About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 22. elokuuta 2019

KALATACOT - PEHMEET VAI RAPEET?

Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Finduksen ja Indieplacen kanssa.


Elokuu toi mukanansa arjen. Arjen mukana tuli  kesälomalla jo unohtunut ruokahärdelli. Kyllähän te tiedätte. Koulut, työ, harrastukset (ja ihan uutena meidän perheessä mopoilu)  ja jossain välissä pitää yrittää istuttaa perhe yhteisen aterian ääreen, loihtia ruoka pöytään nopeasti, monipuolisuudesta ja terveellisyydestä tinkimättä. Siinähän sitä tietääkin pohtineensa ruokavalintoja! Varsinkin kun lapset eivät aina ihan mutisematta syö mitä äiti tarjoilee. 

Pitäs tarjota kasvista ja vihreää, pitäs olla kalaa, kyllä ruuanlaittajalle painetta kasaantuu. Pitää osata varautua, ettei kauppaan tartte lähteä joka päivä pyörimään ympyrää.
Pakastin on sinällään aikamoinen arjenpelastaja ja sitä hyödyntämällä illallisten minuuttipeli kyllä helpottuu. Kannattaa pakastaa itsetehtyjä ylijääneitä ruokia nopeasti mikrotettaviksi annoksiksi, mutta kauppojen pakastealtaista löytyy myös paljon nopeasti hyödynnettävää kotiin.


Kasvisruokapäivien lisääminen onnistuu jo melkein huomaamatta, mutta edelleen tuskailen sillä saako kalaruokia tuon suositellun 2-3  kertaa viikossa mukaan. Siinä auttaa kyllä huomattavasti kun ottaa mukaan kalapakasteet. Kalapuikot ja muusi menee aina! Eivätkä laadukkaasti valmistetut tuotteet oo sen huonompi vaihtoehto kuin tuore kala! Unohtakaa se harhaluulo, että pakastealtaasta ongittu kala olisi jotenkin pitkälle prosessoitua tai epäterveellisempi vaihtoehto. Ei o! 


Minä harvoin paneroin tuoretta kalaa (jos ei ruisjauhoissa kieriteltyjä silakoita lasketa), koska se on aikaa vievää ja sotkuista. Nämä nykyiset kalavalmisteet  hoitavatkin homman kun tekee mieli rapeaksi kuorrutettua kalaa. Finduksen täysjyvä kalafileet, joita on 2 paketissa,  on  valmistettu vastuullisesti kalastetusta Alaskanseitifileestä, ne sisältävät 63% valkoista kalaa ja ihanan rapsakan täysjyvä kuorrutuksen.  225 asteisessa uunissa 18 minuuttia ja sulla on rapeat leivitetyt kalafileet lautasella. Finduksen täysjyvä kalapuikot on myös herkkuja, niille on myönnetty sydänmerkkikin. Molemmat maistuvat, perunoiden, riisin tai pastan kanssa, leivän välissä, hyvällä kastikkeella  tai vaan tirauksella puristettua sitruunaa kruunattuna.


Mutta arvaatteko mihin nämä paneroidut täysjyvä kalafileet on lisäksi enemmän kuin oivallisia? (Koska kuorrutus maukas ja rapea ja sisältö suussasulavan valkoinen.) Kalatacoihin. Tämä äiti ei ainakaan oo niin fakiiri, että jaksa alkaa leivittämään ja frittaamaan alusta asti kalanpaloja tiistai-iltana tacoihin, näiden kalafileiden paistuessa  uunissa sä pilkot muut ainekset ja katat pöydän. Aika lähellä 20 minuuttia!


Päätettäväksi jääkin sitten enää, että kumpia tarjoat, pehmeitä vai kovia tacoja. Mä tein varmuudeksi molempia. Kalatacon pehmeät kuoret on mulla ehdottomasti maissista, maun takia, mutta käy ne pienet vehnäisetkin, ne on kiitollisempia ehkä käsitellä( eivät koppuroidu).


KALATACOT
4:lle 
300 g punakaalta
3 tomaattia
1 punasipuli
1 avokado
1 ruukku korianteria
1 vihreä jalapeño
1/2  limen mehu
12 kpl pieniä pehmeitä maissitortilloja tai rapeita maissikuoria- tai molempia!
suolaa
limelohkoja tarjoiluun

Kastike kalatacoille
150 g ranskankermaa
1 dl majoneesia
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl valkosipulijauhetta
1 tl sriracha chilikastikettaLaita kalafileet uuniin paistumaan ohjeen mukaan (18 min, 225 astetta).
Fileiden paistuessa pilko muut ainekset tarjolle laakealle vadille. Suikaloi punakaali juustohöylällä, kuutioi tomaatti ja avokado, poista chilistä sienenet ja pilko, hienonna sipuli ja korianteri. Purista avokadon päälle limeä  tummumisen ehkäisemiseksi ja ripottele hiukan suolaa maun terävöittämiseksi. Asettele kippoihin tai laakealle vadille.

