About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 29. heinäkuuta 2011

Seitsemän ja kuuskytviis -heinäkuun juhlakatsaus


Urho6v on tästedes siis Urho7v. Ja äitini on nyt sitten 65v. Nämä tärkeät perhepiirin juhlat olivat heinäkuun kohokohtamme, joten seuraavaksi pieni katsaus juhliin. Kaikkea ei ehtinyt kuvata ja moni resepti on vanha tuttu, joten otetaan reseptiikan sijaan pieni kuvakavalkaadi parilla kommentilla höystettynä. Ehkä joku inspiroituu.

Iso-hoo, joka siis on aviomieheni ja lasteni isä, ellette ole sattuneet tätä yhteyttä hoksaamaan, oli merillä leivän perässä, isovanhemmista toiset Jenkkilä-Meksiko-turneella, toiset viihdyttämässä Kuhina-vieraita (kuhinat on markkinat heidän pitäjässään), kun Urho7v syntymäpäivän aika tuli, mutta aina niin optimistisesti taas ajattelin kyllä homman hoitavani. Onneksi Natasisko uhrautui avuksi ja myös Nuutinminna eli veljeni vaimo. Olihan sentään hoidettava niin tarjoilut, ohjelma kuin Maitotytön hoito.( Ja kun on kyse meidän huushollista, myös siivoukseen saa varata aikaa...)

Piece of cake, mutta päätin, että perinteistä kakkua en tee, kun ne lopuksi aika harvalle lapselle maistuu. Mutta siitä myöhemmin, ensin laitettiin kutsut tietenkin.


Lapsia taisi olla tulossa paikalle 14 jos alle 3-vuotiaita ei lasketa, ja onneksi niitä vanhempiakin, kuten toivoin. Heinäkuun synttärit ovat siitä ihanat, että ne voi levittää terassille ja puutarhaan niinkuin nytkin, vain noutotarjoilupöytä katettiin sisään.

Tarjoiluista halusin tehdä sellaiset mitkä Urho7v:llekin  maistuvat. (voi kuinka kiltti äiti, että ihan lapselle mieluista tarjottavaa, sen omilla synttäreillä...) ja sitten sellaiset äitiystävälliset eli helpot ja nopsat. Siispä suolaiseksi tarjoiluksi tuli karjalanpiirakat, joihin Urho7v ihastui kevään YO-juhlissa ja munavoi.Moilasen raakapaistettaviahan nuo olivat ja sitä pienempää kokoa. Myös popcornia Natasisko poltti useamman pussin, mutta jäipä tuota tarjollekin. Sehän on hitti ja sitä on vieläkin tuolla terassilaudoitusten välissä.

Aikuisille oli pakko tehdä vielä jotakin ja näihin pikkutulisiin kanatäytteisiin tortillakuppeihin palaan vielä joskus reseptin kera. Olivat juuri niin hyviä kuin niihin ihastuessani kummipoikani synttäreillä, jossa niitä tensikertaa maistoin.Pöydässä oli myös kaupan valmiita Domino-keksejä ja Urho itse toivoi samanmoisia minikuppikakkuja kuin tein keväällä päiväkotiinkin, ja Tiimarissa sattui olemaan Wiltonin teline alennuksessa, niin löinpä siihen sitten kakunkynttilätkin puhallettavaksi. Kun ei ollut sitä normi kakkua.Ja arvannette, että kakuksi kakun paikalle sain tietenkin kuningasajatuksen. On ollut ehkä puhetta, että Urho7v herkku numero 1 on Frödingen mutakakku. Rakastaapa hän myös vaahtokarkkeja. Ostin siis kolme mutakakkua, ladoin ne päällekkäin ja väleihin heitin kermavaahtoa ja oman maan mansikoita. Reunoille kermispursotukset ja päälle reilusti vaahtokarkkeja.

Not a good idea!

Kallellaanhan se törötti, eivätkä pursotuksetkaan pysyneet reunoilla ja sitten  se oli kuulkaas niin äkkimakeaa, ettei edes Urho7v pystynyt sitä kamalasti syömään. "En mä äiti oikein tykänny." Kiitos ja piste. Ei voi tietää jos ei kokeile. ( ja tästä tulikin mieleen, että se kakun loppu on vielä tupperkulhossa jääkaapissa, kantsis ehkä käydä nakkaamassa jo pois...)


