About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 2. syyskuuta 2017

YOU PUSH MY BUTTONS, BLENDTEC


Seuraava postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Blendtecin kanssa siten, että olen saanut Blendtech 725 kokeiltavaksi ja lupautunut kirjoittamaan sen ominaisuuksista ja käyttökokemuksista eli kertoa mitä sillä olen saanut aikaan. Postaus sisältää myös reseptin erittäin kuohkeasta, tahinilla maustetusta kukkakaalikeitosta, jonka pyöräytin Blendtecillä nuavvaan!

Näettekö tuon kuohkeuden ja sileyden? Ensi kertaa elämässäni mulla on tälläinen kone.


You push my buttons, Blendtec.

Todellakin! Että voi kodinkoneesta mennä sekaisin ja kerrankin nimenomaan onnesta sekaisin, hörähtelen joka kerran kun käytän sitä. Keittiökaverini saa minut superhyvälle tuulelle; pienellä diginäytöllään se nimittäin juttelee mulle! Joka kerran tervehtii (ja kaverilla riittää aika monta iskulausetta...) kytkiessäni virran päälle ja kun pesuohjelma loppuu(se on muuten aivan supertehokas ja helppo tapa puhdistaa kone), se aina vilauttaa tekstin: Ta-da!

Mutta kyllä se ehdottelee myös kaikenlaista. Haluaisinko kokeilla hummusta, tai olisko tänään guacamole-päivä? Kaikenlaisten tahnojen tekeminen on suoranainen nautinto, tämän koneen moottori jaksaa, eikä sen tylpät terät koskaan tylsy. Menee rouheeksi pähkinät, menee jauheeksikin, jäät murskaantuu ja minä kiljun onnesta. Ihan pakko vähän kiljua, koska kieltämättä näillä hevosvoimilla koneesta lähtevä ääni on aika reipas volyymiltään, vaan eipä hiljaista ja tehokasta versiota taida olla mistään blenderistä.

Teen mä tällä myös smoothieta, vaikka pelkän smoothien  ja pirtelön tekemiseen laite on aivan liian arvokas. Toisaalta, oon kyllä intaantunut smoothien teosta aivan uudella tasolla blendtechin myötä, kone kun ei edellisen koneeni lailla todellakaan jumiudu jäätyneisiin banaaneihin tai mansikoihin. Korkeintaan joskus se kohteliaasti ilmoittaa, että kannattaisi varmaan lisätä vähän nestettä (Cavitation, add more liquid!) Smoothie -ohjelmalla valmistettu juoma menee läpi kyllä vähän ohkaasemmastakin pillistä.

Ja koska smoothie on ainut tapa saada meidän kotimaiset jalokivet elikkä marjat urheilijapoikani Urho13v:n kurkusta alas, lupaan, niin lupaan,  tehdä näitä ainakin melkein joka päivä.


Taustatietona voin kertoa, että mä aina sorrun halpoihin kopioihin näissä koneasioissa, koska rahapussissa ei koskaan tunnu olevan justiin jonkun mun haavelaitteen kokoista rahasummaa. Ja kyllä, joskus ne laitteet on kestäny 20v. vaikka halpoja olivatkin (esim mun no name sitruspuserrin, R.I.P). Mutta useimmin mun keittiötahdilla niitä kuluu sitten aika kovaa tahtia, sauvasekoittimien kanssa oon esimerkiksi ollu aivan helisemässä kunnes nyt oon Bamixin tyytyväinen omistaja(toisaalta se on paluu juurille, mummolassakin oli yli 40v sitten Bamix ja Bamixia kutsuttiin aina Bamixiksi, ei koskaan sauvasekoittimeksi. Luulen, että Blendtechillä on meillä sama kohtalo).

