About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 17. kesäkuuta 2013

Thaimaalainen arkikeitto soijarouheesta


Kitkin itsestäni suunnattamon  (ja vitsikkään) halun  jatkaa viime talvena alkanutta "Soijaa pukkaa..." fraasivillitystä otsikoinnissa, vaikka meidän keittiössä on viime aikoina soijaa pukattu pannulle enemmältäkin. Soija ruuanlaitossa oli minulle aivan ennenkokematonta ja uutta ennen tätä kevättä. Ei muuten ole enää. Aloitin soijaan tutustumisen korvaamalla lihan , milloin paloilla, milloin rouheella, ihan arkipäivän resepteistä, kuten spagetti bolognese, erilaiset wokit jne. Erityisesti minua kiehtookin soijassa juuri se, että se odottaa kiltisti kuiva-ainekaapissa hetkeä, jolloin tuntuu, että jääkaapissa ei ole mitään aterian aineksia.

Yksi arkipäivän suosikkikeittojani on tavattoman ruma, mutta valtavan hyvänmakuinen Ruma kananpoikakeitto. Koska siihen tarvittavaa broilerinjauhelihaa ei yleensä koskaan löydy jääkaapista kun keittoa tekee mieli tehdä, valitsin vaalean soijarouheen korvaamaan broileria. Ja hienostihan soijarouhe piti paikkansa maun ja koostumuksen osalta. On se erikoinen aine!

Keittoa tuunasin myös hiukan porkkanalla ja sokeriherneillä kesäisempään ja värikkääsempään muotoon.


Thaikeitto soijarouheesta

2,5 dl keitettyä jasmiiniriisiä (noin 1dl raakaa riisiä)
6 valkosipulinkynttä
3rkl öljyä
2dl vaaleaa soijarouhetta
2 l kanalientä
2rkl valkoviinietikkaa
2rkl ruskeaa sokeria
4 tl kalakastiketta
2 kananmunaa
1 porkkana leikattuna julienne tikuiksi
kourallinen sokerihernepalkoja

Tarjoiluun:
muutama kevätsipuli silputtuna
ruukullinen tuoretta korianteria silputtuna
Thai Sweet Chilli -kastiketta

Aloita kuumentamalla kanaliemi kiehuvaksi (tai vesi ja pari kanaliemifondia).
Lisää liemeen soijarouhe ja keitä n. 5 minuuttia.

Kuori ja pilko valkosipulinkynnet ja paista ne miedossa lämmössä kullankeltaisiksi. Siirrä odottamaan.

Sekoita valkoviinietikka ja sokeri keskenään, kaada keittoon ja sekoita. Lisää joukkoon myös riisi, kalakastike ja valkosipuli. Sekoita.
Lisää keittoon myös porkkana.
Riko munat kulhoon ja vispaa rikki. Kaada munaseos kiehuvaan keittoon nauhamaisesti koko ajan vispilällä sekoittaen. Tarkista myös, että nestettä on riittävästi.
  Lisää lopuksi sokeriherneen palot, korianteri ja kevätsipuli ja vie tarjolle. Älä unohda myöskään tujausta sweetchillisoosia, se tuo koko perheen keittoon sitä haluville hiukan terävyyttä!      


Lisää soijatietoutta ja reseptejä Soyappétit -sivustolla!
Yhteistyössä Soyappétit

5 kommenttia:

  1. Meillä lapset odottaa aina innolla tädin vierailuja, mutta purnaavat jo aina etukäteen ruoasta kun silloin yleensä soijapohjaisia ruokia tarjolla. Tällä ohjeella voisi hyvin jatkaa soija siedätystä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä valehtelin lapsille kirkkain silmin, että jauhelihaa on ja kyllä maistui.

      Poista
  2. Tässäpä yksi mielipide A W Yrjänältä soijatuotteiden "hienouksista". Ihan vaan huvikseni linkitin sen tänne, just in case...

    http://www.hs.fi/juttusarja/ruokarayha/artikkeli/Kaikkivoipa+soija/1329103907881

    -Lare-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa se Yrjänäkin vähän kärjistää...
      Mutta mitä monipuolisemmin asioita tarkastelee, sitä helpommin varmaan on muodostaa se oma/oikea totuus, joka asiassa.

      Poista
  3. Tein tätä keittoa tummasta soijarouheesta ja kasviksina pakastimen pohjalta vähän maisseja ja herneitä. Lapset söivät innolla vaikka paljastinkin (ekan lautasellisen jälkeen) että keitossa oli soijaa eikä jauhelihaa. Ihan mielettömän hyvää myös uimarannalla kulahtaneesta äidistä (valmistui tosi nopeasti ja helposti) sekä salilta tulleesta iskästä.
    Kiitos ohjeesta!
    Tytti

    VastaaPoista