About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 22. helmikuuta 2011

Pikaista kotikiinalaista tyylin Chop Suey


Tiesittekö, että Chop Suey ei oikeasti ole "mannerkiinalainen" ruokalaji ollenkaan, vaan amerikassa asuvien kiinalaisten kehittämä? No en tiennyt minäkään, mutta aina täällä virtuaalimaailmassa  valaistuu.
Chop Suey on siis ylipäänsä aivan tarkkaan määrittelemättä jotakin lihaa ja vihanneksia wokattuna.

Kiinalainenhan on tosi hyvää kotonakin kun sen valmistaa alusta asti, jos aikaa vaan riittää vihannesten pilkkomiseen. Itse paistotouhussahan ei paljon nokka tuhise. Nyt olin kuitenkin sortunut ostamaan paketin possunsuikaleita (no sentään edes marinoimattomia) ja halusin saada väelle vaan tavattoman nopeasti  ja helposti pötyä pöytään.

CHOP SUEY pikaisesti

possun suikalelihaa
1 pussi kiinalaisia wokkiwihanneksia pakasteesta
inkivääritahnaa
öljyä
soijaa
vettä
maizenaa

Paista kuumalla wokkipannulla kuumassa öljyssä possunsuikaleet, lisää sitten vihannekset ja inkivääri, mausta soijalla. Lisää hiukan nestettä ja suurusta maizenalla, niin saat kastikkeeseen mukavan kiillon. Tarjoile riisin kera.Urho6v:n motto on jostain syystä:"Mä vihaan kiinalaista". Yritin lievittää näin pahaa asennevammaa tutustuttamalla poika puikolla syönnin saloihin. Valitettavasti visioni ei toteutunut, vaan pikkusyöjä löysi pikemminkin itsestään sisäisen rumpalinsa. Seurauksella, että nyt täytyy  muistaa seuraavaksi puikkoja tarvittaessa, että nostin ne "jäähylle" keittiön yläkaappien päälle...

3 kommenttia:

 1. Ihania ruokaohjeita sulla täällä!
  Kiinalaisesta tykkään itsekin - sen mausta kun makeaa yhdistetään lihaan.
  Tulen toistekin, kiva blogi. Herkulliset kuvat.

  VastaaPoista
 2. Ainakin Alepasta saa nykyään valmista Chop Suey -kastiketta, jota itse aion tänä iltana kokeilla. Wokkipannuun laitan siis marinoimattomia broilerisuikaleita ja kun ne on kypsyneet, niin lisätään Chop Suey -kastike sekä wokkivihannekset. Vihannekset voi olla joko tuoreita tai wokkipakasteita. Itse käytän jälkimmäisiä, kun en vain laiskuuttani halua etsiä kaikkia yksittäisiä vihanneksia kaupan hyllyilta ja laskin, että pakastetut wokkivihannekset ovat edullisempia, kuin erikseen vihanneshyllyistä ostetut. Olen ennenkin tehnyt wokkia, mutten Chop Sueytä. Kiinnostuin asiasta sen 1930-luvun taustojen takia sekä Edward Hopperin kuuluisan maalauksen "Chop Suey" takia. Muutkin taiteen edustajat ovat tuoneet Chop Chueyn tuotannoissaan esille.

  Aika näyttää tänä iltana, mitä tästä New Yorkin klassikosta tuli. Ainakin lisukkeena tässä pitää tarjoilla keitettyä riisiä, se on ihan selvä. Mutta kun menin kaupan hyllyille, niin erilaisten riisilajien määrä vei multa melkein tajun kankaalle, joten otin vain summamutikassa jotain basmatiriisiä. Ei aavistustakaan, oliko se kaikkien taiteen sääntöjen mukaan oikeaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä basmati on musta hyvää kiinalaiselle. Sitä itsekin käytän useimmiten.

   Kävin katsomassa maalauksen, se oli mulle ennestään tuntematon. Vaan eipä ole enää. Kiitos sivistyksestä!

   Poista