Edellinen blenderini oli nimetön, aika kaunis kyllä raskaine ja epäkäytännöllisine lasikannuineen. Mutta sen bofortit ei riittäny mihinkään. Ei tullu tahnaa, ei jäämurskaa, ei ees smoothieta, lähinnä tein sillä pirtelöitä puolisulaneista jätskeistä. Ja silti kattelin sitä sen kymmenen vuotta, aina annoin uuden mahdollisuuden, aina kaivelin sitten raakaineita sen kitusista ja kaivoin esille sen hetkisen huonon sauvasekoittimen. Olin ihan marttyyrinä sen kanssa (no se oli Iso-Hoon ostama...). Vaikka en mä kai oikiasti tiennyt että on olemassa blenderi taivaasta Blendtec.Mutta ne jotka haluaa oikeasti tietää ja harkittoo blenderikauppoja, tässä muutama puoltosana Blendtechille:


 • 3,8 hevosvoiman moottori, siinä on kuulkaa riittävästi poweria!
 • Helppo puhdistaa pesutoiminnalla, ei tartte törkkiä terävien terien armoilla(joita tässä siis ei oo) tiskiharjalla
 • Terä on mahtava; tylppä, kestävä ja vahva
 • Kannu on jotakin erikoismuovia(BPA-free) ja tuollainen neliskanttinen (itseasiassa viiskulmainen). Muoto on jostain syystä erityishyvä, aineet ei koskaan jää tököttämään seinille, vaan ne palaavat alas terään aina vaan uudestaan. ei siis ikinä trvitse mitään tamppereita tai sekoitussauvoja myöskään. Sinne ei tartte törkkiä! ja jälki supersileää.
 • Sitten luen suoraan oppaasta, että kiinnitysistukka on valmistettu karkaistetusta metallista. Usein istukka on nimittäin muovia muissa koneissa. Arvaa kumpi voittaa?
 • Blendtec on oikiasti älykone, se neuvoo sua. Se tunnistaa mahdolliset ongelmat kuten liian suuren määrän raaka-aineita, ylikuumenemisen tai ilmataskun syntymisen ja neuvoo mitä pitää tehdä. En oo kyllä saanut aikaan vielä kuin tuon viimeisen.
 • Valmiit ohjelmat mm, kuumille keitoille, kastikkeille, jätskille, smoothielle , täysmehulle ja puhdistukseen. Lisäksi voit aina säätää manuaalisesti liukuvalitsimella koneen nopeuden tai käyttää sykäystoimintoa. Ja taas kone kertoo mikä on hyvä nopeus hämmentämiseen, pilkkomiseen tai tahnan tekoon.
 • Myös ulkokuori on helppo pitää puhtaana koska se on täysin sileä, ei pääse kertymään mitään nippeleihin ja näppäimiin.
 • ihan tyylikäs pidettäväksi työpöydällä, joka on muuten sen PAIKKA!
 • Laitetta valmistava amerikkalainen perheyhtiö antaa laitteelle 8v takuun.
Ilmenneitä haittapuolia on kolme neljä:
 • Suolainen hinta. 750€ on paljon blenderistä. Mutta mitä enemmän mä asiaa mietin ja mitä enemmän tätä käytän niin sitä paremmalta sijoitukselta tämä tuntuu. Ja ne sanoo että the last blender you'll ever own. 
 • Ai hitsi mikä kuvattava. Ootteko koskaan yrittäneet ottaa kuvia kirkasmuovisesta blenderistä tyhjänä? No minä yritin, mutta kamera esitti aina muuta kuin silmä. Onneksi tajusin tunkea blenderiin tavaraa sisään. Vaikka en kyllä vieläkään julkaise kuvaa kukkakaalikeiton vaalean beigestä olemuksesta blenderissä...
 • Tuli meille kerran yks riita. Aika vanhanaikainen juttu. Laitoin huolettomasti paljon pesuvettä kulhoon ja fairyäkin lurahti vähän muutamaa tippaa enempi. Ja kun mä laitoin pesuohjelman päälle ja sitä ennen olin sulkenut ehkä, mikäli minussa nyt koskaan on mitään vikaa, kannen vähän huolettomasti. Blendtech siinä vähän kiihtyi ja yhtäkkiä lennätti saippuavaahtoa pitkin mun keittiön tiiliseinää. Että vaikka mussa nyt ei varsinaisesti ittessä ollu vikaa, niin kannattaa kuitenkin noudattaa täyttö- ja käyttöohjeita.
 • No ei oo hiljanen tämä kaveri, mutta kukapa meidän perhees olis...
En oo ihan kaikkea tietenkään ehtiny tänä kesänä vielä kokeilla, mutta kun se tuossa kököttää niin varmasti kokeilen myös erilaisten taikinoiden pyöräyttämistä. Ja tuo kuuman keiton valmistus ehdottomasti. Koneeseen lisätään ainekset, vaikka nyt tomaattikeittoon ja alle 46 asteinen neste ja samalla kun se surruttaa keiton se lämmittää ainekset kuumaksi. Mä en oo ehtiny kun tehdä vasta ihan tuollaista kattilas keitettyä keittoa, mutta tätä kokeilen seuraavaksi.  Ja sitten mä aion kokeilla myös tartarin valmistusta koska tämän pitäisi sopivasti osata hienontaa se raaka liha.

