About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 22. marraskuuta 2014

Rendang, mikä pata!




Kuuletteko sen? Se on melkein kuin kirosana, mutta hyvä sellainen. Se rollaa suussa sillä lailla ämerikkäläisittäin; Reen-´dääng, mikä pata!

Jos haluat loppuvuoden juhlakauteen takuuvarmaa herkkua, jonka valmistelu kestää 20 min ja loput 4-5 tuntia hoitaa uuni. Joka jo tuoksullaan hurmaa jokaisen ovesta sisään astuvan. Älä yhtään kattele kauemmas, tässä on sun resepti. Pataruoka on aina hyvä vaihtoehto juhlaan, ehdit paneutua myös alkuruuan tai jälkiruuan tekoon. Tai kattaukseen. Tai miten olis jo keittiökuningatar kerrankin ehtis pynttäytyä ja rauhoittua ennen vieraiden tuloa?

Padan nimi on oikeasti Rendang ja se on indonesialaista alkuperää. Sen valmistus on kummitellut mielessäni siitä asti kun luin Pastanjauhajista, että se muutama vuosi sitten valittiin  ykköseksi kun CNN järjesti äänestyksen maailman 50 herkullisimmasta ruuasta. Pata uunitetaan oikeasti melko kuivaksi, mutta minä tykkäsin tehdä hiukan kastikkeisemman version. Vaikka ainesosaluettelo vaikuttaa pitkältä, ruoka valmistuu uunikuntoon nopeasti. Syöminen on nautinto, padassa on pehmeä polte johon ehtii addiktoitua ruokakulhollisen aikana, pakko ottaa aina vaan vielä vähän lisää. Versioita löytyy netistä pilvin pimein, omastani tuli tälläinen:



Rendang
(iso padallinen, mutta ehkä 6-8:lle)

4 rkl öljyä
1 dl maissitärkkelystä (siis maizenaa)
1tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
1300g naudan ulkopaistia paloiteltuna isoiksi kuutioiksi
1 sipuli pilkottuna
5 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 iso pala inkivääriä kuorittuna ja hienonnettuna (2 peukalon verran)
2 tl kurkumaa
2 sitruunaruohoa
3 punaista chiliä hienonnettuna
2 tl jauhettua korianteria
2tl mustapippuria myllystä
1 tl kanelia
3 kafferilimetinlehteä
3 rkl tummaa siirappia
2x 400ml kookosmaitoa (ei kevytversioita)
1 limen mehu
suolaa maun mukaan
tuoretta korianteria päälle

Mausta maizena suolalla ja pippurilla ja pyörittele lihapalat seoksessa. Kuumenna 2rkl öljyä ja ruskista lihapalat pienemmissä erissä. Siirrä pataan.

Kuumenna loput öljystä ja kuullota sipuleita  muutama minuutti miedolla lämmöllä. Lisää valkosipuli, inkivääri, chili ja kurkuma ja kuullota vielä pari minuuttia.

Poista sitruunaruohoista uloin osa ja murskaa jäljelle jäävää osaa lyömällä sitä kaulimella. Puolita tangot ja lisää pannulle jauhetun korianterin, kanelin (edit! kaneli puuttui ohjeosiosta), mustapippurin, kafferilimetinlehtien ja siirapin kera. Kuullota minuutti, lisää sitten kookosmaito ja kiehauta.
Kaada seos pataan lihojen päälle.

Anna padan hautua uunissa 150 asteessa ensin 3 tuntia kansi päällä ja 1-2 tuntia ilman kantta riippuen kuinka paljon haluat kastikkeen redusoituvan. Voit muutaman kerran sekoittaa pataa haudutuksen aikana. Älä säikähdä öljyn erottumista padan pintaan, se on tyypillistä näille kookospohjaisille ruuille ja sekoittamalla selvitettävä asia. Lopussa kastikkeen väri muuttuu myös tummemmaksi.

Ota pata pois uunista ja purista sekaan limen mehu. Tarkista suola, saatat joutua lisäämään melko reilusti (1 tl ainakin.) Ripottele päälle tuoretta korianteria ja tarjoa höyryävän basmatiriisin kanssa.

Aineksista: Sitruunaruohoa saa melko yleisesti kaikista suuremmista marketeista, sen voi korvata myös sitruunaruohotahnalla. Samoin kuivattuja kafferilimetin lehtiä löytyy, vielä parempaa jos löydät tuoreita. Reseptiin kuuluu myös tamarinditahnaa, jota minulla ei ollut ja korvasin sen limen mehulla. Mikäli sinulla tahnaa on, voit lisätä sen jo kastikkeen tekovaiheessa mukaan (2  tl). Lihana oli mainio Kotitilan härän ulkopaisti.

Resepti osallistuu Kotitilan blogihaastemaratonin neljänteen ja viimeiseen osakilpailuun, jossa teemana on Juhlakauden uudet maut. Ja ihan naulankantaan!




34 kommenttia:

  1. Ihan älyttömän hyvänkuuloinen ohje! Minäkin tykkään tehdä pataruokia kun tulee vieraita, just mainitsemistasi syistä. Plus että niissä on minimaalisen pieni mahdollisuus mennä pieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosi kiva pata, hiukan uutta suuntaa taas patarepertuaariin. On ne kyllä poikkeuksetta kiitollisia ruokia niin tekijän kuin syöjänkin kannalta.

