About me
tiistai 29. maaliskuuta 2022
NALYSNYKY ELI UKRAINALAISET JUUSTOLETUT
perjantai 25. maaliskuuta 2022
SYÖMÄÄN! ÄITIEN TEKEMÄÄ KASVISRUOKAA
Koronavuosiin mahtuu yksi erityisen ihana valopilkku. Osallistuin yhteisöllisen keittokirjan, Syömään! Äitien tekemää kasvisruokaa- kirjaan 6 reseptin voimin.
Meidät 12 äitiä keräsi yhteen jo yhden kasviskeittokirjan kirjoittanut @kauniinelämänkoulu Lotta Lahti, joka myös haastatteli meistä jokaisen, testasi ja valmisti reseptit, jotka Viola Minerva sitten kuvasi. Tuloksena mielestäni (aina oon itte itteni kehunut ja kyllä on kehuja riittänyt) Cozy Publishing ´n kevään 2022 kaunein keittokirja, jossa kokataan kasvisruokaa laidasta laitaan aina vegaanisista resepteistä niihin, jossa kesäkeiton pintaan lätkäistään ruokalusikallinen voita (hoh hoijaa, kenenkähän resepti?)
Kirjassa on myös paljon lukemista reseptien lisäksi, äitien haastatteluista koostetut osiot rytmittävät kirjan sisältöä ja antavat vertaistukea erilaisille äideille, vinkkejä ja filosofiaa perheen kasvisruokahuoltoon.
Missään nimessä tämä ei ole kuitenkaan mikään kasvisruokakeittokirja äideille vaan suunnattu ihan jokaiselle joka on kiinnostunut kasvisruokaresepteistä. Itse ostin tämän kaksikymppiselle, kasvisruokavaliota noudattavalle kummitytölle. Voitte vaan kuvitella, että piti sitten myyjälle kertoa, että niin tuossahan on minun nimeni ja viisata kannesta...
Piti myös suorittaa klassinen, miten kirja on esillä Akateemisessa kirjakaupassa- käynti... |
kuva kirjasta by Viola Minerva |
Chop suey
4 annosta
Kastike
1 dl kasvislientä
4 rkl soijakastiketta
2 rkl maizenaa
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl ruokosokeria
Wokki
2 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl raastettua inkivääriä tai inkivääritahnaa
Valitse makusi/saatavuuden mukaan ainakin 6 eri kasvista
seuraavista
sipuli
porkkana
varsiselleri
parsakaali
punainen, keltainen ja/tai vihreä paprika
herkkusieni
valkokaali
pak choi
bambunverso
sokeriherne
mungopavunitu
pinnalle 1 rkl seesamiöljyä ja hienonnettua kevätsipulia
Aloita valmistamalla kastike. Sekoita kasvisliemi, soija,
maizena, riisiviinietikka ja ruokosokeri keskenään. Laita syrjään odottamaan.
Pese, kuori tarvittaessa ja pilko tai suikaloi valitsemasi
kasvikset. Kutakin ainesta olisi hyvä olla 2-3 desiä pilkottuna, sipulia
riittää kuitenkin yksi kpl.
Kuumenna wokki tai iso paistinpannu. Laita öljy, inkivääri ja valkosipuli ja
sipuli pannulle ja anna kuumeta varovasti. Kun öljy on kuumaa lisää valitsemasi
listan kasvikset listan osoittamassa järjestyksessä, muutama kasvis kerrallaan,
muutaman minuutin välein kunnes kaikki ovat napakan kypsiä.
Sekoita lopuksi mukaan kastike ja anna sen paksuuntua
kauniin kiiltäväksi.
Viimeistele ruokalusikallisella seesamiöljyä sekä
hienonnetulla kevätsipulilla. Tarjoa riisin kanssa.
Ja jos syöjät tykkäävät tulisuudesta, lisää kernaasti mukaan myös chiliä! Kevätsipuli puuttui tällä kertaa repertuaarista, mutta korvasin sen ruohosipulilla.
Mulla on sellainen oma keittokirjaindeksi. Kun avaan uuden keittokirjan ja vaikka rakastankin lukea ihan kaikkia niin parhaita ovat ne, jotka inspiroivat minut kokkailemaan ja kokeilemaan, ne joiden reseptit suorastaan huutavat päästä pannulleni.Syömään kirja on niitä pullollaan.
