About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 19. helmikuuta 2013

Kunnon makkarasalaatti



Kunnon makkaran syvin olemus aukenee kylmänä. Saksalaistyyppinen makkarasalaatti sitoo yhteen yksinkertaiset raaka-aineet selkeästi tavalla, joka ei jätä maussa toivomisen varaa. Lihaisa, laadukas Kunnon lenkkimakkara tempaa mukaansa vahvan mustaleimaemmentalin, suolakurkku ja punasipuli täydentävät aromikkaalla salaattipedillä lepäävää yhdistelmää ja kaiken kruunaa vahvasti kirpeä, etikkainen kastike. Salaatti ei seuraa karsasta: Sen seuraan sopii yhtä mainiosti rapeakuorinen patonki kuin vahvan rukiinen limppu.  Tarjoile lounassalaattina, salaattibuffetissa tai saunaoluen kaverina.  Varoitus: Salaatin makumaailma saattaa aiheuttaa lievää riippuvaisuutta.




Kunnon makkarasalaatti
3-4:lle

250g Snellmannin Kunnon lenkkimakkaraa
175g mustaleimaemmentalia
1 punasipuli
1 suolakurkku

1 rkl rypsiöljyä
3 rkl valkoista balsamicoa tai valkoviinietikkaa
½  punttia persiljaa
1 tl sokeria
Suolaa ja mustapippuria myllystä

Tarjoiluun sekoitus aromaattisia  pikkulehtisiä salaatteja esim. rucolaa, mitsunaa, pinaattia


Aloita valmistamalla kastike. Sen kuuluu maistua kielellä kirpeän etikkaiselta, joten maistele öljyn ja etikan suhdetta sekoitusvaiheessa, suhde saattaa vaihdella käyttämäsi etikan mukaan.  Sekoita  kastike esim. pienessä kannellisessa purkissa ravistellen yhteen öljy, etikka, silputtu persilja, sokeri, suola ja mustapippuri.

Kuori ja puolita punasipuli ja viipaloi puolikkaat mahdollisimman ohuiksi renkaan puolikkaiksi. Lisää sipulit marinoitumaan  salaatinkastikkeen joukkoon.

Kuori makkara ja leikkaa se pitkiksi tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Paloittele juusto samaan tyyliin. Kuutioi suolakurkku pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja kaada salaatinkastike päälle, sekoita. Salaatti saa mielellään marinoitua jääkaapissa, mutta sen voi syödä hetikin.

Tarjolle tuodessasi kokoa salaatin alle iso keko erilaisia salaatinlehtiä ja nostele makkarasalaatti keon päälle. Salaatista valuva kastike maustaa myös salaatinlehdet.




Vaikeintahan tässä salaatinteossa oli pitää pienet pullukat sormet erossa kuvausvaihessa...

Kun lopulta olin löytänyt viimeisenä osallistumisvuorokautena  mainoskamppanjan siivittämänä ei oota myyvistä kaupoista  tätä helmikuun alussa lanseerattua Snellmannin Kunnon makkaralenkkiä, valikoitui reseptiksi tämä perinteisen keskieurooppalaisen makkarasalaatin tyyppinen annos. Näitähän ei hirveästi Suomessa harrasteta, toivottavasti tämän kilpailun myötä resepti saa  vähän nostetta meilläkin. Salaatti on nimittäin rehellisen hyvää.

Resepti osallistuu yhdessä 24 muun ruokabloggarin kanssa Snellmannin uuden lenkin kunniaksi järkestämään makkarareseptihaasteeseen. Käy nappaamassa kilpailusivustolta uusia tuulia makkararepertuaariisi ja tykkää samalla suosikkisi voittoon. Yhteystietosi jättämällä osallistut äänestäjänä arvontaan, jossa mahdollisuus voittaa illalinen kahdelle huippuravintolassa hotelliyöpymisineen. Äänestykseen pääset klikkaamalla alla olevaa kuvaa.





Snellmannista vielä sen verran, että sehän on 60-vuotias perheyritys Pietarsaaresta. Kunnon lenkkiin kiteytyi heidän makkarafilosofiansa selkeätajuisesti selitettynä näin:

1. Laadukkaat raaka-aineet
Me Snellmanilla haluamme valmistaa kaiken niin hyvin kuin mahdollista ja laadun suhteen emme halua tehdä kompromisseja. Raaka-aineiden on oltava laadukkaita ja puhtaita. Sian- ja naudanlihan tulee ollaeettisesti tuotettua suomalaista lihaa omilta perhetiloiltamme. Kunnon lenkkimakkara sisältää 77 %suomalaista lihaa.

