About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Tapenade ja tomaattikakko

 
 


Jääkaapissani on varmaan litra tapenade-oliivitahnaa. Yritän keksiä sille kuumeisesti käyttötarkoituksia, sääli hyvää on hukatakaan. Omassa elementissään tapenade on tietenkin leivän päällä. Tutustuin pari viikkoa sitten  lähileipomo Pirjon Pakarin (ei, he eivät lähestyneet minua tuotenäyttein) oivallisen makuiseen tomaattikakkoon, sen tomaattinen maku aivan huutaa ylleen oliivihuntua. Kovasti ollaan Välimeren tunnelmissa näin ensimmäisenä adventtina, mutta miksei nämä sovi mainiosti jonnekin glögikokkareillekin pikkusuolaiseksi. Ja väristäkin tuli joltensakin punertava, kun käytin kalamata-oliiveja.
Anjovista en tällä kertaa käyttänyt reseptissä, käy siksi vegestäkin.

Tapenade
200g kivettömiä kalamata oliiveja
3-4 rkl neitsytoliiviöljyä
2 rkl kapriksia
2 tl sitruunanmehua
1 valkosipulinkynsi
hiukan tuoretta timjamia
hiukan mustapippuria myllystä

Kaikki ainekset kulhoon ja survo pamixilla survoksiin tai käytä tehosekoitinta, oma sauvasekoittimeni on kyllä blenderiäni tehokkaampi tässä hommassa. Maistele ja lisää öljyä tai sitruunaa, jos siltä tuntuu. Nauti tuoreen vaalean leivän kanssa, paahdettuna tai ilman.


Reseptin määriä saa tosiaan muunnella maun mukaan, kunhan nyt kuitenkin oliivit ovat pääosassa. Minä tein sattuneesta syystä (mikä ei ole mielenterveyteni menetys) satsin 2 kg:sta oliiveja.

Nyt jäi siis hiukan ylimääräistä. Eilen tein illalla pizzaa ja levittelin tahnaa tomaattikastikkeen päälle. Olis varmaan yksinkin riittänyt päälliseksi juuston kera, tyhjentelin kuitenkin jääkaapistani unohtuneet artisokan sydämet, vihreän paprikan ja ilmakuivatun chorizon jämät samalle pellille. Ei paha.

Mielessä on joku tapenadella kuorrutettu uunilohi, tai kenties broileri. Ehdotuksia käyttöön otetaan pikaisesti vastaan.

Käykäähän katselemassa ihanaisia joulukalenteriblogeja Vatsasekaisin Kilinkolin ja Pumkin Jam sekä serkkuni Meerin kuvittamaa, omaperäistä joulukalenteria Facebookissa. Naamakirjasta löytyy nimellä Meerin joulukalenteri. Nauttikaa ja tykätkää.

Ihanaa. Nuo kalenterit aivan villaavat joulunodotukseen!

perjantai 29. marraskuuta 2013

Chili-kanelibrownies


Ei voi valittaa. Priimaa tuli. Resepti yleisön pyynnöstä!

Vaikka viime yönä ehdin nukkua vain 2,5 tuntia ja manasin chilikanelibrowniet välillä alimpaan helvettiin, nyt on hyvä olla.  Reseptiä pyydettiin.

Chili-kanelibrownies
(resepti on uuninpellilliselle ja se on gluteiiniton.)
300g voita
4 dl sokeria
4 munaa
1 dl tummaa kaakaojauhetta
400g tummaa suklaata
2 tl chilijauhetta (Ancho chili powder)
1rkl kanelia
2 dl perunajauhoja

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Vaahdota sokeri ja huoneenlämpöinen voi valkeaksi vaahdoksi. Lisää  mukaan chili ja kaneli.
Paloittele suklaa ja sulata se miedolla lämmöllä tai vesihauteessa. Kaada seoksen joukkoon sulanut suklaa. Sekoita.
Lisää sitten munat yksitellen hyvin sekoittaen. Lopuksi kaakaojauhe ja perunajauho.

Kumoa leivinpaperille vuoratulle uuninpellille ja tasoita. Rasvasin leivinpaperin tällä kertaa kun on ollut vähän viimeaikoina huonoja kokemuksia. Tai sitten olen sekoittanut voipaperi ja leivinpaperirullan...

Paista juuri ja juuri kiinteäksi ja anna jäähtyä täysin, vaikka ulkona jos on kylmä, ennen kuin alat leikkauspuuhiin. Browniet kyllä kiinteytyvät vaikka lämpimänä tuntuisi aika löllöltä vielä.

