About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 15. maaliskuuta 2013

Punajuuri-halloumi salaattia ja vähän savulohesta


Punajuuri ja halloumi, oi nam! Jossakin reseptilehdykässä oli juuri tälläinen salaatti, mutta en nyt kuolemaksenikään löytänyt sitä mistään, joten tein tämän lukumuistini perusteella ja hyvää tuli.

Punajuuri-halloumisalaattia
4:lle

4 raakaa punajuurta
1 pkt halloumia
salaattia, rucolaa tai salanovaa, kestävät hiukan kuumuutta
tuoretta basilikaa
hunajaa 
balsamicoa
suolaa, mustapippuria
öljyä

Kuori punajuuret ja leikkaa noin 3mm siivuiksi. Paista öljytilkassa, kypsiksi, ehkä 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla (ota huomioon halloumin suola).

Leikkaa halloumi tuhdeiksi siivuiksi (2 per syöjä?) ja paista niihinkin kiva paistopinta. Revi salaatti alle, asettele päälle punajuurisiivut ja halloumi, revi päälle vielä hiukan basilikanlehtiä ja lopuksi valuta päälle hiukan hunajaa ja balsamicoa.

Salaatin kanssa meillä nautittiin savulohta. Vuosi sitten isäni osti sähkösavustimen ja se on meillä tämän tästä lainassa. Olemme ihan hurahtaneita siihen, me kun ei olle mitään mökki/kalastussukua, niin olemme aina vaan nauttineet toisten savustuksista.

Varmaan sellainen himosavustaja vannoo kunnon savustusuunien nimeen, mutta tälläiselle kuin me, on tuo sähkösavustin aivan loistava. Omamme on sellainen pyöreä sylinteri, kuten Opalla ja Muurikalla, taitavat maksaa reilun satasen, tarjouksesta allekkin, mutta meidän savustin on tuollainen no name ja se taisi maksaa viitisenkymppiä viime keväänä Minimanissa. Ajaa loistavasti asiansa.


Kuva on vähän harhaanjohtava. Lohi tulee tietenkin ritilän päälle ja sen alle tämä folioitu pelti. (Ja sen alle savustuspelti) Ritilää voi hiukan öjytä, ettei kala tartu siihen pahasti kiinni.

Olemme savustaneet lähinnä lohta, joka on meidän lastemme lempiruokaa nykyään (vapise Lidlin ravioli!). Kaikenlaisia muita suunnitelmiakin on, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi, emmekä ole vielä kyllästyneet loheenkaan.

Ajattelin kertoa, kuinka meillä savustus sujuu, jos joku muu vaikka innostuisi asiasta. 

Pöntössä on siis kaksi peltiä ja siivouksen helpottamiseksi vuoraan ne foliolla. Ylimmälle pellille asetetaan savustettava, tällä kertaa siis lohifile (kokonainen onnistuu samalla reseptillä). Jos file on liia iso, voi pyrstön leikata poikki ja laittaa poikkipäin  pellin päätyyn.

Alemmalle pellille asetetaan reilu kourallinen savustuslastuja ja pari sokerinpalaa.

Sitten vaan kansi kiinni, pönttö pihalle, tepseli seinään ja ja savustamaan.



En ole edes suolannut kalaa ennen savustamista, lohesta on tullut aivan mainiota vaikka olen sirotellut suolan pintaan vasta savustuksen jälkeen. Siis kaikki mahdolliset käytännöt on taas oiottu, mutta lohduttaudun sillä, että näin Nigellakin varmaan tekisi....

Kypsymisen kestoon vaikuttaa kalan koko, mutta tuollaine juuri pönttöön mahtuva file tai kokonainen saa olla pöntössä tunnin. Viimeksi en kyllä pitänyt lohtani kuin 40min, se oli kypsää, mutta väri jäi ehkä hiukan valjuksi.

Suosittelen siis lämpimästi tälläistä mutkatonta savustusta kaikille, jos vain on paikka missä savustaa (ei siis sisällä). Voittaa satakertaisesti kaikki kalatiskin (ainakin marketin) valmissavustetut. (Toinen asia on jos kalakauppias myi vielä vähän lämmintä, supertuoretta savukalaa.)

Lohi muuten sopi ihanasti tuon punajuuri-halloumisalaatin kanssa. Lapsille oli keitetty perunaakin(voilla). Söimme tätä viikko sitten, ja olin niin iloinen kun Urho8v sanoi seuraavana päivänä, kun kerroin valmistavani spagettia (joka siis on ruokien top3:ssa), että eikö me voitais sitä samaa mitä eilenkin. Onneksi 1200g lohifileestä (syöjinä IsoHoo, minä, Maitotyttö ja Urho) oli jäänyt vielä ihan pikkuisen tähteeksi. Mutta ei paljoa.

Ai niin: sopii niin arkeen kuin juhlaan! Omalle väelle tai vieraille!




26 kommenttia:

  1. Punajuuri ja halloumi ovat kyllä oiva pari.
    Haa, raa'an punajuuren kypsentämistä öljyssä ei ole tullutkaan kokeiltua!