Jos nyt ihan muutamia mainitsen, niin Lotan äidin perinneresepti Kaalinlehtirieskat, tulinen fetadippi tirokafteri, Kookoskaakao, Jättipavut tomaattikastikkeessa, Omenamuffinit maapähkinävoisydämellä ja Paahdettu peruna-parsasalaatti
Itse tarjoilen teille,Chop Suey´n lisäksi, kesäkeittoa, rapeita ja nopeita linssitacoja, kukkakaalippopseja dipin kera, uuniperunoita metsäsienitäytteellä tai texmextäytteellä ja paistettua vegepeltiriisiä.
Muutama viikko sitten vietettiin tunnelmalliset julkkarit Dream&Cozy´n tiloissa, oli hienoa päästä tutustumaan muuhun tekijäkaartiin.
tiistai 22. maaliskuuta 2022
CHORIZOPASTA
Jos en inhoaisi yli kaiken sanontaa Elämä on tässä ja nyt, voisin sen tähän kirjoittaa...
Nopeus, edullisuus ja maku ovat tietenkin avainsanoja kun etsitään hyvää arkiruokaa.
CHORIZOPASTA
4:lle280 g spaghettia (tai muuta pastaa)
1 rkl öljyä
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1/2 punainen paprika kuutioituna
100 g chorizoa siivuina
1 tlk tomaattimurskaa
torstai 17. maaliskuuta 2022
KUINKA KÄYTÄT YRTTEJÄ?
Viimeisimpänä yttikastikkeiden kuningatar, pesto. Aina kun teen tätä huumaavan tuoksuvaa, kauniin vihreää ja huikean makuista klassikkoa, mietin miksi en tee paljon useammin. Pesto on niin ihanaa (ja helppoa), että se on hyvää jopa kaupan purkissa....mutta kyllä itse tehty vaan on ylivertainen.
tiistai 8. maaliskuuta 2022
VALKOSIPULINEN MUNAKOISOPAISTOS PERSIASTA , MIRZA GHASEMI
Yksi mulle tosi rakas maailman ruokakulttuureista on Lähi-idän keittiö. Se on myös ihanasti edelleen se suuri ja tuntematon, se mistä kerta toisensa jälkeen löytyy uutta kokattavaa. Rakastan myös sitä miten se aina vaan idemmäs kuljettaessa alkaa pikkuhiljaa muuntua aasian keittiöksi.
Suuri tuntematon, edelleen, vaikka teinivuosina Saudi-Arabiassa vietetty aika opasti sen verran syvälle Lähi-idän keittiöön, että kun näen kuvia, tai maistan tiettyä makuja, alkavat aistit täydentää kuvaa automaattisesti, kuulen musiikiin ja arabialaisen puheensorinan, haistan ympäristön hajut, hiekan, kuumuuden, soukin, ja näen ne soukin pikkukadut ja putiikit silmissäni. Iholla pyörii kuuma ja kuiva aavikon tuuli tai taivaalta vaatetuksen läpi porottava aurinko.
Monet mielenkiintoisimmista keittokirjoistani ovat tuolta alueelta ja kun otin uudelleen selailuun Sabrina Ghayourin Persiana- kirjan, tuli itselle merkattua taas kovin monta uutta reseptiä. Eli ei kun töihin.
Tiedän, että teitä on siellä monta munakoison rakastajaa, ja monta, jotka voisivat lähteä sille tielle, mutta munakoisoa tulee käytettyä aina muutamaan samaan reseptiin. Joihin yllättävästi saattaa sitten kyllästyä.
Persiana- kirjasta löytyi Mirza Ghasemi, joka on peräisin Pohjois-Iranin Gilanin maakunnasta. Munakoiso paahdetaan ja siihen lisätään valkosipuli-kurkuma-tomaattiseos, lopuksi mukaan sekoitetaan vielä kananmunaa. Jos haluat tehdä vegaanin version, kananmuna voi kyllä jättää pois ja makuelämys on silti huippu.
