Elämää joulun jälkeen. Tiedän, vaikea kuvitella. On sitä. Siksi tämä paistos.
Minä kuulun niihin, joka en pysty kohtuudenkaan nimissä luopumaan mistään joulupöytääni perinteisesti kuuluvasta herkusta. Ja oman joulupöytäni kiistellyin kaveri on tietenkin, Juicen sanoin, sika. Kiistattomasti se tosin pöytääni kuuluu, mutta se, minkämoinen tänä vuonna laitetaan, kuinka suuri, pakastettu vai tuore, luomu-, vilja-, potkallinen, luullinen, tuottaa aina asiallisen määrän keskustelua. Joka jatkuu sitten joulupöydässä, jossa rankataan kinkun onnistuneisuus kaikkia edellisiä kinkkuja sekä vähän naapurillakkin maistettuja verraten. Tässä kohtaa saa myös kinkun kaveriksi valitut sinapit huutia. Joo, ja niitä on pakko olla useampia vaihtoehtoja, ettei kinkku mene pilalle väärästä sinapista.
Kaksi kinkkuateriaa on kuitenkin ehdoton maksimi joulunaikaankin, varsinkin kun siihen vielä lisää öiset jääkaapiretkeilyt kinkkuleipien ja kylmän maidon merkeissä. Ja onneksi meidät kuluttajat on jo aika hyvin opetettu; Kinkku pidetään kylmässä, pöytään leikataan tarvittavat siivut ja viimeistään sen toisen päivän jälkeen perkaan kinkun ja pakastan rippeet erissä maailman ihanimpia hernekeittoja ja kinkkukiusauksia varten.
Tällä paistolla voit duunata kinkun jo ihan eri ruuaksi vaikka tapaninpäivän ulkoilun päälle. Se on myös mainio tuhtina brunssiruokana. Ja parasta on se, että halutessasi sen voit valmistaa uunitusta vaille jo edellisenä iltana jääkaappiin odottamaan. Silloin munamaito oikein imeytyykin leipiin. Tässä voi sopivasti käyttää joulusta jäänet ylimääräiset leipäpalatkin.
After Xmas kinkkupaistos
1 l joulukinkun rippeitä kuutioina
(tai pieninä palasina)
n.15 siivua vaalea leipää
2 isoa punasipulia
1 rkl voita
1 tl suolaa
1 tl sokeria
6 munaa
4 dl maitoa
2 rkl dijon sinappia
1 rkl timjamia
suolaa ja mustapippuria myllystä
5dl voimakasta juustoraastetta esim.
puolet parmesania, puolet emmentalia tai gruyeriä
Kuori ja suikaloi sipulit. Sulata voi
paistinpannulla, lisää sipulit, suola ja sokeri ja anna pehmetä 10
minuuttia miedolla lämmöllä.
Sekoita muna ja maito ja mausta se
dijonilla, timjamilla, suolalla ja pippurilla. Voitele suuri
uunivuoka, kasta leivänpala kerrallaan munamaitoon ja levitä
alimmaksi kerros leipää. Ripottele kerroksen päälle puolet
kinkusta, sipulista ja juustoraasteesta. Puolita leipäpalat ja
asettele seuraava leipäkerros hiukan limittäin pystyyn, niin että
pinnasta tulee nätin rouhean epätasainen. Edelleen kasta jokainen
palan munamaitoon ja leipiä asetellessasi ripottele aina hiukan myös
kinkkua ja sipulia väleihin. Lopuksi vielä päälle loppu
juustoraaste ja munamaito.
Paista 220 asteessa n. 20 minuuttia,
kunnes munamaito on hyytynyt ja pinta saa kauniin värin.
Tarjoile vihreän salaatin kera.
Paistoksen voi tosiaan tehdä paistoa vaille
valmiiksi jo aamulla iltaa varten ja jättää vetäytymään
jääkaappiin, mutta yhtä hyvin voit tehdä ja paistaa sen
välittömästi. Paistos on myös helposti muokattavissa;
sinihomejuusto, jalapenot, valkosipuli tai osan maidosta korvaaminen
valkoviinillä saa aikaan aivan uuden makumaailman.
Tämä resepti löytyy HooKoon uusilta joulusivuilta, jossa paljon herkkureseptejä ja hyviä vinkkejä jouluruokien ja kattauksen tiimoilta. Jouluruokia ideoimassa on ollut Mestariskokki Björckin Tomi sekä pari suosittua ruokabloggaajaa. Maistuis varmaan sullekin - blogi on kehitellyt ihanan jouluisen punakaali-pekonihöystön joulupöytään ja minä sain miettiä hävikistä herkuksi -teemalla jotain kivaa kinkun rippeille. Hookoo löytyy myös kätevästi facesta.
Tämä resepti löytyy HooKoon uusilta joulusivuilta, jossa paljon herkkureseptejä ja hyviä vinkkejä jouluruokien ja kattauksen tiimoilta. Jouluruokia ideoimassa on ollut Mestariskokki Björckin Tomi sekä pari suosittua ruokabloggaajaa. Maistuis varmaan sullekin - blogi on kehitellyt ihanan jouluisen punakaali-pekonihöystön joulupöytään ja minä sain miettiä hävikistä herkuksi -teemalla jotain kivaa kinkun rippeille. Hookoo löytyy myös kätevästi facesta.
Yhteistyössä HK |