Brownien pintahan halkeilee, joten joskus paloja on mahdoton tosi vaikea saada nätisti leikattua. Tästä satsista halusin minisuupaloja ja koska moisten leikkaaminen keskellä yötä tuntui yliluonnollisen vaikealta, vaihdoinkin veitsen muottiin ja otin pikkupyörylöitä koko taikinasta. Tämä onnistuikin hyvin. Pellillinen on aika ohut eli sopii mainiosti minibrownieseihin, niistä tulee sopusuhtaisen kaunita ylipaksujen tornien sijaan.




Ulkonäköä kohentaa vielä kummasti päälle siivilöity kaakaojauhe tai tomusokeri, tai tässä kaakaotomusokeri, ja veitsellä huolettomasti rouhitut pistaasipähkinät.


Ja se chilikanelinen, kurkussa kaihertava jälkipotku, sese on ihana!


tiistai 26. marraskuuta 2013

Iloa, oppia ja pettymyksiä



Onpahan viikonloppu takana! En voi sanoa, että aivan ressitön, sen verran jalkoja kivisti aamuisin, että tiesi koko päivän (ja kolme päivää) näytöskeittiössä seisoneensa.

Mutta hauskaa, sitä riitti ja toivottavasti tunnelma välittyi kokkailua seuranneisiinkin. Katselin kameraani kertyneitä kuvia, suurin osa vähistäkin niin niin huonoja, mutta pistänpä pari tunnelmapalaa kuitenkin.

Perjantaina mulla oli kaks omaa näytöstä, muina päivinä toinen oli Top-chef Akseli Herlevin kera, Akselipa sen korianterilla ryyditetyn kikhernesalaatin sinne lautaselle lopulta taikoi ja minä keskityin leipomaan ja jännäämään pitaleipien kohoamista. Jotka kyllä onnistuivat nappiin! Ja lopulta siinä kävi vähän niin, että taisin minä olla siellä keittiössä kokkaamassa Akselin kanssa risottoa ja sunnuntaina Akseli väänti mun vuorolla pastaa ja minä paistelin lisukeleipiä. Jos ei taitotaso  meillä nyt ihan olekaan yhtenäinen, niin luulen, että meitä yhdistää ainakin sama rento asenne. Siinä kun sitten Akseli loihti pastalle kastiketta, yllyin hyvien tuosujen saavuttaessa nenäni kehumaan kohteliaasti, että ei tästä varmaan ainakaan huonompaa tule kun minun alkuperäisestä reseptistäni, johon Akseli tokaisi ponnekkaasti: "Ei varmasti!" 
Että se niistä kokkaustaidoistani... (oikeasti Akselikin taisi mennä hämilleen yleisön -tai ainakin äitini- purskahtaessa nauramaan ja pyysi jälkikäteen anteeksi, ei ollut oikein kuullut mitä sanoin. No en kai minä tuommoisista!)
 Pastanvaihto juontui siitä, että paikalla oli  ihanat Italialaiset herkkupastan maahantuojat Vaasasta, samat, joitka tuovat maahan Hella ja Herkussakin löytyviä artesaanipastoja. Sovellettiin sitten vähän reseptejä. Ja Anna, ota heti sitä valkosuklaapistaasitahnaa myyntiin! To die for! 

Viikonloppu oli myös hieno oppimiskokemus. En nyt tarkoita esiintymistä, vaan sitä, että sain seurata ammattilaisia ihan aitiopaikalta. Enkä tarkoita vain Akselia, joka antoi aika monelle maistelemaan päässeelle ainutlaatuisen elämyksen valmistamalla risottoa uuden sadon Alban tryffelistä, jonka toi mukanaan. 60 euroa, tuo kallisarvoinen pikku pullukka! Ja minä sain huutia kun sekoitin risottoa liian rivakasti!

Siinä nyt sitten risoton päällä jauhettua kultaa...ja vihreä on pistaasijauhetta...

Akseli valmisti myös jumalaista japanilaista tataki-härkää, johon palaan vielä varmasti, kuvia ei kauniista annoksesta näytä olevan (varmasti otin kyllä?). Ja nyt huomaan, ettei ole ainoasta omasta annoksestakaan.

Närpesläisen keittiömestarin Raymond Wesanderin grillatessa lähialueen Simmenthal pihvikarjaa, tein hänelle pari kertaa päivässä myös maustevoita, ryttypottuja ja kasviksia lisukkeeksi. Raymond on niin kova puhumaan, että minäkään en saa sanaa väliin.

