About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 21. toukokuuta 2017

TULI TV-KOKKI

Kuva Johanna Lindholm

Kuinka siinä niin kävi, se on itselläkin vähän hämärän peitossa. Pyydettiin koekuvauksiin tähtiravintoloiden nuorien taitavien kokkien joukkoon, menin, tälläinen tavallinen ja pulleroinen ruuallarakastaja jonka omassa keittiössä ruuat valmistyvat yleensä ilman turhia nipertelyjä,  ja 2 viikon kuluttua kattelin itteäni Huomenta Suomen lähetyksessä. Melkein voisi sanoa, että kotoa tultiin hakemhan!

No eihän se ny niin menny. Kaikki tähänastiset tekemiseni ovat olleet vaan välietappeja kohti tämän unelman toteutumista. Aina olen halunnut tuon imelän kliseen sanoa, mutta tottahan se EI oo. Voi olla, että joskus olen tehnyt jotakin oikein.  Ehkä se oli se muutaman vuoden takainen skypepalaveri tallin pihalta  ohjelman tuottajan Välimäen Teresan kanssa. Käytiin läpi jotakin reseptikilpailun reseptiä ja puhelin taisi välillä kuvata minun sijaan hevosta. En minä muutakaan keksi. Mutta jäin kai mieleen(ja hevoset, ne on kyllä kuvauksellisia...).


Komea studiokeittiö, Tersalla ja Johannalla langat käsissä.

Monet kerrat ollaan kokkiohjelmasta ystävien kanssa vitsailtu. Vaajaa kuukausi ennen ekaa lähetystä, kun en asiasta tiennyt vielä hölkäsen pöläystä, löytyy puhelimesta bloggaajaystävän kanssa käyty keskustelu.Aika hurja.

Aika hurja oli myös ensimmäinen kuvauspäivä ja toinen, enkä usko kolmannenkaan ensi viikolla vielä helpottavan. Teresa antaa aiheen, tyyliin vaikka jotain vapuksi, ehkä perunasalaatti ja sitten minä laadin reseptin. Helsinki Food Companyn toinen teräsnainen, Johanna, on se keittiön takapiru, joka kuvauksissa luojan kiitos esivalmistelee kokkaukset. Ja niin sitä sitten aloitetaan kuvaaminen ja voin kertoa, että kamera se vasta on jäätävä, Unohdat oman nimesi, sen mitä piti kokata ja ylipäätänsä syyn siihen miksi seisot leikkuulaudan äärellä sydän kurkussa pampaillen  kirkkaissa valoissa ja tuijotat kameran linssiä. Jos siis muistat tuijottaa. Onhan se nyt paljon luonnollisempaa tuijottaa käsivaralla kuvaavan kuvaajan silmään, kun sitä katsekontaktin tärkeyttä on koko elämä toitotettu. Se vaan näyttää ohjelmassa sangen hassulta se, Natasiskonikin ihmetteli, ettei ollut koskaan huomannut tuota pahaa karsastustani...

Parasta on tietysti myös uudet tuttavuudet;  tuotantotiimi, kuvaajat, ohjaaja, Tuotantoyhtiö MediaHubin Piia on superkannustava.  Ja sitten vaan, nuavvaan, istutaan vierekkäin jonkun valtakunnanjulkkiksen kanssa. Sini <3.

Toinen iso kamera (ja niinkuin huomaatte, termit eivät ole todellakaan vielä hallussa) kuvaa käsiä ja työtä ja sitä liikutellaan lattiaa pitkin. Sille pitää muistaa kallistaa astioita ja näyttää valmista annosta luonnottoman pitkään. Olla hyppimättä uunin ja kameran väliin, puhua selkeästi ja sujuvasti ja samalla tehden paitsi välillä olla tekemättä ja puhua kuitenkin. Muistaa pitää taukoja, että väliin pääsee leikkaamaan. Olla oma itsensä ja saada se annos vielä onnistumaan. Vaikka kyseessä onkin nauhoitettu lähetystä, niin kyllä sen ruuan täytyy mennä kerralla oikein. Ja hymyillä, pitkään ja hartaasti.