Kirjassa ruokaa kokataan kuudesta isosta munakoisosta, mutta päädyin pienentämään ohjetta ja vähän muokkailin sitä googlen ystävällisellä avustuksella. Kahdesta isosta munakoisosta saa ihan hyvän aterian perheelle kun lisukkeina iso vati riisiä ja mielellään ihanaa arabileipää.
MIRZA GHASEMI
2 isoa munakoisoa
(oliivi)öljyä
6 lihavaa valkosipulinkynttä
1 tl kurkumaa
2-3 isoa, kypsää tomaattia
1 reilu rkl tomaattipyreetä
1/2 tl sokeria
1/2 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1-2 kananmunaa
Koristeeksi laitoin korianteria, vaikke se tähän kuulukaan.
Jos mahdollista, paahda munakoisot kokonaisina, grillissä tai kaasuliekillä/avotulella kunnes niiden pinta kupruaa ja mustuu ja malto tuntuu pehmeältä.
Tai paista niitä 200 uunissa folion päällä n. tunti. Silloin jää pikkuisen puuttumaan sitä savun makua, jota tässä haetaan. Mutta hyvä vaihtoehto näin talvella.
Tee kypsiin munakoisoihin viilto ja kaavi pehmeä sisus lusikalla odottamaan kulhoon. Jos tulee "paloja" hienonna veitsellä.
Paina valkosipulinkynsiä veitsen lappeella hiukan murskaksi, poista kuoret ja viipaloi. Kuullota valkosipulinkynsiä keskilämmöllä varovasti, älä anna ruskistua.Kun viipaleet alkavat kypsyä, sekoita mukaan kurkuma.Lohko tomaatit ja lisää ne pannulle. Muhita 20 min, kunnes lohkot ovat hajoavan kypsiä. Lisää sitten munakoisojen liha, tomaattipyree ja loput mausteet. Kypsennä 6-8 minuuttia.
Tee seokseen kolo ja kaada sinne haarukalla sekoitettu kananmuna, anna hyytyä ja sekoita sitten munakoisopaistokseen.
Tarjoile leivän ja/tai riisin kera. Minä valitsin ja.Tietenkin.
keskiviikko 2. maaliskuuta 2022
HOTELLEISTA JA VARSINKIN HOTELLIAAMIAISISTA
Siellä täällä olen napsinut kännykkäkuvia, mutta en kovin ahkerasti. Olkoon ne jutun kuvituksena.
Hotellin valinnassa tärkeimpiä ovat sijainti ja hinta. Siksi puolet öistä on Scandic hotelleissa (jäsenkortti) ja Sokostakin on tullut käytettyä samasta syystä. Toki noiden isojen ketjujen hotelleihin liitän myös jonkinmoisen taatun peruslaadun.
Olemme yöpyneet siis ihan perushotelleissa
- Sokos Hotel Tripla
- Scandic Pori
- Kylpylähotelli Rauhanlahti
- Sokos Hotel Puijonsarvi (2 yötä)
- Scandic Jyväskylä City
- Scandic Pasila (2 yötä)
Huoneista
Palvelu
Sänky
Aamupala
- Miksi ihmeessä, aikalailla poikkeuksetta, aamiaisilla on joka hotellissa sama (ja siis täysin sama tuote) kun tulee leikkeleisiin ja juustoihin?
- Miksi sama pätee paistovalmiiseen leipävalikoimaan? Missä paikalliset leivät?
- Upeaa oli kun pöydässä oli "Marian leipomat sämpylät ", vaikka.
- Leivän leikkauspiste on viehättävä ajatus, mutta kerää ruuhkaa ja kannikoita. Oli tosi virkistävää kun yhdessä hotellissa oli nuo paistovalmiit siivutettu valmiiksi nätisti koriin, siitä oli ihana ja hygieenistä ottaa.
- On tosi kiva trendi, kun tarjottavia ripotellaan sinne tänne, eikä kaikki oli yhden linjaston varrella tai ahtaassa välikössä. Innovatiiviset ja erilaiset ratkaisut tarjoilussa, padat, kipot ja tarjottimet houkuttelevat huomattavasti enemmän kuin perus GN-pakit.
- Paikallisia ruokatuotteita tuomaan väriä ja eloa valikoimaan, kivoja kylttejä niistä kertomaan.
