About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 23. heinäkuuta 2012

Munkki-juttu!


Taivaallisen huono kuva....
 Koska tämän blogin pitäjä kärsii ankarista "harvoin päivitetty heinäkuu"- tuskista, on täältä lainakoneen kautta yritettävä pukata jonkinlaista viestiä. Kamera on täynnä kuvia, mutta eivät ne taida tänne koneelle telepaattisesti siirtyä, enkä jaksa alkaa perehtyä tarvittavaan tekniikkaa (joka luultavasti on pala kakkua, anyway), joten kaivelen Picasan kätköistä aiemmin kesällä valokuvattuja munkkeja.

Arvatkaa sitten onko minulla mukana käyttämäni taikinareseptiä (koska muistan se ei ollut aivan normi), mutta sovitaanko, että nämä onnituvat takuuvarmasti tavallisella löysähköllä pullataikinalla. Lupaan sen.

Eli nyt jakaan vain mutaman munkkikommentin, etten sanoisi munkkimietelmän.

Jos lapsesi rakastaa kaiken maailman suklaamunkkeja, miksi et sulattaisi munkkiesi päälle suklaata ja vähän strösseliä, onhan ne kotitekoiset aina parempia ( no, ei aina, jos esim olet polttanut hiivan :)) kuin ne ostetut hiivakuplat. (Joita välillä tulee kyllä himoittua niitäkin, ja syönnin jälkeen aina kauhea morkkis!)

Hyödynnä kesä! Rasvapaista ulkona terassilla, rautapadassa irtolevyllä tai grillin sivukeittimessä tai piuhan päässä olevassa rasvakeittimessä. Anna käryjen kadota keveästi kesäiseen iltaan naapurien iloksi tai kateudeksi (ihan naapurisuhteista riippuen, meidän katu kyllä tietää, että jos munkinhaju johtaa meidän terassille, ei sieltä tarvitse tyhjin masuin lähteä. Jaetut munkit ovat niin parhaat munkit!)

Tuli muten ihanan kaunis "nousuraita", tuo keveän munkin tunnusmerkki.


Älä innostu liikaa. Yllättäen 2,5 dl taikinasta saa melkoisen määrän munkkeja, munkit ovat kuitenkin parhaimmillaan noin välittömästi paistamisen jälkeen. Etkä ehdi leipääntyä taikinan tekoon tai paistopuuhiin.

Minä tykkään kaulita munkkitaikinan levyksi, josta sitten painelen ympyröitä erikoisvalmisteisella ananaspurkki muotillani. (Kahta lapsuudesta tuttua leivontahärpäkettä en suostu vaihtamaan; toinen on ananaspurkkimuotti ja toinen felixketsuppipullosta -siitä pullon mallisesta - leikattu jauhokauha...).Sitten vaan ensin sormi läpi keskeltä ympyrää ja toinen mukaan ja kierittelet sormien avulla reiän isommaksi. Myös yhden sormen hulahula-tekniikka on toimiva.


Ja sitten kun kyllästyt sotkemaan sen suklaan kanssa, sokeroi loput munkit ihan perinteiseen tapaan. Olet takuulla päivän suosikki äiti/ puoliso/ mumma/ ystävä / naapuri (tai iskä /pappa).


Huomenna äitin paras Urho7v täyttää 8v! Ensi viikolla sitten juhlitaan!

10 kommenttia:

 1. Mitkä munkit! Tässä yhteydessä tämä kommentti ei ole törkeä, muissa yhteyksissä saattaisi saada pienen läpsyn ;-)

  Omatekoiset apuvälineet, parhaat apuvälineet. Ja Urholle syntymäpäiväonnittelut, noilla silmillä hurmataan lakeuden naiset laajemminkin tulevaisuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä? Mitkä naiset? Ei Urhon elämässä ole/tule muita naisia kuin oma äiti ...

   Poista
 2. Oijoijoi, kotitekoiset tuoreet munkit... Kuola valuu jo ajatuksesta!

  Urholle ihanaa synttäriä! Jonna osui naulan kantaan: nuo silmät ja huippukokki-anoppi saavat naiset jonoon oven eteen. ;-)

  VastaaPoista
 3. Pilke on varmaan isältä peritty.
  (muuten katso edellinen kommentti ;D )

  VastaaPoista
 4. Mmm... täällä visiteeratessa tulee aina (herkku)nälkä ja on pakko lähteä jauhopeukaloa käyttämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takaan, että olet päivän suosikkihenkilö kun pullantuoksu alkaa leijailla ympärilläsi!

   Poista
 5. Sä oot niin fiksu. Inhoan munkinkäryä, mut nyt kesällähän niitä voisi tosiaan tehdä ulkona. Ja varsinkin ulkoistaa miehen siihen puuhaan grillinsä äärellä =) Luulen että täältäkin löytyisi pari iloista pikkutyyppiä, ja isompaakin!

  (rva Patalintu)

  VastaaPoista
 6. Fiksusta en tiedä, mutta munkin, lätynpaiston ja silakanpaiston käryt vois kyllä aina ulkoistaa.

  VastaaPoista
 7. Herkun näköisiä munkkeja :). Onnea Urholle näin vähän jälkikäteen! Innolla odotan synttärikakkupostausta, jonka luen kyllä ensin ihan yksinäni, etten joudu seuraavien synttäreiden koittaessa pulaan ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Marja, sä asetat mulle paineita. Nyt on tunnustettava, että hirveitä hulinasynttäreitä on vietetty tänään....ja suutarin lapsiparka ei saanut edes syntymäpäiväkakkua, olis jäänyt synttärit pitämättä jos olisin vielä kakun yrittänyt tehdä. Urhon suosikki Bart Simpson oli kyllä mielessä....

   Että nämä synttärit on kyllä aika helppo "topata" ;D

   Poista