2. Ei kamaraa
Kamaraa eli siannahkaa käytetään yleisesti lihajalosteissa. Siannahka ei sinällään ole epäterveellistä,
kuitenkin makkarasta tulee kuumennettaessa vetisempi, mikä vaikuttaa kielteisesti koostumukseen.
Makkaran maku on myös paljon parempi ilman siannahkaa. Snellmanilla emme käytä
makkaroissamme kamaraa eli siannahkaa, vaan pelkästään kunnon suomalaista sian- ja naudanlihaa.

3. Ei natriumglutamaattia
Natriumglutamaattia käytetään lihajalosteissa ja valmisruuissa vahvistamaan makua. Natriumglutamaatista
ei kuitenkaan ole yksiselitteistä tutkimustietoa. Joillekin ihmisille natriumglutamaatti saattaa
aiheuttaa allergisia oireita. Vaikka se ei olisikaan haitallista, mielestämme oikea maku on parempi kuinmaun vahvistaminen keinotekoisesti. Siksi emme jatkossa käytä natriumglutamaattia missään lihavalmisteissamme.

4 Ei lisättyä fosfaattia
Kunnon lenkkimakkarassa ei ole lisättyä fosfaattia. 
Tuotteet ovat entistäkin terveellisempiä ja lisäaineettomampia, mutta yhtä maukkaita kuin
ruokamakkarat ennen vanhaan. Fosfaatit eivät ole myrkyllisiä, mutta tutkimusten mukaan niiden
lähteellä on merkitystä: elintarvikkeisiin lisätty fosfori on tulosten mukaan haitallisempaa kuin luonnollinen fosfori. Suomalaisen ihmisen fosforinsaanti ylittää ravintosuositukset (600mg/vuorokausi keskimäärin 2-3-kertaisesti.

5. Ei koneellisesti eroteltua lihaa
Snellmanilla emme käytä koneellisesti eroteltua lihaa. Koneellisesti eroteltu liha on leikkuun jälkeen
luista puristamalla irrotettu liha. Emme salli sitä ja uskomme, että kuluttajatkaan eivät pidä siitä.

28 kommenttia:

  1. Muistan varmasti ikäni oman fiiliksen vuosia sitten kun parin kuukauden Itävallassa oleilun jälkeen huomasin että listalla on makkarasalaattia. Mitään vihreää en ollut nähnyt hetkeen (siellä ei hotellin henkilökunnalle sellaista ihmettä ollut tarjolla) joten olin innoissani. Kun sain eteeni lautasen jossa oli 3-4 erilaista leikkelettä siivuina, vähän juustoa ja öljyä niin en voi sanoin kuvata sitä pettymystä. Voi olla että tää on hyvää, siinä sentään on jotain kasvistakin, mutta taitaa jäädä multa kokeilematta ;)

    - Rva Patalintu kirjautumatta -

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässäpä rva Patalinnulta hieno kommenttia kilpailua ajatellen! :) ei vaiskaan, tiedän just mitä tarkoitat. Se aito salaatti ei kyllä tosissaa ole kuin makkaraa, juustoa ja öljyt ja etikat...että jos sitä jonkun vihreän ja keveän toivossa tilaa....

      Sillä mä tähän löinkin noita rehuja ja usko vaan, että kun tietää mitä saa ei ole ollenkaan pässimpää!

      Poista
  2. Oi oi oi. Tulee lapsuus ja mummola Saksasaa mieleen tästä reseptistä, melkein maistan salaatin maut suussani.. nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla myös juontaa jo makumuistot aikaan ennen kouluikää kun asuttiin välillä Sveitsissä.

      Maistatin äitilläni, joka oli aivan, että oi ihanaaa, miksiköhän ei ole tullut tehtyä aikoihin.

      Poista
  3. Tämä näyttää niin hyvältä että on ihan pakko kokeilla. Siitäkin huolimatta, että mieleen tulee se kammottava baierilainen makkarasalaatti, jonka yöjunan jäljiltä supernälkäisinä "nautimme" paikallisessa kahvilassa. Salaatin ongelma oli se, että se oli enemminkin keitto. Keitto, jonka liemenä oli pelkkää etikkaa. Melkoinen elämys! Mutta tämä menee kyllä testiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monella näyttää olevan hirveitä traumoja makkarasalaatista! Hienosti valittu kisarespti, siis...
      Mutta kyllähän se etikkaisuus voi ensin järkyttää, ellei tiedä mitä tulossa, mutta sitten kun tietää, niin kyllä tekee mieli!

