About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 6. syyskuuta 2011

Pursottaa hän (tavallista täytekakkua)


Mietteitä pursottamisen anatomiasta ja täytekakkujen sietämättömästä keveydestä...

Tai sitten aivan tavallista tarinaa siitä kun vaihteeksi tein vanhanaikaisia täytekakkuja naapurin isännällä 2kpl. Toiveena oli tavallinen kakku, ei mitään ambumalanssin kuvia vaikka kakut ensiapuun päätyivätkin.

Valitsin siis ihan omapäisesti vadelmahillo-kermavaahtorahkatäytteen, kinuskikuorrutteen ja kermapursotukset.


Sokerikakun pohjan teen aina samalla perinteisellä tavalla, ja samaan tyyliin näyttää tekevän moni muukin Herkkusuu.Eli yhtä paljon sokeria, jauhoja ja munia.
Muut ainekset riippuvat siis munien määrästä. Tällä kertaa tein kaksi kuuden munan kakkua.

Sokerikakkupohja
munia kakun koosta riippuen, 4 munaa on semmoinen sopiva "perhekakku".
jauhoja
sokeria
1 tl leivinjauhetta

Ota siis vaikka 2 isoa juomalasia, särje toiseen munat ja sitten mittaat toiseen saman verran sokeria. Vatkaa valkeaksi vaahdoksi, niin että ehdit tehdä lusikalla nokottamalla kahdeksikon vaahdon pintaan ennenkuin se katoaa. Siis kahdeksikon alkupää, ei "vaahto". Aivan kuten köksän tunnilla joskus opastettiin. Lisää varovasti siivilöiden nuolijalla sekoittaen jauhot, joissa leivinjauhe sekoitettuna, älä muuta leivinjauhe määrää isommaksi vaikka munien määrä muuttuu, tämä onnistuu jopa ilmankin, mutta liika saa vain taikinan kuohumaan uunissa.

Kaada taikina korppujauhotettuun voideltuun vuokaan ja paista 175 asteessa uunin ALATASOSSA 40-60 min, koosta riippuen. Älä auo luukkua turhaan, kakku lässähtää. (Tämä oli aina lapsuudessa se suurin jännityksen ja varoittelun aihe).

Tee pohja mielellään tänään, täytä huomenna jos haluat koristella ja tarjota sen ylihuomenna. Perinteisesti leikkaa 3 osaan, kostuta mehulla, maidolla tai vaikka sokerivedellä ja täytä haluamallasi täytteellä. Minulla siis kaupan vadelmahillo ja kermavaahtorahkaseos vaniljasokerilla hiukan makeutettuna. Aika ohuet kerrokset. Tämä ei ole nyt mikään liivatekakku. Sitten vain tekeentymään kylmään seuraavaan päivään hajuilta suojattuna ja ehkä pienen painon alle.

En ole pitkään aikaan tehnyt kinuskikuorrutusta, mutta nyt tein ja voih kun siitä tulikin hyvää, herkullista ja kaunista.


Kinuskikuorrutus
yhteen kakkuun
2 dl vispikermaa
1 dl sokeria
1dl fariinisokeria
1 rkl voita

Vaaleamman kinuskin saat jos käytät pelkkää hienoa sokeria, fariinisokerilla pelkästään tulee tosi tumma. Kuten haluat. Keitä pinnoitetussa kattilassa sokeria ja kermaa parikymmentä minuuttia, eli kunnes kinuski sakenee. Sekoita joukkoon voi ja nosta kattila jäähtymään hetkeksi, että kinuski jämähtää varmasti kakun päälle, eikä juokse karkuun.
Valuta sitten kinuski kakun päälle. Se asettuu aika hyvin itse siihen, paitsi jos kakkusi on kovin kuopallaan, voit joutua väjän levittelemään, tee se heti sillä kinuski sitten jämähtää kuitenkin suhteellisen nopeaan.

Kun Kinuski on jäähtynyt voit aloittaa kermapursottelun. Minä käytin näihin kahteen kakkuun yhteensä 1/2 l vispikermaa täytteeseen ja pintaan. Vispikerman saat maustaa sokerilla ja vatkata aika tujuksi, että pursotukset onnistuvat. Sehän ei mene sillä lailla voiksi kuin kuohukerma. Vatkausaika vain on vähän pidempi.

