About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 19. elokuuta 2017

PUNAHERUKKA-BRITA ON VAAN PARAS


Britakakku punaisista viinimarjoista on paras britakakku kaikista. Kiemurtelen aina sisäisesti, kun joku kertoo tekevänsä britakakkua mansikoista; "Mikset tohelo laita punaherukkaa?" 

Britakakun pohjien makea marenkisuus natsaa hienosti yhteen punaisten viinimarjojen kirpeän hapokkuuden kanssa. Täytteen tykkään tehdä rahkan ja kerman seoksesta, sekin on mukavasti täyteläinen ja hiukan hapan. Mutta pääosaa esittävät nuo kuultavan punaiset kuningattaret, jotka häviävät aina suuhun napostelu-kilpailun viereisen puskan mustille viinimarjoille. Itseasiassa myös höyrymehukeittokisan. Mutta mikään ei voita punaherukoita britassa!



Kriittisintä britakakussa on itselle ( ja muiden kakkuja syöneenä mielestäni myös toisinaan muille) ollut pohjan tekeminen tai sen paistuminen oikeastaan. Usein tuntuu, että marengin alle jäävä taikina jää hiukan raa'aksi. Tällä kertaa esipaistoin pohjaa n. 10 minuuttia, lopputuloksena oli kypsä, lähes keksimäinen  pohja, jossa löytyi vivahde kinuskimaista makeutta. No joo, se oli hilkulla ettei reunat palanu!


Muuten britakakun tekemisessä ei ole mitään vaikeaa tai työlästä edes. Valkuaisia vaahdottaessa on tärkeää, että kulho ja välineet ovat täysin puhtaita, rasvattomia ja kuivia.  Munia rikottaessa valkuaisten sekaan ei saa mennä yhtään keltuaista. Ei yhtään, tai marenki ei vaan koskaan valmistu.

Britakakun täyttäminen ja koristelu taas on huoletonta puuhaa. Täyte lusikoidaan sisälle, toiset tykkäävät laittaa kermavaahtoa myös päälle, mutta se tietysti peittää kauniin mantelilastupinnan. Viinimarjat on kauneimmillaan vain keoksi terttuina keskelle heitettynä. Ja sitten siivilöidään vähän pölysokeria pehmennykseksi. Nyt kun oman puutarhan herukat alkavat olla juuri kypsiä, innostuin googlailemaan punaherukkareseptejä ja huomasin, että kansainvälisesti vastaavaa kakkureseptiä ei löydy (Ruotsia ei lasketa). (Veera, Queen of Delicious, vink, vink).

Kakkua kootessani tajusin myös, että tämähän on varsinainen Naked cake, kauan ennen mitään alaston kakku-trendejä. Löysin myös vastakkaisen toteutuksen, missä brita on huolitellusti päällystetty. Tosi kaunis, mutta tunnettehan minut, mä valitsen aina tuon rennomman tyylin.

Mutta hei, oliko mulla jotakin muuta? Ei kun britakakun tekoon!



Punaherukka-brita
8-10:lle

125 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

marenki
2 munanvalkuaista
hipaus suolaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl mantelilastuja

täyte
1 l punaherukoita riivittynä
3 dl kermaa
250 g maitorahkaa
sokeria oman maun mukaan

päälle
punaherukoita tertuissa
muutama pieni punaherukan lehti
tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vaahdota sokeri ja voi valkoiseksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen. Sekoita jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne sitten  vuorotellen maidon kanssa hyvin sekoittaen.

Levitä taikina leivinpaperin päälle uuninpellille. Irroitusta helpottaa jos voitelee leivinpaperin. Onnistuu ilmankin, mutta saatat joutua hiukan irroittelemaan pohjaa lastalla. Varovasti! Paista 10 min uunin keskiosassa.

Vatkaa valkuaiset ja ihan pieni sipaus suolaa  tömäkäksi vaahdoksi, Lisää lopussa mukaan sokeri erissä ja vatkaa kauniin kiiltäväksi itsekseen seisovaksi marengiksi. Levitä marenki esipaistetun pohjan  päälle ja  ripottele pintaan mantelilastut. Paista kauniin vaaleanruskeaksi 15-20 minuuttia.

Anna pohjan jäähtyä ja leikkaa se sitten kahteen osaan. Vaahdota kerma ja sekoita mukaan rahka ja punaherukat. Maista seos sokerilla oman maun mukaiseksi (viis vieraista...).

Levitä täyte pohjalevylle ja nosta kansilevy päälle. Koristele marjoilla, lehdillä ja tomusokerilla.

Ota vastaan ylettömästi kiitoksia kahvipöydässä tai anna jälkiruuan pelastaa pikkuisen palaneet grillaukset!



Ja sehän sitten on ihan makuasia, ettei tehdä tästä mitään kansanliikettä.... Britakakkuun sopivat mansikat, raparperi, vadelmat, mustikat, puolukat, karpalot, lakat ja kaikki hedelmät ja siis ihan kaikki.
Näin sanoen, kai se tuli nyt kuitenkin selväksi, että ainoa OIKEA valinta on punaherukka!!!

23 kommenttia:

  1. Mä olen taas aivan samaa mieltä sun kanssas! Hapokkuus sopii brita-kakkuun. Samoin tykkään, että täytteessä on muutakin kuin kermaa. Vaikkapa sitten rahkaa tai turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia.

    VastaaPoista
  2. Nami, nami!
    Kannattaa joskus kokeilla myös ruotsalaisten versiota, jossa on pohjassa vähemmän rasvaa ja enemmän munia. Mä tykkään siitä enemmän kuin kotimaisversiosta. Muinainen postaus löytyy täältä:
    https://luimupupu.wordpress.com/2011/07/05/toripannua-ja-mansikkakakkua/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä vois kokeilla kyllä! Kun esipaistoin erikseen tuon pohjan nyt niin se oli hyvä. Mutta muuten se on just usein sellainen rasvainen.

      Poista
  3. Ihanaa, tää tuli kuin tilauksesta! Eilen tein punaherukoista piirakan ja mietin, mihin muuhun leivonnaiseen käyttäisin punaherukoita. Brita-kakkuhan on just ihana. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain eilen vinkin että punaherukat on mainiota myös valkosuklaa-punaherukka juustokakus

      Poista
  4. Jep, samaa mieltä, että täyte pitää olla kipakka: herukat tai raparperi.
    -Minde

    VastaaPoista
  5. Ihanan keveän herkullisen näköinen! Ja kyllä myös sen näköinen, että mulla tulis itku yrittäessä... 😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi apua kun te ihmiset uskoisitte etyä tämä leipomus on hyvin helppo. Ei mitään säätämistä. Pohjakerrosten vatkaus ja paisto. Sitte jäähtyy. Keskeltä halki ja pohjanpäälle kauhot täytteen. Kansi päälle ja marjat keskelle ja teesiivilän läpi pölysokeria. Kyllä onnistuu!ei tähän mitään taitoa tarvita.
      Eniten taitoa tässä operaatiossa tarvittiin kauniin kuvan ottamiseen!

      Poista
  6. Britakakku on ihan paras - ja maailman helpoin leipoa. Siihen sopii marja kuin marja ja hedelmä kuin hedelmä, mutta varsinkin (puna)herukat. Huomasin vaan edellisestä delicious.-lehdestä, että pahuksen norjalaiset on nyt omineet reseptin ihan kokonaan itselleen:
    http://www.deliciousmagazine.co.uk/recipes/the-worlds-best-cake/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai hittolainen minkä tekivät! En oo tuota viimeistä numeroa lukenukkaan.
      Mutta ei se mitään. Eläköön yhteispohjoismainen yhteistyö!

      Poista
  7. Mä oon tehnyt britakakun aina mansikoihin. Ihan väärin siis! Lähimarjakojussa oli juuri edullisesti myynnissä punaviinimarjoja ja pohdin mihinköhän kaikkeen niitä voisikaan käyttää. Tämä nyt ainakin on ihan loistoresepti, nam ja lääh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Emmäkestä sun kans! Aina saa olla neuvomas!☺️

      Poista
  8. Jaa sokeriton brita.. Mitenhän mä tästä haasteesta selviän..? :D

    VastaaPoista
  9. No laita sitä tummempaa sokeria... Oikeasti lähinnä aattelin, että voisit hokkuspokkustella tästä vegaanin version, kikherneillä ja muilla kaurakermoilla. Niin ja ilman sitä valkoista sokeria tietty!

    VastaaPoista
  10. Toki meillä syödään tätä mansikoilla(kin), mutta tähän vuoden aikaan rakastan punaviinimarjojen tuomaa hapokkuuttaa makean marengin parina. Yleensä maustan silloin kerman dulce de lechellä, kun käytän punaviinimarjoja. Se vasta taivaallinen kombo onkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä mietin kinuskilla raidoittamista. Dulce de leche kuulostaa kyllä makialta kans!

      Poista
  11. Teen marenkikakkuja vuodessa todella monta, mutta en käsitä, miksi en ole koskaan tehnyt Britaa. Herkukoiden kanssa varmasti huippuhyvää, taittaa makeutta. Nyt laitan Britan to do-listalleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en käsitä! Mutta hyvää vaihtelua ainaisiin Pavlovoihin. Tämä ainakin leikkaantuu siistimmin! Kokeilustasi varmaan kuullaan, jään oottelemaan.

      Poista
  12. Ihana Nanna :) Punaherukka on varmasti hyvä valinta britaan - uskotaan ;) Brita maistuu kyllä oikeastaan ihan millä marjoilla ja hedelmillä tahansa. On tullut kokeiltua aika monta eri vaihtoehtoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos osaan tästä rivien välistä Taru tulkita, niin punaherukka on sulla siis koklaamatta? Sä tuut niin tykkäämään siitä!

      Poista
  13. Mun on pitänyt jo pidempään kokeilla tehdä brita-kakkua kikhernemarengista, mutta se projekti on unohtunut ihan täysin! Kiitos muistutuksesta, laitan taas tän uudelleen korvan taakse! Ja punaherukat kuulostaa ihanan raikkaalta täytteeltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No punaherukat on! Ootan innolla kikherneversiota, jos onnistuu hyvin, niin sehän on ihan huippu vegaaniresepti.

      Poista