About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 17. helmikuuta 2011

Rapsakkaa possunkylkeä


Nyt sitten lakeuksille oli vihdoinkin eksynyt ennen joulua oikein paikallisen Kurikkalaisen  possunlihan lähituottajan myyntipöytä paikalliseen cittariin. Sillä taisi olla jopa sorkkia myynnissä. Minä edes hätäpäissäni vanuin kiinni palaseen possunkylkeä kun olin sen perään jo haihatellut siskot kokkaa blogin inspiroimana. Oli pukattava se pakkaseen, kun siinä kohdassa ei ollut oikein possunkyljen valmistuksen mentävää aukkoa.

Helmikuun MeNaisissa oli sitten rapean possunkyjen resepti joka sai minut kaivamaan pakkaseen hylkäämäni kimpaleen esiin ja ryhtymään toimeen. Tuli kuulkaas hyvää, ellei täydellistä. Nahka on ihanan syötävää ja näkkärimäisen rapeaa ja liha maukasta ja suussasulavaa. Jaksan hämmästellä sitä, kuinka tuosta possun kyljen palasta, joka ihan tosissaan näyttää lähinnä palalta silavaa, niin vähän tuntuu siinä olevan liharaitoja, kuoriutuukin uunikäsittelyn jälkeen ihan lihaisia biittejä.
Reseptin mausteet ja kasvikset, jotka paistettiin kyljen kanssa uunissa ja sitten jatkojalostettiin kastikkeeksi vaihtuivat ihan simppeliin uunikasvispetiin, en kokenut kastiketta tässä niin tarpeelliseksi. Ja näinhän tämä oli vielä helpompaa...

Rapsakka possunkylki

600 g luutonta possunkylkeä
1 rkl merisuolaa
1 tl mustapippuria
1rkl öljyä

2 sipulia
2 porkkanaa
1 bataatti
3 valkosipulinkynttä
timjamia

Leikkaa terävällä veitsellä possun nahkaan n. sentin välein ristiviillot, mutta älä viillä lihaan asti. (helpommin sanottu kuin tehty). Sivele pintaan öljy ja hiero suolaa ja pippuria lihan molemmin puolin. Nosta liha uunivuokaan nahkapuoli ylöspäin. Kaada vuokaan 2 dl vettä. Paahda 225 uunissa 30 min. tai kunnes nahka on rapeaa (minulla kesti kauemmin).

Kuori ja pilko sillä välin kasvikset reiluiksi paloiksi. Ota liha uunista ja valele sen pintaa vuossa olevalla nesteellä. Nosta kasvikset, kuoritut valkosipulinkynnet ja timjami vuokaan siirtäen osan kasviksista lihan alle. lisää kasviksiinkin hiukan suolaa. Laske uunin lämpö 150 astetta ja paista vielä 1,5 h.

Valmiin kyljen on hyvä antaa vetäytyä hetki folion suojissa ennen leikkausta (meillä ei kyllä ehtinyt). Leikkaa reilun paksuisiksi siivuiksi.

Kyllä mun isä tykkäis tästä!

Pintaa ihanaa rapeaa...


Ja että rasvatasapaino pysyisi varmasti hallinnassa, paistoin vielä hapankorppukuorrutettuja paistinperunoita annoksen kylkeen.


6 kommenttia:

  1. Mä olen aina tykännyt uunissa paahtuneesta possusta... :) Ja me on tehty kylkeä niin monta kertaa nyt blogin ulkopuoleltakin. Sitä voi varioida hieromalla siihen pintaan erilaisia mausteseoksia; savupaprikajauhetta, raastettua appelsiininkuorta ja chilimautetta - mitä nyt vaan keksii. Kuivamausteet tuntuu toimivan parhaiten. :) Ja tosiaan, kun se rasva sulaa possusta niin se maustaa ihanasti kaikki alle kasatut herkut. :) Helppoa ja namia.

    VastaaPoista
  2. Kyllä näläkä tuli kun tuota possua katsoi, nam!

    VastaaPoista
  3. uuuu kun näyttää hyvältä! Meillä taitaa lymyillä pakkasessa vielä yksi luuton possunkylki.

    VastaaPoista
  4. Juu, tästä onkin hyvä lähteä muuntelemaan. halusin näin ekakerralla olla oikein perussimppeli suola/pippuri linjalla, että pääsee oikein käsitykseen raaka-aineen syvimmästä olemuksesta :)

    VastaaPoista
  5. no huh huh yökynttilä kyllä toimii tällä resetillä.

    VastaaPoista
  6. Kylkipalan voi myös leikata taskuksi ja täyttää millä haluaa. Mä käytän vähän possunsuikaleita joskus tuorejuustoa mausteet sipulit yms. Kypsennys tämän ohjeen mukaan suunnilleen ja on hyvää

    VastaaPoista