Myös 4 eteläpohjalaista keittiömestaria kävi vuorollaan näytöskeittiössä. Sain liittyä seuraan jutustelemaan ja kommentoimaan ruuanvalmistusta. Seurauksena uusi oppi  sisälläni ihan malttamattomasti odottaa kauhan varteen pääsyä.

Teemana oli tietysti lähiruoka, on hienoa että maakunnasta löytyy
ammattilaisia, jotka ovat asiaan paneutuneet ja joidenka keittiöiden tuotokset lähiruokaan ja sesonkiajatteluun perustuvat.

Linna-Hynnilän Jyrki Power Parkista valmisti taidokkaasti Lappajärven kuhaa. Taisi olla tillimajoneesia ja rapeaa palsternakkaa, porkkanahilloketta ja oliko selleripyrettä... joka tapauksessa taivaallista, myös se kuhan toinen puoli, jonka paistoin kotona Jyrkin oppien mukaan (kiitos!).


Juurella-ravintolan Jani Unkeri lähes kädestä pitäen opetti seuraavat annokset menuustaan.  Mutta voitte uskoa, että jos minä olisin päässyt roiskimaan tuota kastiketta tuohon sous videe- kypsennetyn sisäpaistirullan ja härkärilleten päälle, ei komia olis nuan komia! Ja lähilaitumiltahan nämä, melkeni sain pestin myös Janin lehtikaalin tuottajaksi.


Siikaa tartarina ja suolattuna filepalana tyrnin kanssa, annos kuin koru.


Uppalan Kartanon Joni Pukkinen otti ja kylmäsavusti, ihan vaan tavallisessa kattilassa, riimihärkää. Tätä muuten niin kokeilen kotona. Älyttömän hyvää. Älyttömän.


Härmän kylpylän keittiömestari  Pasi Holkkola puhui mun kanssa  samaa kieltä. Siis kirjaimellisesti. Me molemmat paistetHan liha ja käänetHän kun toinen puoli on valamis jne. Tämä hoon päälle puhuminenhan on Härmän ja Kauhavan murteitten ominaispiirre, harvoin vaan tapaa enää alle 80v puhujaa. Tai no ehkä Kauhavalla ja Härmäs...

Janin peuran paahtopaisti ja vuohenmaidosta tehty leipäjuusto ja äiteen keräämät kuivatut suppilovahverot...
Varmaan söisitte...


Viikonloppua piristi myös Campasimpukan ja Kammenpyörittäjän päräyttäminen paikanpäälle. Perjantai-iltana myös kyynelehdin  viinimessujen puolella, siitä jutusta mainitsen myöhemmin. Ne eivät olleet pettymyksen kyyneleitä.

Otsikon pettymys, se viittaa siihen surulliseen tosiasiaan, että yleisö ei löytänyt paikalle näille kolminkertaisille messuille. Ja niin kuin on kirjamessujakin odotettu? Samoin viinimessujen puolella oli nyt myös epasteria, mahdollisuus ostaa maakunnan keittiömestareiden pikkuannoksia 3 euron hintaan. Luultavaa, että messut olivat nyt tässä. Nyyh.

Että täällä olis yks  näytöskeittiökokenut ruokabloggaaja  tulevaisuuden estradia vailla. Voisin kokata vaikka, vaikka Harri Syrjäsen kanssa. Jos olis pakko....

Ai niin CV:hen vois vielä laittaa, että kokemusta myös isosta screenistä!


Ja kiitos kaikki paikalle ehtineet. Luulen, että näytöskeittiötä oli mukava seurata sekä maistella!

torstai 21. marraskuuta 2013

Hän -ruokabloggaaja


Kyse ei ole hänestä. Kysehän on ruuasta. Ai niin, ja hänen kohdallaan myös kaikesta siihen liittyvistä silloista, joille uidessaan aasikin on jo ehtinyt hukkua.

Mutta hän ei ole viikkoon ehtinyt postaamaan. Eikä laittamaan ruokaa. Perhe soi sunnuntairuuan(karkkipossu) tähteistä kehiteltyjä erilaisia versioita 3 päivää. Tänään hän vei lapset  ja itsensä Mäkäriin. Huomiseksi on varattu purkkiraviolia.