Ja todellakin, yhtenä päivänä tämä flirttaava kone sanoi mulle, että Push my buttons. Ja toisena päivä jotain, että Your other kitchen appliences are getting jealous!

Ja nyt mä pyydän anteeksi, kello on aivan liikaa. Ja tämä juttukin on jo hirmu pitkä. Mä laitan sen kukkakaalikeittoreseptin huomenna teille. Tai ehkä en huomenna, koska on katujuhlat, mutta sunnuntaina. Tai siis näköjään ollaan jo huomisen puolella.Kaupallinen yhteistyö:Blendtech

18 kommenttia:

 1. Tehopakkaukselta vaikuttaa, ja kova tarve olisi blenderille, mutta tuo hinta! Joutunee ehkä kuitenkin tyytymään siihen halpisvaihtoehtoon, vaikka flirttaileva keittiökone hiukan houkuttelisikin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, valitettavasti on olemassa blendereitä ja Blendereitä ja eron huomaa ei vaan käytössä vaan myös hintalapussa. Mutta onhan se hyvä tietää, että mikä on hyvä, jos joku alennusmyynti tai avioeron kirpputori joskus osuu onnekkaasti kohdalle.

   Poista
 2. VItsit kuulostaa ihan unelmablenderiltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se sitä! Niin monta kertaa oon blenderihommis kiroillut, että tekis mieli sanoa vanhan mummon lailla, että ihana kun sain tämän vielä kokea...

   Poista
 3. Olipa hauska lukea hurmaantumisestasi. Vaikutti aivan samalta kuin omani häiden jälkeen, lahjaksi toivottua ja saatua hienoa, kallista tehosekoitinta käyttäessä... Kaikki ominaisuudet omassamme olivat niin fiiniä ja monipuolista, että kahden teknillisen korkeakoulun konepuolen kasvattia oli melkein ihmeissään. Rosteria oli yms. Jälki oli loistavaa. Kaikki oli helposti konepestävää ja hyvin kuumaa nestettäkin kärsi sekoittaa pois tiehensä. Kunnes. Kovassa päivittäisessä käytössämme vajaan kolmen kk:n jälkeen voimansiirto niin sanotusti paskana. Maahantuojan asiakaspalvelu oli ihan kissanpyllystä. Kehoittivat viemään jälleenmyyjälle, jolla ammattitaito piisaa katsoa, ettemme vain ole käyttäneet väärin! Luotin ja luitan edelleen kumminkin enemmän meriteollisuudessa lujuuslaskennasta vastaavana työskentelevän aviomieheni lujuuslaskentataitoihin kuin edes keskivertoa paremman kodinkonemyyjän. Nimittäin. Mieheni mittaili ja laski vähän aikaa ja totesi, ettei vekottimella ole mitään edellytyksiä kestää!
  Kovan vääntämisen jälkeen maahantuoja vaihtoi tuotteen. Mutta koska rakenteella ei ole edellytyksiä kestää, seuraava hajosi taas vajaan kolmen kk:n kuluttua. Ja sitä seuraava.
  Jotenkin laantui into käyttää koko vekotinta.
  Niinpä toin Mäntsälästä tallilta takaisin kotiin reilun kaksikymppiä Clas Ohlsonilta maksaneen blenderin. Tosin siinä ei ole hienoa lasista kannua, mutta muoviset (joita on ostettu vaihtokannuja femmalla sieltä lisää) ovat konepestäviä ja sopivan kokoisia ja muutenkin käteviä (esim. kantokahva!) miehen ottaa smoothiet töihin mukaan.
  Että ketuttaa sukulaisten puolesta, jotka olivat käyttäneet aikaa ja ennen kaikkea isosti rahaa tämän alati hajoavan laitteen hankintaan!
  Elämä on. Toivon todella sinulle ja blenderillesi parempaa yhteiseloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teresa, oot ihana! Alkoi aivan hermostuttaa, että pitäiskö kodinkoneostoksilla alkaa tekemään ennen ostopäätöstä lujuuslaskelmat. Mutta kaikilla meillä ei oo ihan omasta takaa laskijaa perhepiirissä, eikä useimmilla edes kodinkonemyyjän ammattitaitoa :)
   On se kyllä niin, että muutaman kympin vehkeen hajoaminen on jotenkin ennustettavasti hyväksyttävissä, mutta kun hintalappu moni(kymme)nkertaistuu, niin kyllähän sitä odottaa vähän enemmän. Eikä niin vähääkään!