Opittavaa riittää. Kunpa kerta kerralta saisin kuorittua sisäisen tv-kokkini näkyviin. Olen samalla kertaa ihan sekaisin onnesta ja jännityksestä ja kauhusta.  Itseä on välillä vaikea tunnistaa ohjelmasta ja omaa ulkomuotoa hyväksyä. Tunnistaa omaa puheenpartta joka hyppii murteesta murteettomaan.

Siksi on ollut tosi tärkeä tuntea ja tietää, että mua myös kannustetaan. Oma perhe ja sukulaiset, bloggajaystävät,  nykyiset ja entiset työkaverit, ratsastuskaverit, koiraharrastuskaverit, pikaluistelijat, laivakaverit, naapurit ja kaikki muut ystävät ja läheiset matkan varrelta.  Tiedän, että niille kaikille oon aina "meirän Nanna". Se auttaa.

Kun pahin paniikkikohtaus iskee yritän ajatella, että mut on varta vasten valittu tähän ohjelmaan ja valinnan ovat tehneet pitkän linjan ammattilaiset. Täytyy uskoa heidän ammattitaitoonsa ja näkemykseen.

Kuva Johanna Lindholm.
Ja ainakin mun kokkikaverini  valinta on nappi; supersuloinen ja -lahjakas, niin nuori ja niin ahkera Marcos Gois. Nykyään tunnetaan myös nimellä  Kuisma, Markus Kuisma. On ollut todella hyvä, että meitä on ollut kaksi, oppimassa toisiltamme  ja jännäämässä yhdessä. Epistä on vaan se, että Kuisma tarttee maskiin 15 min. mutta mulle pitää varata tunti!

Meidän reseptit löytyy MTV:n Makuja-sivulta. Ihka ensimmäinen paahdettu perunasalaatti vei perunasalaatin valmistamisen ihan uudelle tasolle, kun perunat paahdetaankin lohkoina uunissa. Jippii, ei enää keittämistä ja kuumien perunoiden kuorimista tahmaisin sormin. Kuisman reseptit on tietysti omaa luokkaansa, kokeilkaapa kuha-annoksen yhdistelmää pikkelöity raparperi ja fenkoli. To die for! Ja kevään ensimmäiset Teresan pihasta hortoillut nokkoset siinä korvasienipiirakassa! 

Niinkuin aina, parasta kuvauspäivissäkin on syöminen... :). Kyllä muuten Maikkarin uutistoimitukseen häviää nanosekunnissa pari pellillistä leivontalämmintä pullaa. Makujen Aamu esitetään torstaisin ja perjantaisin Huomenta Suomen lähetyksessä n. klo 7.20. Vuoropäivinä Marcos ja minä. Jos aamu-tv ei kuulu aamurutiineihisi suosittelen nyt sen sinne ottamaan, voi portugalilais-pohjalaista kokkausta seurata aamujen kokkauksista tehdyssä koosteessa, jonne lisätään vielä muutama ennennäkemätön insertti. Ohjelma kulkee nimellä Makujen viikonloppu ja se näkyy lauantaina AVAn aamupäivässä ja sunnuntaina MTV 3 siinä yhdentoista aikaan. Ja aina on tietenkin Katsomo.

Enkä mä kyllä vieläkään ymmärrä, kuinka ensin  kokkaa Jamie ja muutaman mainoksen jälkeen kauhan varressa onkin Kuisma tai minä. 

Himmeetä, sanois poikani Urho12v!


53 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. ...jollakin kieltolistalla, kun mun kommentit ei tuu näkyviin sun blogiin ;D

   Poista
 2. Ihana, Nanna! Sun takias oon minäkin alkanut katsoa töllöä. Ja jos en ehdi sieltä sua bongata, niin Katsomosta sitten viimeistään :) Oot kyllä ihan paras tv-kokki!