Onhan se ihan hellyttävä...
 Koska Natasisko kerkesi myös niitä ihania mansikoita keräämään ylpeydestäni omasta mansikkamaasta, polkaisin vielä Siskot kokkaa- marenkirullan. Tai oikiasti kaksi, koska kun ensimmäinen pohja oli uunissa, huomasin että puolet valkuaisista oli kupissa pöydällä.(...ja tästä tulikin mieleeni, että ne keltuaiset ovat vielä pakasterasiassa jääkaapissa, kantsis ehkä käydä nakkaamassa pois...). Täytteeksi laitoin mansikoita, kermavaahtoa ja appelsiinituorejuustoa.


Aika rustiikki ulkonäkö, mutta herkullista.

Ja ei kai mulla muuta tainnut ollakaan, paitsi juomaa/kahvit. Perinteisesti mulla on ollut aina paloiteltuja hedelmiä ja kasvistikkuja dipin kera, mutta niitä ei nyt ollut, koska ei me kukaan keritty niitä ruveta pilkkomaan.

Lapset juoksi villinä nurmikolla omiin nimiinsä, mutta kahvittelun jälkeen oli sitten vielä ohjelmana kolme leikkiä. Ensimmäisessä jokaisen lapsen korvaan kuiskattiin joku eläin, niin että samaa eläintä tuli vähintään aina kaksi. Yhteisen lähtökäskyn jälkeen lapset sitten saivat eläintä esittäen lähteä liikkeelle etsimään muita saman lajin edustajia. Äännellä sai, muttei puhua. Ja ääntä riitti.

Toisessa leikissä sidottiin vanhoilla sukkahousuilla kahden lapsen toiset jalat toisiinsa ja nämä kolmijalkaiset parit sitten juoksivat iän mukaisen lenkin nopeudesta kilpaillen.

Kolmanneksi oli sitten aarteenmetsästys. Monenmoisia aarrekarttoja olen piirrellyt, tänä vuonna mentiin valokuvasuunnistuksella. Olin jokaiselle lapselle printannut puutarhan jostain yksityiskohdasta nappaamani valokuvan. Paikassa odotti sitten pieni pussi jossa oli vähän karkkia, lyijykynä koulun alkamisen kunniaksi ja tarroja.


Ja ettei kitch maailmasta loppuisi...

Huh huh. Ja sitten olikin aika lähteä kotia.


65 kakku

Äitini 65 ansaitsisi sisältönsä vuoksi ehdottomasti oman postauksen, mutta koska kuvasatoa on vain tämä täytekakku, ymppään menun tähän jatkoksi.

Juhlimme taas perhepiirissä, joka tällä kertaa oli siis lapset perheineen, sekä äidin 9 elossa olevaa sisarusta puolisoineen, yhteensä 31 henkeä.

Me lapset hoidimme tarjoilun ja ruuanlaiton, josta äiti kyllä teki osan, mm. 2 kpl noita täytekakkuja. Äiti tekee kun äiti osaa.

Juhla-aamuna me lapset jakauduimme niin, että lapsenlapset menivät kaikki meille, lisäksi toinen vanhemmista ja toinen vanhemmista oli kokkailemassa sitten mummolassa. Minä sain olla vanhimpana pääkoordinaattori, ja olinkin tehnyt erityisvalmisteluja välttääkseni kaikki perheenjäsenten väliset konfliktit kokkauspaikalla, eli määräsin, että ainoastaan minä kommunikoin järjestelyistä äitini kanssa ja toisinpäin.

Kyllä kuulkaa meni hyvin!

Äti oli toivonut lahjaksi ohjelmaa ja muisteloita lapsuusajaoistaan sisaruksiltaan, ja niitähän riitti, väki viihtyi pitkän pöydän ääressä ulkona puoliteltassa nauraen ja jutellen. Eikä satanutkaan kuin pariin otteeseen kaatamalla.

Menu

Bataatikookoskeitto ja Ciapatta

Meksikolainen avokado-maissisalaatti
Sahramikurkut
Hirvenpaisti ja pihlajanmarja hyytelö

Mustikkainen mansikkakakku
Äidin kotitilan kotijuusto
KarpalokauralastutKeiton tarjoilimme pöytiin, muuten noutopöytä oli katettu sisään. Kuohuvat alkujuomat, virvokkeet, olut ja viini, kahvi avec ja lopuksi pirtubooli irrottelivat kielenkantoja. Ja meidän metsämansikkainen pirtubooli on sitten aina hyvin mietoa. ;)(Ja terveisiä Las Vegasiin tai Ensenadaan, missä lienettekin lukiessanne tätä isi ja äiti!)


