About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 6. toukokuuta 2017

KESÄ TULI - HORIATIKI


Jos ei kesä tunnu tulevan omalla painollaan, niin kutsutaan se kylään vaikka väkisin. Ja jos se pitää tuoda ruuan kautta, niin sitä aurinkoa ja lämpöä tuskin saa paremmin lautaselle laitettua kuin kreikkalaisessa salaatissa. Kreikkalaiseen salaattiin ei kyllästy koskaan, jo ensimmäinen haarukallinen vie silmien sulkeutuessa tavernan puisen pöydän ääreen, siihen valkoisen kalkitun seinän ja kreikanmerensinisen oven viereen.

Oikeasti innostuin salaatin tekoon kun olin ostanut kaupasta sellaisessa pahvirasiassa  kotimaisia isohkoja terttutomaatteja, joissa luki, että kypsänä poimittu. Ja siis järkytys! Mutta positiivinen! Kun pilkoin tomaatteja se sisus toi ihan mieleen Kreikan auringon kypsyttämien tomaattien rehevän maun ja hajun. Tälläisiin ei koskaan törmää ainakaan näin satokauden ulkopuolelle. Ihania tomaatteja! Huusivat siinä kilvan, että Horiatiki,Horiatiki!
 
kreikkalainen salaatti

Horiatiki Salata on siis tuo kreikkalainen talonpoikaissalaatti tai "kylänsalaatti", jonka raiskattuja versioita tapaa suomalaisissakin lounaspaikoissa ja kotipöydissä tämän tästä. No ok, fetakuutiot vihreänsalaatin ja muiden vihannesten kanssa on ihan ok, mutta salaatti josta puhun ei ole. Kaukana OOKOOsta! Se on parasta ikinä ja koskaan ja missään ja niin helppoa ja juuri oikean makuista juuri oikeista aineksista.

Olen siis tosi huono ymmärtämään muita versioita. Kuljen laput silmillä, aivan kuin tiramisunkin kanssa. Mulle on olemassa vain yksi ainoa tapa:


 • Fetan pitää olla palana ja laadukasta
 • tomaatit, punasipuli, kurkku, VIHREÄ paprika ja mustat kalamataoliivit ovat salaatin kasviosasto. Tämä salaatti ei sisällä salaatinlehtiä! Kiinankaalista puhumattakaan.
 • salaatti tarjoillaan laadukkaan oliiviöljyn ja punaviinietikan kanssa, feta maustetaan kuivalla oreganolla. Suolaa ja pippuria rouhitaan salaatin pinnalle
Te tiedätte mistä puhun, ettekö tiedäkin? Menkää ja ostakaa ihanat kypsät tomaatit, kunnon pala fetaa ja tuokaa kesä räntäsateen keskelle.


kreikkalainen salaatti

HORIATIKI - KREIKKALAINEN MAALAISSALAATTI
 2:lle

4 isohkoa kypsää tomaattia
1 pieni punasipuli
1 pieni vihreä paprika
1/2 kurkku
kourallinen mustia kalamataoliiveja
150 g fetaa palana
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl punaviinietikkaa
3 rkl ihanaa oliiviöljyä
Suolaa ja pippuria myllystä.

Lohko tomaatit paksuiksi lohkoiksi ja puolita  vielä lohkot. Kuori ja viipaloi punasipuli. Halkaise kurkku ja viipaloi se paksuiksi viipaleiksi. Poista paprikasta siemenet, leikkaa siitä ensin leveitä kaisteleita ja joka kaistele sitten muutamaan kolmionmalliseen palaan.

Laita vihannekset laakeaan tarjoiluvatiin ja heitä päälle kourallinen oliiveja. Pirskottele punaviinietikalla ja sitten öljyllä. Reilusti. Kierrä kasvisten päälle myllystä suolaa ja pippuria ja aseta lopuksi kokonainen fetapala salaatin keskelle. Valele sekin öljyllä ja ripottele päälle sitten oregano.

Valmis. Kesä tuli.

12 kommenttia:

 1. Kreikkalainen salaatti kuuluu niin kesään! Minä toteutan salaattia usein varsin joustavasti, mutta feta pitää kyllä olla palana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todistettavasti sillä saa luotua myös kesäfiiliksen talven keskelle!

   Poista
 2. Näin se menee! On olemassa fetasalaatteja ja fetasalaatteja. Tällä tavoin se kuuluu tehdä ja on toiselta planeetalta jäävuorisalaattiversioiden kanssa ;)

  VastaaPoista
 3. Olen kyllä aivan samaa mieltä. Kreikkalainen ruokakulttuuri on muutenkin aivan ihana! Olen herkutellut niin paljon ulkomailla ja aina kaipaan tiettyjä juttuja. Yksi on juustot. Kunnon juustot! Ja toinen on hedelmien ja vihanneksien mehevyys ja raikkaus. Sen saa Suomessa tuntea aina kesäisin onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paitsi mangot ja papaijat vaikkapa ja avokadotkin on täällä aina kalpeita versioita alkuperäisestä. Sen sijaan suomalainen uusi peruna on kyllä esimerkiksi lyömätön maultaan. Ja moni muukin keskiyön auringon hellimä kotoinen vihannes/juures!

   Poista
 4. Toin Kreikan lomalta perinneruokakirjan ja ruoka on ihan huippuhyvää. Huomasin itse saman, salaatista puhutaan, muttei itse salaattia siis ole. Salaatti silti ja aikas herkun näköinen tämä sinun omasi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen aina fanittanut kreikkalaista ruokaa! Pitäs kyllä päästä kohta paikan päälle syömään!

   Poista
 5. Just eilen hehkutin Göteborgarelle kypsien tomaattien jumalaisuutta. Ei se tajunnut. Tuon salaatin sekin kyllä tajuais. Siinä on tosiaan kesä lautasella <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivopese huomaamattomasti ja kohta se nuuhkii ja pyörittelee jokaista ostamaansa tomaattia laadun varmistukseksi.

   Poista
 6. Minä voin oikein hyvin elää koko kesän fetasalaatilla, on se niin järjettömän hyvää kun se on tehty kunnon aineista ja päälle vielä kunnon oliiviöljyä, aamen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en ymmärrä. Kun siihen ei vaan kyllästy!

   Poista