   Toivottavasti koneesta meni tieto valmistukseen, mutta helpostikaan ei.

   Totisesti toivon, että Blendtec lunastaa odotukset myös pitkällä aikavälillä.

   Poista
  2. Mieheni vastaus tuohon pohdintaasi lujuuslaskennasta, on luonnollisestikin: Ehdottomasti pitää.
   Tosin hänen kokemuksensa esim. Stockmannin kodinkonemyyjistä: heidän mukaansa kaikkien markkinoilla olevien imureuden teho on 230V!
   Ps. Sen verran uteliaisuus heräsi, että käytiin Blendtechin sivuilla... Ja melkomoinen ylläri - edelleen kahdelle koneihmiselle!- oli maininta erään mallin köyttöedellytyksistä: 20A sulake ja vastaava sähköverkko! Ei kyllä ole kovin mobessa5 kotitaloudessa!

   Poista
  3. Ja lopussa hienot kirjoitusvirheet, kun kännykällä naputtelen, mutta kyllä sä ymmärrät!

   Poista
 4. Voi mikä kone, tuollaisen jos saisi.Minulla on sellainen pienempi Ninja Blender,ihan hyvä sekin,mutta ei niin hyvä kuin tuo sinun.
  Ihania hetkiä Blendtecin kanssa:=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael! Mutta on sunkin blenderillä ihan huippu nimi!

   Poista
 5. Mä haaveilen tuollaisesta kunnon laitteesta. Nyt olen vielä siinä marttyyrivaiheessa, rikkinäinen halppisblenderi kaapissa. En voi ostaa uutta kun ei oo varaa kunnolliseen, mutta jostain ihmeen syystä himmaan sitä vanhaa kaapissa kuin jotain monumenttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuite, eihän sitä koskaaJn tiedä, jos vaikka varaosia tarttee tai innostuu käymään kansalaisopiston sähkömoottori-kurssit.
   Joka tapauksessa kannattaa muistaa, että marttyyriudesta saa aina kirkkaamman kruunun. <3 :)

   Poista
 6. Okei, blenderiä ei ole enkä ole sitä kaivannutkaan ennen kuin nyt. Haluan laitteen joka pesee itsensä ja juttelee! Ja kukkakaalikeiton ohjeen myös, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niillä jotka on Blendtecin tekstit syöttäneet, on mahtanut olla superhauskaa, sen verran näppärää tekstiä sieltä tulee.
   Ja kukkakaalikeiton ohjeen kirjoitus blogiin alkaa kun saan vastailtua kommentteihin ensin...

   Poista
 7. No voi hienous, mikä kone! Mutta valitettavan suolainen hinta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, elämäntilanteet vaihtelee, ehkä jossain vaiheessa on varaa hemmotella itseään, vaikkei juuri nyt. Ainakin kannattaa laittaa nimi korvan taakse.
   Rikas mies?

   Poista
 8. Hyvä blenderi on kyllä kullanarvoinen. Tuo on sitä jo kirjaimellisesti. :-D

  VastaaPoista
 9. Itse hankin oman Blendtechini Stokkan hulluilta päiviltä alle 500 euron hintaan mutta minulla ei olekaan puhuvaa versiota! Tosityytyväinen olen ollut vaikka lähinnä käytänkin aamusmoothien tekoon.

  VastaaPoista