    VastaaPoista
  2. Keksisin niin paljon savustettavaa. Miten paljon tuollainen pönttö savuttaa, jos lykkään sen parvekkeelle? Asutaan ylimmässä kerroksessa ja lähimmät ikkunat omia. Savustanko samalla naapuritkin ulos asunnoistaan, jos tuohon ryhdyn?
    Ihana salaatti muuten, hyvin vedetty näkömuistista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä siitä aika voimakas savun haju tulee, ei niinkään savua. Jos parvekegrillaus on kielletty, luulen tämäkin on. Kesällä meet ja pistät savustimen pihalle autopistokkeeseen :)

      Poista
  3. Oi kalan lisäks ravut ja juurekset on niin hyviä savustettuna,ja possu :) tulis jo kesä,sit mökille savustaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo mulla on seuraavaksi listalla svenssonien suosikit katkaravut, samoin noita juureksia pitäsi koittaa, muistan grw.ssä oli joku vuosi houkutteleva juttu savustetutsa juuriselleristä. Savustamisesta oon kyllä mökkiläisille kateellinen....

      Poista
  4. Näyttää hyvältä! Kiva että joku muukin harrastaa noita "muistan nähneeni..se oli vähän tällanen.." annoksia..

    VastaaPoista
  5. Minäkin suosittelen sähkösavustinta, meillä on sellainen opa-muurikka johon olen todella tyytyväinen. Meillä on vaikka millaisia muitakin savustusvempaimia, mutta tuo on se käytetyin ja helpoin ja takuuvarmasti tulee hyvää. Ja siinä onkin tullut kokeiltua kaikenlaista savustettuna. Ei vaan ole tullut mieleen käyttää foliota, joten pellit ovatkin melkoisen mustuneita pesusta huolimatta.

    Herkun näköinen salaatti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juu, eikä tartte hinkata pellejä, vähä huuhdella vaan.

      Rohkaiseva kuulla, että savustuslaitteiden kokemuskirjossa arvostat näitä sähkösavuttimia korkealle!

      Poista
  6. Oi miten herkullisen näköinen tuo lohi!Ja salaatti myös.Kesällä ystävän luona Mikkelissä savustimme lohta (tavallisessa savustimessa) ja se oli kyllä niin hyvää että! Yksi täällä asuva suomalainen ystäväni toi Suomesta savustuslaatikon ja on täällä savustanut forelleja,niistäkin tuli taivaallisen hyviä:) Sähkösavustimia olen täällä nähnyt keittiötarvikekaupassa,mutta aika kovan hintaisia ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No seuraavalla Suomen matkalla otat sähkösavustimen lkainaloos, siellä varmaan löytyy kans monenmoista savustettavaa, vaikka lohi onkin aika arvokasta.

      Poista
  7. Nam, savulohta. Täältäkin lähtee pisteet sähkösavustimelle! Helppoa hommaa eikä ole vaaraa että kala SAVUSTUU ihan kirjaimellisesti :)

    VastaaPoista
  8. Enpä ole tullut ajatelleeksi tällaista comboa. Mutta kuulostaa kyllä herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. punajuuri ja halloumi vai punajuuri ja savulohi? No molemmat kyllä toimii, lupaan sen.

      Poista
  9. Pari kesää sitten sain savustettuja kanankoipia, oli hyviä nekin! Savulohi on kyllä kaikessa yksinkertaisuudessa aika lyömätön tuote.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mä söin kerran Muhun saarella ratsastusvaelluksella lounasevääksi aivan jumalaisia savustettuja kanankoipia. Muistelen niitä vieläkin.

      Poista
  10. mites ton pöntön puhdistus? toimiiko kovallakin pakkasella? mulla joulusta uusi sähköinen anuka lämminsavustin käytössä ja joka savustaa jopa -20 pakkasessa, vaikka sitä possua ja kanaa piti kyllä sillä pakkasella kypsentää valmiiksi uunissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, ei sitä nyt ole sen kummemmin tarvinnu puhdistaa, pelleillekin rittää huuhdonta kun suojaa foliolla. Pakkasella on tehny ainakin 15 asteessa toimi hyvin. Mä oon ajatellu muutenkin, kunhan pääsen lihansavustamiseen asti, että tan niihin "alkusavun" ja sitten kysennys muulla tavoin. Voisit postata asiasta, sulla on kokemusta kuitenkin.

      Poista
  11. Savulohi on ihanaa, pitääkin ottaa tuollainen häkäpönttö ihan tosissaan ostoslistalle.

    VastaaPoista
  12. Hyvältä kuulostaa, kyllä (taas) kelpaisi tännekin :). Halloumista itselläni tulee aina kesä ja grillaus mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mullakin vähän sama kesägrilli mielleyhtymä, tulipa taas vähän avarrettua omaakin mieltä.

      Poista
  13. Olen käynyt nyt monena päivänä jo katselemassa täällä tätä sun salaattia. Himohan tuohon tulee! Innostun aina, kun hyvä on myös yksinkertaista.

    VastaaPoista