About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 8. kesäkuuta 2015

Gotlanti


Gotlanti. Jospa vain pistän silmät kiinni ja muistelen ja kerron. Joskus mieleen jäävät hassut yksityiskohdat, toisinaan hauskat sattumukset. Yhdessä kaiken näkemän ja kokeman ja kuuleman, niistä nivoutuu yhteen paikan henki ja tunnelma. Jokaisella vähän omanlainen. Tässä teille pala mun Gotlantia.Kaksi vuorokautta on lyhyt aika tutustua perinjuurin edes Gotlannin kokoiseen saareen, mutta reissuporukkamme pintaraapaisu oli aivan varmasti hieno läpileikkaus saaren annista ja ehdottomasti kasvatti halun saapua uudelleen. Kira, Nelle, Jonna, Hannele ja minä saimme Visit Swedenin vieraina valmiiksi mietityn ja ruokabloggareita kiinnostavan ohjelman.

Visbyllä on huima historia. Se on ollut kaupankäynnin solmukohta jo varhaiskeskiajalla Itämerellä Hansakaupungien kaupankäynnissä Novgorodin kanssa. Asutusta saarella on ollut huimat 4000 vuotta ja saarelta löytyykin paljon muinaisia hautoja, asumusten raunioita ja aarteita. Kyllä, saarelta löytyy edelleen tämän tästä hopearahoilla täytettyjä ruukkuja ja siksi metallinpaljastimien käyttö saarella onkin luvanvaraista. Saari ei koskaan joutunut maailmansotien pommitusten uhriksi, joten Visbyn kaupungin keskiaikainen tunnelma mukulakivikatuineen, kaupunkia ympäröivine muureineen ja entisöityine kivirakennuksineen tempaa todella mukaansa keskiajasta kiinnostuneet, tai itseasiassa ihan kenet vaan. Tänne ottaisin lomalukemiseksi ehdottomasti keskiajalle sijoittuvaa kirjallisuutta, vaikka Ken Folletin Taivaan pilarit, joka kertoo kirkon rakentamisesta, Visbyssäkin kun on ollut 17 komeaa kivikirkkoa.Vaikka suurin osa Visbyn puurakennuksista on palanut, löytyy kaupungista muutamia kotoisen värisiä hirsitupia. Tarkempi silmäily (ja tuoksuttelu) paljastaa, ettei kyse olekaan punamultamaalista vaan tervasta, joka aikojen  ja auringon valon vaikutuksesta saa hirren pinnalle hauskan rosoefektinVisbyn idylliset pikkukadut ovat täynnä kahviloita ja kesäisin paikan asukasluku moninkertaistuu.  Toukokuussa, kylmän kevään ensimmäisenä kesäisenä viikonloppuna saimme astella vielä uskomattoman rauhallisen pikkukaupungin katuja. Lauantai-aamuna meillä oli opastettu kiertokävely (suosittelen), jossa saimme hurjan annoksen tietoa Gotlannin ja Visbyn historiasta ja nykypäivästä. Gotlanti on todella tärkeä paikka monelle mannerruotsalaisellekin, Olof Palmekin aloitti aikoinaan nykyäänkin jatkuvat Almadalin poliittisen keskustelun tapahtuman saarella, koska ei tahtonut keskeyttää lomaansa ja päätti kutsua muutkin poliitikot saarelle.


Hauska opasrouvamme oli armoitettu tietolaari ja hän kertoi retkemme aluksi, että (kaikin puolin ihana ja tunnelmallinen) Clarion- hotelli, jossa yövyimme kävi läpi suuren remontin parikymmentä vuotta sitten, jonka aikan tuntemattomaksi jäänyt henkilö murtautui yöllä hotelliin ja murhasi vastaanotossa yövuoroa tehneen naisen, murha on yksi Ruotsin selvittämättömiksi jääneistä. Hieman ihmettelimme, miksi tämä tieto meidän kanssamme jaettiin, mahtoiko hotellin pitkillä käytävillä kummitella vai oliko juttu esipuhetta Gotlantiin kesäpäiville kerääntyville dekkaristeille. Visbyn kaupunkia ympäröivät jyhkeät muurit. Saaren peruskallio on kalkkikiveä, jota on kaupungissa työstetty monin eritavoin. Torneihin johtavat jyrkät kierreportaat, joissa on kaide vain oikealla puolella. Kuinka nerokasta puolustuksen kannalta; oikeakätinen paikallinen miekkamies voi taistella pitäen vasemmalla kädellä kaiteesta kun taas ylöspäin etenevä hyökkääjä joutuu vaihtamaan miekan vasempaan käteen pystyäkseen tukeutumaan oikealla kaiteeseen. Korkeiden kivirakennusten suojissa on mm. ollut keskiaikainen wc- systeemi.
Kirkkojen raunioita on kaupungissa hyödynnetty hienosti, niistä on tehty vuokrattavia tapahtumatiloja, hienompia ei ehkä löydy mistään. No, paitsi sateella.
Saareen tutustuakseen kannattaa ehdottomasti vuokrata polkupyörä tai auto.  Gotlannin rantaviiva näyttäytyy vuoroin jylhän kallioisena vuoroin hohtavine hiekkarantoineen. Saarella on paljon erikoistunutta maanviljelystä, se on kuuluisa parsastaan, sahramistaan ja tryffeleistään.  Vierailtavia kohteita ja tilaputiikkeja löytyy ympäri saarta päätitpä sitten lähteä  hyvin suunnitellulle kiertoajaelulle tai vaan polkemaan sinne minne pyörä vie. Ja onhan täällä se Peppi pitkätossun aito ja oikea Huvikumpukin.Myös lampaita on kaikkialla. Ja millainen villa on harmaalla Gotlannin lampaalla!


Niin hieno, niin silkkinen ja niin kihara. Muhkeat lampaantaljat olivat hienoimpia näkemiäni, upottavan runsaita mutta silti keveitä. Hauskoja hetkiä vietimme eräässäkin tilaputiikissa kun tytöt tinkasivat puolikuuron isännän kanssa sopivaa hintaa. Juu ja on siellä Gotlannissa aivan oma murteensakin...


Melkoisen tilkkutäkkikertomuksen sain aikaan näemmä reissustani. Mutta ajatteleppa kuinka paljon viisaampia olemme nyt kun tiedämme vaikka miksi keskiaikaisissa torneissa oli kaide vain oikealla puolella.

Visbyyn pääsee kesäaikana sekä suorilla lennoilla (mm. Finnair) tai laivalla Tukholmasta (90km) ja Tallink Siljalla löytyy myös Gotlannin risteilyjä. Tietopaketti saaresta löytyy Visit Swedenin sivuilta, siellä on muuten menossa tällä hetkellä kilpailu, jossa voit voittaa Visbyn loman. Kaiken kaikkiaan ihana ja erilainen lomakohde niin lähellä. 

Ja kuten huomasitte, olen pidättäytynyt ruuasta puhumisesta. Eli lisää on luvassa. Sillä välin voitte käydä lukemassa vaikka  muiden matkalaisten tunnelmia jo ilmestyneissä postauksissa.

Gotland Food Tour del 1

Gotlantiin on helppo hullaantua

Bakfickan- Lounaalla Gotlannissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti