About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 8. syyskuuta 2015

Tabbouleh 9 ja 1/2 (Mielenkiintoista!)Sormeni ovat syyhynneet päästä tämän reseptin kimppuun jo alkuvuodesta, kun jostain kirjatorilta nappasin mukaan alennuksessa olleen Chef Ramzin keittokirjan Arabialainen keittiö. Ihana, ihana kirja. Syy miksi valitsemaani reseptin kimppuun käyn vasta nyt on siihen tarvittavan lehtipersiljan huikea määrä: 9 ja 1/2 desiä! En todellakaan ollut menossa tyhjentämään markettia kalliista yrttipuskista ja yrittämään saada ne hengissä kotiin talvipakkasilla, vaan odotin suosiolla kesää kasvimaata ja oi niin satoisaa ja mistään ulkoisista tekijöistä hätkähtämätöntä lehtipersiljapenkkiäni. Eikä se onneksi pettänytkään.

Tunnustan, että minulla on välillä ryynit ja ryynit iloisesti sekaisin. Milloin teen couscousia, milloin couscoucista tabboulehta ja bulguria sitten välillä couscousiin...you get my confusion? Äitini on kyllä tehnyt jo vuosikymmenet herkullista tabboulehta, mutta vasta nyt libanonilainen Chef Ramzi avasi silmäni. Että niinkuin tiedän nyt mitä olen tekemässä ja koska teen ihan omiani (sekin sallittakoon).

muista lukea oikealta vasemmalle
Tabbouleh on nimittäin persilja- bulgurisalaatti. Ei bulguri-persilja (ekä varsinkaan couscous) ja tämä tarkoittaa sitä, että se on siis yrttisalaatti, jossa on mausteena bulguria. Reseptissä saattaa olla vain 3 rkl bulguria n. litraan persiljasilppua. Mokasin hiukan tämän reseptin kokeilussa, en millään halunnut uskoa, että reseptin 1 3/4 dl bulguria on tarpeeksi. Joten tein 2 dl (no eihän lisäys ollut kuin 1/4 dl) ja kumosin kaiken salaattiin. Kuvissa ainakin näyttää turhan bulguriselta ja seuraavan kerran laitan vain  desin, jotta persilja pääsee vieläkin enemmän framille. Maunsa puolesta tämä tabbouleh kyllä jo peittosi edeltäjänsä, joissa runsas yrttien käyttö tarkoitti korkeintaan 2 ruukkua lehtipersiljaa. Olisittepa nähnyt mut reseptin kimpussa, jossa yritin vanhasta muistista vertailla edes noita arabialaisen tekstin numeroita käännettyyn reseptiin...ettei vain olisi tullut virhe. Virhe taisi olla päässäni.
Tabbouleh
persilja-bulgurisalaatti
4:lle

3 tomaattia pieneksi kuutioituna
2 keltasipulia hienonnettuna
9 1/2 dl lehtipersiljasilppua
1 dl tuoretta minttusilppua
1 3/4 dl bulguria ohjeen mukaan valmistettuna 
1 1/2 tl suolaa
3/4 tl mustapippuria
1 dl sitruunamehua
1 dl oliiviöljyä

Yhdistä kulhossa tomaatit, sipulit ja lehtipersilja- ja minttusilppu. Sekoita huolellisesti mukaan bulgur ja loput mausteet. Kumoa tarjoilukulhoon. Tarjoile kylmänä ja koristele sitruunalohkoin.Tabbouleh - I so get  you now!


15 kommenttia:

 1. Hei!
  Pienenä vihjeenä, jos kotiseudullasi on etnisiä kauppoja niin käy niistä katsomassa yrttejä. Täällä Turussa on Deli Market, josta saa saunavihdan kokoisen kimpun lehtipersiljaa 1,80 euroa. Myös korianteria ja minttua on myynnissä isoina puskina alle parin euron.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Etnisissä kaupoissa on paljon muutakin kohtuuhintaan ja noi saunavihtayrtit aivan omaa luokkaansa!

   Ai niin, Seinäjoella EI ole ainuttakaan Etnistä kauppaa. Onneksi väliillä yliopistolla käydessä pääsee Tullintorin ihanaan East Asian Marttiin.

   Poista
 2. Paljon hyviä ostoksia olen tehnyt ko. marketissa. Sieltä saa mm. suomalaista lampaan ja karitsan lihaa hyviin kohtuulliseen hintaan. Täällä Turussa on useampikin etninen kauppa. Mun tulee aika säännöllisesti niissä käytyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Suur"kaupungin iloja! Mutta perässä tullaan, perässä tullaan....

   Poista
 3. 9,5 desia lehtipersiljaa on jo aikamoinen määrä! :D mutta, persilja on ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, niin on. Sitähän minäkin ihmettelin. Mutta persiljasalaattin ei tokikaan liikaa! Sut on just Anne haastettu kokeilemaan.

   Poista
 4. Täällä tabbouleh on aina tuo persiljainen versio,niin että alussa kun söin jossain raflassa sitä mietin että miksi tässä pitää olla näin kauheasti persiljaa;D Mutta hyvää se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä täkäläisestä kuvasta näkyy miten paljon sitä persiljaa tosiaankin on;D ja minttua...
   http://www.thekitchencoach.co.il/wp-content/uploads/2015/06/IMG_2580-web.jpg

   Poista
  2. Tuo on kyllä tosi hyvä kuva ja itseäni jäikin harmittamaan, että tuli kaadettua tuota bulguria kohtuu paljon, mutta laiska kun olen, en alkanut heti väsäämään uutta versiota. Persiljaa on kyllä omassakin!

   Arvasinkin, että sulla varmasti on ensikäden tietoa tästä!

   Poista
 5. Onpas hyvä näköistä, menee testilistaan. Tähän voisi varmaan varioida ja käyttää osittain muitakin yrttejä. Itsekin suosittelen etnisiä kauppoja tämän kaltaisiin resepteihin, kuten myös esim. sushi vermeisiin. Tulee aikasmoinen määrä tavaraa paaaljoon edullisemmin, kuin tavis kaupoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina voi varioida, totta kai. Muutenhan ei koskaan synny mitään uutta. Kokeile kuitenkin kerran tätäkin reseptiä, persiljan ja mintun suhde on aika huikea, se minttu tulee sieltä kuitenkin! Ja hyvää on.

   Poista
 6. Herkulta näyttää, meni mitat miten tahansa!

  VastaaPoista
 7. Kiitos reseptistä! Muutin juuri Dubaihin ja katselin ruokakauppojen yrttinippuja ja pohdin mitä niistä ensin tekisin ja kuinka ollakkaan silmiini pisti tämä reseptisi! Ihanaa :)

  VastaaPoista