Hän nimittäin aikoo laittaa ruokaa koko viikonlopun. Herkkumessujen näytöskeittiössä, koska hän on se ruokabloggaaja, vaikka ei ole ehtinyt viikkoon blogata. Sillä lailla epäonnistunut. Mutta kun on ollut. Makkaranpaistoa ja pikaluistelua ja esseen palautusta ja kurssitehtäviä ja ruokaan liittyviä järjestelyasioita jajaja. Ja vähän ratsastusta. Ja sekin kankikuolaimilla. Nyt hukkuu toinenkin aasi. Hän nukkui yhtenä yönä vain kolme tuntia. Seuraavana yönä hänen oli jo pakko nukkua.




Ensi yön hän nukkuu tai jännittää.

Ankerias jo kyseli häneltä  edellisen postauksen kommenteissa, että mitä tarkoittaa näytöskeittiön ohjelmassa hänen kohdalleen merkitty Penneä parhaassa seurassa. Hän sanoi syövänsä makaroonia itsensä kanssa. 

Jotta niin ei kävisi, tulkaa lähimmäiset katsomaan häntä ja nauttimaan messuista.


Hän kokkaa myös pitaleipiä ja lämmintä kikhernesalaattia Akseli Herlevin kanssa.




perjantai 15. marraskuuta 2013

Ressitöön viikonloppu


Mä ensin teen koneella pari työjuttua. Sitten käyn viikonlopun ruokaostoksilla. Ja toivottavasti ehdin siivota, koska 19.00 ratsastustunnille on ehdittävä, oon joutunu taas perumaan useasti. Huomenna ollaan koko perhe pikaluistelukisoissa tekojäällä. Mä paistan makkaraa, IsoHoo ottaa käsiajanottoa sähköisen järjestelmän pettämisen varalta ja Urho9v pikaluistelee. Tärkeysjärjestys oletettavasti päinvastainen. Toivottavasti Maitotyttö pysyy tallessa koska en kyllä tiedä kuka sitä ehtii kattoa sielä.

Ja luuultavasti lauantai-iltana pitää vielä siisitiä, ja talokin on täynnä yövieraita, Merih, turkkilainen vaihto-oppilas on meillä viikonlopun, kun mumma ja pappa on Helsingissä. Jansku, tytärpuoleni saapuu myös pienen Miko-poikansa kanssa yökylään.

Sunnuntaina IsoHoo saa mennä itsekseen ottamaan niitä käsiaikoja sinne kisoihin ja Urho9v. luistelee vielä yhden matkan. Minä jään kokkaamaan karkkipossua ja muuta mukavaa kun kummipoika perheineen saapuu iltapäivällä kylään.

Tälläinen se on ressitöön viikonloppu meilläpäin.

Se voi olla myös toisenlainen. Herkkumessut on saanut kaveriksi viini-ja olutmessut sekä kirjamessut ja Seinäjoen Areena täyttyy kaikesta ihanasta siis. On olutkoulua ja sushikoulua, kirjailijavieraita, kokkausnäytöksiä ja kakunkoristelua. Ihan taas ovat päästäneet Nannankin estradille viimevuotiseen malliin. Välillä Top Chef Akseli Herlevin kanssa ja välillä itekseni. Tämä RESSITÖN VIIKONLOPPU nimellä kulkeva tapahtuma siis viikon kuluttua 22-24.11 Seinäjoella.

Arvon kommentin ja sinne sähköpostinosoitteen jättäneiden kesken 5kpl 2 hengen lippuparia messuille. Vastausaikaa on maanantaihin 18.11 klo 12 saakka.  Ilmoita siis kommentissa, mikäli liput kiinnostavat.

Ressitöntä viikonloppua kaikille!

Supervalvottu messuarvonta järjestetty rautatieasemalla junaa odotellessa. Annoin kaikille numeron ja sitten tein kyseisen määrän numerolappuja joista nostin yksitellen viisi kappaletta. Onnetar suosi, Aliisaa, NuutinMinnaa, Marjoriita, Lea ja Elinaa. Kaikille ilmoitettu paitsi Elinalle, huhuu, kuinka suhun saa yhteyden?. Nähdään messuilla!

tiistai 12. marraskuuta 2013

Keittiö sekaisin- sikin sokin!


Otsikon olen varannut itselleni jo aikaa sitten. Siihen tulevaan -liekö koskaan tulevan?- postaukseen, jossa esittelen keittiöni. Jos se koskaan olisi esittelykunnossa. Ylempi keittiö ei nimittäin ole meikäläisen, vaan Vatsasekaisin Kilinkolin -Riikan keittiö, jonka graafisen tyylikkyyden onnistuimme saamaan kaaokseen ihan kolmeen pekkaan, Riikka, Kivistön -Mari ja minä.