      Poista
  2. Kun ainesosaluettelossa lukee kaffirlimetin lehdet, olen myyty. Minulla on niitä aina pakastimessa, koska olen addiktoitunut sekä niiden tuoksuun että makuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enhän minä niin kirjoittanut... :) kaikki huomioden, luultavasti sun kirjoitusasu on oikea ja tarkistettu.
      Ei oo huono käyttökohde niille lehdille kuitenkaan!

      Poista
    2. Hahaa, tämä ei ollut piikki oikeinkirjoituksesta - josta en edes ole aivan varma nyt, kun nostit asian esille...

      Poista
    3. Kyllä mä sen tiesin. Mutta en voinu olla tarttumatta asiaan kun yöllä sitä mietin ja en jaksanu tarkistaa... huono omatunto, nääs...

      Poista
  3. Rendang on yks mun lempiruoista <3 osallistuin Balilla kokkikurssille jossa teimme mm. Rendangia. Sain onneksi ohjeetkin mukaan :) Ehkä maailman paras ohje <3 tämä ohje on ihan superhyvä ja autenttinen myös. Kuala Lumpurissa tuli myös syötyä törkeän hyvää rendangia!

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa siltä, että tämä resepti ottaa tosissaan makujen ja aromien rakentamisen! Mielettömän herkullisen kuuloinen setti.

    VastaaPoista
  5. Tein eilen Jonnan lihapataa, joka oli tyrmäävän hyvää. Epäilen, ettei tämä häviäisi taistossa lainkaan! Inkivääri, limetti ja kaffirlimetinlehdet kookosmaidossa, uuh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, vähän eri suunnilta, erilaiset, mutta silti molemmat täyttää pataruokien parhaimmat kriteerit. Nämä on niin parhaita!

      Poista
  6. Haluan! Siis takuuvarmaa herkkua. Tällä saisi hyvän viikonlopun muutettua huippuviikonlopuksi.

    VastaaPoista
  7. Täytyy ehdottomasti tehdä tätä, vähän vaihtelua näihin pataruokiin mitä aina tulee tehtyä suunnilleen samalla tavalla. Voisikin hommata ainekset ensi viikonlopuksi. Kelpasiko lapsille, etenkin se neljäsluokkalainen kiinnostaa...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannustan tekemään juuri syystä että virkistävä vaihtoehto kaikille muille pataruuille jotka ihanaisia ovat kaikki yleensä muutenkin.ja meillähän usein kokkausmaut natsaa yhteen. Mutta lapsille tässä oli kyllä pari chiliä liikaa...yhdellä voisi kokeilla.

      Poista
  8. Mä voisin elellä erilaisilla pataruoilla koko talven, just tällaisilla!

    VastaaPoista
  9. Tätä tulee tänään ja sit vähä sualakinuskibrownieta tuunattuna! kiitos Nanna ihan huippuohjeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ittelles, kun käytät munkin reseptejä!

      Poista
  10. Hei,
    Kaikki pata-ainekset on nyt varattu, mutta heräsi kysymys. Ohjeessa lukee jauhettua korianteria, mutta en löytänyt ainesosalistalta kuinka paljon? Kun taas listalla on chiliä, mutta onko väliä missä vaiheessa se lisätään? Tekstistä ei käynyt ilmi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä siinä ainesosaluettelossa lukee 2 tl jauhettua korianteria, siinä keskivaiheilla. Chilin lisääminen sen sijaan puuttuu, kiitos kun huomasit. Lisään sen tuohon valkosipulin, ja inkiväärinkanssa. Toivottavasti apu ei tullut kliian myöhään. Tää on niin hyvää!

      Poista
  11. No niinpä olikin. Taitaa vähän karsastaa kun silmät hyppäsi rivin yli. Eka pata tuli tehtyä tuntumalla noilta osin, mutta hyvää tuli. Teen nyt sitten uudelleen. On kyllä tosi hyvä pata! Meillä lapset (nuorin 5-v ja vanhin 13-v) tykkäsivät kaikki tästä padasta.

    VastaaPoista
  12. Mikä sopisi lisukkeeksi riisin sijaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi kun tämä kommentti on mennyt ohi, mutta laitetaan nyt vielä jälkijunassa, että jonkun sorti noodelitkin voisi sopia. Perunaa vähän vierastan aasialaisten ruokien kumppanina, mutta jos yhdistelmä sinulle maistuu, niin mikä ettei!

      Poista
  13. Sain lapsiltani joululahjaksi ihanan Iittalan puukahvaisen padan, enkä ole sitä vielä "korkannut". Taidankin tehdä tätä ja kutsua lapset syömään :). Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä hyvä pata! Padassa tulee myös hyvä karhalanpaisti ja Moskovan pata ja itse asiassa keittelen spghettiin bolognesekastikkeenkin ainampadassa. Onnea uudelle!

      Poista
  14. Moikkelis, tuli ostettua sisäpaistia. Mitä tuumit, menisikö se tähän pataan? Kuinkahan tuon paistoajan kanssa? Pyöriikö samoissa ajoissa?
    Terkuin Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti onnistuu. ja luulen, että samalla valmistusajallakin!

      Poista
  15. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  16. Kanelia ei käsketä laittaa missään vaiheessa ruokaan vaikka se aineslistalta löytyykin?? Lykkäsin just ennen uuniinlaittoa kyytiin ja vähän sekoitin. Saapa nähdä mitä tulee, toivottavasti hyvää!

    VastaaPoista
  17. Jos käytetään sitruunaruohotahnaa, paljonko sitä tulisi laittaa? Eli paljonko 1 sitruunaruoho saa tahnaa? Loistava resepti!

    VastaaPoista