Katselin mitä pursotustyllia minulla on ja valitsin siitä sitten pari umpimähkään, en oikein tiennyt minkälaista jälkeä oli tulossa. Reunat kannaatta muuten pursotusten alle ensin sivellä kermavaahdolla, niin pursotukset kiinnittyvät paremmin.


Toinen kakku sai siis korinpohjapursotuksen tähän tyyliin. Muistakaa laittaa sitten vähän kerrallaan kermavaahtoa pussiin, ettei se sula teidän käsiinne, tämä on kuitenkin aika hidasta hommaa näin maallikolle.

Toinen kakku sai sitten tälläiset reunakoristelut, kun alkoi tulla jo kiire, ei kai tällä mitään nimeä ole, mutta näin pursottelin menemään.


Päältä katsottaessakin kakut ovat vähän erilaiset pursotuksiltaan. Tämän kakun kiva epäsymmetria johtuu siitä, että kun nostelin lastalla kermavaahtoa kakun reunoille, niin enköhän tietenkin losauttanut läjän sitä myös kinuskin päälle. Ei muuta kuin lusikoimaan enin pois ja aloittamaan pursotusoperaatio siitä. Lopuksi heittelin vähän helmiä päälle, kun en muutakaan keksinyt.

Ja lopuksi asian vierestä, mutta apua! Olen ollut hirveän tyytyväinen itseeni, kun en ole mikään IT-nero, että olen tämän puolitoistavuotta onnistunut blogaailemaan ja muokkaamaankin blogiani oman näköiseksi. Eilen kuitenkin, menin päivittämään tuputetun käyttöliittymän ja lopulta vaihdoin selaimenkin Chromeen ja nyt olen aivan hukassa. Olen vaihtanut ne jo takaisin, mutta "ominaisuudet" jäivät. Eli aikaisemmin pystyin muokkaamaan kuvien koka, liittämään kuvatekstejä yms, tässä postatessani, kuvat näkyivät myös koko ajan, nyt vain koodina. Samoin sain ladattua kuvat suoraan picasasta napin painalluksella nyt pitää etsiskellä omista tiedostoista...Nyt nuo kuvatkin ovat noin pikkuisia!! Olen aivan surullisen epätoivoinen. Ja erittäin kypsä. Kypsempi kuin pääsiäislampaani.


8 kommenttia:

  1. Voi ei! Ja minä kun menin tuputtamaan vielä käyttöliittymän päivittämistä. Tosin itsekin siirryin heti takaisin vanhaan tuttuun versioon. Toivottavasti joku parempi it-tukihenkilö osaa neuvoa.

    VastaaPoista
  2. Riikka:No ei, kyllä mä olin ittekin ajatellu tehdä sen muutenkin.

    ...ja ainahan tämän (bloginpitämisen) voi lopettaa, jos oikein alkaa vastustaa... ;)

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköiset kakut. Tuo mainitsemasi maltti pursotuksessa ja pieni määrä kermaa kerralla pussiin, on juuri se mihin pursotusyritelmäni yleensä lössähtävät :D

    Minulle nuo kuvat näkyvät saman kokoisina, kuin aiemmat, eli sait korjattua ongelman?

    VastaaPoista
  4. Satu: Juu, asia korjattu, eli onneksi pikkuveliNuutti on myös ruuanlaittotaitojensa lisäksi tietokonetaitoinen. Kiitos Nuutti!

    VastaaPoista
  5. Perkule sua Nanna!

    Sä oot laittanut noita kuulalaakerita kakkuun. Meillä tääl Akaas on kauheet jonot hammaslääkäriin!

    Mut toi kermavaahto menis vaikka Mustanmakkaran kanssa?

    VastaaPoista
  6. Kuule Qulinaristi, mulla on diili paikallisen hammaslääkäriaseman kanssa; mä hankkia niille asiakkaita, ne poistaa hammaskiven mun rottweilerin suusta...(mutta ei kerrota kenellekkään)

    VastaaPoista
  7. Oh my good! Mun pitäis nyt joku TUPLATAVALLINEN KAKKU keksiä huomiselle,ku hevosen seläst tipahin ni kakku pittäis leipoo...voi saatana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuka ystäväni se noin pontevasti kiroaa? :) Vai ono muillakin talleilla sama tapa?

      Poista