About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 21. kesäkuuta 2013

Juhannusjäätelö


Juhannus. Koivut, sauna, lapsuuden päärynäinen, itsetehty juhannuslimppari mummolassa. Hyttyset, mutaiset juhannusfestivaalit, ensimmäinen juhannus oman kullan kanssa. Lukemattomat työjuhannukset, grillausta laivan kannella. Kotijuhannuksia omalla terassilla, juhannusmenu pikkutarkasti mietittynä.

 En omista jäätelökoneita, mutta varsin mallikkaasti onnistuu jäätelönteko koneittakin. Reseptin glukoosisiirappi takaa jäätelön kiteettömän, samettisen pehmeän rakenteen ja se siis löytyy ihan tavallisen marketin sokeri/siirappi hyllyköstä.





Paahdettu valkosuklaa ja pirteä lime kohtaavat Juhannusjäätelössä: vaalea houkutus taipuu pehmeästi kinuskin aromeihin ja lime tuo mukanaan konstailemattoman raikkauden.

Juhannusjäätelö 

6:lle
6 munankeltuaista
1,5 dl Dansukker erikoishienoa sokeria
2 dl maitoa
3 dl kuohukermaa
1,5 dl Dansukker Glukoosisiirappia
100 g valkosuklaata
2 limeä

1.Paloittele suklaa palasiksi ja paahda uunissa 100 asteessa 15 minuuttia. Valkosuklaa saa aavistuksen väriä ja sen maku muuttuu dramaattisesti pehmeän kinuskiseksi.
2.Vaahdota keltuaiset ja sokeri.


3.Kiehauta maito, kerma ja glukoosisiirappi. Vatkaa hiukan jäähtynyt maitoseos keltuais-sokerivaahtoon. Siivilöi seos ja jaa se kahteen kulhoon.

4.Mausta toinen kulhollinen raastamalla limen kuoriosat ja puristamalla mehut joukkoon.

5.Mausta toinen seos paahdetulla valkosuklaalla, jonka sekoitat tilkkaan kuumennettua maitoa. Siivilöi seos jäätelöpohjan joukkoon.

6.Anna molempien pakastua n. 3 tuntia, välillä ainakin kerran sekoittaen, ja siirrä sitten jähmettymässä oleva massa kerroksittain samaan kulhoon ja pakasta valmiiksi, mieluummin yön yli.

Kolmekymmentä toinen toistaan herkullisempaa jäätelöreseptiä löytyy ruoka.fi ja Dansukkerin yhteistyönä tältä kilpailusivustolta, jossa siis sinä voit käydä äänestämässä oman suosikkisi. Ja ehkäpä voittaa itsellesi Kitchen Aid Artisan -masiinan.

 

Minä toivotan jokaiselle täältä Itämeren aalloilta juuri sellaista juhannusta kuin halajat.

Hyvää Juhannusta!


13 kommenttia:

  1. Tää glukoosisiirappi on mulle ihan outo juttu, mutta jos sillä saa jäätelökoneetonkin aikaan hyvän jätskin, niin pitänee kokeilla. Dramaattinen paahdettu valkosuklaakin kiinnostaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä vielä, että hyvää juhannusta :)

      Poista
    2. No sitä samaa!

      Tuota dramaattista suklaata kannattaa ympätä joka paikkaan, se on kyllä uskomaton kuinka se maku muuttuu paahtaessa. Mä tutustuin siihen ensimäisen kerran viime joulukuussa kun Mikkolan Risto pani meidät tekemään sitä sillä ihanalla siiderikilpailun voittajadinnerillä! Silloin teimmä paahdettua valkosuklaamoussea, Pannacottakin olis varmaan hyvää ja varmaan juustokakkukin....

      Poista
  2. Ei vitsi näyttää hyvältä toi itse tehty jäätelö! Ja mitä on itse tehty juhannuslimppari?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, en tiedä tarkkaan (?) mutta mummolassa sitä tehtiin aina; vettä sokeria, päärynäesanssia ja vihreää elintarvikeväriä (molempia sai silloin vain apteekista) ja olisko ollu sitruunahappoakin. Ei siin' tainnu hiilihappoja olla, mutta ihanaa se oli joka tapauksessa kaikkien luonnolisten mansikka/raparperi/puolukka/herukkamehujen jälkeen....

      Poista
  3. Täytyykin kokeilla jätskiä paahdetusta valkosuklaasta! Ja lime varmasti raikastaa sen aika ihanasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just tossa yks päivä (tuskanhikisenä suolla rämpiessäni) mietin, että paahdettu valkosuklaa ja lakkakin olis aika kiva kombo...

      Poista
    2. No lakat ja paahdettu valkosuklaa, ei voi olla kuin herkku!

      Poista
  4. Äänestetty on! Ja tätä juhannusjäätelöä tietty.

    Tuota glukoosisiirappia pitää kyllä testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ootko sääkin jäätelökoneeton?

      Poista
    2. On mulla jäätelömasiina, mutta kyllä silläkin saa tehtyä kivikovaa jätksiä. Ainankin minulta onnistuu. Luulisin, että glukoosisiirappi on hyvä lisä myös masiinajätskeihin.

      Poista
  5. Tekaisin tätä lomalla..taivaallista. Ens kerralla tuplasatsi...

    VastaaPoista