  VastaaPoista
 3. Oon niin onnellisen sun puolesta! Se on aivan mahtava juttu, että unelmat toteutuu! Kreisin hienoa! Oot ihan paras valinta tohon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kreisiä tämä tosiaan on! Ja unelmat, kreisimmätkin voi toteutua...

   Poista
 4. Hyvä Nanna! Parastahan tuossa on minusta se, että on kaksi hyvin erilaista kokkia taustoiltaan ja iältäänkin. Hyviä kokkauksia, kyllä se sujuu. T. täti-Mimma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulin, että tänään Härmäs syötiin TV:stä tuttua ruakaa!

   Poista
 5. Mahtavaa! Miten multa on mennyt tämä uutinen ihan ohi??? Pitäis vissin avata telkkari useammin... tai some... Himmeetä :) Onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No Antti, hittolainen! Hyvin kerkiät mukaan, vuoden loppuun tehdään välis vähä kesälomaa.

   Poista
 6. Määki oon jo melkeen julkkis☺��☺

  VastaaPoista
 7. Onnea! Hieno juttu! Pitääpä koittaa ehtiä vilkaista telkkaria :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu oli työmatkalla illalla selaillu katsomoa ja saanu melkein paskahalavauksen kun yhtäkkiä minä olin ollu eetterissä.

   Poista
  2. Hehee... onneks mä sain ennakkovaroituksen :-)
   Hienolta näytti ja hyvin meni!

   Poista
 8. Mä katoin Nanna eilen kaikki sun jaksot,onneksi näkyy täällä kaukanakin❤Sä olet ihan pro niissä,tosi hyvä😀

  VastaaPoista
 9. Jännää! Onneksi olkoon! Moni haluaisi varmaan kokata telkkarissa...mutta harva pystyisi siihen. Ainoastaan koira on hereillä 7.20 mutta hyvä että kokkaukset löytyvät muualtakin! Täytyypä vilkaista mitä kaikkea hyvää sinä ja se toinen komistus olette valmistamassa! Terveisin Maalaisbistrosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne! Ja totta kyllä, ettei se oo ihan niin helppoa kuin Strömsöössä.Paitsi Strömsöössä!

   Poista
 10. Mä katoin Nanna eilen kaikki sun jaksot,onneksi näkyy täällä kaukanakin❤Sä olet ihan pro niissä,tosi hyvä😀

  VastaaPoista
 11. Onneksi olkoon uudesta aluevaltauksesta! Me luovuttiin telkkarista muutama vuosi sitten mutta nythän sitä alkaa kaivata takaisin... Ihan huippujuttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no, jos on pakko, niin näköö netistäkin :). Ja kiitos!

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Kiitosta, Sari. Sun kannustukses on mulle tärkiää.

   Poista
 13. Nanna, sä olet tähti!!! Katsotaan viikonloppusin kooste, jos ei viikolla ehditä. Aivan supermakeita reseptejä ja on niin meditatiivista kuunnella sun ääntä & murretta. OOT PARAS!

  VastaaPoista
 14. Se vaan on niin himmeen hienoa ja onneksi ne siellä telkussa ymmärsi hyvän päälle.

  VastaaPoista
 15. Tämä on kyllä niin hieno juttu. Sekä sulle että meille katsojille <3. keskiviikkona onneksi nähdään. Viime kerta olit urhan pikainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan urhan pikainen. Vai tarkoititko Urhon? Aattelin jos tuli assosiaatiot ginistä? ;D

   Poista
 16. Oot Nanna ihan super! Ja Kuisma kanssa! Ja joo, se hevospuhalinpalis on kyllä paras ja hauskin puhelinpalaveri tai oikeastaan mikään palaveri koskaan, se oli
  Mahtavaa kun ei tiennyt puhuuko Nannalle vai hevosella siitä miten reseptiä voisi petrata��. Huomenna nähdään taas❤️!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (...psst. muut: mähän sanoin, että ne on kannustavia!)