13 kommenttia:

 1. Loistava postaus, erityisen kunniamaininnan annan Pirkka-henkiselle sukkahousuvinkille:))

  Täällä jo vähän kehitellään stressiä kahden viikon päässä oleviin rippijuhliin liittyen. Mutta jotta stressi ehtisi kypsyä kunnolla, en toki tee vielä yhtään mitään konkreettista. Vakuutan vain itselleni, että niinhän se meni, että toimin parhaiten pakon edessä?

  VastaaPoista
 2. Ooh mitkä tarjottavat ja 7 v. juhlakalu on aika ihku. =)

  Onnee Urholle ja vaikka Urhon isoäidillekin!

  VastaaPoista
 3. Hitsit, just heivattiin jätesäkillinen sukkiksia mummuvainaan jäämistöstä... Nehän ois voinut jemmata kummilasten synttäreitä silmällä pitäen!

  Onpa ollut vilskettä, ihania juhlia! :)

  VastaaPoista
 4. Urho7v:n vanhin serkku täällä muistelee kaiholla niitä kauralastuja, joissa oli rusinoita. En minäkään niitä karpaloiksi hoksannut, vaikka sentään erotin etteivät rusinoita ole.

  VastaaPoista
 5. Korjaan itseäni sen verran, että vanhin serkku äidin puolelta. Aina unohtuu, että kaikki ei ole näin olemattoman pienestä suvusta, niin että serkkujakin voi olla sekä isän että äidin puolelta.

  VastaaPoista
 6. Campasimpukka; sulla on selvästi mun luonto. Ei mitään ilman piiskaa ja viime hetki on se paras hetki hoitaa hommat. Mutta hei, suunnitellessa ei tuu hiki kuumallakaan, eli anna ajatuksen lentää niin on jo puoliksi tehty!

  Jaanaba; sun pitää poiketa joskus aivan in person tänne serkkulaan, niin tutustuisit Urhoonkin, koska kyllä se onkin ihku (ja äitin mielipidehän ei oo puolueellinen)

  Tusla; olihan näitä juhlia, Iso-Hoon synttärit jäi kokonaan viettämättä kun oli niin vipinää. Ihme kumma ei sattunut vielä häitä ja rippijuhlis samalle kuulle....

  Mun käly: niin, ei se suvun koko vaan se mahtavuus!!! :)

  VastaaPoista
 7. Miksiköhän se mutakakku nyt noin kallistui - minä olisin voinut kehitellä ihan vastaavaa :)

  On kyllä loistavat juhlat ollut siellä.. Toivottavasti saat joskus laitettua sen kanakupin reseptin, oli tosi hyvännäköisiä ja just ihania juhliin.

  Noita lasten leikkejä pitäis laittaa ihan ylös, taidan ryhdistäytyä ja pistää nyt nämä tulevaa ajatellen.

  VastaaPoista
 8. Herkulliset tarjottavat! :) Onko nuo tortillakupit miten hankalia syötäviä, tursuaako täyte haukatessa ulos?

  VastaaPoista
 9. Mun täytyy kyllä vähän korjata, että mä poltin vain yhden pussin pocornia ja Nuutinminna sen toisen. ;)

  VastaaPoista
 10. Oikein paljon onnea sankareille.

  Hienot tarjottavat. Mutakakkuviritelmä sai hymyn kareilemaan suupieliin :).

  Tuo näyttävä muffinssiteline meiltä puuttuu, mutta hamstraan joka paikasta kyllä paperisia muffinssivuokia. Ja käytän niitä ylettömän harvoin.

  VastaaPoista
 11. Nuo kanakupit näyttää oikein hauskoilta tarjottavilta! Laitahan reseptiä esille kun ehdit!

  -kummilikka Miina

  VastaaPoista
 12. Ihan mahtavat bileet :) Jaksoin ja pystyin tänään ekaa kertaa käydä kurkkimassa muissa blogeissa mitä täällä on touhuttu kun meikäläinen on ollut telakalla. :) Marenkirulla näyttää onnistuneelta, vaikka ilmeisesti valkuaisista meni vaan puolet per rulla? :)

  Mutta; nyt kuuluu ähinää pahvilaatikosta... ;)

  VastaaPoista
 13. Ihanaa, Nelle, meilläkin ovat molemmat perinteisesti nukkuneet pahvilootassa!

  VastaaPoista