About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 2. heinäkuuta 2020

MANSIKAN PAIKKA


On paljon mahdollista, että mansikan paras paikka keikkuu lättypinon päällä.  Sillä lailla, vähän kirpsakan tuoreena, pintasokerilla hunnutettuna, tai jos ne mansikat ovat kerenneet edetä jo vähän mehustuneemmalle asteelle, niin paahdapas ne uunissa, vähän sellaiseksi puolihilloksi.Tee se vähän jännittävimmillä mausteilla, kuten tämän kuvan paahdetut viherpippurimansikat.


Mansikat ovat kyllä kesän odotetuimpia tulokkaita. Vaikka tuoreita mansikoita on nykyään saatavilla läpi vuoden, niin mikään ei voita Suomen kesäistä mansikka-aikaa. Tästä ei tarvitse edes maalailla mitään kuvia. Niin se vain on. Ja me kaikki tiedetään mistä puhun.

Mun mansikkamaani, jonka perustin reilu 10 vuotta sitten on nyt totaalisen finiitto. En ole lähtenyt uusia taimia siihen hankkimaan, viisi vuotta taitaa olla maksimi satoaika taimelle. Paikka tuossa autotallin pohjoisseinällä ei ehkä sittenkään ollut kaikkein paras. Jospa ensi kevät olisi sellainen, että saisin perustettua uuden ja rehevän mansikkamaan. Paikkakin olisi jo katsottuna (äitini varmasti siunaa mun suunnitelmat tätä lukiessaan. Meilläpäin tuo siunaaminen saattaa tarkoittaa jotain muuta kuin teilläpäin...).

Onneksi toreilta ja tiloilta ja kaupoista saa ihanaa tuoretta mansikkaa. IsoHoo ehdotti mansikkapäivää, että käydään koko perheen voimin keräämässä. Eikä se yhtään huono idea taida ollakkaan lomapäiväksi. Sanomattakin selvää, että teini vastustaa.Mun leipomat mansikkapiirakat on sellaisia järjestään, että niissä on tuoreet mansikat pinnalla tai välissä, eikä ihanaa marjaa oo kypsytelty uunissa. Mansikka-murupiirakkaresepti on poikkeus ja aivan ihana sellainen. Helppo valmistaa ja ai kun se on kivan makea ja rapea. Huipputarjottavaa, jonka voi valmistaa viileään jo edellisenä päivänä.


Kesällä korostuu ruuanlaitossa jotenkin myös se, että sen täytyy olla vaivatonta. Herkullisuudesta ei silti tingitä.  Kaupan paistovalmiisiin naanleipiin saa tehtyä suloiset alkupalaleivät grilliaterialle. Mansikkaa ei tässäkään unohdeta. Eikä vuohenjuustoa.Mansikka on upea lisä myös kaikenlaisiin salaatteihin. Mansikka ja melonit on varma raikkauden maksimoija.


Siitä voi lähteä sitten vähän pikantimpaan suuntaan kehittelemään  erilaisia salsoja, jotka ajaa grillikautena lihojen kaverina kastikkeen virkaa.

Mansikan syöntityyli on kaikin puolin vapaa minun puolestani, mutta muista nyt nauttia hetkestä. Toivottavasti nämä kuvat toi sulle mansikkainspiraatiota. Reseptit löytyvät tänään torstaina useimmista sanomalehdistä, joihin Lännen Media tuottaa sisältöä.

Nautitaan tästä huiman ihanasta kesästä koronakevään jälkeen; kaikista mansikkapaikoista, mansikkahetkistä ja mansikkatunnelmista.

Maitotytön mansikkapaikka on kesän 2020 ollut kyllä oman pihan trampoliini.


1 kommentti:

  1. Oi että, mitä ihania mansikkaherkkuja! Mäkään en yleensä käytä mansikkaa niin, että se paistetaan, mutta tuota mansikkapiirakkaa voisi kokeilla:)

    VastaaPoista