Hauskaa oli kuitenkin kokata, ja vielä hauskempi syödä. Teimme kattauksen sekalaista sormiruokaa. Riikka teki meksikon suosikkejaan tacos al pastor ja Marin kanssa yhdistettiin voimamme, minä paistoin pohjanmaalla jo edellisyönä nyhtöpossun ja Mari hommasi tykötarpeet, kastikkeet ja kimchit sun muut salaatilehdet , Bo ssäm' iähän siitä tuli.



Pöytään ilmestyi myös Kungfu Girl, mikä myöhemmin ajatellen saattoi olla suuri virhe.


Niin tai näin, vietimme hauskan ja jännittävän helmikuisen iltapäivän kokaten, syöden ja nauraen parhaassa seurassa. Ja juuri nyt alkaa jännittää, että mikä se meitä niin naurattikaan. Ja tuleeko tänä iltana itku?


That's up yours, niinkuin Nykäsen Matti sanoisi sillä tänään tiistaina tulee Yle 2:lta Blogistania ohjelma kello 19.00. Jakso kertoo ihastuttavan ihanasta Vatsasekaisin Kilinkolin -blogista.
Jostain syystä vierailulle saapuvat myös Kivistö ja Kaikki äitini reseptit tyypit. Onneksi vaan 3x2 minuuttia. Arvatkaa oliko kiire syödä?

maanantai 4. marraskuuta 2013

Paistokas - mikä ihana sana!


Ja mikä ihana maku! Lisäksi omaperäinen (ja tällä kertaa, jo aiemmin syksyllä tämän kokkailtuani  kohdallani myös omavarainen) raaka-aine, mangoldi. Että toivottavasti nyt kaikki hakukoneet osaavat sitten ohjata tänne kun etsitte tuoreita ja uusia mangoldireseptejä. Kuinkas se hakukoneoptimointi tapahtuu? Huhuu hakukoneet, täällä tarjolla mangoldi- resepti!

Itse löysin tämän reseptin Jaelin Appelsiinia ja Hunajaa -blogista, joka onkin ihan ehtymätön aarreaitta omaperäisiin kasvisresepteihin ja muihinkin kokkailuihin. Voin sanoa, että tästä blogista löydän ehkä eniten itselleni uutta ja tuntematonta, joka lukemalla oppii jotain.


Resepti on alunperin paljon kehutusta  Ottolenghin Jerusalem-kirjasta. Mangoldi yhdistetään valtavaan määrään yrttejä, sekaan vähän fetaa ja vihreydellä ei näy loppua. Jotenkin vaan omat kuvani paistetuista paistokkaista ovat kaikkea muuta kuin vihreitä, mutta kyllä ne syödessä ihan vihreiltä tuntuivat. Yksin näiden paistokkaidenkin takia jo heittelen kasvimaalleni ensi kesänäkin pussillisen mangoldin siemeniä. On sitten maailman helpoin ja satoisin kasvi. Ihan joutuu googlettelmaan uusia reseptejä, että sais kaiken käytettyä. Toivottavasti en ens kesänä päädy omaan blogiini.



Yrttiset mangoldi-fetapaistokkaat

200 gr mangoldin lehtiä (lehtiruodit jo poistettuna)
15 gr sileälehtistä persiljaa
10 gr korianterin lehtiä
10 gr tilliä
0,75 tl raastettua muskottipähkinää
1½ rkl jauhoa
1 murskattu valkosipulin kynsi
1 kananmuna
1/4 tl sokeria
40-50 gr fetajuustoa
2½ rkl oliiviöljyä paistamiseen
suolaa,mustapippuria
4 osaan leikattu sitruuna
 
Kiehauta kattilallinen vettä, lisää sinne suolaa ja pistä ruoditut mangoldinlehdet viideksi minuutiksi porekylpyyn. Kaada ne sitten siivilään, huuhtele kylmällä vedellä ja purista ylimääräinen vesi pois.
 
Laita mangoldi ja yrtit, mausteet, jauhot, ja muna tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Murustele sitten sekaan fetajuusto kauhalla sekoittaen.
 
Paista keskilämmössä öljytilkassa lusikallisen kokoisia lettuja pari minuuttia kummaltakin puolen. Voit muotoilla lettua tasaisemmaksi lusikalla. Lettupannu oli tässä tosi hyvä.
 
Tarjoile sitruunalohkojen kera ja ole ihan että jee jee, onpas trendikästä ja hyvää. Koska niin onkin!