   Huomiseen, syrän, syrän, syrän!

   Poista
 17. Vihdoin joku tajus laittaa sut kameran eteen! Ihan loistavaa Nanna, niin hyvin vedit! Toi bruschetta-kana oli nerokas, näytin just mun miehelle, että maistuis mullekkin (vink, vink).

  Ihanaa kesää!! Mä seuraan sua täältä maailman toiselta puolelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on tällä ohjelmalla laaja levikki, Israelia ja Kaliforniaa myöten! :)

   Ihanaa kesää sinne, Kira, ja niinkuin sanonta kuuluu; Jälleennäkemisen ihanassa toivossa! <3

   Poista
 18. Mahtavaa Nanna, halkean ylpeydestä <3

  T. Meeri-serkku

  VastaaPoista
 19. Nanna, nää oot ihan oikialla paikalla siellä telekkarin keittiössä! Taputin käsiäni, kun näin sinut töllössä :) Näytti niin luontevalta ja helpolta se tv-kokkaus!

  T: Kotiharmi

  VastaaPoista
 20. Pidä vaan se murre, nousee niin ihanasti Kauhavan mummulan muistot mieleen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välis jännitys panoo kielen solmuun. Jos yrittääsin kirjakieltä en osaasi, mutta nyt välis huomaa puhuvansa aivan kummallisesti.

   Poista
 21. ja kun unelmoidaan niin unelmoidahan sitten ja isoosti <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mikä se muka on, se pieni unelma? 😅😄

   Poista
 22. Hei Nanna! Löysin blogisi vajaa vuosi sitten ja ihastuksissani luin paaaljon postauksiasi, sillä ulosantisi on vain yksinkertaisuudessaan niin hauskaa ja aitoa. Ja reseptit kaikki niin houkuttelevia. Monia jo testannut ja HERKULLISTA aina ollut! Nyt vaan halusin tulla sanomaan, että WAU ja onnea paljon uunituoreelle tv-kokille! En oo ees viä nähnyt yhtään aamun kokkijaksoa, mutta olen vakuuttunut että laadukasta kokkausta nyt aamuruudussa. Oot todellakin ihan himmee, meet ja toteutat unelmia, kaikki on aina mahdollista, vaatii rohekutta, hyvä sinä Seinäjoen flikka! =) Ja ihana tuo sun ja Marcosin yhteiskuva, siinon paljo tunnelmaa.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja pokkaus. Näiden sanojen saattelemana mä kokkaan taas vaikka kuinka kauan!

   Poista
 23. Minäkin tunnen olevani edelläkävijä, kun sinut telkkarista bongasin. Tuli ainakin sellainen olo, että olenpas tätä blogiakin jo seurannut. Eikä niin, että asia on jo pois "muodista" kun vasta herään siihen.

  R

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis sinähän ilmeisesti bongaat lahjakkuudet jo sitten kaukaa! :) Oikeasti, kiva kun seuraat blogiani, muodissa tai ei!

   Poista
 24. Vähän oon nyt jälkijunassa kommentoimassa, mutta kun oon aina jossain poissa koneen ääreltä, kun tekisi mieli kommentoida :) Mutta eniweis, en keksi tähän hätään ketään ruokabloggaaja, joka olisi noihin saappaisiin paremmin istunut. Way to go, Nanna!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Mari otan mattimyöhäiset kommentoinnitkin ilolla vastaan, tämä on mulle kuitenkin niin suuri juttu, kiitti kauniista sanoista!
   ...ja sitäpaitsi, voitko kuvitella ketään muuta ruokabloggaajaa ylipäätään valmistamassa ruokaa kumpparit jalassa TV:ssä! ;D <3

   Poista