin lähestyy, kannattaa pestoa alkaa urakoimaan. On muuten ihana maustaja mozzarellalle, halloumille, vuohenjuustolle ja ihan vaan salaatissa.

Pesto innoitti mua myös listaamaan muita kuuluisia yrttikastikkeita ja niitähän löytyy. Löytyy myös sellainen, jota en ole vielä koskaan syönyt, saati tehnyt, mutta aion tilanteen korjata pikimmiten. Kuulette kyllä.

Mutta tämän postauksen kuvien reseptit siis Lännen Median tuottamina sanomalehdissä (Turun SanomatKaleva ja Lapin KansaIlkka-PohjalainenHämeen Sanomat ja Forssan Lehti, KeskipohjanmaaKainuun Sanomat ja Länsi-Suomi) ja niiden verkkosivuilla.

Ja ihan, että ettette unohda. Parhaat yrttien säilytysvinkit kommentteihen! Kiitos!

2 kommenttia:

  1. No se tillivinkki. :O Jätä pöydälle kyljelleen ja unohda siihen. Mutta jos teet jotain, mitä tahansa muuta, tilli ehtii kuolla. vitsivitsi

    VastaaPoista