Sekoita kastikkeen aineet keskenään tasaiseksi. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa oman makusi mukaan.

Kuumenna tortillat/tacokuoret pakkauksen ohjeen mukaan.

Leikkaa kuumat kalafileet paloiksi.
Jokainen syöjä kokoaa oman taconsa laittamalla siihen pari kalafilettä ja muut ainekset, sekä valuttamalla lopuksi täyteläistä kastiketta pinnalle.Ihana, käsinsyötävä ateria ! Täyttää kaikki mun arkiruuan kriteerit: helppous, nopeus, vaivattomuus, houkuttelevuus,terveellisyys ja maku.


Ai niin, ja se kysymys. Pehmeet vai rapeet? 
Ehdottomasti pehmeet...tai ehkä sittenkin rapeet. Joo, rapeet...eiku...Syö kalaa!
Yhdestä kala-ateriasta saat päivän D-vitamiinin.
Kalan pehmeä rasva on hyväksi sydämelle ja aivoille.
Kalan proteiini on hyvälaatuista.
Kalasta saat myös 
B12-vitamiinia, seleeniä ja muita kivennäisaineita. 

3 kommenttia:

 1. Kala on hyvää ja sitä pitäisi syödä usein. Se vaan on tänä päivänä niin, että kaupoissa ainoa tuorekala tuppaa olemaan norjalainen kassilohi, kasvatettu siika ja satunnaiset silakat. Jos et
  a) kalasta itse
  b) asu Helsingissä jossa oikeiden kalakauppiaiden lisäksi myös joku isompi kauppias myy tuoretta kalaa, tai
  c) asu jossain muussa sellaisessa kaupungissa jossa on kauppahalli ja siellä oikea kalakauppias,
  niin kyllä aika vähäiseksi jää tuoreen kalan syönti muutamaa e.m. ulkopuolista harvaa paikkakuntaa ja niiden ammattiylpeää kauppiasta lukuunottamatta.

  Täällä Helsingissä luotan eniten hallien kalakauppiaisiin ja Tukkutorin Kalaan. Muuten täällä on sattunut eteen mm eräs oligopolikauppa, joka ei kerro kalojen pyyntipäivää lainkaan vaan ainoastaan ”viimeisen myyntipäivän”, jolloin ne kalat ovat voineet lojua tiskissä jo pari viikkoa ja nahattomasta fileestä on vähän vaikea tutkia kidusten väriä tai silmien sameutta. Toisen oligopolin ison kaupan kalatiskillä mainostettiin tuoreita ahvenfileitä Ahvenanmereltä, mutta seinän valotaululla pyöri kalalista jonka mukaan ne kalat oli pyydetty jo lähes kaksi viikkoa aiemmin. Minulle tuore kala ei todellakaan tarkoita 10-20 vuorokauden ikäistä fileetä.

  Liha paranee 5-6 viikon riiputtamisella, mutta joka väittää että kala on ihan hyvää ja terveellistä ravintoa vielä pari viikkoa siitä kun se kala viimeksi on uinut, ei todennäköisesti ikinä ole maistanut tuoretta kalaa. Usein silloin vaihtoehdoiksi jääkin joko tuo vaihtoehto a) tai kaupan pakasteallas. Olet täysin oikeassa: kaupan pakastealtaasta ongittu kala ei ole pitkälle prosessoitua eikä epäterveellistä, päinvastoin. Pakastealtaan kalat on kuitenkin laitettu pikapakastukseen mahdollisimman pian perkaamisen jälkeen ja sulatettuna ovat paljon tuoreempia kuin nuo ”viimeisen myyntipäivän tuorefileet”.

  VastaaPoista
 2. Tämä juurikin on se ongelma kalan kanssa, itselläni ei täyty mikään kohdista 1-3. Ja se on uskomatonta, sillä merikin on vain 80 km päässä.
  Alaskanseiti pyydetään Tyynellämerellä, käsitellään kalastusaluksella ja pakastetaan heti suurina lohkoina, jotka lähetetään jäisenä Saksan ja Ranskan tehtaille, jossa ne sahataan sopiviin paloihin ja paneroidaan ja pakataan kuluttajapakkauksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli mieleen Asterix ja kalakauppias Amaryllix:
   "Mitä tekemistä merellä on minun kalojeni kanssa? Minun kalani tulevat Parisiumista!"

   Poista