- Tarpeeksi henkilökuntaa aamiaiselle. Mikään ei harmita ja yökötä niin kuin täynnä astioita seilaavat pöydät etsiessäsi omaa siistiä nurkkaa. Tämä oli kyllä aikaisempaa paremmin mielestäni hallussa. Vain yhdessä hotellissa kokkipoikaraukka yritti pitää huolta sekä tarjoiluista, että asiakaspaikoista yksin....
- Hävikki ajattelu on tullut myös aamiaiselle. Kuulin asiakkaan valittavan kun näkemiään laskiaispullia ei ollutkaan riittävästi tarjolla ja oli juuri ennättänyt mainostaa lapsille. Tämä on kyllä ymmärrettävää, mutta pöytään voisi tuoda enemmänkin ylijäämä extroja, ja nämä laskiaispullatkin olivat juuri sellainen. Että ei koskaan kohdillaan.
- Meillä on ollut hauskoja kädenvääntöjä pekonista: Scandicin pekoni on nykyään lähes kinkkumaista, Sokoksella on enemmän se perinteisempi. Että tiedoksi vaan, tiedän, että hotellivaraus on perustunut myös pekonin laatuun.
- Teekannut ovat ihana lisä.
- Ja ne lautaset. Miten ihana on käyttää reilunkoista lautasta teeasetin sijaan!
- Ja miksi, oi miksi Sokos olet jättänyt pavut pois?
- Ihana pieni juttu, ja just tällaisilla jutuilla saadaan sitä persoonallista otetta, oli kun yhdessä hotellissa munakokkelin vieressä oli pienet kulhot pekonimurua ja viipaloitua kevätsipulia.
- Monipuolinen ja laadukas valikoima, ei tarvitse olla suuri, mutta jotakin omaa ja erilaista. Muistiin on jäänyt esim. Porvoossa Pariisin Villessä oli ihanaa peltilpiirakkaa (lähituottajien raaka-aineista) ja saman kaupungin RUNOssa tomaatit tarjoiltiin mozzarellan kanssa marinoituna. Myös Tukkilan B&B tilalla oli ihana pieni, mutta rakkaudella valmistettu aamiaismenu
- Tuskin uskallan haaveilla kokista, joka paistaa aamiaismunasi kuten haluat.
- Tai pöytiintarjoillusta kahvista/teestä...
tiistai 1. maaliskuuta 2022
MAAILMASTA NOPEIN KANA-FETAKASTIKE
Ja myös maailmasta parhaimpia maultaan. Tämä Karita Tykkän IG-feedistä nappaamani resepti on, sen lisäksi, että se valmistuu 10 minuutissa, aivan superherkullista ja makua täynnä. Vaikka aineksisa onkin niukasti, valkoviini, feta ja kerma tuovat kanakastikkeeseen ihan upea maut. Melkein yhtä hyvää kuin Marry Me-kana!
Edellisen postaukseni tatti-fetakastike on tämän reseptin toinen versio. Hyvin nämä olisi voinut summata samaan reseptiinkin ja kuitata, että vaihda sienet kanaksi, mutta näissä on kuitenkin sen verran luonnetta, että saakoon molemmat oman postauksensa.
Kana-fetakastike
4:lle2 rkl öljyä
1 sipuli hienonnettuna (tai 1 rkl sipulijauhetta)
mustapippuria myllystä
4 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kermaa
1 kana- tai kasvisliemikuutio
100g fetajuustoa
tuoretta tai kuivattua (lehti)persiljaa pinnalle
Kuullota paistinpannulla öljyssä kana ja sipuli.
Mausta mustapippurilla.
Lisää pannulle viini ja kerma, sekä liemikuutio.
Keitä kokoon kastikemaiseksi.
Murustele sitten fetajuusto sekaan ja sekoita. Juuston ei tarvitse sulaa, saa jäädä sattumiksi.
Viimeistele persiljasilpulla ja tarkista vielä suola.
Ettepä arvaa, mikä oli etä-äidin ultimate lounas? Kun molempia, tatti-ja kanaversioita jäi ihan pikkuisen, yhdistin ne ja söin viimeisen uuniperunan kanssa!