      Poista
  4. Mäkin jouduin metsästämään tuota lenkkiä parista kaupasta ennen kuin tärppäs, että hyvin on kansa ottanut Kunnon lenkkimakkaran vastaan! Etikkaiset punasipulitkin menis tän kanssa varmaan kivast!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, siellähän niitä etikkaisia punasipulja on tässäkin reseptissä!

      Poista
  5. Minäkin metsästin makkaraa. Lopulta ajoin maalle ja haetin kauppiaalla lenkin takakylmiöstä.

    Makkarasalaatti näyttää ekselentiltä!

    VastaaPoista
  6. Ekselentiltä näyttää, tosiaan! Mistä te keksitte näitä lenkkireseptejä??? Mää on tynnyrissä lenkkiä syönyt, kun en osaa tehdä siitä paljon mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli muuten suht haastava haaste, näin tutusta aineksesta kehittää jotakin, tutusta silleen, että sen käyttö on niin vakiintunut tiettyihin juttuihin ja , makuasia tietty, en mä nyt itte lähtisi ehkä mihkään sushiin tätä duunamaan. Että samalla tehdä niinkun perinteistä mutta erilaista...mutta testaappa Kotiharmi tämä!

      Poista
  7. Voi että, tulee mieleen eräässäkin saksalaisessa messukeskuksessa nautitut chefs salaatit... Vaikka tää lienee vielä sata kertaa parempaa. Vaikken mikään lenkurafani ole, niin tämä kisa on jotenkin saanut minutkin innostumaan, että mikä jottei kokeilisi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no niin , tulihan sieltä positiivisempiakin kokemuksia!

      Poista
  8. mun on sanottava ettei oikein toi lenkki meillä napannut maultaan ollenkaan...siitä puuttuu jotain sitä jota en vielä ole saanut pähkäiltyä mitä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä itse en ole mikään lenkkimakkara-tieteilijä, syön kylmänä leivän päällä, ja keitossa ja kastikkeessa,uuni ja saunamakkarana niinkun kai suurin osa suomalaisista, että en osaa hifistellä makueroista...tälläistähän lenkkimakkara taitaa olla! :)

      Poista
    2. nyt vain tarkoitin että sen pitää olla se oikean valmistajan lenkkimakkara mihin sitä lenkkiä sitten käyttääkään.

      Poista
    3. ...juu, kyllä mä ymmärsin, nou hätä :), en tarkoittanut, että sinä pitäisit itseäsi myöskään lenkkimakkara-tieteilijänä ;)

      Poista
  9. Jawohl, makkarasalaatti. Kuulostaa paljon totuutta terveellisemmältä. Ihan loistavaa, että on kunnon tujakat kumppanit, sellaisena makkarasalaatti on parasta - ja minähän olen asiantuntija - viimeksi söin 90-luvulla, mutta silloin oli hyvää ;-)

    VastaaPoista
  10. Äänestetty on tätä jo ajat sitten, mutta nyt vasta kommentoin: Mahdottoman hienosti kirjoitettu tuo eka lause!

    VastaaPoista
  11. Eihän siitä lenkkimakkarasta yleensä juhlaruokaa tehdäkään. Hyvää on, takaan sen!Kerrot Kunnon lenkkimakkarasta,etkä niinkään lisukkeista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Raaka-ainetta on kohdelyava siten, että tuo sen parhaat puolet esiin, eikä niin, että yrittää muuttaa sen joksikin muuksi!

      Poista
  12. Tämä tehtiin tänään. Loistavaa, kiitos!

    --
    Jani

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä Jani! Kiva kun tykkäsit myös. ja kerroit sen!

      Poista
  13. Tosi herkullisen näköinen annos - tulee ihan hirveä nälkä pelkästä katsomisesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voin sanoa, että tosi hyvän makuinen (ellei omaa Wurstsalat traumoja). Kuvaan en ole kyllä tyytyväinen, tuli taas niin kiiru kun 10 jälkeen aloin valmistaa ja 12 oli deadline. Resepti lähti kuvineen vissiin 10 vailla....

      Poista