Slow food- yhdistyksen opas suosittele keskustan laidalta pientä 29 paikkaista Osteria Bottegaa.
Osteriassa valmistetaan rakkaudella aitoa emilialaista ruokaa. Paikka täyttyi hetki saapumisemme jälkeen ja pöydät täyttyivät välittömästi edellisten lähdettyä. Italialaiset tuntuvat pitävän ravintolaan jonottamista ihan asiaankuuluvana. Hyvin koruttomasti ja lähes skandinaavisesti sisustettu paikka on toiminut muistaakseni 8 vuotta ja ennen tätä omistajalla oli 2 Michelinin tähden ravintola vaimonsa kanssa.
Salissa hääri kielitaitoinen rouva, itse isäntä ja nuori apupoika, keittiön puolella oli kuulemma saman verran väkeä. Ensimmäinen paikka muuten, jossa olen ollut, jossa käsilaukulleni tuotiin oma matala pallinsa, vaikkei se mikään Prada olekaan.
Antipasteissa on jokaisella lihalla oma annoksensa, mutta saimme pyydettäessä yhdistelmän, johon oli laitettu culatelloa, Parman kinkkua, mortadellaa ja pancettaa, joka oli muuten isännän tekemää. lautasella oli myös parmesania ja melonia. Kaikki mielettömän makuisia. Meitä ohjeistettiin myös syömisjärjestyksessä, ensin siis culatello, joka on käsittääkseni näistä arvokkain, sitten prosciutto ja muulla järjestyksellä ei sitten niin väliä.
Niinkuin huomaatte, me emme malttaneet olla syömättä aina koko helahoitoa läpi, Rouva suositteli minulle Tortellini in brodo di capone , joka on yksi perinteisistä annoksista, joista ravintola on kuuluisa. Eivät pettäneet. Kuinka yksinkertainen voi olla näin hyvää?
Sen sijaan IsoHoon Tortellini di ricotta, burro& salvia oli jostain syystä käsittämättömän kuiva annos ja me kun odotimme niin sitä salviavoita... onneksi IsoHoon annos oli vain puolikas, jonka hän sai kun epäili vatsansa vetävyyttä.
Pääruuaksi tilasimme Costoletta di vitella in osso alla Petroniane,sekin maakunnan perinteistä avotulella valmistettua, parmankinkulla ja parmesanilla päällystettyä ohueksi nuijittua vasikkaa.
Jonka kanssa pohjalainen otti tietenkin perunaa.
Jälkiruuaksi otin la Zuppa Inglesen, jota olin halunnut maistaa aina Master Chef italianjakson katsottuani. Ei ollut ihan minun juttuni.
IsoHoon sambucca ja espresso taisivat laskea paremmin.
Lysti kustansi viineineen 98 euroa ollen matkamme kallein illallinen, mutta laatu ja palvelu ovat hyvinkin sydämellisen suosituksen arvoiset, huolimatta kuivista tortellineista ja jälkkärijärkytyksestä.
Olin tehnyt päätöksen, että jätän kaikki michelintähtiravintolat (joita Bolognassa on käsittäkseni useita) yms. väliin, ihan syystä, että en ollut ehtinyt tehdä "kotitöitä". Jotain twistiä halusin kokeilla minäkin ja löysimmekin Bologna -lehden artikkelin avulla, ihan hotellimme kulmilla (Tre Vecchi, voin suositella, loistava sijainti via dell'Indipendenzalla, kohtuuhinnat, tosi siisti...ja varsinkin jos tykkäät, että kaikki televisionraameista lähtien on maalattu kultamaalilla ;D) aika tuoreen ravintolan E' Cucina Leopardi joka on TV-kokki Cesare Marrettin uusin. Lehdessä luki "eccentric" TV Chef ja mietin mitä sillä mahtoivat tarkoittaa. Nyt kotona googlailin hiukan ja käykääpä ihmeessä kurkkaamassa herran kuvia! Tuon kalakuvan jälkeen olisi saattanut käydä kuin Riikalle Tsukijin kalatorilla...
Illallisvaraus ei onnistunut ihan vuorokauden varoitusajalla, mutta kehottivat tulemaan lounaalle 12.30. Hyvä niin sillä puolituntia myöhemmin ei paikkoja enää ollut. Johtui varmaan erinomaisesta ruuasta ja loistavasta hinnasta. Antipasti, primi, secondi, dolci ja espressot + viinit ja vedet kahdelta kustansivat yhteensä 40 euroa. Menussa oli muutama vaihtoehto, jotka tarjoilija suullisesti esitti.
paikka oli lofttyyppinen, henkilökunta nuorta ja epävirallista, meininki reippaan rentoa. Oli pakko kertoa, että olin palkintomatkalla ja nehän heti luuli, että oon joku suuri cheffi! sanoin kyllä vaatimattomasti, että ihan amatööri vaan...
Alkuun Mozzarellaa ja melonia, sekä viikonlopun paras leipäanti, focaccia.
Loistavat pastat molemmilla; IsoHoolla alla Norma eli munakoisolla ja mulla ricottaraviolit, joissa nyt sitten oli sitä voita reilummin ja ihana hernepyre.
Arvatkaa kenen pääruoka oli sitä kalaa? LOL!
Minä halusin artisokkaa ja kanaa.
Jälkkärinä hedelmiä
tai suklaa Fondant.
Tämä kevyen lounaan jälkeen menimme ihan kevyelle illalliselle. Broccaindosso on jälleen pieni osteria, jossa sinua syötetään kunnes sanot, että nyt riittää. Konsepti sekin. Mitään kylttiä ravintolaan ei ole, kunhan on aukko vain muurissa. Tänne oli löytänyt myös Pata puolisoineen, oli hauska lukea heidänkin kokemuksiaan. Paikassa ei siis ole ruokalistaa, vaan -jälleen italiaksi- tiedustellaan juotko, valkoista, punaista vai kuohuvaa ja vesi kuplilla vai ilman. Sitten aletaan kantaa pöytään alkupaloja, jos nyt laskuissa pysyin niin sortteja oli 9.
mm. perunaparmesanipyrettä pekonilla, friteerattua zucchinia, parman kinkkua, ricottaa ja hunajaa, salaattia, mozzarellaa, salciciaa, kasvisterriiniä paprikakastikkeella, jotain munakoisosta...
Kaikkia kun maistat, niin alkaa olla jo täysi olo.
Sanoin, että ei kyllä jakseta kovin paljon pastaa, joten tarjoilija sanoi tuovansa vain kahta, lasagnea ja tortellinia. Lasagnekin oli aivan superhyvää, siinä oli nyt tietysti sitä kuuluisaa ragúta eli meikäläisittäin bolognese kastiketta, joka muuten nautitaan aina tagliatellen kera (ellei siis lasagnessa) ja joka ei ole ollenkaan sellaista tomaattista kuin me luulemme. Mutta hyvää on.
Seuraavaksi oli aika skipata pääruuat, ei vain pysty, niitäkin olis saanu maistella 5-6 eri lajia. Jällkkäriksi tuotiin suklaakakun palasia, iso kulhollinen mansikoita ja mascarponevaahtoa.
...niin ja amarettosuklaavanukasta ja suklaasalamia ja tuulihattuja ja suklaakastiketta...
Olihan kokemus! Suosittelen, mutta en tiedä millä mahalla sinne menisi. Vaikka ruokalistaa ja sitä kautta hintatietoja ei saa nähtäväksi, ei tarvitse jännittää. Koko tämä komeus maksoi kahdelta viineineen 60euroa. Jos olisimme syöneet myös lihat, käsittääkseni 10 per nuppi enemmän.
Kiitos kun jaksoitte "ruokailla" kanssani, taisin vähän innostua, ehkä jokaista leivänsiivua ei tarvitsisi selittää näin perinpohjin.
Näkeehän nuo kuvistakin (sunnuntai-lounas).!
Tää on se joka ei yrittänyt pussata mua! |